Overleg:Zevendedagsadventisten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Laatste alinea: dat is wat te beknopt gezegd denk ik. Zo lijkt het alsof het volgens die boeken daarna 'over en uit' is, terwijl zeker Openbaring duidelijk vertelt over een nieuw begin (een nieuwe hemel en een nieuwe aarde) na het einde van deze tijd--tk

De visioenen van Ellen White waren niet zonder meer gebaseerd op de gedachtengang van William Miller.De echtheid van haar visioenen werden door wetenschappers uit haar tijd getoetst en als geinspireerd gelaten. De Bijbel heeft ook een "procedure" om de echtheid van visioenen te toetsen: "Voor wie niet spreekt naar dit Woord is er geen dageraad". Jesaja 8. Tot op heden heeft niemand Bijbels kunnen aantonen dat Ellen White tegen de Bijbelse leer heeft gesproken.


--66.178.37.117 2 aug 2005 23:49 (CEST)Maikel Veldkamp[reageer]

     2 augustus 2005

Dat van die dageraad begrijp ik eerlijk gezegd niet. Maar toont de website www.7daweb.com niet aan dat de leer van Ellen White onbijbels is? - anonymus

geloof en wetenschap[brontekst bewerken]

Met alle respect voor christenen en zevendedags adventisten in het bijzonder (een groot deel van mijn familie is adventist), laten we wetenschap en geloof allebei in hun waarde laten. Dat de opvattingen en uitlatingen van Ellen White bijbels niet in tegenspraak met de bijbel zijn is wellicht een bruikbaar argument binnen het taalspel (om met Wittgenstein te spreken) van mensen die de bijbel letterlijk als het woord van יהוה beschouwen. Voor de mensen die dat niet doen (gelovig of niet) heeft dit als argument nu eenmaal geen geldigheid. Misschien "is er voor hen geen dageraad". Maar tot die tijd schijnen zon en maan over ons allen.\ Sherpa 3 aug 2005 19:32 (CEST)[reageer]

Officiële naam[brontekst bewerken]

De officiële naam van de kerk is: "Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten", dus met hoofdletters Z en A, kleine letter d en een tussenstreepje tussen vóór de d. Zie de naamgeving op de site van de Nederlandse Unie (www.adventist.nl).

Woordafleidingen van Zevende-dags Adventist[brontekst bewerken]

Hoe zouden woorden die van Zevende-dags Adventist zijn afgeleid moeten worden gespeld?

Zevende-dags Adventisme of zevendedagsadventisme? Zevende-dags Adventistisch of zevendedagsadventistisch?

Persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan de tweede opties, maar liever nog gewoon adventisme en adventistisch als het duidelijk is dat het over de Zevende-dags Adventisten gaat.

Geloof in wederkomst van 1844 nog steeds aanwezig?[brontekst bewerken]

Het is nu duidelijk dat Jezus niet in 1844 is teruggekomen naar de aarde. Op de Nederlandse website van de zevendedagsadventisten vond ik het boek "Het maakt wél uit wat je gelooft", geschreven door Reinder Bruinsma. Daarin vond ik de volgende tekst:

"Als adventist kost het me enige moeite om te erkennen dat voorlopers van de negentiende eeuwse adventbeweging ook in die fout vervielen, toen ze op basis van profetieën in het boek Daniël tot de conclusie kwa- men dat 1844 het jaar van de wederkomst zou zijn. De ‘teleurstelling van 1844’ is voor de adventisten een duidelijke waarschuwing om nooit meer in deze onbijbelse fout van het berekenen van Jezus’ wederkomst te vervallen."

Ook heb ik van zevendedagsadventisten gehoord dat die voorspelling inderdaad niet is uitgekomen, en dat in de Bijbel ook staat dat niemand weet wanneer Jezus wederkomst, behalve God zelf. Dus ik vraag me af of de meeste adventisten nog in deze voorspelling geloven.

Beste anonymus,
Zoals gebruikelijk bij stromingen binnen het Adventisme hebben ook Zevendedagsadventisten berekeningen gemaakt om belangrijke gebeurtenissen in hun eschatologie te duiden of voorspellen. Het klopt dat William Miller Christus' wederkomst voorspelde en wel op 22 oktober 1844. Toen er ogenschijnlijk niets gebeurd was, ontstond wat nu bekend staat als de "Grote Teleurstelling". Maar ook niet ongebruikelijk binnen het Adventisme werd de datum wél aangehouden. Dat wordt "spiritualiseren" genoemd: "we hadden gelijk dát er iets zou gebeuren, alleen niet in wát er precies zou gebeuren. Er is wel iets gebeurd, alleen onzichtbaar." Dat is ook de huidige opvatting van de Zevendedagsadventisten. Op hun site valt te lezen (geloofspunt 24): "In 1844, aan het einde van het profetische tijdperk van 2.300 dagen, begon [Christus] aan de tweede en laatste fase van zijn verzoeningswerk."
In het volgende geloofspunt (25) valt te lezen: "Het moment van [de tweede komst van Christus] is niet geopenbaard en daarom worden wij gemaand te allen tijde bereid te zijn." Zoals vrijwel alle bewegingen binnen het Adventisme, noemen ook de Zevendedagsadventisten dus geen datum meer voor de wederkomst van Christus. Bertrand77 (overleg) 9 aug 2010 10:47 (CEST)[reageer]

Bronvermelding, dode links[brontekst bewerken]

Ik kan het waarheidsgehalte niet meer achterhalen, zie: dodelink verwijderd
Categorie:Wikipedia:Onbereikbare_externe_link
MVG ViezeRick (overleg) 26 mrt 2011 10:30 (CET)[reageer]

Update:
De informatie in het artikel is deels onjuist (Statement 1.2):

The key purposes of these conversations were not to explore any formal joining of organizations

En deels juist (Discussions Mark Evangelical-Adventist Meeting):

...the large measure of common ground allows for Adventists and the WEA to cooperate

De wederkomst van Christus[brontekst bewerken]

Onder 'Principes' en 'Wederkomst van Christus' wordt vermeld dat de aandacht voor Jezus' wederkomst een onderscheidend kenmerk van dit kerkgenootschap zou zijn. Zevendedagsadventisten kunnen die mening zijn toegedaan, omdat 'adventisten' in hun naam staat, maar feitelijk is het overgrote deel van de christenen vol verwachting zijn van Christus' wederkomst. Al zie je dat niet in hun naam terug, dan toch zeker in hun geloofsleer, bijbelstudie en eredienst / prediking. Een bronvermelding / bewijs voor die bewering lijkt mij daarom op zijn plaats. Nordicfan (overleg) 14 jun 2015 16:15 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Zevendedagsadventisten. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 26 jul 2017 19:03 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Zevendedagsadventisten. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 24 jan 2020 15:54 (CET)[reageer]