Overleg gebruiker:Akoopal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gröbbemolen Fleringen.jpg Welkom op mijn overlegpagina.
Als je me hier een vraag stelt zal ik die altijd proberen tijdig hier te beantwoorden.
Stel ik een vraag op jouw overlegpagina zet ik hem op mijn volglijst en kan je hem daar beantwoorden.
Antwoord je hier heb je een grote kans dat ik het verplaats.
Vragen over Wikipedia beantwoord ik liefst hier.
Klik hier als je mij wilt schrijven.


Overleg archief (ik auto-archive na 60 dagen).

Overleg . Archief 2008 . Archief 2009 . Archief 2010 . Archief 2011 . Archief 2012 . Archief 2013 . Archief 2014 . Archief 2015 . Archief 2016 . Archief 2017 . Archief 2018


Voorstel tot overleg[bewerken]

Hi Akoopal, Ik zie dat er weer een discussie gaande is rondom het gebruik van Wikidata. Ik had ondertussen verwacht dat de echte voorstanders al wel een brede discussie opgezet zouden hebben, maar dat is niet het geval. Ik ben een voorstander van het gebruik van Wikidata mits dat op een doordachte manier gebeurt en met draagvlak en ik denk dat we dit jaar toch echt wel een bredere invoering voor elkaar mogen krijgen, waar, in welke gevallen, etc laat ik open. Dat lijkt mij vooral waar er behoefte toe bestaat, draagvlak voor is, etc. Hopelijk kunnen we het stapje voor stapje met draagvlak uitbouwen. Omdat niemand het brede overleg opzoekt denk ik dat het wil opstarten. Omdat het best een groot onderwerp is doe ik dat graag samen met iemand of meerdere anderen. Zou je dit met mij en anderen eventueel mee willen oppakken? We zijn het niet altijd eens over dingen, maar dat kan ons scherp houden. Graag hor ik van je! Groetjes - Romaine (overleg) 28 jan 2018 23:59 (CET)

Hoi Romaine. Ik ben ooit van plan geweest een discussie op te starten, ruim 2 jaar terug, maar dat kwam er nooit van. De voorsteltekst die ik toen heb gemaakt heb ik je per mail gestuurd ter inspiratie. Ja, dit is een onderwerp waar ik zeker weer over mee wil denken, en meehelpen in de discussie. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 29 jan 2018 00:30 (CET)
Hi Akoopal, Goed om te horen! Mail ontvangen en basistekst lijkt me prima. Laten we er in de komende dagen aan werken om het wat te actualiseren en te vervolledigen. Dan kunnen we het binnenkort posten op WP:RFC. Wie meeleest en wil meedenken over het opzetten van deze RfC, laat het vooral weten! Romaine (overleg) 29 jan 2018 01:18 (CET)
Ik had op IRC al eens tegen Akoopal geopperd om niet per se in een keer de sluizen open te gooien (daar krijg je bij de meesten toch geen draagvlak voor), maar om voor bepaalde gebieden/velden in infoboxen een soort verzoekpagina te maken, waar iedereen zijn input kan geven. Een beetje analoog hoe nieuwe properties op Wikidata worden aangemaakt. Het voordeel daarvan is dat het stukje bij beetje kan worden ingevoerd, allereerst op gebieden waar er controle op is, en de voordelen duidelijk. Onlangs is het IMDb-veld in infobox acteur van Wikidata gehaald, het voordeel daar is dat het al op enorm veel acteurs was ingevuld, terwijl de infobox nog leeg was. Die zijn nu in 1x gevuld, voor de lezer een voordeel, voor de overige velden van de infobox heeft het geen consequenties. Als nu in zo'n nieuw voorstel-systeem iemand opstaat die ook de afbeelding van Wikidata wil halen, of de geboortedatum, zal die persoon eerst goed moeten nadenken wat daar het voordeel van is. Waarschijnlijk is dat voordeel er niet, en wordt dat voorstel vervolgens afgeschoten, maar kan een ander veld, dat mogelijk wel geschikt is, vervolgens gewoon wel worden voorgesteld met goede onderbouwing. Er zullen vast een paar gebruikers zijn die standaard bij alles tegenstemmen, en een paar die altijd voorstemmen, dat valt toch niet te voorkomen, maar het grijze gebied daartussenin geeft de mensen die nu nog twijfelen de mogelijkheid om bij te sturen. Zoals het vorig jaar op da-wiki ging, waar gebruiker Rodejong in al zijn enthousiasme infoboxen volledig van Wikidata plukte, is een leuke show-case, maar momenteel niet waar de gemiddelde gebruiker op zit te wachten. Maar zoals ze al twee-drie jaar op fr-wiki de uitslagen van wielerwedstrijden uit Wikidata plukken met Lua, dat kan wellicht bij sommige infoboxen/artikelen/wedstrijden wel een mogelijkheid zijn.
Er zijn nu een paar voorbeelden waar Wikidata-gegevens in sjablonen worden gebruikt, zoals het sjabloon onder iedere tennisspeelster sinds twee jaar, en meer recent de IMDb bij acteurs. Dat is er nu een beetje stiekem ingevoegd zonder er reuring aan te geven, omdat de ervaring van de laatste vijf jaar is dat het anders zonder discussie weer wordt teruggedraaid. Maar ze kunnen nu wel als goed voorbeeld dienen dat gebruik van Wikidata geen onoverkomelijke problemen introduceert, zolang we de zaken maar stap-voor-stap invoeren en daarbij de vinger aan de pols houden. ed0verleg 16 feb 2018 09:17 (CET)
Hoi Edo, het idee is eerst te inventariseren hoe er over diverse zaken gedacht word. Eventuele voorstellen of stemmingen kunnen daarna volgen, eerst eens meningen verzamelen en een discussie hebben. Daarom is het ook een RFC. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 16 feb 2018 21:58 (CET)
Mijn idee is niet per se een peiling/stemming te hebben, maar juist om voor iedere losse toepassing van een wikidata-gebruik in een sjabloon een eigen stemming te houden. Zoals ik al zei, een beetje hoe nieuwe properties op WikiData worden aangemaakt: eerst een degelijk voorstel, dan er over nadenken met z'n allen, en dan de beslissing wel/niet doen. Dat voorkomt gelijk dat mensen harder willen gaan dan de brandweer, want daar is steeds zoveel angst/verzet tegen. ed0verleg 16 feb 2018 22:22 (CET)
Romaine: dit is even stilgevallen, maar ik heb me vandaag even toegelegd op het herschrijven van de volgende sectie van de RFC. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 28 feb 2018 22:45 (CET)