Overleg categorie:Jeruzalem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

NPOV[bewerken]

De beschrijving van deze categorie als hoofdstad van Israël op 2 augustus 2014 [1]] (met vlag) is onjuist en in tegenspraak met het lemma over Jeruzalem zelf, die nog steeds grotendeels (Oost-Jeruzalem e.o.) militair bezet en internationaal niet-erkend is en als hoofdstad zowel geclaimd wordt door Israël als door Palestina. Deze categorie is bovendien hoofdzakelijk ingevuld met ondercategorieën en 'artikelen in de categorie "Jeruzalem" ' vanuit een Israëlisch standpunt. Evenzo zijn onlangs in het lemma Jeruzalem alle categorieën teruggebracht tot uitsluitend deze categorie [2] en is die bewerking dientengevolge ook POV, aangezien die van dezelfde gebruiker is die ook hier de laatste bewerking nà 2 augustus 2014 heeft gedaan. Kronkelwilg (overleg) 25 nov 2015 15:34 (CET)

Deze bewerking was technisch van aard en niet inhoudelijk: de categoriëen die op het lemma Jeruzalem stonden en niet in de Categorie:Jeruzalem heb ik verplaatst naar de categorie en verwijderd bij het Jeruzalem-lemma. Deze wijzigingen zal ik terugdraaien en teruggaan naar de versie van 2 augustus 2014 (de laatste voorafgaand aan deze wijziging). Hanhil (overleg) 25 nov 2015 19:40 (CET)
"De bewerking was technisch van aard" volgens Hanhil, maar:
  • Waarom voert H. dit aan, terwijl er argumenten zijn gegeven waarom deze Categorie POV is, en verwijdert hij tevens het NPOV-sjabloon dat op de inhoud betrekking heeft?
  • Waarom draait H. nu zonder meer in het "lemma Jeruzalem" de categorieën terug nadat hij ze eerst allemaal vervangen had door "Categorie Jeruzalem" met als argument 'bovenliggende categorie' ? In feite ging de kritiek daar niet om, maar juist om de vraag hoe hij dat lemma in deze Categorie kon plaatsen, terwijl de beschrijving ervan inhoudelijk duidelijk afwijkt.
  • Waarom gaat H. in dít artikel terug naar een andere versie van 2 augustus dan hierboven met een link is aangegeven hier nogmaals, door Wwikix, met nog 3 daaropvolgende bewerkingen met o.m. de beschrijving van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en de daarbij behorende vlag?
  • Waarom draait H. nu opeens zijn bewerking van 21 november [3], (waarover het hier niet ging) weer terug op 25 november hier met ook de categorie 'Hoofdstad' naast de reeds vermelde categorie 'Hoofdstad van een district', met de opmerking "n.a.v. overleg: terug naar de versie van 2 augustus, voor de betwiste wijziging". Dit slaat nergens op: het is noch de aangegeven link, noch betwist. Er is toch duidelijk aangegeven dat het hier om de kwalificatie 'hoofdstad' en de daarbij behorende beschrijving en eenzijdige invulling van de Categorie gaat.
Die bewerking(en) waren dus beslist niet alleen maar technisch van aard. De neutraliteit van deze categorie is nog steeds ver te zoeken. Het NPOV-sjabloon plaats ik dus weer terug. Kronkelwilg (overleg) 27 nov 2015 00:12 (CET)
Waar het mij om ging is, dat als een botbewerking klaarblijkelijk omstreden is, we dan het beste terug kunnen gaan naar de laatste versie voor de botbewerking en daarvandaan weer verder. Met deze bewerking is dat terugdraaien gebeurd. Wat was er m.b.t. de eerdere botbewerking gebeurd?
  • Bij de categorie Jeruzalem ([4]) waren de volgende categorieën toegevoegd:Archeologische plaats in Israël, Archeologische plaats in Palestina, Bijbelse plaats, Hoofdstad in Azië en Kanaänitische stad. Diezelfde categorieën stonden bij het lemma Jeruzalem ([5]) en zijn daar weggehaald.
  • Bij de categorie Jeruzalem stond ook de categorie Hoofdstad. Die heb ik weggehaald omdat de categorie Hoofdstad in Azië er al stond. Hoofdstad in Azië is een subcategorie van Hoofdstad. We categoriseren op het meest specifieke niveau en dat is in dit geval Hoofdstad in Azië.
  • Bij het lemma Jeruzalem had ik achter de categorie Jeruzalem een pipe-teken, een spatie en twee ]-haken gezet. Daarmee wordt geregeld dat het lemma bovenaan in de categorie staat en dat het hier om het artikel gaat dat overeenkomt met de categorie.
Op de bewerkingen van Wwikix moet Wwikix maar reageren. Over het NPOV-sjabloon: ik zie dat Romaine die inmiddels weer verwijderd heeft. Het is een sjabloon voor artikelen, niet voor categorieën. Hanhil (overleg) 27 nov 2015 06:26 (CET)