Overleg Wikipedia:Wikiproject/Tweede Wereldoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Suggesties voor artikelen[brontekst bewerken]

Voeg op Overleg Wikipedia:Wikiproject/Tweede Wereldoorlog/Onderwerpen suggesties toe van artikelen die beter kunnen of die we echt missen op Wikipedia. Romaine (overleg) 29 okt 2014 10:34 (CET)

Vragen voor het NIOD[brontekst bewerken]

Welke vragen wil jij graag aan het NIOD stellen? Denk aan vragen om een bepaald boek te checken, of bepaalde verhalen of foto's ter beschikking te stellen. Romaine (overleg) 29 okt 2014 10:37 (CET)

Oproep voor thema schrijfmiddag NIOD in 2016[brontekst bewerken]

Het NIOD heeft aangegeven graag een nieuwe schrijfmiddag te organiseren in 2016 rond het thema Tweede Wereldoorlog, wanneer mogelijk in samenwerking met andere kennisinstelling(en). Graag zouden ze daarvoor een thema uitzoeken dat aansluit bij waar de Wikipedia-gemeenschap momenteel mee bezig is. Ik kan mij zelf bijvoorbeeld voorstellen dat het interessant kan zijn om een thema te kiezen dat aansluit bij contentdonaties die de afgelopen tijd gedaan zijn, bijvoorbeeld de uitzendingen van Radio Oranje door Beeld & Geluid. Maar andere suggesties en ideeën zijn ook meer dan welkom, dus bij deze wil ik daar dan ook een oproep voor doen! --AWossink (overleg) 10 nov 2015 09:53 (CET)

Ik vind oorlogshelden altijd wel leuk om over te schrijven (zelfpromotie). Er zijn nog zat onbeschreven winnaars van de militaire Willemsorde, of verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Misschien dat het leger wel samen wil werken, of hebben Marco Kroon of Gijs Tuinman tijd om langs te komen. Dat trekt zeker deelnemers, en dan kunnen we er een schrijfweek aan verbinden. Groetjes, Taketa (overleg) 10 nov 2015 10:18 (CET)
Regering in ballingschap lijkt me ook een interessant thema, over de besluiten in Londen om de treinstaking af te roepen etc. Hannolans (overleg) 10 nov 2015 10:42 (CET)
Afhankelijk van de timing van die schrijfmiddag is het bewerken/aanvullen/uitbreiden van de artikelbeginnetjes die uit het Wikiproject Verzetskranten gaan komen wellicht een optie, eventueel i.c.m. schrijven over verzetshelden (die dan al dan niet hebben meegewekt aan verzetsbladen) OlafJanssen (overleg) 11 nov 2015 10:22 (CET)
Welke timing zou daarvoor handig zijn? Groet, Marjo (Warlibrarian)
Ballingschap sluit mooi aan bij de recente contentdonatie van Beeld en Geluid (Radio Oranje). De bevrijding en wederopbouw van Nederland na WOII worden in de collectie van Radio Herrijzend Nederland belicht. Meer in algemene zin lijkt me de militaire kant van WOII al erg goed beschreven op Wikipedia. Het meer alledaagse leven tijdens de oorlog is voor zover ik kan nagaan wat minder goed belicht. In plaats van een specifiek thema kan ook gekozen worden voor een algemener doel: rijker geïllustreerd en betere bronvermelding bij artikelen rondom WOII. Ik verwacht overigens in de komende maanden wat meer video's over WOII te kunnen uploaden. Genoeg mogelijke invalshoeken volgens mij! 85jesse (overleg) 25 nov 2015 12:36 (CET)
Dat zou ook passen binnen de upload(s) die eraan zitten te komen van het Bevrijdingsmuseum; zij hebben zich tot nu ook vooral gericht op voorwerpen uit het dagelijkse leven, en ook interesse getoond om op de en of andere manier hieraan een bijdrage te leveren. --AWossink (overleg) 26 nov 2015 09:27 (CET)
Wellicht rond de hongerwinter '44-'45?Hannolans (overleg) 7 dec 2015 23:45 (CET)
Hartelijk dank voor alle suggesties. Ik vind het lastig kiezen. Het gebruik maken van de content die is gedoneerd c.q. het rijker illustreren van en betere bronvermelding bij WOII artikelen vind ik een leuke invalshoek maar willen mensen niet liever schrijven? Groet, Marjo Bakker (NIOD) (Warlibrarian)
Als het over contentdonatie gaat: per 1-1-2016 komt het beeldmateriaal uit 1945 in het publieke domein waarvan het auteurschap rust bij overheden en bedrijven (uitgevers, fotopersbureau's etc), anoniem en materiaal van auteurs die zijn gestorven in 1945. Beeldbankwo2 zou voor een aanzienlijk gedeelte geplaatst kunnen worden op Commons. Hannolans (overleg) 7 dec 2015 23:41 (CET)
Het lemma Stadhoudersbrief mag wat mij betreft grondig herschreven worden. Happytravels (overleg) 14 dec 2015 20:33 (CET)
Een ander lemma zou kunnen gaan over het capitulatieverdrag van Nederland in mei 1940. Ik begrijp dat Winkelman zelf mocht beslissen (was dat in de praktijk ook zo?), ofwel: zijn er over het capitulatieverdrag desondanks toch gesprekken geweest met de Nederlandse regering in ballingschap? Is er overleg geweest met de regeringen van Frankrijk en Engeland? Wat staat er exact in het capitulatieverdrag? Kortom: wat waren de capitulatievoorwaarden. Zijn die allemaal daadwerkelijk uitgevoerd? Ook zou er aandacht kunnen komen over de gesprekken tussen Winkelman en de Duitsers over de voorwaarden. Wat is er specifiek afgesproken in het verdrag over ons staatshoofd? Die bij de ondertekening of in ieder geval daarna door de Duitsers is afgezet. Hoe ging dat in zijn werk? Hadden de capitulatievoorwaarden conform internationaal recht (internationaal oorlogsrecht?) enige geldigheid? Waar ligt dat verdrag nu? Is er een bruikbare afbeelding van? Dan iets heel anders. Het capitulatieverdrag van de Japanners op 2 sep. 1945 is medeondertekend door een Nederlander. Wie was dat? Is over die persoon een lemma te schrijven? Happytravels (overleg) 15 dec 2015 03:37 (CET)

Nog een paar lemma's om aan te maken:

Happytravels (overleg) 15 dec 2015 03:48 (CET)

Zelf vind ik een lemma interessant over wanneer het nu Tweede Wereldoorlog was. Dat zou wellicht verwerkt kunnen worden in het lemma daarover. Nederlanders hebben het vaak over 1940-1945 of 1939-1945. Ik zie het Amerikaanse historici echter vaak hebben over de aanval op Pearl Harbor als begin. De aanval op Polen noemen ze zeker niet het begin. Dat was een Europese oorlog, volgens hen. Met Japan hebben we de situatie met eerst de aanval op China. Dat is nog ver vóór 'Polen'. Eigenlijk waren het natuurlijk twee aparte oorlogen. Die vanuit Duitsland en zijn Europese kornuiten en die vanuit Japan. In Japan noemen ze het deel waar Japan bij betrokken was de Groot Oost-Aziatische Oorlog. Happytravels (overleg) 15 dec 2015 04:10 (CET)
Als ik even mag: ik zou wat dat laatste betreft zeggen dat het artikel Tweede Wereldoorlog zelf dat voldoende duidelijk zou moeten maken (daar "Tweede Wereldoorlog" in feite de overkoepelende benaming is voor meerdere conflicten in verschillende delen van de wereld die rond 1940 zijn samengesmolten). De Wikischim (overleg) 16 dec 2015 12:10 (CET)
Dat schrijf ik dan ook ;) Kijk maar bij de eerste en bij een deel van de tweede regel. Happytravels (overleg) 16 dec 2015 13:17 (CET)

Zie nu dat de NIOD naar een thema zoekt, dus niet naar wat losse lemma's. En ook nog een waar de WP-gemeenschap mee bezig is. Dat laatste zou ik niet weten (behalve dan prins Bernhard), maar misschien is een thema de verdedigingslinies, waarover ik enkele suggesties hierboven in mijn 'rode lijstje' gedaan heb. Happytravels (overleg) 16 dec 2015 13:20 (CET)

Anne Frank[brontekst bewerken]

Sinds 1 januari valt het dagboek van Anne Frank in het publiek domein. Wellicht is het een idee om rondom haar meer op Wikipedia te krijgen? Romaine (overleg) 7 jan 2016 14:47 (CET)

Materiaal van NSB filmdienst online beschikbaar[brontekst bewerken]

Beste allen, Beeld en Geluid heeft in samenwerking met het Netwerk Oorlogsbronnen filmmateriaal van de Filmdienst der NSB online gepubliceerd (zie persbericht hier). Het gaat om 'geconfisqueerd oorlogsmateriaal’. De auteursrechten van de NSB op de films zijn bij ontbinding van de NSB (een landverraderlijke organisatie) in 1944 aan de Staat vervallen. Aangezien de films langer dan 70 jaar geleden zijn gepubliceerd, zijn de auteursrechten inmiddels vervallen en de films in het publiek domein gekomen. Het materiaal, zo'n 170 video's, is ook op Wikimedia Commons geüpload voor gebruik op Wikipedia en andere Wikimedia projecten. Het zou fantastisch zijn als deze in de context van relevante Wikipedia artikelen geduid worden. Met vragen weten jullie ons te vinden! Bedankt voor jullie inspanningen! Vriendelijke groet, 85jesse (overleg) 29 mei 2018 09:36 (CEST)