Overleg categorie:Wikipedia:Sjablonen weer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Duidelijkheid over meetstation[bewerken]

Onlangs zag ik dat iemand meetwaarden van station Maastricht had ingevuld voor Nederland. Nu ligt Maastricht in Nederland, maar voor zover ik begrepen heb, zijn deze artikelen bedoeld om gegevens m.b.t. enkel De Bilt en Ukkel weer te geven. Ik stel voor dat dat wat duidelijker zichtbaar gemaakt wordt in de artikelen.Redav (overleg) 17 nov 2015 08:58 (CET)


Door het KNMI laatstelijk herziene gegevens of niet dan wel minder (vaak / kort geleden) herziene weergegevens tonen?[bewerken]

Enkele jaren geleden heeft het KNMI in zijn temperatuurwaarden "onregelmatigheden" (bv. n.a.v. verplaatsingen van meetgerei) opgespoord en "verbeterd". (De aanhalingstekens gebruik ik louter als zodanig en niet om een mening uit te drukken.)

Tevens zie ik in de "Sjablonen weerextremen" bv. t.a.v. 10 oktober gemeld dat de hoogste maximumtemperauur te De Bilt op 10 oktober 1921 gemeten zou zijn en 26,7 gr. C zou bedragen hebben.

Of die waarde er nu door een vergissing is terechtgekomen of doordat het KNMI voorheen inderdaad die waarde geboekt had (ik kan dat niet nagaan), vandaag de dag geeft http://projects.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/index.cgi voor die dag de waarde 25,8 gr. C aan.

De vraag dringt zich op: wil de Wikipedia-gemeenschap de herziene gegevens tonen of juist de niet of minder (vaak / kort geleden) herziene gegevens? Ik zou van het eerste het meest voorstander zijn.

Maar ik zie ook wel de overweging dat dat in een geschiedkundige verband ertoe zou kunnen leiden dat in een Wikipedia-artikel een oudere bron wordt aangehaald als stellende: "Op die en die dag viel de eerste zomerse dag van het jaar zus- en zoveel." terwijl daarnaast (ingevoegde) gegevens uit een "sjabloon weerextremen" voor die dag een temperatuur wordt aangeven van minder dan 25,0 gr. C.

In beginsel zouden zowel de oorspronkelijke meetwaarden als de laatstelijk herziene waarden opgenomen kunnen worden.Redav (overleg) 11 okt 2018 11:19 (CEST)