Overleg gebruiker:84.197.186.97

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom[brontekst bewerken]

Beste anonieme gebruiker,

Van harte welkom op Wikipedia en bedankt voor je inzet tot nu toe! Mijn naam op Wikipedia is Ninane en ik wil je graag een aantal tips geven omdat nieuwe gebruikers vaak niet vertrouwd zijn met wat er wel (en niet) kan op Wikipedia. Wanneer je zelf nog niet zo bekend bent met Wikipedia, dan heb je misschien iets aan dit bericht. In onderstaand bericht, en in het zie-ook-kader, kun je op de blauwe woorden/zinsdelen klikken om meer over een onderwerp te weten te komen.

Allereerst: de pagina die je nu ziet, is je overlegpagina. Beter gezegd: de overlegpagina van iedereen achter jouw ip-adres. Hier kunnen andere gebruikers van Wikipedia met jou in contact treden, totdat je je aanmeldt als geregistreerde gebruiker. Dat persoonlijk overleg gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze je hulp willen vragen bij het maken van een artikel of wanneer ze zich afvragen waarom je een bepaalde bewerking doet. (Het is trouwens ongewenst om teksten van deze pagina te verwijderen.)

Twee zaken zijn van groot belang voor Wikipedia-artikelen: ze moeten encyclopedisch zijn en ze moeten fatsoenlijk zijn geschreven en opgemaakt. In het artikel Wikipedia:conventies lees je meer over hoe een Wikipedia-artikel opgebouwd moet zijn, maar je kunt natuurlijk ook rondkijken hoe andere artikels eruit zien. Het belangrijkste idee achter Wikipedia, is dat iedereen die wil artikelen kan aanmaken en bewerken. Houd er dus rekening mee dat niet alleen jij andermans artikelen mag bewerken, maar dat anderen ook 'jouw' artikelen mogen aanpassen. Als je, wellicht vanuit een bepaalde interesse, een bewerking op Wikipedia wilt doen, dan luidt voor iedereen de Wikipedia-slogan: voel je vrij en ga je gang. Bekijk ook eens gewenste artikelen. Wanneer je wilt experimenteren, dan kan dat in de Wikipedia-zandbak.

Elk artikel heeft een overlegpagina (die vind je door boven een artikel op 'overleg' te klikken). Als je denkt dat iets in het artikel niet juist is, bekijk dan eerst de overlegpagina om te zien of er in het verleden al overleg over is geweest. Deze pagina kun je ook gebruiken om de mening van andere gebruikers te peilen wanneer je een ingrijpende of controversiële wijziging wil doorvoeren. Bijdragen op overlegpagina's onderteken je met vier tilde's, dus zo: ~~~~. Dit zorgt ervoor dat automatisch de afzender en het tijdstip van plaatsing geplaatst worden. Bijdragen in de artikels zelf mogen in tegenstelling tot die op overlegpagina's niet ondertekend worden.

Waar duizenden mensen aan een 'project' werken, komen natuurlijk nogal eens meningsverschillen voor. Als men echter in ieder geval correct, netjes en beleefd blijft, en de wikipedia-etiquette volgt, dan kunnen we met zijn allen Wikipedia verder helpen.

Als je na het lezen van deze tips toch nog vragen mocht hebben: schroom niet om mij of een andere gebruiker iets te vragen, de helpdocumentatie te lezen of een vraag te stellen bij onze helpdesk. Ik wens je veel plezier op Wikipedia!

Vriendelijke groeten, Ninane 25 nov 2009 15:57 (CET)Reply[reageer]

Aanmelden[brontekst bewerken]

Beste anonieme gebruiker, u doet goed werk hier op Wikipedia. Bedankt daarvoor! Doordat u anoniem bijdraagt, komen uw bewerkingen op een speciale lijst te staan. De kwaliteitscontrole van deze lijst kost veel tijd. Als u zich registreert komen uw bewerkingen niet meer op deze lijst te staan, wat tijd bespaart. Daarnaast bent u eigenlijk met een gebruikersaccount veel anoniemer; nu kan iedereen eenvoudig een aantal dingen over u te weten komen: kijk maar eens hier. Hier staan nog meer redenen waarom u zich aan zou kunnen melden. Denk er eens over na! Foxie001 1 dec 2009 16:22 (CET)Reply[reageer]