Overleg:Zentralstelle für jüdische Auswanderung in Amsterdam

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oorlogsmonument
'Tijdloos is de stilte'...
voor de burgerslachtoffers van de luchtaanval van 26 november 1944 door de RAF op het hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst die in de meisjes HBS aan de Euterpestraat, 99 in Amsterdam was gehuisvest.

De tekst op de plaquette spreekt voor zich.

Deels overgenomen uit het lemma Gerrit van der Veenstraat:

Tijdens de bezetting was in het voormalige pand van de meisjes-Hogereburgerschool (HBS) in de Gerrit van der Veenstraat het hoofdkwartier (twee gebouwen) van de Nederlandse afdeling van de Duitse Sicherheitsdienst gevestigd. Vanaf 1942 was hier ook gevestigd de Zentralstelle für Jüdische Auswanderung, die de deportatie van Joden uit Nederland organiseerde. Veel verzetsmensen en Joodse Amsterdammers werden naar het gebouw gebracht en daar gemarteld of getransporteerd naar concentratiekampen, haast altijd Westerbork. "Naar de Euterpestraat" voorspelde dan ook weinig goeds, vandaar de naamswijziging.

Oorspronkelijk heette de straat Euterpestraat, genoemd naar Euterpe, in de Griekse mythologie de muze van het fluitspel en de lyrische poëzie.

De straat is in 1945, vlak na het einde van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, vernoemd naar de Nederlandse beeldhouwer en verzetsheld Gerrit van der Veen (1902-1944).

Lotje (overleg) 12 sep 2018 12:31 (CEST)[reageer]

Spreekt dat niet tegen met wat in dit artikel staat: "Hoewel verbonden aan de in de Euterpestraat gevestigde Aussenstelle van de Sicherheitspolizei und SD, waren haar kantoren gevestigd in de daartegenover liggende school aan het Adama van Scheltemaplein." Volgens dit artikel was de Zentralstelle niet gevestigd aan de Euterpestraat en dan is het niet logisch om een afbeelding toe te voegen over een bombardement op een gebouw uit die straat. Een bron is gewenst. Groet Brimz (overleg) 12 sep 2018 12:44 (CEST)[reageer]

Instelling en opheffing Bureau Joodsche zaken[brontekst bewerken]

Uit documenten van het gemeente archief Amsterdam blijkt dat het bureau Joodsche Zaken officieel op 1 juni 1942 is ingesteld, en op 8 mei 1943 officieel is opgeheven.

3151 Stukken betreffende het bureau joodsche zaken. 1942 en 1943. Aanvang bladzijde 3 - opheffing bladzijde 13

https://archief.amsterdam/inventarissen/details/5225/path/1.2.2.8.3.4.2/withscans/0/findingaid/5225/file/3151/start/0/limit/10/flimit/5

Mocht er iemand zijn met meer of andere informatie, dan hoor ik dit graag Oosthoektimes (overleg) 25 dec 2022 17:09 (CET)[reageer]