Overleg:Zwikken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Volgens mij lijkt zwikken totaal niet op rikken. Ik ken het zwikken alleen als een spel dat met drie kaarten gespeeld wordt. Het is, en daarin zit de enige overeenkomst, een slagenspel, maar anders dan bij rikken, waar het aantal slagen winst of verlies bepaalt, telt bij zwikken het aantal in de slagen behaalde punten!

--81.59.138.49 4 mrt 2004 03:58 (CET)

Ik ben het er ook niet mee eens dat het op rikken lijkt. Het wordt idd gespeeld met drie kaarten. Degene die "speelt" moet meer punten halen dan elk van de andere spelers. Lukt dit, dan ontvangt diegene de pot, anders moet deze de waarde van de pot betalen (in de pot stoppen). Vooral over het "kennen", het ruilen van de 10 met de kaart op stock, is nogal eens wat onenigheid. Ook over het mogen troefen terwijl je kan bekennen... Terwijl dat juist het mooiste is van Zwikken; een slag introeven en dan met diezelfde kleur terugkomen!

trivia: op middelbare scholen in Noord Brabant werd ook wel klapzwik gespeeld. De inzet is niet een pot, de verliezer krijgt van alle andere spelers een klap op de hand. Allemaal rode handen dus