Overleg:Zwartboek (film)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

de film komt pas in het najaar van 2006 uit, dus is het geen film uit 2005


Plotbeschrijving incorrect?[brontekst bewerken]

LET OP: DEZE VRAAG BEVAT SPOILERS

In de plotbeschrijving staat volgens mij een cruciale fout, maar voordat ik deze verbeter wil ik het graag eerst even in de discussie brengen, want het kan ook zijn dat ik mij vergis (en met mij de meerderheid van de reageerders op het forum van IMDB dat bij deze film hoort). In de tekst staat dat notaris Smaal een sleutelrol speelt in het verraad, maar volgens mij heeft hij er helemaal niets mee te maken. Hij was inderdaad op een positie waarin hij een rol had kunnen spelen, maar staat er helemaal buiten. Uiteindelijk maakt hij uit de aantekeningen in zijn agenda (het 'zwartboek') op dat Hans Akkermans degene is die de joden erin heeft geluisd, maar krijgt niet meer de kans om dit aan de Canadese politie te vertellen.

Heb ik het verkeerd begrepen of staat het verkeerd in de plotbeschrijving?

Het verhaal gaat over een Joodse vrouw die de Tweede Wereldoorlog probeert te overleven.

Ik had bij het kijken juist het gevoel dat het haar, sinds de dood van haar familie, niets meer kon schelen of ze zou sterven of niet. Ze wilde toch voor Nederland strijden? Moviefan 27 mrt 2009 08:52 (CET)[reageer]

Ongeloofwaardig[brontekst bewerken]

Ik weet dat hier op Wikipedia persoonlijke meningen zoveel mogelijk buiten beschouwing blijven maar ik vind Zwartboek op tal van punten zeer ongeloofwaardig en politiek bovendien dubieus. Het besef dat een groot deel van de jeugd hieraan zich een beeld van de Tweede Wereldoorlog vormt vind ik ronduit beangstigend. Een paar voorbeelden: de film roert een aantal punten aan die op zichzelf interessant zijn zoals bijvoorbeeld de verdeeldheid van het verzet en de behandeling van NSBers na de oorlog. Het verzet zat echter heel anders in elkaar dan de film suggereert en bestond uit verschillende politieke stromingen, niet binnen één groep dus, in tegendeel. Het verzet beschikte bovendien niet over auto's en afluisterapparatuur om de SD af te luisteren, het lijkt me zelfs sterk dat zoiets mogelijk was bijvoorbeeld qua stroomvoorziening. Over de kwalijke rol van vele NSBers tijdens de oorlog wordt niet gerept zodat de dramatisch slechte behandeling na de oorlog, er zijn ongetwijfeld misstanden geweest, volkomen uit z'n context geplaatst is. Een jodin die even de SD binnen wandelt is ook zeer ongeloofwaardig en dat we dan medelijden met die Duitser, notabene van de afdeling marteling verzetsmensen, moeten hebben...ik zou niet weten waarom. Aan het eind van de film worden de Arabische landen nog even met de Duitsers vergeleken. Ik was blij dat de film ophield, een dieptepunt.

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Zwartboek (film). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 22 sep 2017 07:50 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 4 externe link(s) gewijzigd op Zwartboek (film). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 okt 2017 14:07 (CEST)[reageer]