Overleg:Windmotor Tijnje

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op oude kaarten komen zuidelijk van de Boorne uitgestrekte hooilanden voor, de Maden of Mieddens. De zijrivier van de Boorne die van de Wijde Wispel kwam, liep tenslotte door De Mouwe (uit te spreken met de o van bok, niet die van hok). vandaar de naam van dit riviertje; het Mouwediep. De hooiweg vanuit Terwispel die ten oosten van dit diep naar de Mouwe leidde, heette Mouwediep. Naast Mouwedjip ontstond de naam Moedjip (Moe- uit te spreken als een Fries tweeklank, maar Moerdjip geeft blijk van een misvatting, want er is geen verband te vinden met moer- of veenwinning. Integendeel, het diep slingerde door een gebied van z.g. brekken, de Brekkewarren of Brexter warren, beslist niet Brêgewarren).

De huidige Rolbrêgedyk heette Riperwâld(hea)wei. Het verlengde ervan dat uitliep op De Mouwe, stond bekend als Mouwehimsterheawei. Met De Mouwehimmen werd bedoeld het grotere hooilandengebied waarvan de Mouwe deel uitmaakte.

Oostelijk grenzend aan de Mouwe lagen hooilanden die op de kaarten Dilft, Dilf of Dulf worden genoemd. Evenals bij plaatsnamen als Delft, Assendelft en Graft moet hier gedacht worden aan delven of graven.

Per ongeluk en/of uit onbegrip op historisch vlak heeft iemand de l in Dulf vervangen door de i van Duif. Het blijkt een bizarre stommiteit te worden als op de Fryske Wikpedy het vestigingsgebied van de windmotor is verworden tot de Do!!! Onbedoeld grappige blunder.

Nog in 1950 stond er aan de noordelijke dijk van de Nije Feart een ruime polderwoning met uitzicht op de mieddens. Op de gevel sond met mooie, grote letters: DE DULF. En op de T-kruising met de Alddyk/Krûmewâl pronkte toen een straatnaambordje met o.a. MOUWEWEG.

Nu is uitgerekend het laatste deel van deze weg dat nog steeds a.h.w. naast het Moe- of Mûdjip loopt, herdoopt tot het historisch niet te bevatten Seagerij. Welke rasintellectuelen bedenken toch zoiets? Zitten die misschien bij de gemeente? Als ik de huidige topologische kaarten bekijk, ontdek ik dat er in de laatste decennia helaas wel erg(erlijk) 'creatief' is omgesprongen met een aantal namen op het grondgebied van mijn geboortedorp De Tynje Fyntyn 14 mrt 2010 23:15 (CET)[reageer]

Onbekende windmotor[brontekst bewerken]

Weet iemand onder welk nummer deze windmotor in de molendatabase staat? Quistnix (overleg) 15 jun 2019 22:05 (CEST)[reageer]