Overleg gebruiker:Ad Huikeshoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Filing cabinet icon.svg

Archiefoverzicht


Nieuwe archiefpagina

Inhoud

Bugzilla[bewerken]

Hallo Ad Huikeshoven, Bij deze aan jou persoonlijk de oproep om nu actie te ondernemen. Ik zag namelijk dat je ooit een account hebt aangemaakt op Bugzilla. Over enige tijd zal Bugzilla buiten gebruik worden gesteld en verhuizen naar Phabricator die de functie van Bugzilla gaat overnemen. Om deze verhuizing zo goed mogelijk te laten verlopen worden gebruikers met een account op Bugzilla opgeroepen om nu een account aan te maken (inloggen met SUL-account/unified login) op Phabricator en die te koppelen aan het Wikimedia-brede SUL-account. Dit gaat als volgt:

 1. Ga naar https://phabricator.wikimedia.org/auth/start/
 2. Log daar in met je Wikimedia-account. Indien je gevraagd wordt om je Real Name kun je daar je gebruikersnaam of ander pseudoniem invullen dat je gebruikt.
 3. Zorg ervoor dat er voor dat er ingevuld staat welk e-mailadres je gebruikt in je Bugzilla-account: https://phabricator.wikimedia.org/settings/panel/email/ Op basis van dit e-mailares worden je bijdragen op Bugzilla gekoppeld aan jouw account. (Indien je een ander e-mailadres gebruikt voor je Wikimedia-account (SUL) is het aanraadzaam dit te wijzigen.)
 4. Voeg onder MediaWiki een link toe naar https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=User:Ad_Huikeshoven in je profiel op https://phabricator.wikimedia.org/settings/panel/external/
 5. Op je profielpagina staat er nu als het goed is achter MediaWiki Userpage een link naar Ad Huikeshoven.

Als je er niet uitkomt of als er vragen zijn, laat dit me dan weten. Groetjes - Romaine 14 okt 2014 05:27 (CEST)

Beoordelingsnominatie Steve Blank[bewerken]

Beste Ad Huikeshoven,

Ik heb uw artikel Steve Blank ter beoordeling voorgelegd aan de gemeenschap omdat het niet in het Nederlands geschreven is, althans slechts gedeeltelijk en slecht vertaald uit de Engelstalige Wikipedia, en de encyclopedie mijns inziens gebaat is bij verwijdering van het lemma. Ik nodig u uit op de beoordelingslijst een reactie achter te laten.

Met vriendelijke groet,

Woody|(?) 6 dec 2014 00:19 (CET)

Mail[bewerken]

Hoi Ad, ik had je een mailtje gestuurd op je WM-nl mail. Ik dacht laat ook maar een berichtje hier achter. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 3 jan 2015 19:07 (CET)

ontmoeten[bewerken]

Hoi Ad, een klein verzoekje. Je herinnert je vast wel dat wij elkaar jaren geleden hebben ontmoet ;-). Zou jij dat kunnen aangeven op deze pagina: [[1]]. Ik vind dat een mooi initiatief. Met hartelijke groet, Elly (overleg) 28 jan 2015 11:49 (CET)

This Month in Education: February 2015[bewerken]

MediaWiki message delivery (overleg) 28 feb 2015 22:25 (CET)

Invitation[bewerken]

A gummi bear holding a sign that says "Thank you"
Thank you for using VisualEditor and sharing your ideas with the developers.

Hello, Ad Huikeshoven,

The Editing team is asking for your help with VisualEditor. I am contacting you because you posted to a feedback page for VisualEditor. Please tell them what they need to change to make VisualEditor work well for you. The team has a list of top-priority problems, but they also want to hear about small problems. These problems may make editing less fun, take too much of your time, or be as annoying as a paper cut. The Editing team wants to hear about and try to fix these small things, too. 

You can share your thoughts by clicking this link. You may respond to this quick, simple, anonymous survey in your own language. If you take the survey, then you agree your responses may be used in accordance with these terms. This survey is powered by Qualtrics and their use of your information is governed by their privacy policy.

More information (including a translateable list of the questions) is posted on wiki at mw:VisualEditor/Survey 2015. If you have questions, or prefer to respond on-wiki, then please leave a message on the survey's talk page.

Thank you, Whatamidoing (WMF) (talk) 26 mrt 2015 16:56 (CET)

This Month in Education: March 2015[bewerken]

MediaWiki message delivery (overleg) 1 apr 2015 02:31 (CEST)

If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

This Month in Education: April 2015[bewerken]

MediaWiki message delivery (overleg) 1 mei 2015 17:17 (CEST)

This Month in Education: May 2015[bewerken]

MediaWiki message delivery (overleg) 1 jun 2015 21:44 (CEST)

If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

Onderzoek: de mening van Wikipediabewerkers[bewerken]

Excuus dat dit bericht zomaar op uw overlegpagina is geplaatst! Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende: bureau Motivaction voert momenteel in opdracht van Wikimedia Nederland een enquête uit onder de bewerkers van de Nederlandstalige Wikipedia. Kernvraag is hoe zij het bewerken van Wikipedia ervaren. Hierbij gaat het om zaken als werksfeer, werkdruk, omgangsvormen etc. Omdat de mening van zeer actieve bewerkers zoals uzelf voor het onderzoek heel relevant is, is in overleg met de gemeenschap besloten de 250 meest actieve Nederlandstalige Wikpedianen persoonlijk uit te nodigen om deel te nemen aan de enquête. Dat kan via deze link. Het invullen kost ongeveer 20 minuten. We hopen dat u in staat zult zijn om deel te nemen. Dank voor uw tijd. Bureau Motivation en Wikimedia Nederland 5 jun 2015 12:09 (CEST)

This Month in Education: June 2015[bewerken]

MediaWiki message delivery (overleg) 30 jun 2015 22:07 (CEST)

Resultaten enquête onder Wikipediabewerkers[bewerken]

Enkele weken geleden hebben we u gevraagd of u zou willen deelnemen aan een enquête over het werken op de Nederlandstalige Wikipedia. De resultaten van deze enquête zijn inmiddels beschikbaar. Ze zijn te vinden op deze projectpagina: Wikipedia:Onderzoek onder bewerkers en lezers 2015. Sandra Rientjes - Wikimedia Nederland (overleg) 9 jul 2015 15:50 (CEST)

This Month in Education: July 2015[bewerken]

MediaWiki message delivery (overleg) 2 aug 2015 01:02 (CEST)

Omgaan met kritiek[bewerken]

Is dit hoe je met kritiek omgaat? Je creëert een puinhoop en sluit de kritiek op die puinhoop af met een strategische archivering? Sorry maar dat vind ik een beetje slapjes. Natuur12 (overleg) 12 aug 2015 21:27 (CEST)

Ik had nog willen vragen waarom je ervoor gekozen hebt de vragen over de gezondheid van de gemeenschap op Wikipedia te plaatsen. Waarom heb je er niet voor gekozen, zoals gebruikelijk is, om de pagina op Meta naar het Nederlands te vertalen? Je had dan kunnen volstaan met een simpele verwijzing naar Meta. Er staat nota bene een uitnodiging tot vertalen bovenaan de pagina, iets waar onze Franse, Spaanse en Zweedse collega's wel gebruik van hebben gemaakt. Ik kan mij helaas niet aan de indruk onttrekken dat het je er vooral om te doen is tegenover de gemeenschap te bewijzen dat je er ook nog toe doet, door de aandacht op jezelf te vestigen en uit te stralen alsof je dingen achter de schermen aan het regelen bent. Bijdragen aan de opbouw van de encyclopedie doe je niet (minder dan 100 bijdragen aan de hoofdnaamruimte, bovendien van bedenkelijke kwaliteit), je houdt je voornamelijk met randzaken bezig. Dat zou nog enigszins (maar ook niet echt) gerechtvaardigd kunnen zijn als je dat deed vanuit je positie binnen de vereniging Wikimedia Nederland, maar dat blijkt dus niet het geval. Ben je hier eigenlijk wel om een encyclopedie te bouwen? Woodcutterty|(?) 12 aug 2015 21:37 (CEST)
Dat is een goede vraag Woodcutterty, "waarom je ervoor gekozen hebt de vragen over de gezondheid van de gemeenschap op Wikipedia te plaatsen". De reden daarvoor is dat mensen wel in hun eigen taal op de Wikipedia in hun eigen taal willen antwoorden, en niet in een andere taal op meta. Ad Huikeshoven (overleg) 12 aug 2015 21:45 (CEST)
Je hoeft op Meta niet in een andere taal te antwoorden. Zoals je kunt zien wordt daar ook in het Frans en Spaans geantwoord. Woodcutterty|(?) 12 aug 2015 21:46 (CEST)
Hoi Ad, Ik zag je reactie op mijn vragen. Het was niet mijn bedoeling om jou/ Wikimedia ergens van te beschuldigen. Ik zal een mail sturen naar info[at]wikimedia.nl. Bedankt voor het advies. Timboliu (overleg) 14 aug 2015 17:26 (CEST)
Hoi Tim, dank voor je bericht. Natuur12 heeft gelijk dat ik niet zo tegen je had moeten uitvallen. Ad Huikeshoven (overleg) 14 aug 2015 18:35 (CEST)
Hoi Ad, fijn om dit nog even te horen. Ik kan me voorstellen dat mijn opmerkingen bij jou een verkeerde snaar raakten. Het is ook meer mijn eigen frustratie over het niet realiseren van mijn eigen doelen die ervoor zorgen dat ik kritisch ben naar Wikimedia Nederland. Ik zal eens nadenken hoe ik in de toekomst e.e.a. anders kan verwoorden. Timboliu (overleg) 14 aug 2015 20:41 (CEST)

Thank you for taking part in the Community Health learning campaign![bewerken]

A healthy community is welcoming and enjoyable to participate in and positevely contributing

Hi Ad,
I wanted to thank you once more for all the work you've done to help us bridge the gaps in the dialogue about Community Health. Your efforts have really helped us get more acquainted with the Dutch Wikipedia community's views. It is my wish that this initiative has also been helpful to frame your work as board member.
I wanted to share with you the drawing you contributed to the collaborative mural we hosted at Wikimania. You can see more here.
Warm regards, María (WMF) (overleg) 14 aug 2015 02:42 (CEST)

Thanks[bewerken]

For your reply! Elitre (WMF) (overleg) 24 aug 2015 12:31 (CEST)

This Month in Education: August 2015[bewerken]

MediaWiki message delivery (overleg) 1 sep 2015 16:59 (CEST)

Aanschafsubsidie woordenboek[bewerken]

Hoi Ad,

Ik meen me te herinneren dat Wikimedia incidenteel het aankopen van boeken en of databaseabonnementen ondersteunt. Ik zie dat er wat behoefte bestaat (waaronder bij mezelf) om de nieuwste editie van het Van Dale woordenboek te kunnen gebruiken. Waar zouden ik (en anderen) een subsidieverzoek voor iets dergelijks in kunnen dienen? Me dunkt dat de firma van Dale zoiets ook zou willen sponsoren als het verzoek van Wikimedia komt. Mvg, Milliped (overleg) 30 okt 2015 13:05 (CET)

Naar ik heb begrepen wordt de aanschaf van boeken ten bate van Wikipedia uitsluitend in een bruikleenvorm gesubsidieerd (dat wil zeggen, boeken blijven altijd in het bezit van de vereniging), maar de vereniging zou zich misschien beter inzetten voor toegang tot de betaalde digitale versie van de Dikke. Dat is een stuk goedkoper (een jaar toegang kost 75 euro, tegenover 179 euro, maar maand- en kwartaalabonnementen behoren ook tot de mogelijkheden) en een stuk efficiënter. Bovendien wordt de onlineversie wel regelmatig geüpdatet en de gedrukte niet.
Overigens leert de geschiedenis dat de gemeenschap er in veruit de meeste gevallen in slaagt om taalkundige vragen kosteloos te beantwoorden. De behoefte herken ik desondanks wel, het voordeel voor de encyclopedie minder. EvilFreD (overleg) 31 okt 2015 09:20 (CET)
Aanvulling: Zou een variatie op "Van Dale Online op school" iets zijn? Toegevoegd op 31 okt 2015 09:46 (CET)
DE vraag heb ik gelezen en er een dag of wat over nagedacht. De FOKA biedt mogelijkheden van de vereniging voor ondersteuning. Voor de aanvraagprocedure zie FOKA. Wat is het voordeel voor Wikipedia Milliped? Ad Huikeshoven (overleg) 31 okt 2015 11:25 (CET)
Hoi Ad, de vraag komt een beetje voort uit discussies zoals deze, waarbij toegang tot een volledig woordenboek handig is. Ik ben het overigens eens met collega EvilFred dat een online abonnement vermoedelijk kosteneffectiever is, en dat heeft vermoedelijk ook het voordeel dat dat niet noodzakelijkerwijs persoonsgebonden hoeft te zijn. Ik zou me kunnen voorstellen dat er vanuit via de FOKA-regeling één of enkele abonnementen worden aangeschaft waarbij WMNL op aanvraag de accountgegevens verleent aan medewerkers die ze op dat ogenblik nodig hebben. Milliped (overleg) 31 okt 2015 11:47 (CET)
Dan zou het mogelijk passen in het programma van de Wikipedia Library (aankondiging). Romaine 31 okt 2015 12:12 (CET)
Ja, daar lijkt het me een uitstekende kandiddat voor. Hoe staat het daar nu mee? Milliped (overleg) 31 okt 2015 13:34 (CET)
Er wordt momenteel gekeken naar het draagvlak voor een Nederlandstalige Wikipedia-bibliotheek bij de gebruikersgemeenschap. Daartoe stond enige tijd geleden een oproep tot discussie in de kroeg; de discussie zelf vindt hier plaats. Op basis van de uitkomsten daarvan kunnen eventuele volgende stappen genomen worden.AWossink (overleg) 5 nov 2015 12:22 (CET)
Het bestuur van WMNL heeft donderdag 12 november 2015 gesproken over de vraag om subsidie voor de aanschaf van een woordenboek. De vraag kwam terug wat dit Wikipedia gaat opleveren aan extra artikelen bijvoorbeeld. Een online abonnement voor een beperkte groep gebruikers zou onderzocht kunnen worden.Milliped zou jij bij de uitgever van dat woordenboek kunnen vragen of ze voor een beperkte groep Wikipedianen een voordelig aanbod kunnen doen? Ad Huikeshoven (overleg) 18 nov 2015 10:31 (CET)
Ik zal de firma Van Dale eens aanschrijven. Overigens, voor de Utrchtenaren, ze zitten op de hoek: Herculesplein 96, 3584 AA Utrecht. Milliped (overleg) 18 nov 2015 14:11 (CET)

Knutselgedoe[bewerken]

Hallo dit zie ik gebeuren. Waarom komt er allemaal loze code in dat sjabloon te staan? Is daar een valide reden voor? Groet, Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 25 nov 2015 09:14 (CET)

De parameter format gaat regelen hoe na een bewerking met de Visuele tekstverwerker de lay out van een sjabloon in wikitext is. Met "block" komt iedere parameter op een nieuwe regel. Met "inline" (dat is de standaardwaarde) komt alles achter elkaar. Nu is het nog dat bij invoegen van een nieuw sjabloon in een artikel met de Visuele tekstverwerker alles achter elkaar komt, in plaats van iedere parameter op een nieuwe regel. Dat blokkeert volgens sommigen de verdere geleidelijke invoering van de Visuele tekstverwerker. Zie ticket in Phabricator Parsoid on serialisation should use the `format` field from TemplateData if available to set the whitespace formatting of new/edited transclusions. Kom je vanmiddag ook naar de uitreiking van de Erasmusprijs in het Stadhuis in Amsterdam, of de Wikimeet na afloop? Ad Huikeshoven (overleg) 25 nov 2015 09:22 (CET)
Je maakt er een klerebende van, op alle infoboxen waar je deze code hebt toegevoegd gaat het fout! We hebben gisteravond al jouw sjabloonbewerkingen kunnen repareren.
En het is duidelijk, je hebt zondag ook al geprobeerd om buiten de gemeenschap om de visuele tekstverwerker op nl-wiki te installeren. En je bent van plan om vandaag weer zo'n poging te wagen. Dit gedrag is schadelijk voor Wikipedia. Wij zijn hier niet om jouw rommel op te ruimen. Als je doorgaat met dit gedrag is een blokkade van dit account de enige oplossing. Romaine 25 nov 2015 10:05 (CET)
Romaine, Wat gaat er precies fout? Ad Huikeshoven (overleg) 25 nov 2015 10:25 (CET)
De fout die je maakt is dat je niet weet wat je doet. Je hebt met je bewerkingen de klassieke fout, die we omstreeks 2008-2009 overal gerepareerd hebben, dubbel en dwars opnieuw massaal ingevoerd. Gevolg: op alle betrokken infoboxen ging het fout en dat zijn duizenden artikelen. Als je niet de moeite neemt om serieus te kijken naar hoe elders TemplateData is ingevoegd, terwijl je al lange tijd (klaarblijk tevergeefs) je met dit onderwerp bezighoudt, heeft het geen zin dit uit te leggen. En weet je waarom TemplateDate nog niet breed is ingevoerd? Omdat we steeds de knoeiboel van andere gebruikers moeten opschonen en opruimen omdat die er een bende van maken en niet snappen wat ze doen, en dat gigantisch veel tijd vergt. Je hebt het afgelopen jaar talloze keren de kans gehad om te helpen bij het oplossen van de problemen met de visuele tekstverwerker, maar dat heb je niet lopen doen, maar wel de boel lopen traineren. Ik ben van plan, als ik niet weer door geklooi afgeleid wordt, een project te starten om sjablonen van TemplateData te gaan voorzien, wellicht zelfs met een projectgroepje, maar daar zit jij zeker niet in. En ja ik ben boos op je, onder het mom van helpen #*$!% je de gehele gemeenschap op met je gedrag, op diverse manieren en help je totaal niet mee om de visuele tekstverwerker ingevoerd te krijgen. Romaine 25 nov 2015 10:39 (CET)
Sorry Romaine. Voor het toevoegen heb ik eerst een voorvertoning weergeven met dit sjabloon bekeken voor een pagina waarop dat sjabloon gebruikt wordt en ik zag op die pagina geen bijzonderheden. Wat zie jij dan fout gaan, wat ik niet zie? Ad Huikeshoven (overleg) 25 nov 2015 10:42 (CET)
Weet je waar je sorry voor moet zeggen? Dat je buiten de gemeenschap om je zin probeert door te drukken. Dat je vandaag tijdens een wikimeet stemmen wilt gaan ronselen. Dat je aan canvassing doet. De klerebende die je nu maakt op sjablonen is gewoon de druppel. Romaine 25 nov 2015 10:49 (CET)
Dank voor de reactie Ad en Romaine. Volgens mij is er geen sprake van het invoeren van dat visuele gedoe als standaard binnen wikipedia-nl dus het lijkt me goed om dit soort zaken niet zomaar te gaan doen zonder kennis van zaken in ieder geval en dan denk ik dat Romaine het goed serieus oppakt en weet waar hij mee bezig is en dan ook het goed kan doen als het nodig blijkt ergens voor en dat ook kan communiceren wat er waarom gebeurt voor mensen die met het visuele gedoe willen gaan werken per eigen keuze. Groet, Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 25 nov 2015 10:50 (CET)
Ah, nu zie ik [deze edit]. Je wilt boven de templatedata het kopje ===Template Data===, en de categorieën onderaan de pagina. Uit je bewoordingen maak ik op dat je die opmaak conventie heel belangrijk vindt. Je had me ook op de opmaakconventie kunnen wijzen en vragen mijn wijzigingen daarop aan te passen. De TemplateData manager voegt kennelijk automatisch de templatedata aan het einde toe, in plaats van voor de categorieën; en de TemplateData manager zet er kennelijk niet automatisch een kopje boven. Dat zou als wens gerapporteerd kunnen worden in Phabricator. Ad Huikeshoven (overleg) 25 nov 2015 11:04 (CET)
Dag Ad. Ik heb helemaal geen wens ofzo. Wat Phabricator is is me ook duister. Wel denk ik dat het goed is om eens te overleggen over iets nieuws wat je blijkbaar wil op een andere manier dan je nu doet namelijk allemaal onheldere zaken wijzigen overal en met problemen want daarbij zijn er dus ook fouten geïntroduceerd blijkbaar waar niemand op zit te wachten. Groet, Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 25 nov 2015 11:08 (CET)
Hoi MoiraMoira. Phabricator is de opvolger van Bugzilla, het platform waar wijzigingsverzoeken en bugreports over MediaWiki verwerkt worden https://phabricator.wikimedia.org/. Eerlijk gezegd zie ik een verschil tussen "fout" en "indeling anders dan opmaakconventie". Ad Huikeshoven (overleg) 25 nov 2015 11:18 (CET)
Studeer er vooral nog eens langer op, want er zit nog een heel ander verschil in je bewerkingen die wél voor problemen zorgt. Ook al was de opmaak totaal fout, dat is nog bijzaak ten opzichte van het hoofdprobleem. En merk tevens op dat Akoopal gisteravond reeds heeft aangegeven dat je serie bewerkingen weinig zinvol is. Romaine 25 nov 2015 11:28 (CET)
Aangezien de fout vrij subtiel is, geef ik het maar duidelijker aan. Omdat je de templatedata met includeonly's op een aparte regel zet komt er effectief extra witruimte in het sjabloon, en daarmee komen ook witregels in de artikelen waar de infobox gebruikt word. En nog even herhalen wat ik op de feedbackpagina zei, een templatedata die de parameters niet defineert is niet zinnig. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 25 nov 2015 12:10 (CET)
Laat ik vooral duidelijk zijn waarom ik geen zin heb om het uit te leggen: het kost zeeën van tijd om het gepruts te controleren en te corrigeren. Met mijn bot, of die van Akoopal, gaat het een stuk sneller en is de kwaliteit verzekerd, omdat we weten wat we doen.
Daarom dus een dringend verzoek: staak per direct het toevoegen van TemplateData of het toevoegen van parameters, net als ook hier het weer fout ging, laat het over aan gebruikers die wel verstand ervan hebben en snappen wat ze doen. Romaine 25 nov 2015 12:17 (CET)
Akoopal Dank voor de uitleg. Dat is subtiel. De toevoegingen deed ik met de templatedata editor of sjabloon documentatie beheren. Dat vergt kennelijk nabewerkingen. Is er pagina op deze wiki waar er beschrijving of instructie is over het toevoegen van sjabloondocumentatie en zo ja waar? Ad Huikeshoven (overleg) 25 nov 2015 12:28 (CET)
Hoi Ad, dat is interessant te horen, dit geeft eigenlijk meteen aan op wat voor punten de Visual Editor nog niet volwassen is. Ik zal het met Romaine bespreken, testen en waarschijnlijk een bug-report indienen. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 25 nov 2015 20:38 (CET)

Niet de bedoeling[bewerken]

Hallo Ad Huikeshoven, sorry maar dit in de hoofdnaamruimte is natuurlijk absoluut niet de bedoeling. Denkt u hier in het vervolg aan? U lijkt me een redelijk ervaren bijdrager hier, derhalve verwondert mij een dergelijke edit van u nogal. Mvg, De Wikischim (overleg) 1 dec 2015 10:46 (CET)

Wikimedia Education Newsletter: December 2015[bewerken]

Updates, reports, news, and stories about how Wikipedia and Wikimedia projects are used in education around the world.

Wikipedia:Ontmoete Wikimedianen/Deelnemers[bewerken]

Hallo Ad kan mij bevestigen dan kan ik ook anderen bevestigen ? hartelijk dank DerekvG (overleg) 11 dec 2015 20:26 (CET)

Thank you for taking part in the Community Health learning campaign![bewerken]

Community Health learning campaign - Analysis Report of Community Responses
Thank you!

Hi,
apologies for writing in English, if this is not your first language.
I want to thank you once more for engaging in conversation on the Community Health learning campaign. It took us a while, but we can finally announce the winner of the prize, as well as share the outcomes of this conversation.

You might also be interested in taking part in the 2015 Harassment consultation. This is the first of several planned consultations on this topic, intended to provide a place to discuss ideas, concerns, proposals and possible solutions regarding Wikimedia communities’ harassment-related challenges.

This conversation would not have been the same without you. If you have more ideas, or follow up comments on the findings of the campaign, don't hesitate to leave me a message my talk page.

Have a great day,

María

MediaWiki message delivery (overleg) 22 dec 2015 21:04 (CET)

Help decide the future of Wikimania[bewerken]

Wikimania logo with text.svg

The Wikimedia Foundation is currently running a consultation on the value and planning process of Wikimania, and is open until 18 January 2016. The goals are to (1) build a shared understanding of the value of Wikimania to help guide conference planning and evaluation, and (2) gather broad community input on what new form(s) Wikimania could take (starting in 2018).

After reviewing the consultation, we'd like to hear your feedback on on this survey.

In addition, feel free to share any personal experiences you have had at at a Wikimedia movement conference, including Wikimania. We plan to compile and share back outcomes from this consultation in February.

With thanks,

I JethroBT (WMF) (talk), from Community Resources 12 jan 2016 23:01 (CET)

Towards a New Wikimania results[bewerken]

Wikimania logo with text.svg

Last December, I invited you to share your views on the value of Wikimedia conferences and the planning process of Wikimania. We have completed analysis of these results and have prepared this report summarizing your feedback and important changes for Wikimania starting in 2018 as an experiment. Feedback and comments are welcome at the discussion page. Thank you so much for your participation. I JethroBT (WMF), Community Resources, 8 feb 2016 23:47 (CET)

This Month in Education: [March 2016][bewerken]

Arab World Education Program at WISE Doha 2015

By Walaa Abdel Manaem (Wikipedia Education Program Egypt) & (Egypt Wikimedians user group)

Walaa with Mr. Rashid El Telwaty and Ms. Suad Alhalwachi
Walaa with Dr. Sherifa Atallah
Walaa with Mr. Rashid El Telwaty, Ms. Bonnie Chiu, Mr. Jake and Ms. Naadiya Moosajee.

Snippet: Education Leaders at WISE Doha 2015 introducing Wikipedia Education Program in Egypt to WISE Conference attendees, as an example of a program in the Arab World, to share their experience to inspire other universities and institutions starting new programs in the area.

WISE 2015 Sessions and Plenaries were designed around three main pillars such as the UN Sustainable Development Goals; education and the economy; fostering innovation in education systems. Each pillar examined a variety of key topics including: the linkages between education, employment, and entrepreneurship; education reform and innovation in the MENA region and Qatar; emerging models of education financing, attracting, rewarding and retaining quality teachers; and the importance of investing in early childhood development.

Representatives of Wikipedia Education Program Walaa Abdel Manaem and Reem Al-Kashif participated in WISE Doha 2015 in Qatar, the annual World Innovation Summit for Education is the premier international platform dedicated to innovation and creative action in education where top decision-makers share insights with on-the-ground practitioners and collaborate to rethink education. Also, WISE 2015 was the first global education conference following the ratification of the UN Sustainable Development Goals (SDGs) in September 2015. Contributions ranged from Arabic Brochure of Editing Wikipedia for students in WEP in Egypt and everybody who would like to edit Wikipedia without ‎problems, The Arabic version of Welcome to Wikipedia reference guideline, PDF of brochure handed out during Arabic Wikipedia Convening, Doha, Qatar, 2011 and Introduction to Wikipedia. These contributions are related to show a case study of Wikipedia Education program in Egypt and how it worked since February 2012 till the November 2015, as the seventh edition ended last October. All discussions were about the program's mechanism and what were the motivations keeping it going. The program helped increasing gender diversity and supported the featured content on Arabic Wikipedia. Wikipedia Education Program, like any other initiative, has achievements and dark sides, for that reason, the representatives had to locate both of them and how they influence the Arabic community and how the community interact with this phenomenon.


Read more about the Wikipedia Education Program in Egypt here.

Read more about the Wikipedia Education program in the Arab World here (in Arabic).

Wikipedia in Higher Education in Israel: A new for-credit elective course focusing on contributing to Wikipedia at Tel Aviv University

By Shani Evenstein (WMIL)

Amir explains about the new translation tool to students

Snippet: A first-of-its-kind, for-credit, elective course that focuses on contributing to Wikipedia has opened at Tel Aviv University and is now available to all B.A. students on campus

On October 19th a new for-credit elective course called "Wikipedia: Skills for producing and consuming knowledge"[1] has opened at Tel Aviv University (TAU). The semester-long course (13 weeks) is available to all B.A. students on campus and this semester about 50 students from various disciplines are taking part in this first-of-its-kind course in Israel.

Working in small groups to correct copyrights and Non-NPOV violations

The course draws from "flipped classroom" concepts and uses "blended learning" methods, which practically means combining in-class lectures, workshops and small-group activities, as well as online individual learning. Both the Moodle learning management system (LMS) and the Wikipedia Education Extension are used to monitor the students' work and progress throughout the course.

The course has 2 main assignments - expanding an existing stub, as well as writing a new article, in the hopes that the content added during the course will assist not only the students themselves, but also future generations of learners as well as the general public. Though the course focuses on adding quality content to Wikipedia, it also aims to help students sharpen their academic skills and their 21st century skills, highlighting collaborative learning, joint online research and interdisciplinary collaborations in the process of constructing knowledge.

This course was initiated and is led by Shani Evenstein, an educator, Wikimedian and member of the Wikipedia Education Collaborative, in collaboration with the Orange Institute for Internet Studies, as well as the School of Education at TAU. The syllabus for the new course builds on the success of Wiki-Med, a for-credit elective course, which was designed in 2013 and is led by Evenstein at the Sackler school of Medicine for the third consecutive year. While Wiki-med is focused on contributing medical content to Wikipedia and is only available to Medical Students on campus, the new course is designed to accommodate students from different academic disciplines and varying backgrounds.

Wikipedia course for BA students at Tel Aviv University - Course Logo.png

The course was chosen to be part of TAU's cross-discipline elective courses system ("Kelim Shluvim") and was approved by the Vice-Rector, who heads the program. In that, the course marks an important precedent in the collaboration between Academia and the Wikipedia Education Program, as it is the first time a higher institution acknowledges the importance of a course focusing on Wikipedia on a university level, offering it to all students, rather than a faculty level or individual lecturers as mostly practiced. It is our hope that other higher education institutions will follow this example and offer similar courses to students both in Israel and around the world.

Read more about the Wikipedia Education Program in Israel here.

The collaborative production in open educational environments: Is Wikipedia an answer?

By Melina Masnatta, Wikimedia Argentina

Snippet: University professors become Wikipedians in an online course during just a week.

How to be a Wikipedian in a week (educactional MOOC for university professors)

Educators with different profiles and from different latin america countries, but most of them professors at the University of Buenos Aires (UBA) from different faculties, have just participated in the online training and free course "Educational scenarios with technology. Among the real and the possible" organized by the Center for Innovation in Technology and Pedagogy (CITEP) of this university.

Different educational activities were carried out simultaneously. During the week and under the topic “Open movement”, Wikimedia Argentina participated with three different proposals: starting with an interview of Patricio Lorente accompanied with a short text to know more about the movement. To make an immersive experience we designed " Knowing Wikipedia by first-hand or Wikipedia in the first person" to work directly on the platform translating articles from english to spanish from a list created especially for that purpose. Along with this specific proposal, educators participated in a videoconference with Galileo Vidoni (available in Spanish), where participants could talk and learn more about how are the first steps to become a Wikipedian and the importance of the movement at the local and regional level.

A professor´s educational experience with Wikipedia explained with a tweet. He said: "I´m translating, enjoying and learning with Wikipedia". Know more experiences on Storify.

With only seven days and without being mandatory, different educators discovered how to edit on Wikipedia, indeed many of them mentioned that they had it as a pending to learn and participate on the free encyclopedia, but never had the time or the real chance. The enthusiasm was also present on social networks, where they shared the experience with the hashtag #escenariostec.

The result

More than 100 educators got involved and exchanged their experience in an online forum with more of 280 messages that reflected their learning process while experiencing with the activity. 80 of them were new users, and they created 61 new articles in spanish. An important fact: 78 of them were women, which means that working with educators is a key issue to continue closing the digital gender gap.

Finally from CITEP, they shared the following insights regarding the question that ran through all the activities that took place during the week dedicated to the open movement. Some thoughts can be sum up as follows:

The collaborative production in open environments: chaos or construction? (...) For the teacher also means accepting new challenges: encourage students to produce knowledge in an environment of divergent nature, it requires permanent operations and convergence. In a space that fosters interventions unmarked, the teacher needs to frame depending on the purpose of education and teaching purposes. (…) Wikipedia is the best example of the challenges posed by the digital era in the educational field, it forces us to rethink the relationship between technology and the production of knowledge and allows us to confirm that the collaborative work does not lead to chaos, if not to the construction. (. ..) [Authors: Angeles Solectic and Miri Latorre]

We share some of the voices of the protagonists in social networks with storify (available in Spanish). Read more about the Wikipedia Education Program in Argentina here.

Collaboration with Masaryk University turns official

By Vojtěch Dostál (Wikimedia Czech Republic)

Masaryk University employees are being trained in using and editing Wikipedia
Marek Blahuš, Wikipedian in residence at Masaryk University

Snippet: The second largest university in the Czech Republic has employed a Wikipedian in residence, leading to a boom of Wikimedia activities in the city of Brno.

Collaboration between Wikipedia and Czech institutions has always been a priority for Wikimedia Czech Republic, but the year 2015 has taken this to another level. First, an official memorandum of collaboration with the National Heritage Institute (NPÚ) was signed in May 2015, to be followed by official collaboration with Masaryk University in Brno (the second largest city and university in the Czech Republic), which was contracted in November 2015. In fact, Wikimedia activities in Brno have been blooming for several years now, mainly as a result of the community's own development, but aided substantially by the external interest in Wikipedia by Masaryk University alumni society, demonstrated as early as March 2013.

In February 2015, the university employed one of the most experienced Czech Wikipedians – Marek Blahuš (Blahma) – who was appointed to become the university's first "Wikipedian in residence". Marek Blahuš has been in the center of the Wikimedia community in Brno for about two years, organizing regular Wikipedia meetups, the 2014 edition of the annual WikiConference (more in English here) and creating the Czech-Slovak Wikipedia translation tool, which has famously led to the creation of >9000 articles on Czech and Slovak Wikipedias (more in English here). His current work as Wikipedian in residence is funded by Masaryk University and runs under the patronage of Wikimedia Czech Republic as well as Masaryk University's rector Mikuláš Bek.

Since February, Wikipedia has taken a prominent role within Masaryk University. Marek Blahuš started a "Masaryk University Wikipedians team", gathering local Wikipedians and facilitating contacts with the university, aided by his status of a graduate and current employee in its language center. Articles about Masaryk University alumni and faculties have been identified and improved after consultations with Masaryk University archives and libraries which provided helpful resources. Wikipedia citation templates can now be directly generated from the university's on-line archive of theses. In September, a public conference called "Masaryk University Is Getting High on Wikipedia" took place on university grounds, featuring the experienced Wikipedian Jan Sokol (Sokoljan), who is a philosopher, university teacher and a former presidential candidate. The talks focused on the use of Wikipedia in university education, in line with the successful Czech "Students Write Wikipedia" program. One of the teachers, Jiří Rambousek, expressed his desire to organize a Wikipedia Club as a regular meetup where articles would be improved in a collaborative effort and new editors introduced to Wikipedia.

The program is actively preparing for 2016 when we expect Wikimedia Czech Republic to take a more active role in overseeing the initiatives as well as the creation of a position of a "Wikipedian in Brno" – person officially in charge of the wide array of Wikimedia activities happening in the city. The chapter's annual plan includes initiatives to increase the number of university courses which incorporate Wikipedia into the curriculum, public presentations of Wikipedia at various events, scanning and uploading of images from institutional and personal archives, and much more. Let's wish that our plans come true!

Read more about the Wikipedia Education Program in the Czech Republic here.

Wiki expeditions, animation clips about alebrijes and more at the Tec de Monterrey in Mexico

By Leigh Thelmadatter (Wiki Learning-Tec de Monterrey)

Group photo of Reto Wikimedia participants at Tec de Monterrey, Mexico City Campus

Snippet: Student participation is more than just text!

For the Fall 2015 Wiki Learning-Tec de Monterrey held two wiki expeditions in Mexico City and began a collaboration with the Museo de Arte Popular. We also received our first grant!

Wiki expeditions[bewerken]

The 32-campus Tec de Monterrey system has each semester an event called "Semana i" (i Week), when students forego normal classes for an entire week to work on challenging projects called "retos." For the Mexico City and Santa Fe campuses, one option for students was to work with Wikimedia, with the aptly named projects "Reto Wikimedia." Both campuses opted to do wiki-expeditions to different parts of Mexico City. The Mexico City campus had the larger group with almost 90 students registered, who covered the two southern boroughs of Xochimilco and Tlalpan. The Santa Fe group had 35 participants, and covered the San Ángel neighborhood found not far from this campus.

Both campus took photos of landmarks with the Mexico City campus also focusing on photos of everyday life in the south of the city. The Mexico City campus tallied 5264 photos, 8 videos and 36 articles, including articles related to the area into French, Swedish and Danish. The Santa Fe group tallied 605 photos, and ten articles in Spanish on landmarks in San Ángel.

In addition, the Mexico City campus had a special speaker the borough chronicler of Xochmilco, Sebastián Flores Farfán. A short montage video of the event is in the works.

Some student photos:

Some video clips of the event:

Animation clips with the Museo de Arte Popular[bewerken]

Animation about alebrijes

Wikiservicio, students working with Wikimedia for their community service requirement, added a new component. To attract more students and encourage more students to do all of their community service hours with Wikimedia, a collaboration was set up with the Museo de Arte Popular (MAP)... the first of many we hope! Six students from the digital art and animation major (see last newsletter) have continued working with Wikimedia, but focusing their efforts in creating short animation clips in relation to the mission of promoting and preserving Mexican folk art. One clip has been completed and can be see to the right of this text. So far, the video has subtitles in English, German, French and Punjabi. A second clip is nearing completion at the time of this writing.

Classes and Wikimetrics[bewerken]

Fifteen students completed work with Wikiservicio doing translations, writing new articles and doing photography projects. As of this date, 7 have indicated interest in working with Wikiservicio on campus and another six with MAP.

Five university level classes and one high school class on the Mexico City (South) campus have had projects, all in writing and translation, with some video work.

Wikimetrics for the semester are:

According to Wikimetrics tool....

 • 9,589,918 bytes to Spanish Wikipedia
 • 3,098 edits to the mainspace of Spanish Wikipedia
 • 367 pages created in the mainspace of Spanish Wikipedia

Manual count

 • 302 student and teacher participants
 • 281 Spanish Wikipedia articles created or expanded
 • 6,057 photographs
 • 10 videos
 • 9 articles in English Wikipedia
 • 2 articles in French Wikipedia
 • 1 article in Swedish Wikipedia
 • 1 article in Danish Wikipedia

First grant Wiki Learning received its first grant from the Wikimedia Foundation. The long-term goal of this grant is to establish a system for financing Wiki Learning. The grant, which totals a modest 12,500 Mexican pesos, will be used for swag, such as t shirts, stickers, buttons, etc, especially for Semana i activities and promotion of wiki activities to other campus. The money will also be used for incidental travel expenses, especially for projects needing to move expensive camera equipment.

Read more about the Wikipedia Education Program in Mexico here.

Wikimedia Argentina, about the global and local in the digital and academic communities

By Christian Cariño (Wikimedia México) and Melina Masnatta (Wikimedia Argentina)

Snippet: Aprender para Educar writes about Wikipedia Education Program in Argentina.

The digital free magazine Aprender para Educar (Learning to educate) of the National Technological University (UTN) is recognized in the community of education and technology in Argentina to write about innovation issues in Spanish, which is not common in the academic dissemination and teacher training field.

Cristina Velazquez, general editor of the magazine invited Wikimedia Argentina to write an article that generally describes their activities in the Education Program, after reading the proposal she decided to publish it as the main article of the 12th edition.

To describe the education program, WMAR wrote two notes completing one another, as doing a zoom: from the local to the global and from the global to the local, showing how a movement of this magnitude does not stand alone, it is part of a huge network.

Melina Masnatta, education manager in WMAR and Patricio Lorente, chair of the Wikimedia Foundation Board of Trustees wrote those two notes.The first one focuses on the Education Program, implementation, challenges and obstacles that they had at the beginning, plans to integrate it into the classrooms in Argentina and how different Wikimedia Projects are also relevant in education. The most important thing, Melina adds, is to strengthen the values that inspire them, show how the free culture give meaning to education in general and digital culture in particular.

Meanwhile in the second part, Lorente focuses on the global movement, the community pillars, the agenda of today's challenges and the effort of their volunteers as protagonists. It is not easy show the world what drives us and why we work as volunteers in different countries. In education very few people understand the value of building free knowledge. There is still a great prejudice or negative perceptions of Wikipedia in the classroom because teachers ignore how Wikipedia is built.

Everybody reads Wikipedia, but few people edit it. We can change this fact by spreading in spaces such as the Journal of the UTN and inviting more people to collaborate and be the protagonist of this huge collective work for humanity.

Read more about the Wikipedia Education Program in Argentina here.

Online ambassador played a prominent role in helping Egyptian students to nominate their excellent content

By Walaa Abdel Manaem (Wikipedia Education Program Egypt) & (Egypt Wikimedians user group)

Bassem Fleifel

Snippet: Online ambassador helped spanish students course in Cairo University to nominate their articles, scoring an exceptional record of WEP excellent content.

Bassem Fleifel, an online ambassador of Cairo university spanish course, played a prominent role to help all students to encourage them to nominate their excellent content to be a featured and good articles in Arabic Wikipedia. Those articles are History of bread (Featured article); Walt Disney; Daniel Radcliffe; Al-Andalus; Poet in New York; and Popol Vuh.

The seventh term, the program started in Cairo University with promoting posts on Wikipedia and social media websites to help new participants understand the general idea of the program as well as holding meetings with professors from the departments of History, chinese, English language and Spanish language. Walaa Abdel Manaem (program leader in Cairo University) and Bassem Fleifel (online ambassador) have held some workshops in campus and online for the whole students to teach them "How to edit Wikipedia". On the other hand, Prof. Abeer Abdel-Hafiz has exerted great efforts with her students in addition to introducing Walaa to new classes of senior students for whom she has organized general seminars about Wikipedia and the education program. At the same time Walaa was assigning her Spanish department students of the first and second year to edit Wikipedia.

This term, Prof. Abeer let the chance to her students to choose any articles they would like to translate from the Spanish Wikipedia to the Arabic Wikipedia or working on articles about history. They already have chosen some articles to translate with the target of nominating them to be a featured and good articles.

Most of students worked on articles about different topics like history, writers, actors, history of food and drink, mayan literature, islam and politics, etc. This course itself achieved an exceptional record of Wikipedia Education program excellent content and the best term ever in the history of WEP in Egypt in general and in the Faculty of Arts, Cairo University in specific. Walaa has held 2 online webinars to follow up with her students in addition to the workshops held at the campus. Regarding numbers, 38 students joined this course, of which 35 are female and 3 are male students. They worked on 1748 articles adding more than 12,282,943 million bytes to the article namespace on the Arabic Wikipedia, with the help of the online ambassador, who also participated as a student.

See the course page of this group on the Arabic Wikipedia here.

Full statistics of WEP in Egypt the first term in 2012 till the seventh term in 2015 which include numbers of created articles, featured and good articles, featured portals and lists.

Read more about the Wikipedia Education Program in Egypt here.

Norwegian Masters students in History and Archeology twists their brains on Wikipedia

By Jorid Martinsen (Wikimedia Norge)

Jorid Martinsen teaching students at the University of Oslo about Wikipedia.

Snippet: This fall masters students in History and Archeology at the University of Oslo take on the task of Wikipedia editing as one of the main parts in a subject on communication of History.

The University of Oslo is Norway’s largest higher education institution, and it is the first time Wikimedia Norway collaborates with this University in forming and using Wikipedia editing as a integrated part of higher education. The collaboration started by Wikimedia Norway contacting assistant professor John McNicol, who already had gotten some media attention on his eagerness to make students skilled in knowledge sharing.

Starting off with a two hour lecture on the secret world of Wikipedia and a two hour editing workshop in mid-September, and in October the students will evaluate the life of their articles. Has there been many additional edits on their articles? Discussions? Request to delete everything? For Wikimedia Norge it is fun to see the students both engaging in Wikipedia editing and using the ways of Wikipedia to discuss how knowledge is formed.

Read more about the Wikipedia Education Program in Norway here.

MediaWiki message delivery (overleg) 1 mrt 2016 09:26 (CET).
If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

This Month in Education: [March 2016][bewerken]

We apologize for an earlier distribution that mistakenly took on the older content. We hope you enjoy the newest issue of the newsletter we are sharing now.--Sailesh Patnaik (Distribution leader) using MediaWiki message delivery (overleg) 2 mrt 2016 19:44 (CET)

Dinsdag 2 juli[bewerken]

Hoi Ad, op Wikipedia:Ontmoeten schreef je over een Wikimeet op een avond. Wat bedoel je met dinsdag 2 juli? Dinsdag 2 augustus, zaterdag 2 juli of donderdag 2 juni? Ik kom er niet goed uit Glimlach Met vriendelijke groet, Elly (overleg) 24 mei 2016 11:40 (CEST)

This Month in Education: [June 2016][bewerken]


If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

We hope you enjoy the newest issue of the Education Newsletter.--Sailesh Patnaik (Distribution leader) using MediaWiki message delivery (overleg) 1 jun 2016 18:53 (CEST)

This Month in Education: [September 2016][bewerken]

If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

We hope you enjoy the newest issue of the Education Newsletter.-- Sailesh Patnaik using MediaWiki message delivery (overleg) 1 sep 2016 14:59 (CEST)

Kandidaatstelling Arbitragecommissie[bewerken]

Beste Ad Huikeshoven,

Ik heb je aanmelding voor de Arbitragecommissie helaas ongeldig moeten verklaren omdat je niet voldoet aan het bewerkingsquota (>1000 bewerkingen) met ≈880 bewerkingen.

Met vriendelijke groet, de stemcoördinator, Kippenvlees (overleg‽) 13 sep 2016 00:28 (CEST)

Grafieken[bewerken]

Hoi Ad,

In de Categorie:Wikipedia:Pagina's met onjuiste grafieken doken de volgende bestanden op:

Deze pagina's schijnen nu goed te fungeren

Het sjabloon Sjabloon:GraphChart heb ik geüpdate, zodat de grafieken nu werkend zijn.

Deze pagina's blijven echter in de categorie staan.

Zou je daar eens naar willen kijken? Ik respecteer uiteraard jouw gebruikersruimte, maar ik zou graag deze categorie leeg zien. Alvast bedankt. Flag of Denmark Bornholm.svg  •   Rodejong   ✉️ 👀 → 🕘  18 okt 2016 23:06 (CEST)

This Month in Education: December 2016[bewerken]

HomeSubscribeArchivesNewsroom - The newsletter team 22 dec 2016 19:51 (CET)

This Month in Education: [February 2017][bewerken]

Wikipedia Education Globe 2.pdf
This Month in Education

Volume 6 | Issue 1 | February 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. Be sure to check out the full version, and past editions. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team!

In This Issue


[bewerken]

Featured Topic


Newsletter update

Common Challenges: Time is not an unlimited resourceFrom the Community

Medical Students' contributions reach 200 articles in innovative elective course at Tel Aviv University

Wikilesa: working with university students on human rights

An auspicious beginning at university in Basque Country

The Wikipedia Education Program kicks off in Finland

The Brief Story of Mrgavan WikiClub

Citizen Science and biodiversity in school projects on Wikispecies, Wikidata and Wikimedia Commons


From the Education Team

WMF Education Program to be featured at the Asian Conference for Technology in the Classroom

Opportunities to grow in Oman

An invitation to participate in the "Hundred Words" campaign!

Education Collab updates membership criteria


In the News

Students Can Learn By Writing For Wikipedia

Online communities are supercharging people's careers

Using open source to empower students in Tanzania

Signpost Special Issue: Wikipedia in Education


We hope you enjoy this issue of the Education Newsletter.-- Sailesh Patnaik using MediaWiki message delivery (overleg) 28 feb 2017 22:54 (CET)

This Month in Education: [March 2017][bewerken]

Wikipedia Education Globe 2.pdf
This Month in Education

Volume 6 | Issue 2 |March 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. Be sure to check out the full version, and past editions. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team!

In This IssueFeatured Topic Newsletter update

Overview on Wikipedia Education Program 2016 in Taiwan


From the Community

High School and Collegiate Students Enhance Waray Wikipedia during Edit-a-thons

Approaching History students as pilot of Education program in Iran

An experience with middle school students in Ankara

Wikishtetl: Commemorating Jewish communities that perished in the Holocaust


From the Education Team

UCSF Students Visit WMF Office as they start their Wikipedia editing journey

Meet the team


In the News

Från dammiga arkiv till artiklar på nätet


If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

The new issue of the newsletter is out! Thanks to everyone who submitted stories and helped with the publication. We hope you enjoy this issue of the Education Newsletter.-- Sailesh Patnaik using Saileshpat (talk) 19:07, 1 April 2017 (UTC)

This Month in Education: [April 2017][bewerken]

Wikipedia Education Globe 2.pdf
This Month in Education

Volume 6 | Issue 3 | April 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. Be sure to check out the full version, and past editions. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team!

In This IssueFeatured Topic

How responsible should teachers be for student contributions?


From the Community

Cairo and Al-Azhar Universities students wrap up their ninth term and start their tenth term on WEP

Glimpse of small language Wikipedia incubation partnership in Taiwan

Key to recruiting seniors as Wikipedians is long-term work

Education at WMCON17

OER17

Western Armenian WikiCamper promotes Wikiprojects in his school

Building a global network for Education


From the Education Team

Mobile Learning Week 2017


If this message is not on your home wiki's talk page, update your subscription.

The new issue of the newsletter is out! Thanks to everyone who submitted stories and helped with the publication. We hope you enjoy this issue of the Education Newsletter.-- Sailesh Patnaik using MediaWiki message delivery (overleg) 1 mei 2017 21:18 (CEST)

Probleem met captions[bewerken]

Beste Ad Huikeshoven, onder meer hier voeg je drie dezelfde sjabloonparameters 'caption' toe. Daardoor komen ze in de Categorie:Wikipedia:Pagina's met dubbele sjabloonparameters. Wil je die bewerkingen nog even nalopen? Wikiwerner (overleg) 31 mei 2017 20:24 (CEST)

Dank voor het bericht Wikiwerner. Ik ga ze nalopen. Ad Huikeshoven (overleg) 31 mei 2017 20:44 (CEST)
En opgelost. Ad Huikeshoven (overleg) 31 mei 2017 22:14 (CEST)
Nog niet helemaal - werk ik aan. Ad Huikeshoven (overleg) 31 mei 2017 22:16 (CEST)
Deze vergelijkbare wijziging heeft tot gevolg dat er een schuifbalkje onder de grafiek komt te staan die daar voorheen niet stond. Die wordt nodig doordat rechts in de cirkel een plaatsnaam staat die nu binnen de afgekaderde ruimte van 400 pixels moet passen. Voorheen was er 500 pixels gereserveerd. Richard 2 jun 2017 11:12 (CEST)
Hoi Richard, Na een aanpassing in sjabloon {{Afbeelding label begin}} is de schuifbalk weg. Ad Huikeshoven (overleg) 2 jun 2017 15:32 (CEST)
Duim omhoog Top! Dank je wel en een fijn weekend toegewenst! Richard 2 jun 2017 15:59 (CEST)
Ad, kan het zijn dat die wijziging tot gevolg heeft dat de plaats in kwestie niet helemaal meer in het midden staat? Zowel op Wounded Knee (South Dakota) als op Roswell (New Mexico) staat de Map pointer black.svg net iets ten zuidwesten van het midden. San Francisco idem dito. Richard 7 jun 2017 10:10 (CEST)
Richard je hebt gelijk dat was me ook opgevallen dat die punt ten zuidwesten van het midden staat. Ik heb via de geschiedenis van die artikels naar een oudere versie gekeken zonder sjabloon begin en eind en daar staat ook die punt ten zuidwesten van het midden. Het is me een raadsel hoe dit komt. Ad Huikeshoven (overleg) 7 jun 2017 11:46 (CEST)
Ja, inderdaad. Toch maak ik me sterk dat dat nog niet het geval was toen die oude versies nog de huidige versies waren. Vreemd... Zou er ergens anders iets gewijzigd zijn dat dit als bijwerking heeft? Ik heb nog even in de Engelstalige versies van de artikelen zitten kijken, maar die hebben niet zo'n dartbord. Richard 7 jun 2017 11:54 (CEST)
In de oude versies werd al veelvuldig gebruik gemaakt van {{Afbeelding label}}. Aan dat sjabloon is eind mei sjabloondocumentatie toegevoegd. Dat zou geen wijziging in de werking mogen geven. Je kan testen of het terugdraaien daarvan verschil zou maken. Ad Huikeshoven (overleg) 7 jun 2017 12:22 (CEST)
Alles wat toen toegevoegd is, staat tussen de noinclude-tags en zou dus inderdaad geen verschil mogen maken. Als ik een oude versie van de sjabloon ophaal en daarmee een voorvertoning doe van een oude versie van een artikel dat de sjabloon gebruikt, (b)lijkt dat ook inderdaad zo te zijn. In de tussentijd denk ik wel te weten waardoor het probleem veroorzaakt wordt, al snap ik niet waarom het zich nu pas uit: in {{Afbeelding label}} worden de x- en y-coördinaten vermenigvuldigd met de opgegeven schaalfactor, waarna er absolute correcties van 6 respectievelijk 8 pixels gedaan worden. Richard 7 jun 2017 14:11 (CEST)
Ik heb aan het eind van dat sjabloon, na de noinclude nog een lege regel weggehaald, misschien dat dat nog zijeffecten kon hebben? Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 7 jun 2017 14:14 (CEST)
Hmm, dat is een null-edit geworden, zal dus niet uitmaken. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 7 jun 2017 14:15 (CEST)
Richard in de versie op en.wp zit diezelfde absolute correctie van 6 resp 8. Ad Huikeshoven (overleg) 7 jun 2017 15:06 (CEST)
Dat kan natuurlijk, maar die absolute correctie zal volgens mij alleen precies goed uitkomen bij één specifieke grootte. Hoe groter de afbeelding, hoe minder het opvalt.
50
MiddelMidden
100
MiddelMidden
250
MiddelMidden
500
MiddelMidden
1000
MiddelMidden
Bij kleine(re) afbeelding is een pixel te hoog of te laag verhoudingsgewijs veel meer. Richard 7 jun 2017 15:17 (CEST)
Overleg verder op overleg sjabloon:Afbeelding label. Ad Huikeshoven (overleg) 7 jun 2017 18:55 (CEST)

Sjabloon:Afbeelding label[bewerken]

Dag Ad Huikeshoven,

Op het bovenstaand sjabloon zag ik dat u gisteren een bewerking hebt gedaan. Ik begrijp er helemaal niets van, en misschien ben ik bij u ook niet aan het goede adres, maar ik kwam er omdat ik op de pagina Los Angeles de stippen+plaatsnamen die op het kaartje onder "Plaatsen in de nabije omgeving" horen, helemaal bovenaan de pagina over de inleiding heen zie. Niet alleen als ik achter de computer zit, maar ook op de iPad. Heeft dat misschien iets met uw bewerking te maken? En zo niet, heeft u enig idee waar deze bug door komt? Vriendelijke groet, Sint Aldegonde (overleg) 6 jun 2017 14:53 (CEST)

Hoi Sint Aldegonde. Die bewerking op het sjabloon heb ik teruggedraaid. Op de pagina Los Angeles ziet het er nu goed uit. Ad Huikeshoven (overleg) 6 jun 2017 15:00 (CEST)
Ik zie het. Dank voor de zeer snelle en adequate reactie! Groet, Sint Aldegonde (overleg) 6 jun 2017 15:04 (CEST)

Toon bewerking ter controle[bewerken]

Als jij de knop Toon bewerking ter controle had gebruikt op die voetbalartikelen, dan had je het in 1 keer goed kunnen doen in plaats van in 3 keer. Probeer daar in de toekomst aan te denken. Mbch331 (Overleg) 23 jul 2017 09:25 (CEST)

Vraagje[bewerken]

Moi Ad. Ik gebruik regelmatig de knop willekeurige pagina. Als ik dan op een plaats in de VS terecht kom, en dat kan makkeijk gebeuren, deed ik meestal twee bewerkingen. Ik verwijderde het dartsbord met omliggende plaatsen, en ik schrapte de onbegrijpelijke paragraaf demografie (daar wordt de uitkomst van een volkstelling uit 2000 vergeleken met een schatting uit 2006, imo appels en peren). Ik zie nu echter dat jij op grote schaal de dartsborden aan het repareren bent. Ik zal ze daarom maar niet meer verwijderen want dat zou erg oncollegiaal zijn. Maar desondanks vraag ik me wel af wat de zin van die dingen is. Al die plaatsen hebben een kaartje dat je kan aanklikken waarop plaatsen in de omgeving die een lemma hebben gemarkeerd zijn, het dartbord is dus dubbelop, en eerlijk gezegd, mooi zijn ze niet. Maar misschien zie ik iets over het hoofd? Peter b (overleg) 21 aug 2017 22:40 (CEST)

Beste Peter. Je hebt helemaal gelijk wat betreft die dartborden. Daar richt ik me niet echter op, maar op pagina's waarin sjabloon 'afbeelding label' wordt gebruikt. Ad Huikeshoven (overleg) 22 aug 2017 21:19 (CEST)

This Month in Education: September 2017[bewerken]

Wikipedia Education Globe 2.pdf
This Month in Education

Volume 6 | Issue 8 | September 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!

In This Issue

Featured Topic "Wikipedia – Here and Now": 40 students in the Summer School "I Can – Here and Now" in Bulgaria heard more about Wikipedia

From the Community

Klexikon: the German 'childrens' Wikipedia' in Montréal

Wikipedia is now a part of Textbook in Informatics

This Month in Education: October 2017[bewerken]

Wikipedia Education Globe 2.pdf
This Month in Education

Volume 6 | Issue 9 | October 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!

In This Issue


Featured Topic

Your community should discuss to implement the new P&E Dashboard functionalities

From the Community

Wikidata implemented in Wikimedia Serbia Education Programe

Hundred teachers trained in the Republic of Macedonia

Basque Education Program makes a strong start

From the Education Team

WikiConvention Francophone 2017

CEE Meeting 2017

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: Romaine 2 nov 2017 03:05 (CET)

This Month in Education: November 2017[bewerken]

Wikipedia Education globe
This Month in Education

Volume 6 | Issue 10 | November 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!

In This Issue


From the Community

Hashemite University continues its strong support of Education program activities

Wikicontest for high school students

Exploring Wikiversity to create a MOOC

Wikidata in the Classroom at the University of Edinburgh

How we defined what secondary education students need

Wikipedia Education Program in Bangkok,Thailand

Shaken but not deterred

Wikipedia workshop against human trafficking in Serbia

The WikiChallenge Ecoles d'Afrique kicks in 4 francophones African countries


From the Education Team

A Proposal for Education Team endorsement criteria

In the News

Student perceptions of writing with Wikipedia in Australian higher education

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: Romaine 1 dec 2017 18:23 (CET)

This Month in Education: December 2017[bewerken]

Wikipedia Education Globe 2.pdf
This Month in Education

Volume 6 | Issue 11 | December 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!

In This Issue


From the Community

Wikimedia Serbia has established cooperation with three new faculties within the Education Program

Updates to Programs & Events Dashboard

Wiki Camp Berovo 2017

WM User Group Greece organises Wikipedia e-School for Educators

Corfupedia records local history and inspires similar projects

Wikipedia learning lab at TUMO Stepanakert

Wikimedia CH experiments a Wikipedia's treasure hunt during "Media in Piazza"

From the Education Team

Creating digitally minded educators at BETT 2017

In the News

Things My Professor Never Told Me About Wikipedia

"Academia and Wikipedia: Critical Perspectives in Education and Research" Conference in Ireland

Science is shaped by Wikipedia

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: Romaine 5 jan 2018 20:31 (CET)

This Month in Education: January 2018[bewerken]

Wikipedia Education globe
This Month in Education

Volume 7 | Issue 1 | January 2018

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!

In This Issue


Featured Topic

Bertsomate: using Basque oral poetry to illustrate math concepts

From the Community

Wikimedia Serbia celebrated 10 years from the first article written within the Education Program

WikiChallenge Ecoles d'Afrique update

The first Swedish Master's in Digital Humanities partners with Wikimedia Sverige

How we use PetScan to improve partnership with lecturers and professors


From the Education Team

The Education Survey Report is out!

Education Extension scheduled shutdown

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: Romaine 1 feb 2018 19:42 (CET)

This Month in Education: February 2018[bewerken]

Wikipedia Education globe
This Month in Education

Volume 7 | Issue 2 | February 2018

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!

In This Issue
From the Community

WikiProject Engineering Workshop at IIUC,Chittagong

What did we learn from Wikibridges MOOC?

Wikimedia Serbia launched Wiki scholar project

Wiki Club in Ohrid, Macedonia

Karvachar’s WikiClub: When getting knowledge is cool

More than 30 new courses launched in the University of the Basque Country

Review meeting on Christ Wikipedia Education Program

The Multidisciplinary Choices of High School Students: The Arabic Education Program; Wikimedia Israel

From the Education Team

The Education Extension is being deprecated (second call)

The 2017 survey report live presentation is available for viewing

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: Romaine 1 mrt 2018 09:52 (CET)

Editing News #1—2018[bewerken]

2 mrt 2018 21:54 (CET)

This Month in Education: March 2018[bewerken]

Wikipedia Education globe
This Month in Education

Volume 7 | Issue 3 | March 2018

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!

In This Issue


Featured Topic

Education Programs Itinerary

From the Community

Animated science educational videos in Basque for secondary school student

Beirut WikiClub: Wikijourney that has enriched our experiences

Students of the Faculty of Biology in Belgrade edit Wikipedia for the first time

The role of Wikipedia in education - Examples from the Wiki Education Foundation

Multilingual resource for Open education projects

Wikipedia: examples of curricular integration in Portugal

From the Education Team

Resources and Tips to engage with Educators

Education Session at WMCON 2018

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: Romaine 4 apr 2018 12:33 (CEST)

This Month in Education: April 2018[bewerken]

Wikipedia Education globe
This Month in Education

Volume 7 | Issue 4 | April 2018

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!

In This Issue


Featured Topic

Wikimedia at the Open Educational Resources Conference 2018

From the Community

Global perspectives from Western Norway

Togh's WikiClub: Wikipedia is the 8th wonder of the world!

Aboriginal Volunteers in Taiwan Shared Experience about Incubating Minority Language Wikipedia in Education Magazine

Workshops with Wiki Clubs members in the Republic of Macedonia

Celebrating Book's Day in the University of the Basque Country: is Wikipedia the largest Basque language book?

Txikipedia is born and you'll love it

Students Write Wiktionary

From the Education Team


Presenting the Wikipedia Education Program at the Open Education Global Conference

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: Romaine 4 mei 2018 09:33 (CEST)

This Month in Education: May 2018[bewerken]

Wikipedia Education globe
This Month in Education

Volume 4 | Issue 5 | May 2018

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!


In This Issue
From the Community

Creating and reusing OERs for a Wikiversity science journalism course from Brazil

Inauguration Ceremony of Sri Jayewardenepura University Wiki Club

Wiki Education publishes evaluation of Fellows pilot

The first students of Russia with diplomas of Wikimedia and Petrozavodsk State University

Selet WikiSchool

From the Education Team

A lofty vision for the Education Team

UNESCO Mobile Learning Week 2018, Digital Skills for Life and Work

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: Romaine 4 jun 2018 23:44 (CEST)
 1. Link to the course page at the TAU website (in Hebrew) - http://www2.tau.ac.il/yedion/syllabus.asp?course=1880180101&year=2015