Overleg gebruiker:2001:980:561C:1:8D75:B4C0:6422:13EC

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uw aandacht alstublieft
Welkom op Wikipedia! Via uw internetverbinding of aangemaakte gebruikersnaam zijn een of meer dubieuze bewerkingen gedaan in de encyclopedie. Hieronder het overzicht. Het kan zijn dat u zich van geen kwaad bewust bent en dacht een goede wijziging te doen. Vraag in dat geval uitleg op onze Helpdesk, waar u vragen kunt stellen aan andere bijdragers. Uw constructieve bijdragen zijn altijd welkom.

Maar deed u bewust dubieuze bewerkingen, stop daar dan nu mee. Doorgaan wordt gezien als vandalisme. Bij herhaling hiervan wordt de mogelijkheid om te bewerken via dit IP-adres of deze gebruikersnaam uitgeschakeld. Wilt u experimenteren met pagina's bewerken of een oefenpagina aanmaken, doe dit dan in de Zandbak en niet in artikelen. Meer informatie over bijdragen staat in het welkom voor nieuwkomers.

Deed u de bewerkingen niet zelf, dan wordt dit IP-adres mogelijk door meerdere personen gebruikt. In dat geval is de waarschuwing voor iemand anders bestemd en kunt u rustig bewerken.

  1. 21 mei 2019 08:44 (CEST) – Herhaaldelijk (4x) hardnekkig terugzetten verkeerde sterfdatum pagina "Niki Lauda"
  2. 21 mei 2019 08:44 (CEST) – Ondeskundige vermelding van een passage over overlijden en aanloop daarnaar binnen de infobox op pagina "Niki Lauda" (terwijl die passage al onderaan de biografie-sectie staat, waar het hoort)

Gelieve de (met bronnen) geverifieerde feiten (zoals de sterfdatum van 20 mei) niet steeds te wijzigen naar de publicatiedatum van de berichtgeving over Lauda's verscheiden. In Het Parool staat de overlijdensdatum expliciet vermeld; dat is op dit moment (21 mei 2019 08:37 (CEST)) vooralsnog de enige of een van de weinige media die de sterfdatum (in de tijdzone waarin de sterfplaats zich bevind) expliciet vermeld, de andere bronnen melden geen sterfdatum, dat is (nogmaals) louter de datum waarop het bericht werd gepubliceerd. Jouw 'correcties' (her)introduceren fouten, geen feiten. -- martix (overleg) 21 mei 2019 08:37 (CEST)[reageer]

Het lijkt ook dat Yahoo Sports Australia een van de eerste bronnen was die het snelst verder over de wereld ewrd gedeeld, maar vergeet niet dat ze daar 8 tot 8 uur vóór lopen (d.w.z., zodra het bij hen 21 mei wordt, is het 'bij ons' in Europa, en in Lauda's sterfplaats Wenen te Oostenrijk nog (8 tot 9 uur) 20 mei. De plaatselijke datum (en tijd) van Lauda's overlijden is dan ook door Het Parool (maar ook door GP Update) expliciet vermeld werd als maandag, 20 mei (gepubliceerd op 21 mei, zo vanaf circa 02.30 uur in de nacht onze tijd). Veel (ook gerenommeerde) nieuwsdiensten melden ook vaak wel het overlijden (zodrahet bekend is gemaakt), maar bij die actualiteit is dan vaak op het moment dat het wereldkundig wordt gemaakt nog niet duidelijk wat de exacte sterfdatum is (en vermijden dat opzettelijk). Dat leidt er niet zelden toe dat die publicatiedatum de boeken in gaat als sterfdatum, terwijl achteraf het soms wel dagen tot een week of meer vóór de bercihtgeving de persoon is komen te overlijden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de familie in besloten kring afscheid willen nemen en de uitvaart bijwonen, en daarna pas het verscheiden van een publieke figuur wereldkundig maken. Gelieve dan ook in de toekomst goed op te letten of de geraadpleegde bronnen een expliciete overlijdensdatum of -dag vermelden, en niet (klakkeloos) een publicatiedatum over te nemen en te interpreteren als sterfdatum: die datum is dus (door de drang van persdiensten om het als eerste te vermelden (al dan niet met bevestiging), en het gebruik van internationale bronnen met andere tijdzones (en dus aldaar soms ook een andere plaatselijke datum) vaker niet dan wel juist. -- martix (overleg) 21 mei 2019 10:40 (CEST)[reageer]