Overleg Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Te verbeteren artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schrijven over eten en drinken verkleint de gendergap?[brontekst bewerken]

Het schrijven over eten en drinken verkleint de gendergap toch niet? Misschien begrijp ik (nog steeds) het doel van dit project niet zo goed... Alice2Alice (overleg) 14 feb 2017 20:38 (CET)

Hoi Alice2Alice. Dat is heel goed om die discussie nog eens aan te kaarten. Ik ben de instigator daarvan. Wikipedia wordt voornamelijk geschreven door jonge mannen, veelal zeer jonge mannen, 15-25 jaar. Als ik heeeeel erg generaliseer (sorry meelezende jonge mannen...) hebben zij minder belangstelling voor onderwerpen waar hun moeders traditioneel mee bezig zijn. (Excuses aan alle moeders want daar generaliseer ik ook). Daardoor zijn onderwerpen zoals voeding, textiel, huishouding, kleine kinderen, minder uitgebreid beschreven dan artikelen als sterke drank, gereedschappen en wiskundige onderwerpen. Ik denk dat aandacht besteden aan deze onderwerpen effectief is om meer vrouwen over te halen om aan Wikipedia mee te doen. Ik zie het zo namelijk
  • Vrouwen en moeders weten veel van voeding, textiel, kleine kinderen etc, en daarom is het laagdrempelig voor hen om de artikelen aan te vullen of nieuwe te maken.
  • De artikelen zijn vaak beperkt van diepgang, daarom is het eenvoudiger om ze aan te vullen of te verbeteren.
  • Het vereist minder tijd en studie om aan dit soort artikelen te werken dan aan het schrijven aan een biografie.
Ik hoop dat ik mijn opvatting hierover nu wat beter heb onderbouwd.
Als voorbeeld noem ik het artikel bloemkool. Er staat heel veel op over de teelt, geschiedenis, ziekten etc. Maar vrijwel niets over hoe je het op verschillende manieren kan klaarmaken, hoe bloemkool gebruikt kan worden in traditionele en modernere gerechten. De meeste moeders van nu weten zo wel te vertellen hoe hun moeder bloemkool klaarmaakte, en hoe zij het zelf nu doen. Het artikel wordt gewoon niet daarmee aangevuld, omdat er onvoldoende vrouwen meewerken, en omdat het de doorsnee jonge man niet zo interesseert. Disclaimer: ik heb hier natuurlijk geen onderzoek naar gedaan, het zijn beelden die bij mij leven, het is een werkhypothese. Elly (overleg) 14 feb 2017 21:32 (CET)
Is het een feit dat onderwerpen zoals voeding, textiel, huishouding, kleine kinderen, minder uitgebreid beschreven zijn omdat er minder vrouwen meeschrijven aan Wikipedia of is dit een vermoeden? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat veel vrouwen liever schrijven over vrouwen en niet over voeding en textiel. Is dit onderzocht? Alice2Alice (overleg) 14 feb 2017 23:24 (CET)
Ik heb geen onderzoek gevonden. Natuurlijk is ieder vrij te schrijven waarover zij wil. Het lijkt mij persoonlijk wel goed om keuzemogelijkheden te bieden. Onze acties hebben twee doelen denk ik: Meer artikelen over vrouwen/vrouwengroepen etc, maar ook meer bewerkers die vrouw zijn. Misschien hebben anderen ook een mening hierover? Elly (overleg) 15 feb 2017 09:42 (CET)
Ja, ook ik ben wel benieuwd naar andere meningen! Zelf denk ik dat de verschillende manieren van bereidden van bloemkool zeker interessant kan zijn voor mensen om te lezen maar niet thuishoort in een encyclopedie. Wel in een receptenboek. Alice2Alice (overleg) 15 feb 2017 10:38 (CET)
Aha, dat is goed dat je dat zegt. Ik heb zelf een brede opvatting van een encyclopedie. Een zin als "traditioneel wordt bloemkool in Nederland geserveerd met een witte saus, soms bestrooid met nootmuskaat" zou wat mij betreft wel passen in een artikel over bloemkool. Dat is iets anders dan een recept. Maar kan voor lezers wel reden zijn om een recept op te zoeken natuurlijk. Groeten van Elly (overleg) 15 feb 2017 11:50 (CET)
Ik heb begrepen dat Wikipedia geen handleiding is en daarom geen recepten zou horen te geven; daarvoor is dit kookboek geschikter. Recepten zijn (letterlijk en figuurlijk) een kwestie van smaak en daarom niet encyclopedisch - tenzij er natuurlijk een betrouwbare bron is die bijvoorbeeld kan ondersteunen dat in alle Nederlandse restaurants bloemkool met een witte saus of met nootmuskaat wordt geserveerd. Overigens bleek uit het recentste onderzoek niet bepaald dat 'Wikipedia voornamelijk geschreven [wordt] door jonge mannen, veelal zeer jonge mannen, 15-25 jaar'. (In ieder geval niet bij de vaste gebruikers.)
De kuise zusterkoeken zijn natuurlijk wel geschikt, maar bijvoorbeeld de rib eye steak lijkt me niet speciaal een 'vrouwenonderwerp'. Encycloon (overleg) 11 feb 2019 00:37 (CET)