Overleg Wikipedia:Wikiproject/Wist je dat/Weetjes/Film

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Film en theater

Voorstellen[bewerken]

Tips
 • Eén vragende zin
 • Kort en interessant
 • Weetjes uit artikels
 • Betrouwbare bronnen
 • Geen jargon
 • Afsluiting: {{G|naam}}
richtlijnen

Nieuwe voorstellen kunnen hieronder geplaatst worden. Zorg dat ze voldoen aan de richtlijnen. Gebruik het sjabloon {{G}} in plaats van je handtekening: vul in {{G|naam}} je gebruikersnaam in (eventueel kun je met |afb=bestandsnaam een afbeeldingsuggestie toevoegen). Iedereen mag voorstellen aanpassen. Algemeen overleg kan onderaan de pagina gevoerd worden. Indien artikels meer dan 48 uur een bron missen of na twee weken niet zijn goedgekeurd worden voorstellen doorverwezen naar het kwaliteitsteam. Oud overleg over de voorstellen is hier te vinden.

Wist je dat...

 1. ... er in 1986 in Japan twee verschillende animebewerkingen van Het Wonderlijke Land van Oz werden uitgebracht, waarvan er een al vier jaar eerder was gemaakt? (De Wikischim)
  Er is een artikel, De tovenaar van Oz (anime), waar een iets andere naam gegeven wordt. Ook het artikel over het boek gebruikt De tovenaar van Oz. Ik denk dat als je een bron voor het weetje toevoegt in het artikel over het boek en de link in het weetje naar dat artikel verlegt (het is een bewerking van het boek tenslotte), je klaar bent:
  ... er in 1986 in Japan twee verschillende animebewerkingen van De tovenaar van Oz werden uitgebracht, waarvan er een al vier jaar eerder was gemaakt? (De Wikischim)
  Japan en anime hebben al bronnen. Richard 21 jan 2016 14:07 (CET)
  Zou ook kunnen ja. Een belangrijk punt is hier eigenlijk dat The Wizard of Oz slechts het eerste deel is van een epos van zes delen, dat als geheel The Marvelous Land of Oz heet. In de 52-delige animeversie uit 1986-87 zijn alle zes de delen verfilmd, en dat wou ik het weetje eigenlijk ook laten vertellen. Hoewel het op zich op deze manier ook kan. De Wikischim (overleg) 21 jan 2016 14:17 (CET)
  Dat voor de serie alle delen zijn verfilmd, is iets dat je ook prima in het artikel over het boek kwijt kunt. Nu staat dat er nog niet in. Richard 21 jan 2016 14:37 (CET)
  Ik kijk er binnenkort nog wel eens naar. De Wikischim (overleg) 21 jan 2016 14:40 (CET)
  Prima, dan laat ik hem hier nog even staan. Geef even (op deze pagina) aan wanneer ik (of een collega) weer naar dit weetje moet kijken als je wilt. Richard 21 jan 2016 14:51 (CET)
 2. ... Kirk Douglas in Amsterdam is geboren? Kirk Douglas (2011).jpg (The Banner )
  tegenvoorstel De Wikischim ... de Amerikaanse filmacteur en -producent Kirk Douglas, onder meer bekend als degene die de zwarte lijst van Hollywood beëindigde, in Amsterdam is geboren?
  gebruiker:The Banner: vind je het goed dat ik dit weetje een klein beetje heb aangepast en aangevuld? Zo is het volgens mij wat pakkender. De Wikischim (overleg) 4 dec 2016 15:21 (CET)
  Nee, dat vind ik niet goed aangezien je er nu een politieke lading aan geeft. Daarbij heeft die zwarte lijst helemaal niets van doen met zijn geboorteplaats. The Banner Overleg 4 dec 2016 18:26 (CET)
  Zonder het noemen van de zwarte lijst is het weetje niet zo heel interessant. De Wikischim (overleg) 4 dec 2016 18:31 (CET)
  Dat is jouw mening. The Banner Overleg 4 dec 2016 21:42 (CET)
  Overigens valt me nu ook pas op dat er een Amerikaanse stad is bedoeld i.p.v. de hoofdstad van Nederland. De Wikischim (overleg) 4 dec 2016 22:09 (CET)
  Tja...
  Maar als compromis: ...dat de Amerikaanse filmacteur en -producent Kirk Douglas in Amsterdam is geboren, maar niet in Nederland? The Banner Overleg 5 dec 2016 02:29 (CET)
  Ik begreep de "clou" van het weetje gisteren eerst niet, maar op deze manier geformuleerd is het natuurlijk wel weer wat uitnodigender. Ik denk dat-ie zo dan wel kan, de zwarte lijst e.d. moet de lezer dan maar zelf vinden (anders wordt het weetje weer te lang). De Wikischim (overleg) 5 dec 2016 10:10 (CET)
  Ik heb er welbewust geen politieke lading aan willen geven een daar blijf ik bij. The Banner Overleg 5 dec 2016 12:07 (CET)
  Om het 'pakkend' te houden zou je zelfs Wist je dat ... de Amerikaanse filmacteur en -producent Kirk Douglas in Amsterdam is geboren? kunnen gebruiken. Dus wel het Amerikaan-zijn benadrukken, maar nog niet direct weggeven dat niet de hoofdstad van Nederland bedoeld wordt. Richard 5 dec 2016 14:34 (CET)
  Als Wikischim hem al niet gelijk snapt, is de kans groot dat anderen hem ook niet snappen. Glimlach Daarbij zijn er volgens mij al te veel mensen die geen idee hebben dat er nog andere plaatsen met de naam Amsterdam zijn. The Banner Overleg 5 dec 2016 21:41 (CET)
  Kwestie van iets verder laten kijken dan hun neus lang is. Door het Amerikaans-zijn te benadrukken, moet al duidelijk zijn dat er iets meer aan het handje is, zou ik zeggen. Maar goed, met 'maar niet in Nederland' erbij kan uiteraard ook (al vind ik het verrassingseffect zo wat minder). Dan wordt het dus jouw voorstel van 5 december, 02.29 uur.
  Wat nog wel nodig is: een bron (anders dan een externe link) in het artikel over de stad. Dat mag een bron zijn die met dit weetje te maken heeft, maar dat hoeft niet. Er staan genoeg feiten in het artikel die met een bron bewezen kunnen worden. Richard 6 dec 2016 13:51 (CET)
  Ik vond het verrassingseffect nou juist groter worden door de toevoeging ... maar niet in Nederland. De Wikischim (overleg) 6 dec 2016 13:53 (CET)
  Heeft er mogelijk (waarschijnlijk) mee te maken dat ik het Amsterdam in kwestie al kende. Wat ik zelf wel grappig vind, is dat er niet zo ver van Amsterdam ook een plaats met de naam Rotterdam ligt. Deze steden liggen zelfs dichter bij elkaar dan de Nederlandse steden met die namen. Richard 6 dec 2016 13:58 (CET)
  Hee, nu hebben we volgens mij meteen weer iets voor een volgend weetje. De Wikischim (overleg) 6 dec 2016 14:00 (CET)
 3. ... Taran en de Toverketel de enige lange tekenfilm van The Walt Disney Company is waarvan de verhaallijn uiteindelijk teruggaat op de Welshe mythologie? (De Wikischim)
  In 'Taren en de Toverketel' staat dat het verhaal via boeken van Lloyd Alexander gebaseerd is op de Welshe mythologie, maar in de bron die erbij staat wordt gesproken van Irish mythology. Hoewel het artikel Ierse mythologie wat uitgebreider is dan Welshe mythologie bevat ook dat artikel geen bronnen (de recent toegevoegde externe link in laatstgenoemd artikel is géén bronvermelding en ook met die externe link blijft dat een artikel dat ik niet in een wist-je-datje zou willen gebruiken). De artikelen De Avonturen van Taran en Mabinogion hebben het overigens, anders dan de bron in Taran en de Toverketel, ook over Welshe mythologie. Kortom, een en ander spreekt elkaar nogal tegen.
  Verder vind ik ook de bewoording niet zo denderend. Zo is Jungle Boek als enige gebaseerd op een boek van Rudyard Kipling en er zijn wel meer Disneyfilms die als enige in een bepaalde 'setting' gezet zijn. Als de feiten gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd zijn, zou ik opteren voor een kleine vereenvoudiging, bijvoorbeeld Wist je dat ... de verhaallijn van de tekenfilm Taran en de Toverketel van The Walt Disney Company uiteindelijk teruggaat op de ???? mythologie? Richard 20 dec 2016 15:29 (CET)
  Misschien kan dit een goede basis vormen om zowel Ierse mythologie als Welshe mythologie te verbeteren en ze tegelijk beter af te bakenen en op elkaar af te stemmen. Tot zolang moet dit weetje misschien maar even in de koelkast. Is het eigenlijk een idee om het "Wist je dat"-project te koppelen aan een subproject dat meer in het algemeen is gericht op de verbetering van artikelen? De Wikischim (overleg) 20 dec 2016 16:02 (CET)
  Tsja... een apart subproject? In zijn algemeenheid zouden de meeste werkzaamheden op Wikipedia te maken moeten hebben met uitbreiden van de encyclopedie – zowel kwantitatief als kwalitatief. Richard 20 dec 2016 16:07 (CET)
  Precies. Zo'n subproject zou dus eigenlijk helemaal niet nodig moeten zijn, maar in de praktijk is dit wel degelijk zo. De Wikischim (overleg) 20 dec 2016 16:13 (CET)
 4. ... Alice in Wonderland oorspronkelijk Alice in de Onderwereld heette. (JP001)
  Ik neem aan dat je het boek (Alice's Adventures in Wonderland) bedoelt? In dat artikel staat dat een eerste, ruwe versie (niet dat wat uiteindelijk gepubliceerd werd) Alice's Adventures Underground genoemd werd. Dat zou ik eerder vertalen met Alice's avonturen onder de grond. Een bron staat er echter niet bij. Verder klinkt het met 'onderwereld' inderdaad wel spannend, maar met de juiste vertaling is het niet echt een pakkend weetje meer. Er zijn wel meer boeken (en films) die in het schrijfstadium een andere werktitel hebben. Richard 5 jan 2017 11:04 (CET)
 5. ... De beroemde slotspeech uit Charlie Chaplins 'The Great Dictator' was oorspronkelijk niet gepland. De vooropgestelde eindscène kon door omstandigheden niet gefilmd worden, en de uiteindelijke speech was grotendeels geïmproviseerd. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.240.85.36 (overleg · bijdragen) op 28 september 2017 om 23.05 uur (CEST)
  De in het artikel gegeven bron was niet meer beschikbaar, maar gelukkig wel gearchiveerd. Als weetje moet het in ieder geval een vraag worden. Wat denk je van Wist je dat ... de beroemde toespraak aan het einde van Charlie Chaplins The Great Dictator alleen gefilmd werd omdat het beoogde einde door technische problemen niet gerealiseerd kon worden? Richard 2 okt 2017 11:25 (CEST)
 6. ...
 7. ...
 8. ...
 9. ...
 10. ...
 11. ...
 12. ...
 13. ...
 14. ...

Algemeen overleg[bewerken]

IMDb[bewerken]

Naar aanleiding van commentaar van Taketa: Artikelen over auteurs, films en regisseurs bevatten meestal een link naar IMDb (in de infobox). Deze bevat naast reviews ook andere info. Is een dergelijke link voldoende als referentie? heinGlas z3.pngnlein'' 13 nov 2014 07:51 (CET)

Wat mij betreft is een "user review" op IMDb, die schijnbaar iedereen kan schrijven, niet betrouwbaar. De rest van de info moet met voorzichtigheid benaderd worden, maar in alle logische gevallen, ben ik bereid het voor dit project te accepteren. Mvg, Taketa (overleg) 13 nov 2014 08:03 (CET)
Top! Mij lijkt dat een aantal secties van IMDb níét als bron gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld 'Trivia'. heinGlas z3.pngnlein'' 13 nov 2014 08:09 (CET)

C-3PO[bewerken]

Ik zag dat in het weetje over C-3PO de tekst 'alle zes Star Wars-films' in 'alle zeven Star Wars-films' gewijzigd is. In feite zou 'zeven' gewoon achterwege kunnen blijven. Het weetje wordt dan iets stabieler. Zo gaf Frank al direct aan 'Eind dit jaar mogelijk weer aan te passen'. Dat zou dan wellicht niet nodig zijn (behalve als Daniels in de achtste film niet meedoet, dan moet er 'in de eerste zeven' van gemaakt worden). Richard 20 mei 2016 14:05 (CEST)

Oud overleg[bewerken]

 1. ... de Amerikaanse acteur Michael Keaton in werkelijkheid Michael Douglas heet, maar een andere artiestennaam koos omdat er al een acteur met die naam was? (Riki)
  Bedankt voor je weetje, Riki. Er zijn maar een paar regels, en dat het weetje verantwoord wordt door een bronvermelding, is er een van. In dit specifieke geval, mag hij bij Michael Douglas wel weggelaten worden. Dat het voor Keaton de reden was om zijn naam aan te passen, moet echter wel even verantwoord worden. Wil je dat nog doen? Mocht je er niet uitkomen, dan kijk ik later nog wel een keer of ik iets vind. Ymnes (overleg) 16 feb 2015 19:11 (CET)
  Bedankt voor de verduidelijking! Zie dit interview voor een bron. Riki (overleg) 17 feb 2015 18:02 (CET)
  Graag gedaan en jij ook bedankt. Ik ga hem goedkeuren. Ymnes (overleg) 17 feb 2015 18:56 (CET)
 2. ... Teruggeplaatst:
  Jack Nicholson al sinds 1958 filmacteur is? Jack Nicholson cropped 2010.jpg (De Wikischim, Heinonlein)
  Hij was toen een jaar of 19 en er zijn volgens mij tienduizenden filmacteurs die rond die leeftijd zijn begonnen. Oké, hij acteert al 57 jaar, maar daar zijn er volgens mij ook honderden zo niet duizenden van. Misschien mis ik de clue. Daarom stel ik de vraag: waarom is dit zo bijzonder, dat de lezer denkt: "Sjeempie, dat wist ik nou niet"? Ymnes (overleg) 26 feb 2015 20:35 (CET)
  Bij twijfel aan een weetje ben ik trouwens altijd voorstander van een nieuw voorstel door (bij voorkeur) de voordrager, waarmee het probleem mogelijk wordt opgelost. Jack Nicholson is een groot acteur, en over hem valt vast en zeker nog heel veel interessants te bedenken. Vanuit een andere ooghoek zou je kunnen kijken wie de oudste acteur ooit was. Nog weer een andere ooghoek: wie de jongste ooit was. Keuze in overvloed, maar van het voorgestelde weetje ben ik dus niet overtuigd. Ymnes (overleg) 26 feb 2015 20:58 (CET)
  Het is misschien een weetje voor de liefhebbers. Ik heb al veel films met Nicholson gezien, maar dat hij al sinds '58 acteerde verbaasde me. En dat is wat een weetje vooral moet doen. Maar voor het algemene publiek is 't misschien wel wat minder interessant, ben benieuwd naar meer reacties... heinGlas z3.pngnlein'' 26 feb 2015 22:09 (CET)
  Hoe zit het met dit soort weetjes waarbij de omstandigheden kunnen veranderen en het weetje achterhaald kan raken - bijv. als de beste man volgend jaar dood neervalt? Worden weetjes gecontroleerd en aangepast, of is de afspraak om zo te schrijven dat ze jaren mee kunnen? Ik denk overigens dat Ymnes gelijk heeft, dat er over zo'n groot acteur veel interessants te vinden moet zijn. Rozemarijn vL (overleg) 27 feb 2015 20:06 (CET)
  Weetjes moeten inderdaad relatief tijdloos zijn. De wijze van formuleren kan daar soms bij helpen. Soms is een weetje ook vrij onmogelijk, zoals "wist je dat het record van ... (bepaalde sport) op ... staat?" of "wist je dat ... de oudste mens ooit was? " Zulke weetjes kunnen in de loop van de jaren niet meer waar zijn. De vorige serie heeft ongeveer tien jaar bestaan, leid ik af uit deze en deze link. Het zou daarom zomaar kunnen zijn, dat deze weetjes ook weer tien jaar lang waar moeten blijven. Wanneer het project afgerond is, is het misschien handig om nog een kleine buffer aan te houden, als vervanging voor weetjes die toch nog achterhaald raken of alsnog weerlegd worden. Zulke weetjes nu al zoveel mogelijk voorkomen, is natuurlijk de beste remedie. Ymnes (overleg) 27 feb 2015 20:39 (CET)
  Ik snap het bezwaar enerzijds, anderzijds is Nickelson al langer actief dan de Rolling Stones kennelijk - een hele prestatie. Zolang er geen overvloed aan weetjes is in dit onderwerp, zou ik hem aanhouden. Lymantria overleg 27 feb 2015 20:43 (CET)
  Om zomaar een voorbeeld te geven die me te binnenschiet, Clint Eastwood begon al in 1955. Maar ook de tijdloosheid is een probleem, zoals Rozemarijn al aangeeft. Wat doen we met het weetje als hij binnen tien jaar er niet meer is of niet meer acteert? Daarom liever nu wat strenger. Ymnes (overleg) 27 feb 2015 20:52 (CET)
  Beetje redactie: "Jack Nicholson in 1958 zijn filmcarrière startte?" - Tijdloos! heinGlas z3.pngnlein'' 27 feb 2015 22:13 (CET)
  Maar echt, elke acteur is ooit begonnen. Probeer eens wat over One Flew Over the Cuckoo's Nest of Batman. Die man is zoveel interessanter dan in een weetje verteld wordt waarin hij even gelijk is aan zovelen. Ymnes (overleg) 27 feb 2015 22:18 (CET)
  De films van Batman ken ik niet zo goed, maar dit is misschien wel een leuke over een van de beste films die ik ooit heb gezien, One Flew Over the Cuckoo's Nest (Ymnes 28 feb 2015 12:11):
  ... het met de herrieschopper in One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975), McMurphy die werd gespeeld door Jack Nicholson, dramatisch afliep doordat hij de psychiatrisch omstreden behandeling lobotomie onderging? Jack Nicholson - 1976.jpg (Ymnes)
  Tja, maar da's fictie, beter is misschien "... de film One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) kritiek leverde op het gebruik van lobotomie" of zoiets... Maar daar komt Nicholson weer niet in voor... heinGlas z3.pngnlein'' 28 feb 2015 17:56 (CET)
  Dat is ook waar. Ik vond nog wat anders over lobotomie dat denk ik wel de moeite waard is. Dan zal ik die eens proberen. Ymnes (overleg) 28 feb 2015 18:31 (CET)
  Wat doen we met Nicholsons lange carrière? Terugplaatsen? heinGlas z3.pngnlein'' 28 feb 2015 18:32 (CET)
  Ik vind het te algemeen en niet tijdloos. Als je naar de lijst kijkt, heeft hij in 2010 zijn laatste film gemaakt. Hij was toen 73, wat waarschijnlijk een vergelijkbare leeftijd is wanneer alle scholieren en studenten van nu aan het eind van hun carrière met pensioen mogen. De keren dat ik commentaar op mijn weetjes heb gekregen, heb ik ze herschreven of teruggetrokken. Ik vind niet dat we deze moeten nemen. Daar krijg je achteraf alleen maar gezeur mee. Af en toe eentje niet nemen, moet toch ook kunnen? Ymnes (overleg) 28 feb 2015 18:52 (CET)
  Misschien heb je wel gelijk... Wat vind de rest? heinGlas z3.pngnlein'' 28 feb 2015 19:13 (CET)
  Ymnes heeft me overtuigd. Lymantria overleg 28 feb 2015 23:27 (CET)
 3. ... de acteur Tom Cruise in werkelijkheid Thomas Cruise Mapother IV heet? (Riki)
  IMDb is twijfelachtig als bron, immers vrij bewerkbaar. Is er een betere bron? Lymantria overleg 22 mrt 2015 20:00 (CET)
  Ik heb een bron van BBC News toegevoegd aan het artikel. Riki (overleg) 25 mrt 2015 23:49 (CET)
  Tom Cruise heeft zoveel gedaan en betekent in zijn loopbaan en ik vind dit weetje maar zo weinig over hem zeggen. Ik denk dat je veel leukere weetjes over hem kunt bedenken, Riki, als je je in artikelen over hem en zijn films verdiept (incl. de Engelse Wikipedia, die je kan inspireren om hier op de Nederlandse iets toe te voegen). Zou je dat eens willen proberen? Ymnes (overleg) 26 mrt 2015 17:40 (CET)
  Omdat er geen reactie kwam, hierheen gezet. Als je een verbetering weet, laat het dan vooral weten! Ymnes (overleg) 9 apr 2015 11:20 (CEST)
 4. ... Alfred Hitchcock de droomscène in zijn film Spellbound (1945) liet ontwerpen door Salvador Dalí? (Heinonlein)
  Alfred Hitchcock mag nog een bron hebben. Lymantria overleg 13 apr 2015 09:40 (CEST)
  Drie externe links kunnen als bron fungeren, ik heb dit in 't artikel aangepast. heinGlas z3.pngnlein'' 13 apr 2015 09:44 (CEST)
 5. ... het onjuiste idee dat de Titanic een snelheidsrecord had moeten breken in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's is gebruikt om een anti-Britse propagandafilm over de ramp te maken? (De Wikischim)
  Waar staat dit precies? Ymnes (overleg) 13 apr 2015 20:17 (CEST)
  Heb je het artikel over de propagandafilm gelezen? De Wikischim (overleg) 14 apr 2015 09:17 (CEST)
  Ik zie het nu. Dankjewel voor het aanwijzen. Ymnes (overleg) 15 apr 2015 18:04 (CEST)
 6. ... Rowan Atkinson, de acteur die Mr. Bean speelt, een master in de Elektrotechniek heeft behaald aan de universiteit van Oxford (Iooryz)
  Wat maakt dit precies zo bijzonder voor een apart weetje? De Wikischim (overleg) 15 apr 2015 10:47 (CEST)
  Ik vind het op zich nog niet zo onaardig. De bronvermelding is echter nog niet op orde. Ymnes (overleg) 15 apr 2015 18:02 (CEST)
  Mijn punt is dat we dan straks bij iedere bekende acteur e.d. in de vorm van een weetje moeten gaan melden welke academische graden hij heeft behaald. De Wikischim (overleg) 15 apr 2015 18:43 (CEST)
  Het gaat niet zozeer om die academische graad, maar om het onverwachte gegeven dat hij dat gestudeerd heeft. Ik denk dat verschillende reacties op dit weetje zullen zijn: "oh, dat had ik niet verwacht". Als er van die reacties maar voldoende zijn, dan is een weetje geslaagd toch? Maar het kan ook doorslaan, waarbij mensen zullen reageren: "Ja, nou en?" of iets dergelijks. De scheidslijn is wel vaker lastig te leggen. Misschien kunnen er nog een paar reacties komen, dan krijgen we daar een beter beeld over. Ymnes (overleg) 15 apr 2015 20:26 (CEST)
  Ymnes legt het hierboven al goed uit, maar daarnaast is er ook nog de tegenstelling tussen de kunst (het acteren) aan de ene kant, en de techniek aan de andere kant. Een master elektrotechniek wordt vaak als zware technische studie gezien, en dat zou ik niet verwachten bij een Mr Bean of Blackadder, of de acteur die dat speelt.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Iooryz (overleg · bijdragen)
  Een beetje vergelijkbaar met het weetje over Jan Terlouw (bij de Taalweetjes). Ik heb wel een andere bedenking. Ik vind "de acteur die Mr. Bean speelt" een beetje weinig eer doen aan Atkinson. Hij is ook (mede) de bedenker van het personage. Suggestie: ... Rowan Atkinson, bekend van het personage Mr. Bean, ... Lymantria overleg 16 apr 2015 11:09 (CEST)
  gebruiker:Iooryz: om eerlijk te zijn vind ik dit verband nogal gezocht. Mr. Bean is gewoon een van Atkinsons types, die verder geheel losstaat van hemzelf als persoon in het echte leven. Overigens is Blackadder in veel gevallen juist helemaal geen kluns zoals mr.Bean, maar juist een sluwe intrigant, met name in de latere series. De Wikischim (overleg) 16 apr 2015 11:18 (CEST)
  Naar aanleiding van een klein wijzigingsvoorstel door Lymantria, nog een kleine aanpassing:
  ... Rowan Atkinson, de man achter personages als Mr. Bean en Blackadder, een master in de Elektrotechniek heeft behaald aan de universiteit van Oxford (Iooryz)
  Een leuk weetje vind ik zo. Ymnes (overleg) 16 apr 2015 18:39 (CEST)
  Ik ben akkoord! Iooryz (overleg) 16 apr 2015 19:10 (CEST)
  Dan ik ook Glimlach Ymnes (overleg) 16 apr 2015 19:33 (CEST)
 7. ... de oorspronkelijke toespraken van Martin Luther King niet letterlijk konden gebruikt worden in de film Selma uit 2014 omdat er auteursrechten op zijn? (Riki)
  Er staat nog geen bron in het artikel over King. Dit zou je trouwens vrij eenvoudig kunnen oplossen, door de bewering met een bronvermelding ook te doen onder het kopje "Toespraken". Ymnes (overleg) 24 apr 2015 18:30 (CEST)
  Done. Riki (overleg) 25 apr 2015 11:27 (CEST)
  Bedankt. Ymnes (overleg) 25 apr 2015 11:53 (CEST)
 8. ... Romy Schneider en Karlheinz Böhm, de hoofdrolspelers uit de Sissi-films, allebei op 29 mei overleden? (Richardw)
  De bronvermelding in deze artikelen is nog niet op orde, maar zou het weetje op zich wat zijn? Of zal ik / zullen we het gelijk weer afvoeren? Het viel een familielid van me op. Meer dan toevallig is het verder niet. Richard 1 jun 2015 17:16 (CEST)
  Hmm, trivia der trivia ... Ik ben er niet kwijt van, maar het is natuurlijk wel waar. Lymantria overleg 2 jun 2015 18:36 (CEST)
  Ingetrokken. Richard 22 jun 2015 14:00 (CEST)
 9. @Lymantria: wellicht mosterd na de maaltijd, maar ik zie zojuist het volgende, al goed gekeurde weetje op datum gezet worden:
  ... Queen twee albums vernoemde naar de films A Night at the Opera en A Day at the Races van de Marx Brothers? (Lymantria, Ymnes)
  Hoewel ik snap wat er bedoeld wordt, staat er nu dat beide films tweemaal vernoemd werden. Een betere bewoording zou m.i. zijn
  ... Queen twee albums vernoemde naar films van The Marx Brothers, namelijk A Night at the Opera en A Day at the Races? (Lymantria, Ymnes)
  Is er bezwaar tegen het weetje op dit punt nog aan te passen? Richard 5 aug 2015 13:05 (CEST)
  Nee, prima juist. Lymantria overleg 6 aug 2015 14:55 (CEST)
 10. ... ongeveer de helft van het productiebudget van de film Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb opging aan het honorarium van één acteur? Dr. Strangelove - Group Captain Lionel Mandrake.png (Lymantria, Richardw)
  Deze is w.m.b. helemaal in orde. Richard 7 dec 2015 17:37 (CET)
 11. ... bijna alle films van Woody Allen sinds Annie Hall uit 1977 hetzelfde Windsor-lettertype gebruiken in de aftiteling? (Riki)
  @Riki: de artikelen over Allen en genoemde film hebben nog helemaal geen bronnen. Dat is wel een vereiste voor in weetjes gelinkte artikelen. In het artikel over het lettertype staat wel een bron, die het zelfs niet alleen over de aftiteling maar ook over de 'opening credits' heeft. Ik zou in plaats van 'aftiteling' iets van 'titelrol' of zo gebruiken. Richard 7 dec 2015 17:37 (CET)
  Bronnen toegevoegd (hoewel die niets met het lettertype te maken hebben). Titelrol is ok. Riki (overleg) 7 dec 2015 18:59 (CET)
  @Riki: volgens de regels moeten er bronnen in alle gelinkte artikelen staan. Die hoeven uiteraard niet allemaal betrekking op het weetje te hebben. Wel moet e.e.a. in het 'hoofdartikel' van het weetje gestaafd worden. Ik stel nog een verschuiving van wat woorden voor:
  ... het lettertype Windsor in bijna alle films van Woody Allen sinds Annie Hall uit 1977 voor de titelrol gebruikt wordt? (Riki, Richardw)
  Als je zegt liever de oorspronkelijke bewoording is dat echter ook geen probleem. Richard 8 dec 2015 11:05 (CET)
  Heel goed voor mij! Riki (overleg) 8 dec 2015 18:37 (CET)
  Okee, dan. Richard 9 dec 2015 12:01 (CET)
 12. ... Tom en Jerry oorspronkelijk Jasper en Jinx zouden heten? (Artis Davinio)
  In het hoofdstuk trivia van het artikel staat zelfs dat ze niet zo zouden heten. Er staat echter geen bron bij... Richard 22 jun 2015 13:59 (CEST)
  Ik heb een bron toegevoegd. Wel een beetje laat, maar volgens mij kan dit weetje nu alsnog naar goedgekeurd. De Wikischim (overleg) 5 dec 2016 12:36 (CET)
  Dan zou ik er nog wel Wist je dat ... Tom en Jerry oorspronkelijk Jasper en Jinx heetten? van maken. Mee eens? Richard 5 dec 2016 14:34 (CET)
  Ik vind het prima, ik ben alleen niet de eigenlijke indiener van dit weetje, zie boven. De Wikischim (overleg) 5 dec 2016 14:35 (CET)
  Nee, dat had ik gezien. De oorspronkelijke aandrager is niet (zo?) aktief (meer?). In ieder geval bedankt voor het bebronnen, het weetje gaat naar 'goedgekeurd'. Richard 5 dec 2016 15:35 (CET)
 13. ... Donald Duck in de Oscarwinnende propagandafilm Der Fuehrer's Face (1943) voor de nazi's werkt? (Encycloon, Richardw)
  Het schortte wat aan bronnen. Dat is nu verholpen, maar houd voor de volgende keer in de gaten dat het weetje zelf in ieder geval met bronnen gestaafd moet worden en dat bovendien elk in een wist-je-datje gelinkt artikel minimaal één moet bron hebben (die niet noodzakelijkerwijs met het weetje te maken hoeft te hebben). Richard 12 jun 2018 11:06 (CEST)
  Oké, zal ik onthouden. Encycloon (overleg) 12 jun 2018 11:42 (CEST)

Projectnavigatie[bewerken]