Overleg categorie:Joodse kalender

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Inhoud

1[bewerken]

De reden waarom ik deze categorie wil opheffen is omdat ik vind dat feest-, treur- en gedenkdagen niet in een dergelijke categorie thuishoren en bovendien dat feest- enz. dagen van andere godsdiensten, landen enz. ook niet in een kalendercategorie zijn ondergebracht. Bij het begrip 'Joodse kalender' denk je toch eerder aan de Joodse maankalenderrekening, de Joodse maand- en dagnamen, de Joodse jaartelling en dergelijke. Wikix 3 apr 2006 19:03 (CEST)

2[bewerken]

Zoals ik eerder al uitlegde zijn in het jodendom de kalender en de heilige dagen zeer sterk aan elkaar verbonden. [van andere pagina:] Zo is er de treurdag "Tisha b'Av". Wat betekent "Tisha b'Av"? Dat betekent "9 Av". Ofwel, de negende dag van Av. Wat is de feestdag "Tu b'Shvat"? Dat betekent simpelweg "15 Shvat", en dat is het nieuwjaar van de bomen. Wat is de maand Elul? Dat is een bijzondere religieuze periode. En ook een kalendermaand. Hoe dit soort dingen in andere geloven heb ik absoluut geen verstand van. Maar ik weet wel dat het in het jodendom zo werkt. Ik vraag de anderen hier even hun joodse achtergrond te verklaren. Vanuit welke achtergrond komen jullie het Wikipedia-gedeelte over het Jodendom bewerken? Ik ben een orthodoxe jood die in Jeruzalem woont en jaren joodse studies achter de rug heeft. Ik begrijp niet helemaal op welke grond sommige personen zich hiermee willen bemoeien. Weet jij wat Tu b'Shvat is? Of Tisha b'Av? Of de Omer-periode? Of de relevantie van Rosh Chodesh m.b.t. dit onderwerp?

Daarnaast hadden beide categorieen veel te weinig artikelen om aparte categorien te kunnen zijn.

Ik stel voor dat jij eerst zelf eens de artikelen over het Jodendom flink gaat uitbreiden, zoals ik onlangs heb gedaan en waar ik binnenkort weer flink mee verder ga, voordat je komt bepalen hoe we deze categorie in moeten delen.

Zoals het er nu uit ziet is veel logischer en biedt voor de uitbreidingen die ik de komende weken wil gaan maken veel meer mogelijkheden. Het maakt de indeling veel handiger om te gebruiken. Niemand heeft iets aan twintig categorien met ieder twee of drie links, wanneer er ook twee categorien met twintig tot dertig links kunnen zijn, begrijp je? Dat is veel handiger, anders kunnen we voor ieder artikel wel een eigen categorie gaan maken. --Daniel575 3 apr 2006 22:26 (CEST)

3[bewerken]

Het jodendom is niet een encyclopedie op zichzelf maar een onderdeel van het grote geheel in Wikipedia. En in dat kader proberen we zaken te vergelijken, bijvoorbeeld een categorie: berg in Frankrijk wordt in een algemeen categoriaal overzicht gezet waar je ook een categorie: berg in Zwitserland kan vinden. Zo ook dus met het jodendom, joodse feesten behoren vergelijkbaar te zijn met islamitische, boeddhistische, christelijke enz. feesten. En daar over het algemeen de term 'kalender' op Wikipedia niet voor feesten wordt gebruikt is een categorie: Joodse kalender om daarmee joodse feestdagen aan te duiden onhandig.

Wat betreft de hoeveelheid categorieën, ook al hebben sommige categorieën weinig artikelen dan nog kunnen ze functioneel zijn omdat zoals ik hierboven al aangaf ze een functie kunnen hebben in het grotere geheel maar ook omdat ze je direct verwijzen naar een bepaald onderwerp. Stel dat je drie artikelen hebt over de cultuur van een land dan kan een categorie cultuur van land x in dat geval toch handig zijn. Wel zouden in sommige gevallen bepaalde categorieën kunnen vervallen omdat daar wel heel weinig in staat en het belang daarvan ook gering is. Bijvoorbeeld een categorie kalender wanneer daar slechts dat in komt te staan wat ook in een algemene categorie kan worden neergezet.

Tot slot: Wikipedia is een algemeen toegankelijke encyclopedie die iedereen vrij mag bewerken. Dat betekent dus dat men niet bepaalde gebieden voor zichzelf kan afschermen omdat men meent een speciale relatie met het betreffende onderwerp te hebben (hoeveelheid bijdragen, inwonerschap, deskundigheid, lidmaatschap, geloofsovertuiging enz.). Dat brengt met zich mee dat je geen tekst of verantwoording hoeft af te leggen waarom je iets bewerkt. Daarom is de vraag van jou of wij onze eventuele joodse achtergrond zouden willen toelichten met betrekking tot onze bijdragen aan artikelen op het gebied van het jodendom niet op zijn plaats.

Wikix 3 apr 2006 23:23 (CEST)

Idd, wij hebben persoonlijk geen joodse achtergrond (veronderstel ik toch ook van wiki). Het feit dat de categorie-indeling , en vooral de "naamgeving" zoals ze nu is voor ons als "leken" volslagen onlogisch en onduidelijk is, is blijkbaar een teken aan de wand de deze artikelen hun doel compleet missen: en dat is op encyclopedische wijze informeren... --LimoWreck 4 apr 2006 00:55 (CEST)
Of wij al of niet een joodse achtergrond hebben is in het kader van Wikipedia niet relevant. Wikix 4 apr 2006 00:56 (CEST)


soit, voor de duidelijkheid:
artikelen over kalender puur op zich: in [cat:joodse kalender]. Net zoals er een juliaanse en gregoriaanse kalender is (met dus christelijke jaartelling). of de jaartelling van de islamwereld. Of de kalender uit de franse revolutie. Of de kalender bij de Maya-indianen. Etc... Deze vertellen mooi wanneer een jaartelling begint (bij de christenen, jodenen en islam baseert men zich idd op geloof, maar ook niet-gelovigen passen die dus toe), vertellen hoe lang de maanden duren, hoelang een week duurt, wat een schrikkeljaar is, hoe de maanden en dagen heten, etc... etc...
artikelen over feest- en treurdagen: in aparte cat. Deze aparte cat is dan zowel subcat van [cat:joodse kalender] (wegens de nauwe samenhang) en OOK van categorie:religieuze feestdag (analoog aan de christen, moslim, hindoe en boedhh. dagen). Deze artikelen zijn typisch feestdagen nauw verbonden met het geloof. Deze vallen al dan niet op een vaste dag in het jaar, of een variabele dag, etc...
--LimoWreck 4 apr 2006 01:31 (CEST)

4[bewerken]

Goed, met categorien 'Joodse kalender' en 'Joodse heilige dag' kan ik leven. Al is het een beetje verwarrend, die laatste titel, gezien het feit dat verreweg de meeste dingen meerdere dagen duren. Pesach is 7/8 dagen, Sukkot 7/8 dagen, Shavuot 2 dagen, Rosh HaShana 2 dagen, etc. Maar ik begrijp dat een categorie-titel in enkelvoud moet zijn? Verder vind ik de categorie 'Joodse kalendermaand' die iemand gemaakt heeft vrij nutteloos. De afzonderlijke maanden kunnen gewoon onder 'Joodse kalender' staan, lijkt me. Argumenten voor/tegen? --Daniel575 5 apr 2006 14:59 (CEST)

Mjah, categorieën zijn meestal enkelvoud, een "feestdag" als begrip ook... het is een beetje moeilijk, maar het zal wel enigszins duidelijk zijn hopelijk... Wat betreft die maanden, aanvankelijk vond ik ook dat ze gewoon onder Joodse kalender konden (dat mag desnoods nog), zoals je aangeeft. Deze categorie heeft echter als voordeel dat de hele categorie de maanden samen bundelt, en dat de joodse maanden als een duidelijk geheel ook als subcategorie van categorie:maand staan. Vooral dat laatste vond ik eigenlijk een handigheidje waar ikzelf niet had aan gedacht (inspiratie gehaald bij anderstalige wiki's)... --LimoWreck 5 apr 2006 18:47 (CEST)
Oke, daar zit wel wat in. En als er over elke kalendermaand een artikel komt, zijn we al een stuk verder. Dat wordt dan mijn taak... --Daniel575 6 apr 2006 00:25 (CEST)