Overleg:Wereldbeeld in de homerische epiek

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel doet een paar boude uitspraken, maar noemt geen enkele bron. Ik heb er een {{twijfel}} op geplakt die wat mij betreft blijft staan tot er een paar bronnen voor de gemaakte analyses zijn vermeld. QVVERTYVS (hm?) 29 dec 2006 21:53 (CET)[reageer]

Bronvermelding[brontekst bewerken]

De tekst van het artikel is een samenvatting van mijn cursusnotities "Geschiedenis van de Griekse Literatuur", een cursus die ik in 1976 volgde aan de KULeuven (inderdaad, dat was kort na het Neolithicum!). De docent was wijlen dhr. Michiel Hostens. De man is intussen al enkele jaren overleden, waardoor ik helaas niet meer naar zijn bronnen kan vragen.

Toch volgende op- of aanmerkingen:

  • als docent zal dhr. Hostens wel over enige deskundigheid terzake beschikt hebben;
  • als classicus met 32 jaar praktijkervaring in het onderwijs (o.m. van Homerus) stel ik vast dat het artikel niet op noemenswaardige tegenstrijdigheden of ketterijen betrapt kan worden.

Lijdt U misschien aan de - vooral onder classici - wijd verspreide dwangneurose dat enkel weledelgeleerde hoogleraren met officieel getuigschrift de waarheid in pacht hebben, en dat "kinderen van een mindere god" per definitie geen gelijk kunnen hebben? Of heeft een Wikipedia-artikel misschien géén bestaansrecht omdat het niet een vertaling is van een Angelsaksische tegenhanger?

Het staat u echter vrij de passages te schrappen en aan te passen die volgens u niet stroken met de objectieve realiteit.

Voor wie van bronvermeldingen houdt: een citaat van Gerard Koolschijn verwoordt schitterend wat ik bedoel: "… door al die hulpactiviteiten kwam niemand nog toe aan de vraag waarover de boeken, toneelstukken en gedichten eigenlijk gingen en of dat al dan niet de moeite waard was. Erudiete mensen reageerden niet op de Griekse literatuur maar op elkaar en haalden in hun college vergenoegd de voornamen aan van hun buitenlandse collega's, misschien om je hun werk makkelijker te laten vinden in de bibliotheekcatalogus. Niemand las Griekse boeken. Ze waren uit de boekenkast naar de universiteitsbibliotheek weggepromoveerd.
Die eeuwenlang opgestapelde geleerdheid heeft het misverstand verspreid dat de klassiek-Griekse literatuur even geleerd en weinig spontaan is als het gros van de mensen die zich ermee bezighouden… Maar als iemand oud is, zijn wij dat. De Griekse literatuur is grotendeels jong en stamt uit een tijd vóór de boekenwijsheid …"
(uit zijn Inleiding op het werk PLATO. De strijd tegen het democratische beest, Amsterdam 1996 ISBN 90 5713 007 6)
--Napoleon Vier 6 okt 2008 17:05 (CEST)[reageer]