Overleg gebruiker:B222

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


b222 ondertekent als bertux[brontekst bewerken]

Volglijst (persoonlijk)

Mijn recente bijdragen[brontekst bewerken]

Artikelen[brontekst bewerken]

Overige[brontekst bewerken]

Napoleonskerk[brontekst bewerken]

Bijdrage chronologisch geplaatst, onderaan deze bladzijde. Kopje Het kerkje (Budel) Dag Bertux, zojuist heb ik veranderingen aangebracht in Het Kerkje, de wijzigingen zijn onderbouwd met controleerbare informatie. Ik wil en verzoek je vriendelijk dat jij toeziet op de gang van zaken mocht er wederom iemand veranderingen willen aanbrengen. Ik dank je bij voorbaat...

Arbcom[brontekst bewerken]

Hoi Bertux. Er is nog een vacante plek in de arbitragecommissie. Heb jij geen interesse? Je kunt je hier aanmelden. Je lijkt me er geknipt voor. Glimlach Trijnsteloverleg 2 apr 2014 00:16 (CEST)

Ik??? Nooit over nagedacht. Een groot rechtvaardigheidsgevoel en een uitstekend inzicht in de psyche van sommige Wikipedianen (en blindheid voor die van andere) lijkt me nogal dunnetjes om me daarvoor te kwalificeren. Wat zie je meer bij mij aan relevante kwalificaties? Mijn afkeer van het lezen van enorme lappen querulantie moet een diskwalificerend trekje zijn — bertux 2 apr 2014 00:43 (CEST)
Wat betreft de laatste volzin: dan is dit een goede remedie, en wellicht een grote uitdaging. Smiley. Vr. groet. – Maiella (overleg) 2 apr 2014 01:03 (CEST)
@Bertux: Simpel, jij bent altijd heel zorgvuldig, netjes; jouw taalgevoel is zeer goed en daarnaast kun jij goed samenwerken. Wil je meer horen? Knipoog Trijnsteloverleg 3 apr 2014 17:39 (CEST)
Ja! Glimlach — bertux 3 apr 2014 21:43 (CEST)
Dag Bertux, ik denk dat jij een hele goede zou zijn, ik zou zeer blij zijn als je je aanmeldt! Vriendelijke groet, Vinvlugt (overleg) 3 apr 2014 21:30 (CEST)
Ik ga het serieus overwegen, maar dit is nogal schokkend voor mij. Ik zal in elk geval tijd nodig hebben om me in te lezen in wat er dan van mij verwacht wordt — bertux 3 apr 2014 21:43 (CEST)
Dag Bertux, mocht je meer willen weten, mail me even. Ff op IRC is ook een optie, laat maar weten! Groeten, Vinvlugt (overleg) 3 apr 2014 21:51 (CEST)

Dit is voldoende overtuigend hoor, dus ik zou me maar gewoon kandideren als ik jou was. Knipoog Je hebt nog tot en met dinsdagmiddag. Trijnsteloverleg 12 apr 2014 14:19 (CEST)

Gewoon doen. Natuur12 (overleg) 12 apr 2014 14:20 (CEST)
in wijde
bogen
worden gelegd
de spoorstaven
snuivend en sissend
met roetende ketel
ziet het beest zijn wereld
aan het eind
waar stilte
het grindbed
inklinkt
wacht
de mannen
vermoeid en voldaan
de zon achter de einder

de trein haast zich trager dan de nacht

6 jaar

de bielzen rijen zich
wachtend
het wanend wiel

— bertux 12 apr 2014 15:34 (CEST)

ArbCom 2[brontekst bewerken]

Van harte gefeliciteerd met je verkiezing. The Banner Overleg 22 apr 2014 17:15 (CEST)

@The Banner: Dankjewel, dat is heel sportief! Ik zal binnenkort een keer op je pagina langskomen om te horen hoe jij je de toekomst van Arbcom en Wikipedia voorstelt. Gezien de grote verschillen tussen ons in karakter en visie lijkt het me zinnig om juist jouw kant te zien — bertux 22 apr 2014 17:29 (CEST)
Veel succes, Bertux! Trijnsteloverleg 22 apr 2014 17:26 (CEST)
Dankjewel, ik doe mijn best! — bertux 22 apr 2014 17:30 (CEST)

Bertux, veel succes toegewenst in de Arbcom; Ik heb er zelf een jaar in gezeten en het geeft je soms een andere kijk op Wikipedia, maar is derhalve een goede ervaring waarin ik je veel succes wens. Groeten, JetzzDG 22 apr 2014 20:05 (CEST)

Succes! JurriaanH overleg 25 apr 2014 09:11 (CEST)
Dank, ook aan JetzzDG! Ik verbaas me nergens meer over, maar wie weet wat ik tegenkom — bertux 25 apr 2014 10:00 (CEST)

Groet & vraag[brontekst bewerken]

Hallo B222, dank voor je compliment en de tip. Of dit de juiste manier is om te communiceren? Hgr. FrankVerborg (overleg) 28 apr 2014 15:22 (CEST)

Geantwoord op Overleg gebruiker:FrankVerborg — bertux 28 apr 2014 21:41 (CEST)

Mensenzoon[brontekst bewerken]

Beste Bertux, dank voor je advies. Misschien voor de duidelijkheid, ik ben geen specialist maar wel een hele geïnteresseerde maar ook kritische meelezer, die 'valt' over onduidelijkheden in de tekst, gebrek aan structuur, gebrek aan links, inconsistenties in de tekst en die zeker ook valt over ontbrekende of onterechte bronvermeldingen. Maar ik wil niet alleen negatief doen, als ik iets zie wat ik in de geest van de oorspronkelijke auteurs redactioneel kan verbeteren dan zal ik dat niet nalaten. Doorgaans heeft men daar wat meer waardering voor, ik had echter onderschat dat dit zo'n gevoelig artikel was. Met vriendelijke groet, Marcocapelle (overleg) 6 mei 2014 22:53 (CEST)

Dank voor je verzoenende woorden. Ik ben moe en heb mogelijk de komende dagen weinig tijd. Overweeg eens om een berichtje over Mensenzoon te plaatsen in het Religie- en filosofiecafé. Dat wordt bezocht door zeer deskundige en zeer kritische mensen. Een blik op Wikipedianen naar expertise kan ook behulpzaam zijn. Met vriendelijke wedergroet — bertux 6 mei 2014 23:47 (CEST)
Beste Bertux, dank voor je tip, maar nu ben ik toch wel erg geschrokken toen ik Wikipedianen naar expertise raadpleegde. Als dit de experts van Wikipedia zijn, dan kan ik mezelf ook wel als expert toevoegen - dat heb ik dan ook maar gedaan. Er staat nog geen handvol mensen met kennis van Hebreeuws en klassiek Grieks op de lijst, en juist deze mensen zijn al vele jaren niet meer actief op Wikipedia. Met vriendelijke groet, Marcocapelle (overleg) 7 mei 2014 19:28 (CEST)
Veel mensen benoemen zich niet graag als 'expert', er zijn er in werkelijkheid meer. Verder: ik meen dat Koos de Geest (Koosg predikant is geweest. Hij is juist de laatste weken weer actief, kan in elk geval Hebreeuws lezen en vermoedelijk ook Grieks. Bertrand77 kan dat geloof ik niet en hij is ook geen groot Bijbelkenner, maar is wel universitair docent en iets theologisch en in elk geval iemand die zijn afgewogen oordeel altijd op goede bronnen baseert en nooit op de doolhof van primaire teksten. Had je al onder het kopje Jodendom gekeken, bijvoorbeeld bij Metzujan? Volgens zijn Babelboxen spreek hij Hebreeuws nagenoeg op moedertaalniveau. Het vinden van zo'n Babel is altijd fijn, want die plaatst de gebruikerspagina (GP) en daarmee de gebruiker in een categorie en wel de categorie: Wikipedia:Gebruiker he-4: daar vind je iedereen die Hebreeuws op dat niveau beheerst. Ik vind ook nog Adelbrecht die actief is en Uruandimi die onregelmatig actief is, maar nog wel dit jaar. De vier mensen die die Hebreeuws als moedertaal hebben, ken ik niet en in elk geval hebben ze geen recente activiteit.
Ook de andere Wikipedia's kennen Babelboxen en de Engelse WP is gigantisch.
Een berichtje in bovengelinkt café is natuurlijk minder bewerkelijk en meerderen buigen zich gewoonlijk over kwesties die daar aangekaart worden — bertux 7 mei 2014 20:32 (CEST)
Ik ben te moe, zal vandaag niet meer reageren — bertux 7 mei 2014 20:39 (CEST)
Bertrand77 is historicus, gespecialiserd in de patristische periode en in millenialistische stromingen, Lees: de Jehova geteuigen; hij kent goed Grieks, Hebreeuws weet ik niet; hij weet bijzonder veel van de Bijbel; noemt zich agnost.,
ik ken Grieks op VVWO-niveau; Hebreeeuws kan ik me doorheen ploeteren met hulpmiddelen. Aramees, zoals Daniel 7, beheers ik niet. Groeetjes Koosg (overleg) 9 mei 2014 10:23 (CEST)

Homologatie (sport)[brontekst bewerken]

Verwijst door naar een pagina in je kladblok. Lijkt me niet de bedoeling, dus ik zal de redirect weghalen. Ga je het artikel nog afmaken? Muijz (overleg) 11 mei 2014 23:20 (CEST)

Oeps. Voor eventuele meelezers: dat is dus Gebruiker:B222/kladblok/Homologatie (sport). Ik ga er zeker niet de uitgebreide tekst van maken die ik in 2012 in gedachten had. Ik heb nu minder tijd voor Wikipedia en mijn aandacht ligt niet meer bij de hoofdnaamruimte, maar bij OP's en, sinds kort, de Arbcom. Inkorten tot een tekst die me bevalt loopt vast op mijn onvermogen om tevreden te zijn met beginnetjes, maar je hebt mijn zegen als je de tekst als uitgangspunt voor zoiets zou willen gebruiken. Sleutelen aan een bestaand artikel ligt mij beter dan het opzetten van een nieuw, dus ik wil best een tekst van jouw hand nalopen. Excuses voor de rommel, bedankt voor het opruimen ervan — bertux 11 mei 2014 23:43 (CEST)
Hoi bertux, bij toeval kwam ik hier terecht. Ik zag dat Homologatie (sport) nog steeds een erg mager artikel is. Zou de tekst uit jouw kladblok niet alsnog in gevoegd kunnen worden (na actualisatie)? Vr groet Saschaporsche (overleg) 5 feb 2018 13:51 (CET)
Hallo Saschaporsche, zoals uit mijn late antwoord al blijkt, ben ik een tijd niet actief geweest op Wikipedia. Ik verwacht wel weer iets te gaan doen, maar zeker geen dingen die echt aandacht vragen. Grotendeels is mijn antwoord hetzelfde als dat aan Muijz: gebruik van mijn kladblok wat je kunt gebruiken, desgewenst loop ik het daarna wel na — bertux 7 mrt 2018 14:56 (CET)

website[brontekst bewerken]

Byen tjij nog van plan de website Het gekrookte riet te mailen? Koosg (overleg) 12 mei 2014 20:09 (CEST)

Ja, als ik er vanavond niet toe kom, dan morgen of woensdag. Als je haast hebt, kun je het zelf ook doen, maar ik heb in het artikel al aangegeven dat we niet zeker zijn of de site wel bij het geheel hoort, dus voor mij zit er geen grote druk achter.
P.S.: Ik heb je link gerepareerd: geknookte > gekrookte — bertux 12 mei 2014 20:26 (CEST)

dank[brontekst bewerken]

Dank, je bent verdrie de eerst die daadwerkelijk een bijdrage levert aan het artikel, in plaatse van het voor te dragen voor verwijdering. zo komen we verder. max (overleg) 22 mei 2014 11:35 (CEST)

Kaboel[brontekst bewerken]

Ik kom je taalgevoel tegen z'n schenen schoppen :-)

Neen, ik heb op de overlegpagina antwoord gegeven op je vraag over de ligging van provincie en rivier Kabuul.--Polyglot (overleg) 24 mei 2014 12:25 (CEST)

Tandem (fiets)[brontekst bewerken]

Zie nog mijn toevoeging bij handige harrie; gegroet Bouwmaar (overleg) 26 mei 2014 20:13 (CEST)

Beantwoord op de OP van Handige Harrie, kopje Gebruik rollback. Melding hier was uiteraard niet nodig, want zoals nagenoeg iedere gebruiker heb ik bij mijn voorkeuren ingesteld dat pagina's die ik bewerk automatisch op mijn volglijst komen, dus ook de OP van Handige Harrie. Met vriendelijke groet — bertux 26 mei 2014 22:05 (CEST)

Vandalismebestrijding[brontekst bewerken]

Je deed een melding op mijn overleg, ik zal beter opletten. Behh (overleg) 27 mei 2014 15:09 (CEST)

Doorverwijsinfo[brontekst bewerken]

Hoi Bertux, leuk om je naam weer eens op mijn volglijst tegen te komen. Ik heb inhoudelijk echter enkele bedenkingen bij de wijziging die je hier deed, en doe op de overlegpagina een poging deze bezwaren duidelijk te maken. Je reactie hier, daar of direct in het artikel zelf wordt van harte op prijs gesteld. Mvg, Ivory (overleg) 28 jul 2014 01:05 (CEST)

Toevoeging bij Autisme[brontekst bewerken]

Hallo B222,

Ik denk dat jij gelijk hebt. Ik heb de pagina een beetje te snel willen maken. Het kon zeker beter gemaakt worden, zeker aangezien ik wel redelijk veel weet over autisme - omdat ik autisme zelf heb- en omdat ik veel lees over autisme in google scholar en andere plaatsten waar er veel informatie is te vinden.

Bedankt voor mij te waarschuwen.

p.s. Ik ben net nieuw bij wikipedia dus ik zal wat meer moeten leren over hoe ik een goede wikipedia artikel kan schrijven. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Paxfilosoof (overleg · bijdragen) 18 aug 2014 14:37 (CET)

Homologatie[brontekst bewerken]

Bertux, ik heb Homologatie (sport) afgesplitst vanaf de pagina Homologatie, omdat die laatste toch min of meer een veredelde doorverwijspagina was. Door de afsplitsingen heb ik van Homologatie een echte doorverwijspagina gemaakt. Nu zag ik dat jij je bezig hebt gehouden in het verleden met het sportgedeelte van Homologatie, je hebt deze ook in een kladbok staan van je. Zou jij dit artikel dan misschien kunnen uitbreiden? Vriendelijke groet, Goudsbloem (overleg) 7 okt 2014 11:11 (CEST)

Beoordelingsnominatie Bestuurlijke indeling van Nederland[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Bestuurlijke indeling van Nederland dat is genomineerd door Paul B. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20150811 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 12 aug 2015 02:04 (CEST)

Mee bezig?[brontekst bewerken]

Hoi B222, bij de aanmaak van het artikel Carbo (bedrijf) heb je aangegeven dat je daar de komende uren of dagen nog druk mee bezig gaat. Ruim een maand later lijkt het er echter op dat je dat sjabloon vergeten bent weg te halen. Klopt dat? - Robotje (overleg) 7 jan 2016 16:14 (CET)

Hongaarse predikanten[brontekst bewerken]

Dag Bertux, Waarschijnlijk ben je een eeuw te vroeg met de onderkoning van Napels. Als ik de Engelstalige lijst bekijk zou Fernando Fajardo y Álvarez de Toledo beter passen. Mijn markies kwam uit het en: artikel over zijn vader dus misschien zit er nog iets anders scheef? Vr. groet, JanB (overleg) 17 feb 2016 07:40 (CET)

Je vraag lijkt te impliceren dat ik er vrij zeker naast zat. Ik zal nu terugdraaien en het tzt uitzoeken. Ik had zo laat en zo slaperig niet moeten bewerken. — bertux 17 feb 2016 08:14 (CET)

Vraag om raad[brontekst bewerken]

Hallo bertux. Allereerst: ik kom je hier eigenlijk zelden tegen, maar je bent er nog wel. Hebben wij zulke verschillende interesses? Maar afijn, ik kom hier om raad, denkend aan wat je mij leerde over "gemiddelde algemene ontwikkeling". In de Review staat Kilimanjaro (berg). Ik vraag je niet om het te lezen, want dat is een te groot beslag op je tijd. Ik ben pas op de helft en het duizelt me nu al. Mijn algemene indruk is dat het lemma te groot is, te gedetailleerd en met een te hoog abstractieniveau. Kortom: te moeilijk voor een encyclopedie. Mijn vraag is: mag ik zoiets hardop zeggen? Vriendelijke groet, Sander1453 (overleg) 26 mrt 2016 11:14 (CET)

Hallo Sander1453,
Leuk om je weer eens te spreken! Dat we elkaar niet ontmoetten, kwam doordat ik gedurende een klein jaar nauwelijks bijgedragen heb. Verder heb ik tegenwoordig een eigen project waar ik veel energie in steek, dus tijd voor Wikipedia is schaarser dan vroeger.
Als onze interesses niet overlappen, dan ligt dat aan die van jou Knipoog, want de mijne omvatten het overgrote deel van de cultuurhistorie, wetenschap, techniek, beeldende kunst en literatuur. Zoekend naar kennisgebieden die me minder boeien, kom ik uit bij esoterische, theologische en juridische kwesties. Podiumkunsten spreken me letterlijk niet erg aan vanwege mijn slechte gehoor. Verder interesseren populaire media, mode en sport me in hun verschijningsvormen niet erg, maar als fenomeen des te meer.
Wat je bergvraag betreft, je kunt op Wikipedia aardig wat zeggen, maar de moeilijkheid is om het zo te zeggen dat je gehoord wordt.
Op voorhand, nog zonder het artikel gezien te hebben, leek het me vreemd dat het abstractieniveau te hoog zou kunnen zijn, want mijn ervaring is, dat je als schrijver vrijwel alles uit kunt leggen wat je zelf begrijpt, als je maar zorgvuldig schrijft. Ter adstructie heb ik de eerste alinea overgenomen, met vetgedrukt een inlas van mij:
De Kilimanjaro ([ˌkɪlɪmənˈdʒɑːroʊ]?) is een vrijstaand bergmassief in de gelijknamige regio in het noordoosten van Tanzania. Het massief bestaat uit drie aangrenzende stratovulkanen die in de periode tussen 2,5 miljoen en 150.000 jaar geleden werden gevormd: de Shira, de Mawenzi en de Kibo. De Shira is de oudste vulkaan in het massief en is voor een groot deel ingestort. Tegenwoordig bestaat deze uitgedoofde vulkaan enkel uit een gekartelde bergkam. Daarna ontstond de nu uitgedoofde Mawenzi, de op twee na hoogste berg in Afrika. De jongste vulkaan van de Kilimanjaro is de Kibo, tegenwoordig een slapende vulkaan. Met 5895 meter is dit de hoogste berg van Afrika.
Met deze inlas is deze inleiding veel leesbaarder. Een makke van veel enthousiaste schrijvers is, dat ze de namen en terminologie niet introduceren, zodat de lezer niet kan anticiperen. Ongetwijfeld zijn er meer passages die met zo'n ingreep opgeknapt kunnen worden.
Nog wat punten:
 • Ik heb het hele artikel scannend gelezen en zag niet meteen iets met een te hoog abstractieniveau, dus hopelijk kun je citaten uit het artikel geven om dat bezwaar voor mij te verduidelijken.
 • Onder het kopje Kilimanjaro (berg)#Vlaktes staat een opsomming die voor mij wel erg gedetailleerd is. Ook op andere plekken in het artikel trof ik omgevallen boekenkasten aan, dus dat bezwaar kan ik billijken. Toch hebben we daarmee vermoedelijk niet het werkelijke probleem blootgelegd, maar een symptoom. Een symptoom namelijk van tekortschietend inzicht: naar ik veronderstel is auteur [[user:Heinonlein|]] geen botanicus of ecoloog. Een expert op een van die vakgebieden zou denkelijk niet eerst de grassen opgesomd hebben en daarna de bomen, maar zou ze in hun samenhang, liefst ook met de fauna behandeld hebben. Zie bijvoorbeeld het artikel Plantengemeenschap. Een fictief voorbeeld van hoe ik het graag zou willen: als ik weet dat Kirks dikdik graag kikuyu-gras eet en dat zijn uitwerpselen nodig zijn om de terminalia te laten ontkiemen, dan heb ik een interessante samenhang ontdekt die ik uit een opsomming nooit zal kunnen halen.
Samenvattend: niet een teveel aan detaillering is voor mij het probleem, maar een tekort aan duiding. Ik wil overigens benadrukken dat het bovenstaande niet als verwijt aan de auteur gelezen mag worden en dat ik bovendien maar veronderstellingen doe. Het fictieve voorbeeld heb ik je vooral aangereikt als hulpmiddel, waarmee je hopelijk je eigen bezwaren goed kunt doorgronden om ze nauwkeurig te formuleren.
 • Het geheel is erg lang, waardoor de aandacht makkelijk afdwaalt, maar het is de vraag of je het artikel moet lezen als één doorlopende tekst. Als het stuk zo geschreven is, dat je bijvoorbeeld de sectie over ecologie als afzonderlijk artikel kunt lezen, dan hoeft de lengte van het totaal niet bezwaarlijk te zijn. Idealiter leest een encyclopedisch artikel zo vlot als een spannende roman, maar dat mogen we niet eisen.
Ik overwoog om Heinonlein te pingen, maar heb zijn link toch maar tussen nowiki-tags gezet omdat jij immers de luwte van mijn OP gezocht hebt. Als je hem graag wilt pingen, dan kun je die tags verwijderen zonder mij daarvan in kennis te stellen. Ik zou te zijner tijd graag zijn mening horen.
Ik wil je tot slot hartelijk danken voor je vraag en voor je inzet om de kwaliteit van Wikipedia te verhogen.
Met vriendelijke groet — bertux 26 mrt 2016 23:02 (CET)
Dank voor je antwoord en je inzichten, bertux. Met jouw commentaar erbij ga ik nog eens door het artikel heen om te kijken wat mijn bezwaren nu echt zijn. Ik heb de ping naar Heinonlein niet geactiveerd, maar hem op zijn OP op dit gesprek gewezen. Groet, Sander1453 (overleg) 27 mrt 2016 01:40 (CET)
Dank jullie wel, ik ben blij dat jullie zoveel energie in de verbetering van dit artikel steken! Of, zoals ze in Tilburg zeggen, "Ik ben in mijn knollentuin"! Ik ben inderdaad geen botanicus, nog een ecoloog. Het probleem met de sectie 'Ecologie' is vooral dat ik weinig bronnen ben tegengekomen die daadwerkelijk de interacties tussen de flora en fauna beschrijven. Maar lijstjes met taxa zijn er in overvloed! Ik was aan dit artikel begonnen omdat de ontdekkingsgeschiedenis me zo boeide, ecologie, klimatologie en geologie zag ik vooral als een uitdaging. Afijn, er moet nog heel wat gebeuren, maar zolang ik verbeterpunten aangereikt krijg moet ik er toch chocolade van kunnen maken! Nogmaals dank. heinGlas z3.pngnlein'' 27 mrt 2016 08:36 (CEST)
Dag Bertux, al surfend op zoek naar heel iets anders, kwam ik je bovenstaande commentaren tegen. Ik vind ze helder en leerzaam.Koos van den beukel (overleg) 24 sep 2017 09:23 (CEST)
Dankjewel Koos, je compliment vanuit de stralend blauwe lucht doet me goed, zeker nu het de laatste jaren zo stil is geworden op mijn overlegpagina, dat ik me nauwelijks nog deel van de Wikipedia-gemeenschap voel. Op zich is dat natuurlijk wel een goed teken, want als er veel te klagen is komen de mensen vanzelf.
Hoewel ik geen baan heb, beschouw ik mezelf als professioneel schrijver en geholpen door een ruime algemene ontwikkeling zie ik vaak makkelijk hoe een tekst te verbeteren is. Voel je vrij om me aan te spreken op die sterke punten.
Ik heb een paar van je artikelen bekeken en die zien er goed uit, wat extra waarde geeft aan je reactie. Neemt niet weg dat ik al op het punt stond om er een te gaan bewerken. Hoewel ik bescheiden aanpassingen en inhoudelijke toevoegingen niet als kritiek zie, maar als een geste, heb ik toch mijn handen even teruggetrokken. Ik neem aan dat je je eigen artikelen automatisch of handmatig aan je volglijst toevoegt? Zo niet, dan schrijf ik wel een berichtje als dat nodig lijkt.
Fijne dag nog — bertux 24 sep 2017 15:44 (CEST)
Voel je vrij en ga je gang, ik weet niet alles en wat mij een goede formulering lijkt, kan voor een ander onduidelijk zijn. Koos van den beukel (overleg) 24 sep 2017 21:08 (CEST)

Beoordelingsnominatie E-liquid[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om E-liquid dat is genomineerd door ErikvanB. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20160825 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 26 aug 2016 02:04 (CEST)

Usa (rivier in de Taunus)[brontekst bewerken]

Beste bertux, ik heb de nominatie van dit artikel inmiddels ingetrokken, maar de titel is wel wat lang en ongewoon. Usa (rivier) is thans een redirect naar Oesa (Petsjora). Nu zou Usa (rivier in de Taunus) eventueel hernoemd kunnen worden naar Usa (rivier), hoewel dat moet via een verplaatsingsverzoek, waarna er eventueel boven geschreven kan worden: Voor de rivier in Rusland, zie Oesa (Petsjora). Maar wat ook kan, is dat Usa (rivier in de Taunus) wordt omgedoopt in Usa (Duitsland) en Oesa (Petsjora) in Oesa (Rusland), waarna Usa (rivier) een redirect dp wordt óf gewoon wordt verwijderd. Ik weet niet wat het beste is. Misschien wil je je hierover nog buigen. De interwiki's voor de rivier in de Taunus zijn hier. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 18 sep 2016 18:52 (CEST)

Leuk, weer eens verkeer op mijn OP. De interwiki was al gemaakt door Osingar. Ik heb de redirect genomineerd voor verwijdering en de pagina hernoemd tot Usa (Duitsland), aangezien zelfs onze oosterburen er op de:Usa maar eentje vermelden binnen hun landsgrenzen. De transcriptiegids leert dat ik eventueel de redirect Usa (rivier) had kunnen ombuigen naar Duitsland, maar dat lijkt me eerder verwarrend, gezien de reeks rivieren die bij ons officieel als Oesa gespeld worden, maar bij veel van onze taalgenoten als Usa door het leven zullen moeten. Via Usa en Oesa komen ze er wel — bertux 18 sep 2016 21:42 (CEST)
Ik heb trouwens Linkeroever en Rechteroever omgevormd naar minimale, maar echte artikelen, zodat er gewoon naar gelinkt kan worden — bertux 18 sep 2016 21:42 (CEST)
Ik heb er gewoon weer dp's van gemaakt en de moeizame linken aangepast/verwijderd. The Banner Overleg 18 sep 2016 22:49 (CEST)
Waarom dat? De lijstjes staan in een artikel even goed als in een dp, maar naar een dp kun je niet linken. Dat linken is wel nodig, want het is beslist niet evident welke oever de linker- en welke de rechter is — bertux 18 sep 2016 22:58 (CEST)
Bedankt, bertux, voor je uitgebreide toelichting. Vergeef me dat ik hierboven een schrijffout maakte en "redirect" schreef waar ik "dp" bedoelde, wat me wel vaker gebeurt (ik heb het hierboven verbeterd). Ik ben blij met de hernoeming naar (vreemd wiki-jargon) Usa (Duitsland) en de nominatie van Usa (rivier). Helemaal prima zo. Mvg, ErikvanB (overleg) 19 sep 2016 02:40 (CEST)

Baksteen(fabriek)[brontekst bewerken]

In het artikel Baksteen staat wel uitgelegd wat het fabricageproces is. Nietanoniem (overleg) 27 sep 2016 14:48 (CEST)

Dank je! Het artikel Steenfabriek zou daar natuurlijk wel duidelijk naar moeten verwijzen. Als workaround zal ik de lezer er expliciet op wijzen dat hij voor het productieproces moet kijken bij Baksteen. Op den duur zou er een helderdere oplossing moeten komen. Een apart artikel Baksteenproductie zou misschien een idee zijn, ingedeeld in:
 • pre-industriële productie – de info die nu te vinden is bij Handvormsteen.
 • industriële productie – nu te vinden bij Baksteen.
 • en eventueel postindustriële productie – met 3d-printers, magnetrons, laserstralen of weet ik veel.
Wordt zo'n artikel te groot of te onoverzichtelijk, dan kan het natuurlijk gesplitst worden of doorverwijzen naar hoofdartikelen. Andere ideeën zijn natuurlijk welkom, maar de huidige toestand vind ik niet duidelijk genoeg voor de lezer. Met vriendelijke groet — bertux 27 sep 2016 16:04 (CEST)

Kikker / Kikkert[brontekst bewerken]

Beste B222 / Bertus, Zojuist heb ik je wijziging op de disambig/doorverwijs-pagina Kikker goedgekeurd/geaccordeerd, maar bij nader inzien begon ik wat twijfelen en vroeg ik me toch vraagjes af.

 • Is er een algemene regel dat op een disambig-pagina de links naar andere doorverwijspagina's boven moeten staan ?
 • Is een verwijzing naar een andere dp "Kikkert", die geen directe verwijzing geeft naar iets dat Kikkert (tout-court) heet, maar slechts verwijzingen naar mensen met de achternaam Kikkert, relevanter dan verwijzingen naar iets dat '(De) Kikkers' of 'kikkers (en muizen)'?
Dat zijn kleine vraagjes, waar ik nu mee zit. Antwoord stel ik op prijs. Maar anders ga ik hier niet verder over zeuren. Paulbe (overleg) 28 jan 2017 23:01 (CET)
Hallo Paulbe, hopelijk morgen antwoord, ben nu met andere dingen bezig. Ping me zo nodig, als ik het vergeet — bertux 28 jan 2017 23:19 (CET)
Pong ! bedankt voor je antwoord. Ben benieuwd. Zo niet, dan ga ik niet ping-en, hoogstens pongen. ;-) Paulbe (overleg) 29 jan 2017 00:09 (CET)

Weinig[brontekst bewerken]

Scherp gezien, B222. Dankjewel en sorry voor deze misser. Mvg, ErikvanB (overleg) 7 aug 2017 05:21 (CEST)

Ach, twasnietveel. (En excuses voor de late reactie) — bertux 27 sep 2017 05:58 (CEST)

Cornelis[brontekst bewerken]

dag Bertus. Zie overleg van Cornelis. bedankt.

Graag gedaan, attent dat u nog even langskomt. De afhandeling zal bij MoiraMoira in goede handen zijn, maar u bent hier vanzelfsprekend welkom. Met vriendelijke groet — bertux 27 sep 2017 05:58 (CEST)
Voor meelezers: zie Melding betreffende Cornelis~nlwiki — bertux 27 sep 2017 05:58 (CEST)

prof. Besselaar[brontekst bewerken]

Dag Bertux, het artikel Gerrit Besselaar heb ik met belangstelling gelezen. Ik heb er wat kleinigheden in gewijzigd, onder andere heb ik professor in hoogleraar veranderd. Ik dacht dat prof de aanspreektitel was, hoogleraar de functie. Als je het er niet mee eens bent hoor ik het graag, want dan zet ik het wel weer terug. Met vriendelijke groet, EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 21 dec 2017 11:25 (CET)

Dankjewel voor je aanpassingen. Er is er een waar ik nog over wil overleggen, maar daar heb ik nu geen gelegenheid voor. Alles op zijn tijd. Fijne feestdagen! — bertux 22 dec 2017 15:53 (CET)

d/t[brontekst bewerken]

Zeg Bertux, dit was al erg genoeg, maar nu ook nog 'ik treedt'. Onaangenaam Het moet niet veel gekker worden. Mvg, ErikvanB (overleg) 9 jan 2018 21:52 (CET)

Glimlach Als ik mij goed begrijp is er steeds een misverstand — bertux 9 jan 2018 22:19 (CET)
Ja, dat heb je zich goed beseft. ErikvanB (overleg) 9 jan 2018 22:49 (CET)

Link[brontekst bewerken]

Verplaatst naar Overleg:Renée Suerickx-Demarbaix#Link 1975. Permalink #Link 1975 — bertux 14 jan 2018 20:48 (CET)

Landoppervlakte Súdwest Fryslân[brontekst bewerken]

Beste Bertux, je schreef: "Het is me niet duidelijk waarom je een claim over landoppervlak verwijderde. Toelichting en bron staan in het kopje [[Súdwest-Fryslân#Ontstaansgeschiedenis]: de gemeente is per 1 januari gegroeid — bertux 6 jan 2018". Ik heb zelf nog geen bewijs gezien voor de landoppervlaktevermeerdering, daarom ben ik uitgegaan van de cijfers op de pagina van deze gemeente. Je verwijst naar het CBS, dat nog niet de cijfers van 2018 vermeldt (als ik de verwijzing volg). Door de herindeling zal de gemeente inderdaad de grootste moeten zijn. Ik zou dat graag willen terugzien in de cijfers op de Wikipediapagina. Het is tenslotte een belangrijke wijziging van 2018 in de tabel van de grootste gemeenten. Zou je deze willen aanpassen? Overal staat nog 459,64 km² landoppervlakte. Hetzelfde geldt voor https://nl.wikipedia.org/wiki/Tabel_van_Nederlandse_gemeenten. Ik ben geen nieuw landoppervlakte tegengekomen op internet. Groeten, Romanist (overleg) 27 jan 2018 17:42 (CET)

Jubileumster 10 jaar[brontekst bewerken]

Voor mensen die zich al 10 jaar of langer inzetten voor Wikipedia. Aangezien u nog altijd actief bent, dan is deze ster hier wel op zijn plaats. Rode raaf (overleg) 28 jan 2018 21:33 (CET)

Dank u wel, Rode raaf! Attent dat u blijkbaar de Sterren voor bewezen diensten geadopteerd hebt. Bijna had u mij nog verrast, want ik kijk nooit terug en ben gewoonlijk stomverbaasd als iemand mij meldt dat ik het een of ander al drie, vijf of vijfentwintig jaar doe. Maar in december vroeg iemand er toevallig naar. Ik wil u graag bedanken voor uw werk om de Wikipedia-gemeenschap te versterken en wat warmte te brengen in een groep die in zijn gedrevenheid soms de gezamenlijkheid uit het oog verliest. Het kleine gebaar heeft grote werking. Hartelijk dank, hartelijke groet — bertux 28 jan 2018 23:07 (CET)
Graag gedaan B222 Glimlach Wat betreft kleine gebaren met (hopelijk) een grote werking heb ik nog een idee klaarliggen dat ik eerdaags ga presenteren. Wat betreft de jubilea sterren wil ik in elk geval komende tijd vrijmaken om te gaan zoeken naar diegenen die de ster nog niet hebben. U ook bedankt voor uw inzet! Hartelijke groet, Rode raaf (overleg) 28 jan 2018 23:14 (CET)

Beoordelingsnominatie Spaanse verdediging[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Spaanse verdediging dat is genomineerd door Bob.v.R. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20180317 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 18 mrt 2018 01:03 (CET)

Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers/Dresden[brontekst bewerken]

Dank je wel nog voor je hulp gisteren, maar ik weet even niet meer hoe het precies verder moet met de overgebleven tabellen (drie in totaal). Is het anders een idee om de stukken die nu al wel helemaal goed zijn alvast over te zetten naar de hoofdnaamruimte, en de rest later? Of is dat lastig i.v.m. het behoud van de bewerkingsgeschiedenis? De Wikischim (overleg) 26 mrt 2018 09:44 (CEST)

Je kunt de Duitse tabellen kopiëren zoals ik op de helpdesk aangaf. Let wel, dat je de gerenderde tabellen neemt om naar Excel of Open Office te kopiëren, niet die van het bewerkingsscherm. Problemen? Dan hoor ik het wel — bertux 26 mrt 2018 10:02 (CEST)

Redirect Tafkap[brontekst bewerken]

Hoi B222, fijn dat je mijn aanpassing op de redirect TAFKAP kon waarderen. Ik meen dat de bestaande redirect Tafkap daarmee tevens overbodig is geworden. Als je het daarmee eens bent, verwijder ik die. Apdency (overleg) 26 mrt 2018 09:50 (CEST)

Bij mijn weten werd dit acroniem altijd in hoofdletters geschreven en is de andere versie fout en schadelijk. Links ernaartoe vanuit de hoofdnaamruimte moeten omgeleid worden naar TAFKAP. Als er vanuit OP's en zo geen links zijn, mag hij daarna nuweg. Zijn die links er wel, dan moet het via een normale verwijderprocedure — bertux 26 mrt 2018 09:59 (CEST)
Ik kan je vertellen dat dergelijke links er niet waren. De redirect uit 2010 is opgeruimd. Apdency (overleg) 26 mrt 2018 10:09 (CEST)
Apdency, ik stuit vandaag op een niet gelijksoortig, maar toch ook hinderlijk redirect-duo: PRADO en Prado. De eerstgenoemde kan wat mij betreft weg: geen relevante geschiedenis, geen inkomende links, wel verwarring. Wie na verwijdering nog PRADO in het zoekvakje typt, komt gewoon bij de onderkastvariant uit en vindt het gewenste. Kun je dit weghalen? — bertux 7 apr 2018 15:27 (CEST)
Inderdaad een niet gelijksoortig geval, omdat PRADO wel de schrijfwijze is van de afkorting van datgene waar de redirect nu naar toe gaat én er sprake is van een dp. Of dat praktische argument dat je nu noemt alles zegt, weet ik daarom niet. Mede omdat ik zo offwiki ga, ping ik Wikiwerner even; volgens mij weet die precies hoe het zit met dit soort gevallen. Apdency (overleg) 7 apr 2018 15:37 (CEST)
Ik heb ook het voor de hand liggende alternatief overwogen: de redirect PRADO laten wijzen naar Prado. Maar gezien de feiten die ik hierboven gaf, is dat overbodig en voornamelijk hinderlijk. Ik wacht af wat Wikiwerner doet — bertux 7 apr 2018 15:48 (CEST)
Bedankt voor de ping. PRADO met hoofdletters is een heel begrijpelijke schrijfwijze voor wie de organisatie bedoelt. Iemand die PRADO linkt in de lopende tekst, maakt dan een rode link, wat kan leiden tot een Ellywaatje. Wie nu PRADO, met hoofdletters, intikt in het zoekvak, komt gelijk bij de organisatie uit. Wel zo praktisch. Wikiwerner (overleg) 7 apr 2018 16:29 (CEST)
Wie naar de organisatie met de lange naam zoekt, heeft inderdaad geen probleem. Maar genoeg lezers zijn zich nauwelijks bewust van hun CapsLock en typen hoofdletters terwijl ze op zoek zijn naar een van de vele andere betekenissen. Het soort ongemakken dat ontstaat als een zoekterm in verschillende kapitalisaties beschikbaar is, kan ik goed illustreren met een permalink naar het kopje FAT en Fat op de OP van Wikiklaas. Zelfs heel ervaren gebruikers gaan de mist in en ik heb veel doorverwijspagina's gezien die ver overlapten, maar beide incompleet waren.
Vaak wordt zoiets in gang gezet, doordat er een tweede betekenis opduikt en de redirect omgebouwd wordt tot doorverwijspagina. En ja, die tweede betekenis is er, zie en:PRADO (framework). Het Ellywaatje kan dus ook de andere kant op werken. Voor mij is er maar een redelijk alternatief voor verwijdering: PRADA laten wijzen naar Prada. Dat komt tegemoet aan je bezwaar tegen een rode link — bertux 7 apr 2018 17:40 (CEST)
Dan moeten we dat laatste doen, vind ik ook best, maar in geen geval verwijderen. Wikiwerner (overleg) 7 apr 2018 18:03 (CEST)
Oké, gedaan — bertux 7 apr 2018 18:15 (CEST)
Fijn dat jullie er samen uitgekomen zijn. Apdency (overleg) 7 apr 2018 20:42 (CEST)

Moord op Abraham Lincoln[brontekst bewerken]

Bertux, ik zie je bijdragen in de Kroeg m.b.t. Moord op Abraham Lincoln. Ik begeleid bij het vertaalproject meerdere Franse vertalingen. Als je wilt kan ik bij vragen als sparring partner dienen (al denk ik persoonlijk dat de werkwijze die jij zelf voorstaat, prima is). Maar misschien bespoedigt deze bijdrage de slepende discussie in de Kroeg. Groet, Ecritures (overleg) 28 mrt 2018 12:38 (CEST)

(eerdere reactie van bertux aangepast)
Ecritures, mijn gesprekspartners in de Kroeg[1] laten niets meer horen. Wat is nu het vervolg?
 • AWossink werkt bij Wikimedia Nederland, heeft hij een formele taak rond dit onderwerp, of kan ik zijn mening lezen zoals die van een willekeurige collega?
 • Kan ik mijzelf gewoon noteren als adoptie-vertaalbegeleider?
 • Hoe komen we erachter hoe de vertaler tegen het artikel aankijkt?
 • Kan ik zelf contact opnemen met de vertaler? Wie is het überhaupt? — bertux 29 mrt 2018 12:52 (CEST)
Dag Bertux, naar aanleiding van de discussie in de kroeg zie ik weinig problemen om de vertaling van het Franse artikel toch op te pakken, en ik krijg de indruk dat anderen er ook geen principiële bezwaren tegen hebben. Ik heb aan TsjerkSVries doorgegeven dat hij contact met je kan opnemen over het artikel; wat hij ook gaat doen. Het is in ieder geval een interessant onderwerp waarvan ik het opmerkelijk vind dat NLWP er nog geen artikel over heeft - maar dat duurt hopelijk niet lang meer! Groet, AWossink (overleg) 4 apr 2018 16:00 (CEST)
Oké, ik zal in de kroeg een permalink naar hier plaatsen en vice versa, tot heil des volks, dus voor nalezers en meelezers. Bedankt voor je reactie, ik kijk uit naar het contact! — bertux 4 apr 2018 19:16 (CEST)

Permalink Kroegdiscussie Moord op Abraham Lincoln zoekt adoptie-Wikipediaan!

NIET MEER WIJZIGEN. Met de permalinks beschouw ik het overleg onder dit kopje als gesloten.
Nog iets over dit onderwerp te melden? Maak een nieuw kopje aan — bertux 4 apr 2018 19:31 (CEST)

Bedankt[brontekst bewerken]

Dag Bertux, Ik ga voor langere tijd off line. Ik heb een ruim aantal jaren wikipedia achter de rug en wil er nu los van zijn. Mijn bijdragen zijn al dan niet zinvol geweest. Ik wil je bedanken voor de hulp die je mij bood bij de foto-reuring rond Geschiedenis van de Nederlandse zeevisserij'. Veel dank en met vriendelijke groet, Prenter2 (overleg) 29 mrt 2018 13:24 (CEST)

Dag Prenter2,
Een mens moet zich soms losmaken. Maar zonder druk uit te willen oefenen, moet mij van het hart, dat ik het jammer vind als je weggaat. Veel van de mensen op Wikipedia bekijken de wereld door het vierkante kader van hun scherm, sommigen lijken de wereld zelfs alleen zo te kennen. Dan is het een verademing om een man tegen te komen die uit een andere wereld komt. En ja, die werelden botsen en schuren. En ja, dat vreet energie en kan een mens mismoedig maken. Je kent van Wikipedia het zuur en het zoet, ik zag dat je in 2015 ook al afscheid had genomen.
Voel je vrij om te gaan, maar bij terugkomst zul je weer welkom zijn. Ik voel me vereerd dat je op deze pagina langs wilde komen voor een afscheidswoord.
Het ga je goed — bertux 29 mrt 2018 19:29 (CEST)
Ik wil het artikel Geschiedenis van de Nederlandse zeevisserij nog nader bekijken, ik kom er dan op deze plaats op terug, wel wetende dat je het misschien niet meer zult lezen. Het is dan een armzwaai, zonder te weten of de ander hem nog ziet, hopend dat de ander hem voelt — bertux 29 mrt 2018 19:33 (CEST)

Deel je feedback en je ervaringen als Wikimediabewerker in een wereldwijde enquête[brontekst bewerken]

WMF Surveys, 29 mrt 2018 20:34 (CEST)

Salut![brontekst bewerken]

Beste Bertux, Dank voor je warme woorden, mooi afgemeten, heel persoonljk en prachtig van opmaak: de warme kant van wikipedia. Alhoewel ik er niet mee flirt, ik ben 85 jaar, schreef vorig jaar mijn laatste en elfde boek en ik had nog veel energie tot het schrijven, maar nu even niet. Met nogmaals, veel dank en vriendelijke groet, Prenter2 (overleg) 30 mrt 2018 10:44 (CEST)

Vertaling Moord op Lincoln[brontekst bewerken]

Beste B222,

Ik loop als vertaler Frans stage bij Wikipedia en had aan Arne Wossink doorgegeven dat ik graag het artikel over de moord op Lincoln zou willen vertalen. Hij schreef dat jij dit artikel daarna zou bewerken tot Wikipedia-artikel. Ik ben ermee begonnen en laat het weten als het klaar is.

Vriendelijke groet,

Tsjerk de Vries TsjerkSVries (overleg) 5 apr 2018 09:32 (CEST)

Hallo TsjerkSVries,
Welkom hier! Ik zag dat je anderhalve maand bezig bent op Wikipedia, dus er zal al iets duidelijk geworden zijn van de werkwijze en van de georganiseerde chaos die Wikipedia soms is. Ik ga er dus van uit, dat je jezelf kunt redden, maar vragen en opmerkingen zijn welkom.
Een paar aandachtspunten:
 1. De 109 voetnoten in het Franse artikel. Die mogen alleen verschijnen in het Nederlandse artikel, als ze bij het vertalen geraadpleegd zijn en dan is het ook zeer wenselijk om ze te vermelden. Kan ik er vanuit gaan dat je hierop let? Als dit om een of andere reden erg lastig is, dan kun je je ook beperken tot het noemen van de nummers van geraadpleegde voetnoten. Geef dan wel de datum en uur aan van de versie waar je mee werkt, anders gebeuren er rare dingen als iemand ineens een paar voetnoten toevoegt of verwijdert. Als je geen voetnoten raadpleegt, dan heb ik graag dat je dat hier even aangeeft, dan weet ik waar ik aan toe ben.
 2. Ik weet niet of iemand je heeft geattendeerd op deze discussie: De kroeg: Moord op Abraham Lincoln zoekt adoptie-Wikipediaan!. Het hervertalen van een vertaling kon alleen doorgang vinden, doordat ik heb aangegeven je werk te gaan vergelijken met het Engelstalige origineel. Daarom zou het voor mij prettig zijn als je stukken waar je redelijk tevreden over bent alvast in je Kladblok zet, maar dat is naar je eigen inzicht. Ik zal er zeker niet op gaan hakketakken.
 3. Ik zag op Overleg gebruiker:Smiley.toerist je opmerking over werkwoordstijden. (Permalink — Vertaling artikel geschiedenis Franse spoorwegen.) De doctrine op de Nederlandse Wikipedia dat gebeurtenissen uit het verleden in een grammaticale verleden tijd beschreven moeten worden, is mij een doorn in het oog en ik heb hierover net een pittig bericht in het Taalcafé gezet. Kom je iets tegen dat je liefst in een tegenwoordige tijd vertaalt: ga je gang. Bij commentaar of bemoeizucht verwijs je naar mij, ik hou je uit de wind.
 4. Mijn gebruikersnaam is B222, maar ik onderteken als bertux en zo word ik ook vaak aangeduid. Als aanspreeknaam heeft dat mijn lichte voorkeur, hetzij cursief in onderkast, hetzij niet cursief met hoofdletter.
Succes met je stage en je studie!
Met vriendelijke groet — bertux 6 apr 2018 00:24 (CEST)
Beste Bertux,
Bedankt voor de uitgebreide instructies. Allereerst wat betreft de voetnoten, ik heb inderdaad geen tijd om die door te kijken, in andere artikelen heb ik in de vertaling aangegeven naar welke plek in de tekst de noten verwijzen. Ik was al begonnen het artikel te vertalen, maar ik wil het graag nog herschrijven. Het lijkt me een goed idee om de onderdelen die klaar zijn op mijn kladblok te plaatsen. Ik ga meteen aan de slag en laat het weten zodra het eerste stuk er staat. Ik zag dat mijn vraag over werkwoordstijden heftige gevoelens opriep, bedankt voor je steun. Bij dit artikel lijkt het me mooier om alles wel in één tijd, in dit geval de ovt te zetten.
Vriendelijke groet,
TsjerkSVries (overleg) 10 apr 2018 18:45 (CEST)
Hallo TsjerkSVries,
Dank voor je bericht.
Melden is optioneel, want ik heb jouw Kladblok al op mijn Volglijst gezet. Dat kan gewoon, al bestaat dat kladblok nog niet — bertux 10 apr 2018 19:02 (CEST)
Net voordat ik het eerste stukje wilde plaatsen, zag ik dat de Engelse versie heel anders is dan de Franse. Voor zover ik kan zien zijn er een aantal stukken van de Franse Wikipedia overgenomen uit het Engels, maar het grootste deel is in ieder geval herschreven. Controleren aan de hand van de Engelse versie zal bij het meeste dus niet lukken, ik weet niet of je het ook gewoon zo wil doen? TsjerkSVries (overleg) 11 apr 2018 19:00 (CEST)
Ja. Het was nooit mijn bedoeling om op alineaniveau te gaan vergelijken. Het gaat mij om de representatie van de feiten, bijvoorbeeld de tijdlijn en het belang dat in de geschiedenis aan bepaalde interpretaties gehecht is. Ik weet hoe het op Wikipedia werkt: vooral de grote artikelen hebben vele tientallen auteurs en door hun inbreng beginnen de taalversies al op zins- en alineaniveau te divergeren voor de vertaler klaar is. Zonder mezelf pretenties aan te meten is het mijn bedoeling om de tekst te bekijken door de bril van een historicus of socioloog. Vertaalkundige kan en wil ik niet zijn; de middelen die ik inzet zijn naslagwerken, mijn algemene ontwikkeling, mijn speurneus voor inconsistenties en mijn taalgevoel.
Ja, je kunt verder wat mij betreft — bertux 11 apr 2018 19:22 (CEST)

Herinnering: Deel je feedback in de Wikimedia-enquête[brontekst bewerken]

WMF Surveys, 13 apr 2018 03:32 (CEST)

Wf.?[brontekst bewerken]

Beste Bertux, wat betekent Wf.?

Ben je erop tegen om op een doorverwijspagina de streek te noemen waar een plaats ligt binnen een land (zoals de Pyreneeën)?

Groeten, Bever (overleg) 18 apr 2018 16:51 (CEST)

 1. h:wikificeren
 2. Doorverwijspagina's: deze dienen om de lezer zo snel mogelijk door te sturen. Daarom verschillen ze fundamenteel van andere pagina's: ze moeten zo min mogelijk informatie bevatten, niet meer dan nodig is om de lezer de juiste link te laten kiezen. Bij de diff die je geeft was de teruggesnoeide informatie naar mijn oordeel nog steeds ruim voldoende en dus meende ik de lezer een plezier te doen door hem geen overbodigheden voor te schotelen. Vanzelfsprekend sta ik open voor andere gezichtspunten — bertux 18 apr 2018 17:06 (CEST)

Jouw feedback is belangrijk! Laatste herinnering om deel te nemen aan de wereldwijde Wikimedia-enquête[brontekst bewerken]

WMF Surveys, 20 apr 2018 02:42 (CEST)

toestemming foto Wanda Tuerlinckx[brontekst bewerken]

Geantwoord op Overleg gebruiker:Victoria Kwint

Overleg zo veel mogelijk op de pagina waar het begonnen is — bertux 29 mei 2018 18:20 (CEST)

Moord op Abraham Lincoln[brontekst bewerken]

Ik heb het {{meebezig}}-sjabloon even weggehaald. Dat doe ik altijd na 30 dagen inactiviteit. Uiteraard mag je het weer terugzetten zodra jij dat nodig vindt. Bedankt, en succes! Edoderoo (overleg) 30 jun 2018 09:57 (CEST)

Volkomen terecht. Ik zit te dubben over de aanpak van dit artikel en kom niet verder. De kwaliteit van het basismateriaal is nogal teleurstellend. Dat geldt zowel voor het Engelse artikel dat de basis heeft gevormd, als voor het Franse dat daaruit voortgekomen is en in het kader van het Vertaalproject naar het Nederlands vertaald is.
Inhoudelijk klopt haast alles wel, maar de relevantie van veel te berde gebrachte feiten is twijfelachtig en de opbouw van het Franse artikel is chaotisch, zowel op onderwerpniveau als alineaniveau. Ik was van plan het voor Wikipedia naar het Nederlands vertaalde artikel als uitgangspunt te nemen en het Engelse als ruggensteun te gebruiken, maar ben nu off-Wiki het Engelse artikel aan het vertalen, met het Nederlandse ter naslag. Ik ping Ecritures even over mijn ervaringen.
Bij het voorgaande mag wel bedacht worden, dat mijn eisen aan de tekstkwaliteit erg hoog liggen, misschien te hoog. Maar zelfs met flink verlaagde normen vind ik, dat het artikel voor een Article de qualité ernstig tekortschiet qua opbouw en samenhang. Bij passages in het eerste kwart van het verhaal heb ik in de Nederlandse vertaling meerdere keren een groot deel van het artikel moeten lezen om te begrijpen waarom de schrijver ze opgenomen had. Ik heb ze geheel herschreven en anders ingedeeld. Bij een ander stuk – dat een rommelig gevecht in een woonhuis onnodig gedetailleerd beschrijft – ontbreekt een inleiding, zodat niet alleen de diverse personen, maar ook hun onderlinge relaties en hun plaats in de historie, pas geïntroduceerd worden als ze halverwege de trap gewapend tegenover elkaar staan. Zoiets kan alleen als je als poule zonder tête bent begonnen met schrijven. Ik wil geen verwijten maken aan de vertaler van ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers, die heeft gewoon een zwakke Franse tekst vertaald naar een zwakke Nederlandse, maar de vraag rijst wel of de regisseurs van het Vertaalproject niet aan verwachtingsmanagement zouden moeten doen — bertux 30 jun 2018 23:59 (CEST)

Wiki Cafe datum vermeldingen[brontekst bewerken]

Op Portaal:Gebruikersportaal en Wikipedia:Ontmoeten staat de foutieve datum donderdag 4 november, dit dient donderdag 1 november te zijn. Hoe dit te corrigeren in het sjabloon? HT-boek (overleg) 5 jul 2018 20:56 (CEST)

Bedankt voor je alertheid! Het probleem zat in Sjabloon:Komende activiteiten en is nu gecorrigeerd, zie deze diff, en ik heb ook augustus toegevoegd. De fout is ontstaan bij deze diff van 12 februari. Allemaal handwerk, beetje primitief — bertux 6 jul 2018 00:36 (CEST)

Sjablonenoverzicht[brontekst bewerken]

Ik heb ook ontdekt waarom ik niet kon vinden wat ik onderaan de pagina zocht:

Als je bij Voorkeuren#betafunkties de optie Nieuwe wikitekstmodus hebt ingeschakeld, verdwijnt het overzicht van gebruikte sjablonen dat ik onderaan zocht. Als je die zou willen uitschakelen om het zelf uit te proberen, zou je vermoedelijk de browser moeten herstarten. Maar er is een vlottere manier om het na elkaar te bekijken:

N(oordwijk) A(an) Z(ee)[brontekst bewerken]

Dag Bertux, op NAZ voegde je toe dat NAZ ofwel NaZ afkorting is voor Noordwijk aan Zee. Dat vind ik op de bewuste pagina echter niet terug. Misschien wel zo handig om het dan daar ook op de een of andere manier toe te voegen? Mvg, Encycloon (overleg) 17 aug 2018 22:43 (CEST)

Ik vond dit met Google, maar niet via onze eigen zoekmachine, dus ik vermoedde al zoiets. Soms vul ik in zulke gevallen de artikelen aan, maar er is geen beginnen aan om alle artikelen bij te werken waar een doorverwijspagina naar linkt, ook al omdat het maken van dergelijke pagina's een bepaald werkritme vereist en zelfs dan verrassend tijdrovend is.
Voor NaZ geldt ook nog, dat het informele gebruik verschilt van het formele, dus ik had niet veel zin om me erin te verdiepen. Heb ik er zaterdag tijd voor, dan doe ik het; zo niet, dan gaat het over — bertux 18 aug 2018 01:58 (CEST)
Aha, oké. Inderdaad ook prima als het zo blijft staan. Encycloon (overleg) 18 aug 2018 09:44 (CEST)


Dood van Nicky Verstappen[brontekst bewerken]

Zie : Overleg:Dood van Nicky Verstappen Hallo Bertux : ( Na enkele maanden nieuws van mij. ) Er is een strijdpunt inzake actueel onderwerp en ik wil eens vragen wat uw mening is : Over de wijziging van de titel van het artikel : nl. vroeger Moord op ... en nu Dood van .... Zie : Overleg:Dood van Nicky Verstappen. Mijn allerbeste groeten, jmenbois jmenbois (overleg) 24 aug 2018 21:53 (CEST)

Welkom hier! Eer ik de betekenis van 'hier' verduidelijk, wil ik ingaan op de gestelde kwestie. Allereerst wil ik benadrukken, dat ik geen jurist ben en dat mijn denkkader en persoonlijke waarden veel meer ontleend zijn aan de overlevingsnoodzaak van de kleinschalige samenleving dan aan de bescherming tegen onterechte vervolging die onze trias politica kenmerkt. Ikzelf vind het aanvaardbaar, verdedigbaar en zelfs moreel juist als ik onrecht lijd, wanneer dat de samenleving ten goede komt en, ik meen dat de categorische imperatief een uitbreiding naar de maatschappij niet in de weg staat. Deze overweging omvat overigens meer dan het juridische domein en staat volkomen los van de schuldvraag. Bijvoorbeeld: met een groep van twintig mensen zit ik vast in een ingestorte kolenmijn. Over twee maanden zullen reddingswerkers ons bereiken, maar ons proviand is op. Wie van de aanwezigen moet er nu gekannibaliseerd worden? Wel, de zwaarste man natuurlijk, weliswaar met de onprettige bijkomstigheid dat ik degene ben die aan het spit geregen zal worden. Maar ik ben toch nergens aan schuldig? Is het dan toch rechtvaardig mij te roosteren? Ja, dat is rechtvaardig.
Vertaald naar deze zaak: zou ik de verdachte in deze zaak onrecht doen als ik hem doodsloeg? Volgens de wet wel. Zou ik het dan toch doen als ik zeker was dat niemand het ooit te weten kon komen en ik zou vrezen dat hij zich ging onttrekken aan justitie? Ja, zonder twijfel. Niet op grond van de zaak van Nicky Verstappen alleen, wel in samenhang met zijn eerdere delicten. De samenleving moet voor deze man behoed worden.
Nu van mijn persoonlijke ethiek naar de juridische blik van een leek. U vroeg er niet naar, maar ik vind het zeker verdedigbaar dat wij 's mans naam noemen nu de politie dat al gedaan heeft. Ga ik dat dan verdedigen? Nee, want mijn ethiek weerhoudt mij van het kweken van splijtzwammen. Oftewel: de kool is het sop niet waard.
Maar moeten wij de verdachte als moordenaar aanduiden? Ik zie hem zo, maar het is de rechter die oordeelt. Moord is onder het Nederlandse recht een feit dat alleen kan plaatsvinden (1) na voldoende gelegenheid voor beraad en (2) als een intentie tot doden aanwezig was of de dader kon verwachten dat zijn daden het leven van het slachtoffer zouden beëindigen. In andere gevallen spreekt men van doodslag of van mishandeling, de dood ten gevolge hebbend.
Het is volkomen evident dat Wikipedia niet kan weten of ook maar aan een van de genoemde voorwaarden voldaan is. Wie de term 'moord' verdedigt, moet met sterke argumenten komen.

Als laatste: 'hier' omvat ook Tilburg, als u zich in het gezelschap durft te wagen van een man die moord onder omstandigheden goedkeurt — bertux 25 aug 2018 12:36 (CEST)
Jmenbois, zie Justitie zwakt verdenking tegen Jos Brech af: ‘OM heeft lastige zaak’: niet onverwacht voor mij: moord is waarschijnlijk niet te bewijzen, doodslag is waar justitie zich nu op richt — bertux 9 nov 2018 09:52 (CET)

over communicatie gesproken......[brontekst bewerken]

Beste Bertux, even over dit. je blaast hier wel hoog van de toren door te stellen dat je een "klacht" hebt overwogen. Erg collegiaal is dat niet bepaald. Mevr Victoria Kwint (hoogstwaarschijnlijk een pseudoniem voor Wanda Tuerlinckx ??) heeft tot 5 maal informatie weggehaald op de pagina over Wanda Tuerlinckx. Dit is door meerdere gebruikers iedere keer teruggedraaid. Ook overleg op haar gebruikerspagina heeft niet geleid bij haar tot het inzicht dat het ongewenst is die informatie te verwijderen. Dan lijkt me uiteindelijk een waarschuwingssjabloon weldegelijk op zijn plaats. Dat heeft duidelijk de aandacht gekregen, want mevrouw heeft nu door dat vandalisme niet gewenst is op wikipedia. Ik schrijf er ook nog een uitgebreide toelichting bij met wikilinks.

Uiteindelijk erken je nu ook dat ik gelijk heb en verwijs je naar dezelfde wikipedia helppagina's die ik ook al vermeld heb....

Graag de volgende keer eerst wat netter overleg voordat je een door mij geplaatst sjabloon zonder overleg weghaalt. vr groet Saschaporsche (overleg) 9 sep 2018 13:07 (CEST)

SCEPTR[brontekst bewerken]

Beste Bertux, ik zie dat je met betrekking tot je data-aanvulling rond SCEPTR Alexa-data hebt gebruikt. Dit zijn echter schattingen. De data op Similarweb (https://www.similarweb.com/website/sceptr.net#overview) zijn geverifieerd door Google Analytics die het trafiek van SCEPTR meet en is dus 100% waarachtig. Hieruit blijkt dat 83,78% van de bezoekers uit België komt, 10,9% uit Nederland en 1,56% uit Frankrijk. De rest is inderdaad verwaarloosbaar.

Vriendelijke groeten,

Naeyaert_Jonas (overleg) 4 dec 2018 16:09 (CEST)

Hallo Naeyaert Jonas, zoals je misschien al gezien hebt, heb ik de bron veranderd en de info over niet-Belgen geschrapt naar aanleiding van je opmerking. Dank voor de melding, ik had zelf ook wel wantrouwiger mogen zijn jegens bezoek uit Polen en het VK. De getallen van Similarweb lijken veel aannemelijker, maar ik heb ze niet over durven nemen. Immers, hoe verifieert Google die gegevens? Dat zal wel geen transparant proces zijn. Ik heb wat gegoogeld en Similarweb lijkt inderdaad betrouwbaarder, maar volkomen duidelijk wordt het niet. Ook lees ik hier en daar, dat de Alexa-ranking makkelijker te manipuleren is. Better safe than sorry: over Belgisch bezoek zijn de giganten het eens, de rest kan beter geschrapt blijven.
Een ander puntje: ik zag dat je de bewerkingen aan het het artikel als klein gemarkeerd had. Lees even de tekst Kleine bewerking, dan zul je merken dat dit niet het juiste gebruik van deze mogelijkheid was. Ik veronderstel dat je betrekkelijk nieuw bent op Wikipedia? Hoe gaat het tot nu toe? — bertux 4 dec 2018 21:32 (CET)

Survey bewerkers Nederlandstalige Wikipedia 2018[brontekst bewerken]

Dit jaar organiseert Wikimedia Nederland voor de derde keer een survey onder de bewerkers van de Nederlandstalige Wikipedia. Misschien heb je de banner al voorbij zien komen. Er zijn in 2013 en 2015 soortgelijke surveys gehouden. Doel van de survey is om meningen van de bewerkers te peilen (bijvoorbeeld over de werksfeer) en inzicht te krijgen in de samenstelling van de gemeenschap.

Naar aanleiding van suggesties in De Kroeg benaderen we de meest actieve bewerkers persoonlijk om te vragen mee te doen. We zijn erg geïnteresseerd in je mening. Meedoen kan tot 17 december. Hier vind je de link naar de survey.

Sandra Rientjes - Wikimedia Nederland 7 dec 2018 05:33 (CET)

Kogeltrein[brontekst bewerken]

Hoi, ik heb de dp Kogeltrein op de beoordelingslijst geplaatst. Volgens mij is de bijnaam Kogeltrein voorbehouden aan de Japanse Shinkansen, en wordt de naam soms ook gebruikt voor andere (al dan niet in Japan gebouwde) Aziatische hogesnelheidstreinen. Het geldt in ieder geval niet voor Europese treinen. Het zou dus eerder een redirect naar Shinkansen moeten zijn dan een dp. Thieu1972 (overleg) 9 dec 2018 20:25 (CET)

Geantwoord op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20181209#Toegevoegd 09/12: Deel 2. Permalink: deze diffs — bertux 9 dec 2018 21:52 (CET)

Common Sense[brontekst bewerken]

Over Overbevolking. Beantwoord op Overleg gebruiker:83.98.229.18#Common Sense — bertux 3 jan 2019 13:00 (CET)

Kromhoutpark verwijzing Wikipedia -> Wikimedia[brontekst bewerken]

Hoi Bertux, kan je bij het volgende WIKIcafe mij uitleggen hoe je de koppeling hebt aangebracht op de kromhoutpark pagina? HT-boek (overleg)

Hoi HT-boek,
Dat gaat via Wikidata. Dat is niet het meest toegankelijke systeem, maar met wat puzzelen kom je er wel uit en zolang je enkel een koppeling wilt maken, is het goed te doen. Het makkelijkst is, om te beginnen bij de Commons-categorie die je aan een nl-artikel wilt koppelen. Onder de taalinstellingen in de linkerbalk staat koppelingen bijwerken. Klikken, dan op de goeie plek op bewerken klikken, de taalcode nl opgeven, dan de artikelnaam en tenslotte publiceren. Je kunt het gewoon droogzwemmend proberen, je hoeft niets op te slaan

Fijn![brontekst bewerken]

Beste bertux, vriendelijk dank voor het beantwoorden van de vraag over Sonja Ziemann. Ik heb nog een achterstand in de beantwoording van zo'n tien vragen sinds de feestdagen (zowel op mijn eigen OP als op andere OP's), dus ik kan alle hulp gebruiken. Knipoog Je antwoorden zijn altijd uitstekend. Allerhartelijkst, ErikvanB (overleg) 22 jan 2019 16:27 (CET)

Graag gedaan! Gezegend met een heerlijk rustige overlegpagina, mag ik graag inspringen waar dat gewaardeerd wordt. Met warme groet — bertux 22 jan 2019 18:08 (CET)
Kopje Sonja Ziemann voor nalezing door de achterkleinkinderen — bertux 22 jan 2019 18:08 (CET)

Kink[brontekst bewerken]

Dag bertux. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Perfect. Kijk nog even naar de alinea "Een Wikipedia-artikel is geen...", want daar staat meer cursief dan waarschijnlijk je bedoeling was. Reuzebedankt. Met vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 3 feb 2019 00:57 (CET)

Dank! De hoofdlijnen van dergelijke betogen heb ik in mijn hoofd zitten, dus daar ben ik wel tevreden over, maar voor iets dat perfect was, zaten er nog heel wat imperfecties in. Bedtijd voor mij, die nominatie doe ik wel bij daglicht. Slaap wel — bertux 3 feb 2019 01:15 (CET)
Glimlach Bedankt. Je ligt er al in, ik kan je niet meer hetzelfde wensen. ErikvanB (overleg) 3 feb 2019 01:52 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Goed geslapen. Niettemin, ik las je niet-wens voor het slapengaan in bed op mijn smartphone en hoeveel zaliger had ik niet kunnen slapen met jouw wensen…
Uitgevoerd Uitgevoerd Nominatie, met nog een sjabloon en een lijst van dezelfde auteur. Tevens een vraag naar mogelijke belangenverstrengeling geplaatst op Overleg gebruiker:Adgh2000 — bertux 3 feb 2019 14:00 (CET)

Tussen-s[brontekst bewerken]

Hoi b222, dank voor je correctie op Miriam de Blécourt. ik had niet gezien dat de woorden "arbeidsrecht" en "advocaat" los geschreven waren. Mijn telefoon brak de regel precies af na "arbeidsrecht" . Je hebt natuurlijk gelijk dat het aaneengeschreven dient te worden. Het op de Engelse wijze los schrijven van samenstellingen is ware epidemie. Om de tussen-s als middel te gebruiken om het aaneenschrijven af te dwingen vind ik dan persoonlijk weer niet zo'n goed idee. Vriendelijke groet, Take Mirrenberg (overleg) 13 feb 2019 22:56 (CET)

Ik dwing geen tussen-s af, maar dat is hoe ik het woord uitspreek: zonder tussen-s klinkt het voor mij raar en voelt het onnatuurlijk. Ik ben verbaasd dat de grote meerderheid het anders doet.
De tussen-s is een van de meest vrije keuzes die een Nederlandse taalgebruiker heeft en de keuze wordt vermoedelijk gedeeltelijk door regio en sociale omgeving bepaald, maar is deels persoonlijk; zie ons artikel daarover. Bij mij kunnen no twee andere zaken een rol spelen: enerzijds dat ik een fors gehoorverlies heb vanaf ongeveer 1000 Hz en dat ik de s-klank nauwelijks hoor als die tussen klinkers in zit en anderzijds dat ik een heel lichte stotterneiging heb, waarbij de tussen-s moeilijke overgangen gladstrijkt. Ik kan me dus niet oriënteren aan andere taalgebruikers en hanteer de tussen-s veel, maar bijvoorbeeld niet in richtingroer.
Terug naar de arbeidsrecht-advocaat. Gezien de krappe ruimte in de infobox is een verbindingsstreepje misschien wenselijk om afbrekingen zoals arbeidsrechta·dvocaat te voorkomen.
Naar aanleiding van je opmerking over een epidemie: vanuit mijn ervaring met moeilijk lezende en schrijvende mensen (minstens dertig procent van de Nederlanders) ervaar ik de huidige spellingsregels als een nagel aan de doodskist van onze taal. Hoewel ik zelf de regels behoorlijk beheers, er geen moeite mee heb en me er vrij strikt aan houd, kan ik er niet langsheen kijken, dat de regels voor een aanzienlijk deel van de bevolking een onnodige rem vormen op deelname aan het sociaal discours. Het is een historische vergissing dat Nederland zich afzijdig heeft gehouden van de Zuid-Afrikaanse vereenvoudiging van de spelling, maar ten minste zouden de spellingsregels veel meer spaties en verbindingsstreepjes moeten toestaan. Inderdaad ja, die spaties die denigrerend als symptoom van een Engelse ziekte beschouwd worden. Is het zo erg? Na vijf jaar ben je eraan gewend en het zou een zegen voor de samenleving zijn — bertux 13 feb 2019 23:36 (CET)

tegenwoordig...[brontekst bewerken]

Ja, weghalen is zeker ook een optie! Dank je, Elly (overleg) 14 feb 2019 11:55 (CET)

MH[brontekst bewerken]

Sommige mensen stoort dat niet

Beste Bertux,

Speciale aandacht verdient hij voor zijn bijdragen in vandalismebestrijding, hard nodig sinds het "verscheiden" van MM. Verder zijn toelichtingen aan vandalen die klinken als een klok. Hij is m.i. schier onvermoeibaar! Klaas `Z4␟` V:  16 feb 2019 15:13 (CET)
Ah, kijk, dat is mijn blinde vlek, want daar doe ik zelf nooit iets aan: ik wil het te zorgvuldig doen, waardoor mijn bijdrage voor mijn gevoel amper iets uithaalt. Wijzigingen op mijn volglijst controleer ik wel, maar meestal is ook daar iemand anders me voor. Om het werk in perspectief te plaatsen: hoe lang doen mensen over het nalopen van honderd wijzigingen? (Misschien is dat ook iets om in De Kroeg te vragen en zo aandacht te krijgen voor dat werk, zonder in gezeur of gebedel te vervallen) — bertux 16 feb 2019 15:49 (CET)
Geen idee; ik doe het vaak terloops als ik het toevallig tegenkom en dan doe ik er hooguit een minuut of drie per aangetroffen vandalistische actie over. Ik kijk vaak eerst naar anoniemenmet rode OP: die krijgen dan hetzij een Hola, danwel een brp en soms doe ik niks. Inderdaad een berichtje in Kroeg en/of Redactielokaal zou goed zijn. Klaas `Z4␟` V:  18 feb 2019 13:04 (CET)
Besten, naar aanleiding van bovenstaande is het wellicht ook een idee om de Vandalismebestrijdingster uit te reiken. Encycloon (overleg) 19 feb 2019 10:42 (CET)
"ook"? Ik zou zeggen óf de ene óf de andere ster. Wat moet-ie met twee sterren op reversKlaas `Z4␟` V:  19 feb 2019 18:16 (CET)
Dat was misschien wat onhandig gekozen, ik wilde maar zeggen dat het een idee was voor als het alleen om vandalismebestrijding gaat. Deze ster verdient hij in ieder geval, of hij dan ook in de HoF mag staan is een tweede. Mvg, Encycloon (overleg) 19 feb 2019 18:34 (CET)
Zoals jij al weet en Bertux misschien ook mag ik sowieso geen van beide sterren toekennen dus laat ik het geheel aan jullie (en/of eventuele meelezers) over. Stemmen voor HoF-nominatie mag ik vermoedelijk wel; mooie test :-) Klaas `Z4␟` V:  20 feb 2019 10:15 (CET)
Zie hier; ondersteunen mag. Encycloon (overleg) 20 feb 2019 11:09 (CET)

Colossus (programma)[brontekst bewerken]

LS, wat je een betreurenswaardige vergissing noemt, was dat in het geheel niet. Op dat moment geen lemma te vinden in de Duitse en Engelse WP. Arend41 (overleg) 1 mrt 2019 19:19 (CET)

Voor meelezers: het betreft deze wijziging op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20190301#Colossus (programma).
De werkwijze die je noemt is het begin van een controle, waar het algemeen aanvaard is, dat Wikipedia geen bron kan zijn voor Wikipedia. Er is niets mis mee om je zoektocht te beginnen bij de grotere Wikipedia's, maar tref je het gezochte daar niet, dan is zoeken in echte bronnen aangewezen, alvorens over te gaan tot iets ingrijpends als een nuweg-nominatie. De nuweg-criteria stipuleren dat onzin pas verondersteld mag worden als het in de tekst gestelde geen verband heeft met enig object in de werkelijkheid.[1] Een volkomen foutieve, naïeve of scheve voorstelling van het onderwerp is dus uitdrukkelijk geen nuweg-reden. Met andere woorden: Zelfs als de aanmaker over een programma schrijft, terwijl hij een computer bedoelt, kan dat niet als onzin in de hierboven bedoelde zin beschouwd worden en moet het via de reguliere weg beoordeeld en mogelijk verbeterd worden.
Deze stelling leidt tot een werkwijze, die meer tijd kost dan het plakken van {{nuweg}}, maar op termijn betere resultaten geeft: we blijven daardoor beter in contact met nieuwe aanwas aan schrijvers en ik heb heel vaak gezien, dat artikelen, die door moderatoren van nuweg naar tbp verplaatst werden, in korte tijd sterk verbeterd werden en een waardevolle aanvulling bleken.
Het bepleiten van omslachtige zorgvuldigheid tegenover efficiëntere werkwijzen is een strijd tegen de menselijke natuur, maar ik meen dat iedereen op Wikipedia die strijd in zichzelf en bij gelegenheid ook tegenover anderen moet voeren. Je staat in dit opzicht niet alleen. Ik citeer in dit verband Magere Hein:
"Het hele artikel [ Economische crisis van 1857 — bertux] bestond uit de tekst: "De economische wereldcrisis van 1857 was de eerste economische crisis die er was. De crisis begon in Engeland in 1825."

en:Panic of 1857 gaat over een Amerikaanse crisis. Ik weet van geen wereldcrisis in 1857. Economische crises zijn van alle tijden. Kortom: uitsluitend onzin."

Hij zit dus dichter tegen jouw opvatting dan tegen de mijne aan. Met alle respect voor jullie beiden, ik wil het smalle, hobbelige pad bepleiten dat in de richtlijnen genoemd wordt en ik meen dat de brede weg, waarover de velen gaan, ten verderve leidt, om de bevindelijk-gereformeerde oudvaders maar weer eens te citeren. Zij zaten er volkomen naast, maar zo'n onzin was dat niet — bertux 1 mrt 2019 20:21 (CET)
 1. Ik citeer uit mijn hoofd, de formulering kan iets anders zijn

In verband brengen met een sokpop[brontekst bewerken]

Beste — bertux, u schreef:

Stijl, onderwerpkeuze en wijze van bronvermelding (EDIT: is dit zo? Zie onderstaande) doen mij denken aan de zeer slordige en ruwe drie-eenheid Taksen/T. Tichelaar/Taks, waarvan de eerste voor onbepaalde tijd geblokkeerd is en de andere, oudere identiteiten alleen om redenen van opportuniteit nog vrij zijn. Ik heb beslist geen zekerheid dat KajMetz dezelfde persoon is, maar het is de moeite waard om dit in gedachten te houden, aangezien het mogelijk een handvat biedt om hem snel aan te pakken

En:

Aangezien ik geen toegang heb tot de bronnen van KajMetz, doelde ik met de wijze van bronvermelding vooral op de visuele stijl ervan en het overvloedig gebruik van primaire bronnen, maar de bevindingen van Gouwenaar en Paul Brussel sluiten nauwkeurig aan bij wat ik in januari constateerde over Taksen, T. Tichelaar (permalink) en versterken dus mijn vermoeden dat het hier blokontduiking per sokpop betreft. Ik ping daarom Natuur12 met de vraag of blokkade of checkuser-onderzoek opportuun is

Hoe komt het dat u er zeker van bent (of was het nou "beslist geen zekerheid"?) dat ik de genoemde user ben met zo weinig munitie om uw zaak sterk te maken. Het wordt nog gekker: uw collega's spreken u hierin meteen in tegen:

 • ik betwijfel of dit zo is. Ik heb de bewerkingen van Taksen/T. Tichelaar een reeks van jaren gevolgd, die verschillen beduidend van de bewerkingen van KajMetz. Taksen richt zich vnl op de geschiedenis van Amsterdam en Friesland, de focus van KajMetz ligt op andere onderwerpen.
 • Ook ik heb geen moment gedacht aan een verband tussen KajMetz en Tichelaar c.a. gezien de totaal verschillende interesses en taalgebruik.

U schijnt deze Tichelaar goed te kennen, waarom zie ik dat niet terug in dit verhaal? Als u zich sterk wil maken in deze kwestie adviseer ik u eerst om eens goed te kijken naar wie ik ben, hoe ik me gedraag, hoe met andere users praat, wat mijn interesses zijn, of alle 74 door mij geschreven artikelen wel zo slecht zijn (zal ik u alvast een antwoord hierop geven: nee, die zijn dat niet, maar dat had u ongetwijfeld al zelf kunnen uitmaken als u echt naar mijn artikelen had gekeken en niet alleen de artikelen in kwestie - die overigens gegrond bekritiseerd zijn), met wie ik contact heb gehad en of ik, hey wat gek: een Engelse wikipedia-pagina heb. U heeft het over overvloedig gebruik van primaire bronnen ala dit (?), waarom zie ik dat niet terug in mijn werk? Wilt u hiermee zeggen dat de primaire bronnen (en de ratio) in etalage-geschiedenis-artikelen niet vergelijkbaar zijn met die van mij? Kunt u aantonen dat ik over alle 74 artikelen overvloedig gebruik maak van primaire bronnen? Of gaat het om een lage dosis van primaire bronnen over een tig aantal artikelen verspreid en heeft u het eigenlijk over 'gebruik van primaire bronnen'? 23 op de 74 artikelen hebben een primaire bron en verreweg de meeste hebben maar 1 in de bronvermelding staan en zijn niet leidend. Ik tel drie artikelen met meer dan 1 primaire bron en dan zijn er 2/3 met twee primaire bronnen per artikel. De derde en een absolute uitglijder is dit artikel dat met vlag en wimpel een beoordeling heeft doorstaan en ook zo als ie nu staat door de Wikipedia-community geaccepteerd is. Dit gaat niet over het gebruik, maar in uw woorden "het overvloedige gebruik" van primaire bronnen. Ik zeg niet dat deze bronnen blijven staan, ik zeg waar het nu op staat. Was het nou zo nodig om u nu zo op te stellen. Ik ben zeer teleurgesteld in uw conduct. p.s. The Banner u slaat met uw pagina-openingszin de spijker op zijn kop. KajMetz (overleg) 19 mrt 2019 17:31 (CET)

We hebben je inbreng over communicatie op Wikipedia nodig.[brontekst bewerken]

Hallo!

Mijn naam is Trizek. Ik werk bij de Wikimedia Foundation, de organisatie die Wikipedia host.

Momenteel vragen we mensen hoe zij op de wiki's communiceren. Ons doel is om de communicatiemiddelen te verbeteren.

Je hebt een overlegpagina op Wikipedia gebruikt om een discussie te beginnen of een bericht achter te laten. We zouden graag willen weten hoe je dit hebt ervaren.

Zou je de overlegpagina willen bezoeken? Daar worden vijf vragen gesteld. Zou je deze vragen zo goed mogelijk willen beantwoorden? We willen weten wat er goed en minder goed is aan de huidige systemen. We willen graag je mening weten over wat we zouden moeten verbeteren of juist zo laten.

We hebben je mening hard nodig en waarderen deze zeer.

Hartelijk dank voor je hulp! Trizek (WMF) 1 apr 2019 14:55 (CEST)

Het kerkje (Budel)[brontekst bewerken]

Dag Bertux,

Zou je alsnog het artikel over Het kerkje willen nakijken, ik heb als ik het nu weer bekijk degelijk problemen met het 'behandelen' van mijn verzoek. Want in wezen is er niets veranderd want de doorverwijzing gaat nog steeds via Het protestante kerkje. Let wel: Ik snap dat jullie processen volgen en als waakhonden fungeren als er echt wat mis gaat. Maar de stichting is in het bezit van het gebouw, we koesteren historisch cultureel erfgoed, heb nieuwe relevante info toegevoegd. Waar draait dit om en waar draait dit op uit! Ook het accentueren van het protestante (dat is waar we juist niet meer mee geassocieerd willen worden en gaan voor een neutralere naam. Boven de foto staat Het Kerkje, protestantse kerk. Het is overigens geen protestantse kerk maar een Napoleonskerk/Lodewijkkerk. Al met al erg vervelend. Je zult zeker gemerkt hebben dat ik niet behendig ben in het verwerken en beantwoorden. Kun jij me als wijs man verder helpen op een manier die volwassen is en waar de gemeenschap wat aan heeft én niet geheel onbelangrijk vreugde aan beleven. Ben benieuwd naar je antwoord. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Napoleonskerk (overleg · bijdragen)

Beste Napoleonskerk,
Vandaag zal ik er niet meer naar kijken, want ik voel me niet helemaal lekker en wil alleen simpele klusjes doen. Waarschijnlijk heb ik er morgen tijd voor, anders in het weekend. Ik laat het weten als ik aanpassingen doe of voorstellen heb. Als ik met anderen in overleg treed, zal ik dat laten weten als mij dat wenselijk lijkt. Met vriendelijke groet — bertux 1 mei 2019 14:51 (CEST)
Ik heb reeds het een en ander aangepast - of het nu afdoende is mag nog naar gekeken worden. Wat betreft de doorverwijzing (deze): die kan gewoon blijven staan, de titel Het Kerkje maakt duidelijk dat deze naam niet meer de hoofdbetekenis is en ook historische namen zijn vermeldenswaardig in een encyclopedie. Mvg, Encycloon (overleg) 1 mei 2019 15:11 (CEST)
Bedankt! Er zal geen bezwaar tegen zijn als ik er later nog naar kijk — bertux 1 mei 2019 15:16 (CEST)

Vooralsnog dank beiden, dit voelt al stukken beter, nu jij nog Bertux…beterschap!

Wegjagen[brontekst bewerken]

Hoi. Wat is er niet fatsoenlijk aan de feitelijke en zakelijke opmerking? Verder is het niet duidelijk dat het een welwillende gebruiker betreft: op dit moment ziet het eruit alsof het een one-issue-account is die zich met zp bezighoudt. Deze mag zich op andere onderwerpen gaan richten of kan inderdaad beter weggaan. Groet. — Zanaq (?) 13 mei 2019 18:40 (CEST)

Hallo Zanaq, het is de toon die de muziek maakt.
Je opmerking op Overleg gebruiker:Napoleonskerk is allereerst niet zonder meer als feitelijk te beschouwen, want je geeft over minstens een zaak je mening 'irrelevant' zonder het bijbehorende feit te noemen. Napoleonskerk vond het feit blijkbaar wél relevant, anders had hij het niet geplaatst. Aangewezen is dus om niet te commanderen, maar naar 's mans beweegredenen te vragen. Dat is prettiger voor de ontvanger van de boodschap en geeft dus meer kans dat op een constructieve bijdrage van hem. In mijn ogen is je bijdrage dus ook niet zakelijk, want niet de beste manier om de zaak tot een goed einde te brengen.
Ook bij het verwijderen van het bronverzoek is een vriendelijke vraag de aangewezen weg. In de ogen van ervaren gebruikers is dit een vreemde actie, die aanvoelt als vandalisme of halsstarrigheid, maar zo zal het wel niet bedoeld zijn. De man is zeker geen vandaal, dus even informeren naar de achterliggende gedachte kan verhelderend zijn en deze man, die duidelijk hecht aan goede manieren, zal zeker de hint oppikken dat hij dit beter niet meer kan doen.
Wat het aspect one-issue betreft: dat is zijn goed recht. Ook is er geen bezwaar tegen dat hij belang heeft bij hetgeen hij schrijft. Iedereen heeft toch belangen? Een van mijn redenen om aan het artikel Opwarming van de aarde bij te dragen is, dat ik belang heb bij de uitkomst. Je wilt me toch niet om die reden van het artikel weren? Iets soortgelijks geldt ook voor jou: je hebt een belang bij Wikipedia en bij de onderwerpen waar je over schrijft. De uiterste consequentie van jouw – in mijn ogen totaal bizarre – standpunten omtrent neutraliteit is, dat je alleen nog maar zou mogen schrijven over onderwerpen die je niet interesseren.
Terugkomend op de kwestie waarvoor je hier kwam: een mogelijke formulering voor het overleg met Napoleonskerk is:
Hallo Napoleonskerk,
In het lemma Het Kerkje voegde je toe dat Budel geschreven werd als Buijl. Past dit niet beter in het lemma Budel? Hier leek het mij minder relevant en ik heb het weer weggehaald. Verder zag ik dat je bronverzoeken had verwijderd. Wat was je gedachte hierbij? In het algemeen blijven die verzoeken staan tot er een bron is gevonden of de tekst aangepast is. Met vriendelijke groet, Z
Het is nauwelijks meer tekst dan jouw variant, maar de formulering is feitelijker en zakelijker. Ook verdubbelt deze aanpak de kans dat er overeenstemming en wederzijds begrip ontstaat. (Je hebt zelfs kans dat de man ook over verwante issues zoals Budel gaat schrijven, waar hij waarschijnlijk ook veel van af weet)
Met vriendelijke groet — bertux 13 mei 2019 19:57 (CEST)
Dat is zeker een stuk vriendelijker, maar wmb iets minder zakelijk. Het woord "irrelevant" is overigens te vinden in de bewerkingssamenvatting, niet in het eigenlijke overleg alwaar het verduidelijkt wordt tot "feiten die geen betrekking hebben op het onderwerp". Uiteraard schrijft men men bij voorkeur over wat men interesseert. Betrokkenheid in de zin van WP:ZP is iets anders, en als je bijvoorbeeld helemaal ziek wordt van de Controverse over de opwarming van de Aarde kan je je daar beter niet mee bezig houden. Groet. — Zanaq (?) 13 mei 2019 21:25 (CEST)
Overigens is de gebruiker ook nog niet hierover aangesproken. — Zanaq (?) 13 mei 2019 21:34 (CEST)
Kleine herinnering, ik hoop dat het op prijs gesteld wordt. Of zal ik deze gebruiker een antwoord geven? Groet. — Zanaq (?) 21 mei 2019 18:44 (CEST)

Verzoek tot aanpassing Wikidata-infobox? Oververhit? Territoriumgedrag in de woestijn[brontekst bewerken]

Naar aanleiding van onderstaande bijdrage van Happytravels op Overleg sjabloon:Infobox salonnière#Verzoek tot aanpassing Wikidata-infobox:

@Bertux Te lang in de zon gelegen en wordt het gewoon tijd om erin te gaan liggen. HT (overleg) 3 jul 2019 14:13 (CEST)

Beste Happytravels,
Je bedoelt dat ik onzin schrijf? Of dat ik me te druk maak? Ik beschouw gewoon de doelgerichtheid van de communicatie, zo je wilt de metacommunicatie. En ik stel vast dat de uitingen van veel mannetjesmensen op Wikipedia meer erop gericht zijn om de discussiepartner vliegen af te vangen en te bekritiseren dan om tot consensus te komen. Daarmee vertonen ze meer trekken van territoriumgedrag dan van oplossingsgerichtheid. Alleen vanuit de visie van een etholoog kun je verklaren waarom discussies over futiliteiten Wikibavianen aantrekken zoals stroop de vliegen aanlokt. Soortgelijks heb ik de laatste tijd op meer plekken betoogd, zoals op Overleg gebruiker:Ecritures#Mannetjesmensen en etiquette en Overleg gebruiker:Natuur12#Poging tot helicopterview.
De als overlegruimten bedoelde arena's op de Nederlandse Wikipedia vormen een onherbergzaam en onaangenaam maanlandschap waar vrouwen – die in het algemeen verstandiger zijn dan mannen – zich uit terugtrekken. Als je, als man, je in mijn portrettering niet herkent, kun je overwegen om bij het eerstgelinkte stuk de reactie van Ecritures te lezen. Zij herkent het wel. Geen van deze drie stukken of het onderhavige vierde heb ik verhit geschreven, maar alle vier vanuit grote bezorgdheid over het naargeestige overlegklimaat op de Nederlandse Wikipedia. Mocht je het je afvragen: ik ben een mannetjesmens met aanmerkelijk meer respect voor vrouwen dan voor mannen.

Voorbeelden[brontekst bewerken]

Ik kan mijn stellingname makkelijk met voorbeelden staven, bekijk onderstaande zinsneden eens. Elk ervan is een aanhef van een bijdrage op een overlegpagina, maar geen ervan is geschikt om tot doelgericht overleg te komen:
 • Ik begrijp dat jij zeer gepassioneerd bent met betrekking tot het gendergap project maar het is nergens voor nodig de activist uit te hangen. Laten we het gewoon neutraal en beleefd houden.
 • Kun u alstublieft ophouden met het toepassen van de stoomwalsmethode jegens De Wikischim?
 • Wat mij betreft is jouw actie ongewenst gedrag omdat Wikipedia:gebruikerspagina heel duidelijk is.
 • Ik neem je dit hoogst kwalijk. En ik ben absoluut niet geïnteresseerd in je uitleg, tenzij je excuses wilt maken.
 • Ik stel voor om de infobox aan te passen.
 • Ik zie dat je doorgaat met de bewerkingsoorlog: een nomininatie kan niet ingetrokken worden als daar nog bezwaar tegen is. Op basis van welke richtlijn mag je die nominatie intrekken?
 • Zou je willen stoppen met het omzetten van meisjesnaam naar geboortenaam, en volgens de regels van btni al je botbewerkingen weer willen terugdraaien?
Een van deze zinnen zal je bekend voorkomen en hij is beslist de minst problematische van dit stel, maar als overlegpoging toch hooguit een zesje waard: te stellig, te weinig open, zonder de moeite te nemen om de auteur van de infobox in het gesprek te betrekken. Willen we tot een gezonde overlegcultuur komen, waarin vrouwen zich veilig voelen, dan moet het echt anders. En voor de mannen spaart het onnoemelijk veel tijd uit, die nu verspild wordt in overleg dat al vanaf de aanhef gedoemd is te mislukken — bertux 3 jul 2019 17:40 (CEST)

Verdere overwegingen - klimaat alleen door mannelijkheid beheerst?[brontekst bewerken]

Dag bertux, hoewel aan een ander gericht is het hopelijk geen probleem als ik onder een deelkopje inga op deze beschouwing (die je immers ook elders gedeeld hebt). Pas de indeling of de kopjestitel gerust aan.
Het ik-vind-dit-dus-zo-zit-het-of-zou-het-moeten-gebeuren-overleggedrag, al dan niet gepaard gaand met een in huis gevallen deur, is inderdaad erg herkenbaar. Zou het trouwens toeval zijn dat deze handreiking voor constructievere communicatie in de naamruimte staat van een vrouwelijke gebruiker?
Toch is het interessant dat er bij je voorbeelden ook een zinsnede van een vrouwelijke gebruiker staat. Is dat dan een uitzondering op de regel, een gebruiker die zich - in negatieve zin - heeft aangepast aan het klimaat (de invloed van de structuur) of een weerlegging van je stellingname? De veelal Nederlandse Wikipedia-gebruikers (m/v) hebben sowieso al aanleg voor lompheid en directheid, dus wellicht is niet alleen gender een verklaring? Mvg, Encycloon (overleg) 4 jul 2019 11:45 (CEST)
Hallo Encycloon, ik ben blij met je reactie, zeker ook met de gelinkte pagina van Ellywa, want die kende ik niet. Bizar dat die nodig is op een project waarvan iedere deelnemer weet dat samenwerking vereist is, want deze handreiking noemt enkel elementaire beginselen, die kinderen al bij de opvoeding mee moeten krijgen.
Goed dat je me eraan herinnert dat mannen geen monopolie hebben op ineffectieve of ruwe communicatie. Wel typisch mannelijk lijkt me het eindeloos door blijven gaan over futiliteiten zoals in het dwaze gekrakeel rond geboortenaam versus meisjesnaam en koppelteken versus half kastlijntje.
De aanzet tot mijn kruistocht kwam eigenlijk van het gehakketak op de OP van Natuur12 en daar ging het vooral over wederzijds roeptoeteren zonder blijk dat men zich in de ander wilde verplaatsen. Daarmee zijn er al drie mogelijke speerpunten: aanhef, oplossingsgerichtheid en tweerichtingverkeer. Er zijn nog meer mogelijkheden en ik zal nadenken over wat opportuun is.
Het artikel uit het NRC kende ik, maar het was goed om het nog eens door te lezen. Het lijkt me dat de effecten stapelen: Nederlandse cultuur plus territoriumgedrag. Een derde blok op de stapel kan zijn, dat sommigen juist hier terechtgekomen zijn doordat hun sociale vaardigheden tekortschoten in de gewone samenleving.
Mijn aanpak met een focus op ethologie heeft in elk geval één duidelijk voordeel: hij wordt als zo afwijkend herkend, dat ik zelf geen onderdeel word van het gevecht de discussie. Er is een opvallende overeenkomst met de keren dat ik het vertikte om een omweg te nemen voor een knokpartij op straat: ik kuierde er gewoon doorheen en de vechtersbazen merkten me amper op, ik was een hindernis, een wandelende boom, geen onderdeel van het ritueel.[1] Bij die gelegenheden werd ik me sterk bewust van het geritualiseerde karakter van vuistgevechten tussen rivalen, wat mijn kijk op Wikipedia-overleg ingrijpend veranderd heeft. Let in dit verband eens op het verloop van jouw ingreep bij een discussie van Mdd. Minstens de helft van zijn ergernis zit hem in jouw miskenning van zijn recht om het af te handelen volgens de miljoenen jaren oude, van chimpansees geërfde rituelen rond het tweegevecht — bertux 4 jul 2019 13:39 (CEST)
 1. Nadoen is voor eigen rekening — het vraagt psychologisch inzicht, nauwkeurige waarneming en een zekere onverschilligheid.
In het bovenstaande komt te weinig tot uiting, dat de feedback mijn denken scherpt en mij verder helpt. Daarom bedank ik Encycloon en dat wil ik bij dezen nogmaals benadrukken — bertux 4 jul 2019 14:49 (CEST)
Best een zeldzaamheid, dat iemand bedankt wordt voor een andere mening/visie (ik kan me ook eigenlijk maar weinig overleg herinneren waarin er open en constructief 'gespard' is, al zijn de gespecialiseerde cafés daar vaak nog wel geschikt voor). Als ik geen man was zou ik wellicht Ecritures kunnen nazeggen dat het me raakt.[1] Encycloon (overleg) 4 jul 2019 21:11 (CEST)
 1. Ook zoiets: kwetsbaar opstellen is vaak niet aan ons mannetjesmensen besteed. In plaats van fouten toe te geven en zelfs excuses aan te bieden (haast ondenkbaar voor sommigen) of emotionele geraaktheid te tonen schakelt de man liever over in de verontwaardigheids- of nonchalance-stand.
Het heeft even geduurd voordat ik reageerde op jouw epistel hierboven, maar je vergelijkingen met 'apen' ontnamen mij de lust om te reageren. Ik had mijn betoog op die overlegpagina van de infobox inderdaad beter anders kunnen beginnen, maar op geen enkele wijze waren mijn woorden bedoeld als tegen vrouwen gericht. Pas sinds een week weet ik zelfs pas dat de infobox door Ecritures gemaakt was. Mijn omschrijving over wat het probleem is met de benoeming 'volledige naam' komt overigens niet van mij, maar van Ecritures. Je stelt dat ik alleen negatief was, maar ik kwam naar mijn mening wel meteen met alternatieve benamingen om tot een oplossing van de problematiek te komen. Mijn opmerking over 'steggelen' kwam voort uit eerdere recente discussies met Ecritures, waarbij evenmin de gevraagde bronnen genoemd werden. Met mij erbij waren er drie gebruikers die daar vergeefs naar vroegen. En uiteindelijk is de discussie verworden zoals ik verwachtte. Het is gebleven bij veronderstellingen dat ze salonnière als beroep zou hebben gehad, zonder dat dit als feit met gezaghebbende bronnen werd aangetoond. Je noemt die kwestie een futiliteit, maar het gaat om een beroepsgroep die hier op WP:NL geïntroduceerd wordt en die ik in de vakliteratuur nog niet ben tegengekomen. Maar nogmaals, ik had mijn bewoordingen op die overlegpagina infobox inderdaad beter anders kunnen formuleren. mvg. HT (overleg) 26 jul 2019 07:23 (CEST)
Hallo Happytravels,
Allereerst: van mijn kant is het misschien niet zo handig om overal met het boek Chimpanseepolitiek op de proppen te komen, al vind ik dat het verplichte kost zou moeten zijn voor mannetjesmensen. Je ziet hoe chimpansees coalities vormen en hoe het krachtenveld verandert door nieuwkomers, je volgt het gekonkel in achterkamertjes, je herkent de manier waarop vriendschappen gesmeed worden en door rivaliteit kapot gemaakt worden. Werd het allemaal door de nieuwslezers van VRT en NOS gebracht, dan zou je denken dat het over een ander land ging, niet over een andere diersoort. Zeer herkenbaar is ook de manier waarop wij elkaar na een krenking een tijdje vermijden, dan een voorzichtige, niet te opvallende handreiking doen en tenslotte de zaak schikken of vergeten, ik zie het Jeroen, Freud en Nikkie, de hoofdpersonen in Chimpanseepolitiek, nog doen, hoewel het twintig jaar geleden is dat ik het boek grondig las. Ik vergelijk ons dus niet zozeer met apen, wij zijn apen, Pan sapiens. Dat we in een apart geslacht Homo ingedeeld zijn is kul, een toegeving aan conservatieven.
Het zal duidelijk zijn dat ik de overlegpagina's zie als politieke pagina's, waarin wij onze standpunten (lees: territoria) verdedigen, proberen het eens te worden (lees: coalities vormen). Politiek gedrag is in wezen mannelijk voortplantingsgedrag en dat verklaart ook dat mannen makkelijker dan vrouwen voor een harde toon kiezen. Daar is niets mis mee, op een paar punten na:
 • Alle sociale dieren, dus ook sapiens, hebben verzoeningsmechanismen ontwikkeld. Op internet werken die echter niet zo goed en daarom kunnen we beter onze overlegstijl verzachten.
 • Het sekseverschil valt op Wikipedia minder op en daardoor worden vrouwen benaderd op een hardere manier, die ze niet gewend zijn. Daar worden ze zenuwachtig van. Opnieuw een reden om ons te verdiepen in een meer tegemoetkomende manier van schrijven. Overigens zijn de vrouwen niet zonder tekortkomingen, zie hieronder. Er zijn punten die makkelijk aan te leren zijn:
  • altijd beginnen met een groet en een vriendelijke opmerking
  • het hoofdpunt in vragende vorm ter sprake brengen of anders expliciet naar iemands mening vragen alvorens het eigen standpunt op tafel te leggen.
  • vrouwen, zowel bij troglodytes als bij sapiens, zijn minder vergevingsgezind en minder compromisbereid. Dat punt, te zien bij Ecritures, kan voor mannen wel eens lastig zijn: ik ben je tegemoetgekomen, nu jij ook. En dat gebeurt dan niet. Een mogelijkheid is dus, om minder toe te geven, maar wel steeds een zachte toon aan te houden en de boel een paar maanden de tijd te geven.
Tot slot: wie het niet eens is met mijn sterk ethologische visie, kan altijd nog inzien dat de overlegstijl op de Nederlandse Wikipedia beter kan. Bekijk eens de vele berichtjes hier die zonder aanhef of groet met een onverwacht voorstel (of zelfs harde kritiek) in huis vallen en probeer je voor te stellen dat je zoiets op straat of met je baas zou doen. Bewustwording is de eerste stap.[1]
Met vriendelijke groet — bertux 26 jul 2019 12:21 (CEST)
 1. Ik moest er zelf ook even aan denken om Hallo boven mijn antwoord te zetten.

Abuis[brontekst bewerken]

Hallo bertux, Overleg gebruiker:Magere Hein#Wijzigingen Pagina "Mr. Polska" lijkt me toch echt niet de pagina van ErikvanB... Wellicht kun je je bericht dus even aanpassen. Mvg, Encycloon (overleg) 8 jul 2019 13:43 (CEST)

Al gedaan, bedankt voor het melden! — bertux 8 jul 2019 13:47 (CEST)

Doorverwijspagina 'Gouwenaar'[brontekst bewerken]

Zou iemand die een link naar Gouwenaar maakt, eigenlijk naar buikloop hebben willen linken? Dat lijkt mij namelijk niet, en daarom snap ik ook niet waarom die link wel op de dp staat. Dan kun je ook wel naar kaas, kaars, lichtjes, stadhuis, treinstation en Reeuwijkse Plassen gaan linken, want dat heeft ook allemaal wel "iets" met Gouda en dus met Gouwenaren te maken. Edoderoo (overleg) 19 jul 2019 21:30 (CEST)

Hallo Edo,
Nee dat denk ik niet, maar een lezer van 18e-eeuwse teksten kan zich wel tot Wikipedia richten om te ontdekken wat er in vredesnaam bedoeld kan zijn met 'Hij liep een gouwenaar op'. Verschillende bronnen en naslagwerken, waaronder WNT, geven deze betekenis. Ik probeer altijd vanuit de raadpleger te denken, niet vanuit de bewerker.
Zie Overleg gebruiker:Gouwenaar, kopje Gouwenaar, Goudse stenen pijp (permalink).
Met vriendelijke groet — bertux 19 jul 2019 22:15 (CEST)
Aha, die context werd me niet duidelijk op de dp. Mogelijk ben ik verblind door de vele echte onzinlinks op dp's die ik dagelijk wegjoris. Links naar artiesten op een dp van een liedje, links naar departementen of zelfs landen op de dp van een dorpje, etc. Edoderoo (overleg) 20 jul 2019 09:18 (CEST)
Ik heb het wat verduidelijkt: gouwenaar is geen buikloop, maar een gouwenaar een aanval van buikloop — bertux 20 jul 2019 13:43 (CEST)

Zorgvuldige communicatie[brontekst bewerken]

Zoals bekend, staat de Nederlandse Wikipedia bekend om de problemen die er bestaan rondom omgangsvormen. Ik wil daarom collega's ertoe brengen om als ondergrens voor gebruikersoverleg te hanteren:

 • De kopjes zijn voor de meelezer of passant begrijpelijk en zijn ook over vijf jaar nog onmiddellijk duidelijk voor mijzelf
 • De aanhef bestaat uit een groet en het noemen van de gebruikersnaam of ondertekeningsnaam (bij mij: bertux, Bertux, b222, B222, in volgorde van mijn voorkeur)
 • Bij het afsluiten wordt de ondertekening ~~~~ voorafgegaan door een groet
 • Uiteraard hoeven de formaliteiten niet herhaald te worden bij de vervolgstappen van het overleg

Aan duidelijkheid hecht ik sterk, daarom heb ik het kopje veranderd. Aan formaliteiten hecht ik niet – totaal niet – maar de kleine pauze die een groet afdwingt kan net genoeg zijn om mensen die woedend een OP binnenstormen enigszins te laten kalmeren. Een lompe zin als Ik neem je dit hoogst kwalijk. En ik ben absoluut niet geïnteresseerd in je uitleg, tenzij je excuses wilt maken. (zie kopje hierboven) zou misschien niet opgeschreven zijn als de auteur eerst wat formaliteiten in acht had genomen. Ook is dat prettiger voor de ontvanger van de boodschap. Wat ik hier schrijf is hooguit een heel licht verwijt aan jou, je houdt je immers aan de standaard op de Nederlandse Wikipedia, maar die standaard is te laag. Ik streef ernaar de omgangsvormen te verbeteren en wil daarom zelf het voortouw nemen. Op den duur zullen boodschappen die deze ondergrens niet halen verwijderd worden met toelichting. Bij recidivisten vervalt uiteraard de toelichting.

Met vriendelijke groet — bertux 19 jul 2019 22:15 (CEST)

bedankt.[brontekst bewerken]

Hi,

Ik weet niet of ik het zo goed doe, of dit de manier is om antwoord te geven op je vragen. Ik hoor het anders heel graag hoe ik het anders moet doen:) Heel erg bedankt voor de feedback, daar heb ik wat aan, ik heb er net toevallig nog ingewerkt en al wat zaken aangepast waar jij al vragen over had gesteld en ik me kritisch had afgevraagd, wat het idd toevoegt over de citaat van Facebook bijv. Heel helpend. Ik moet me steeds voorhouden dat het feitelijk moet blijven. Maar wel informatief.

Ik heb geen vertaling gebruikt,ik denk dat het een beetje mijn stijl van schrijven is. Ik gebruik Engelse en Nederlandse woorden vaak door elkaar. Misschien niet handig op een Nederlandse Wikipedia site. Die kan ik gewoon aanpassen als dat handiger is. Ik vind " plaatopname" minder mooi klinken als "recording" dat is t meer:). Alles is geschreven door mezelf, dat wel, tenzij het erbij staat.

Ik zou graag de albumhoes willen invoegen maar ik las dat dit heel lastig is? Had al een poging gewaagd maar dit is best ingewikkeld. Misschien heb je nog bruikbare tips voor me, zonder teveel gedoe?

Ik zou ook graag een kolom willen toevoegen, wat je vaak ziet op een pagina aan de rechterzijde met korte info over hoelang bijv het album duurt . Ook tabellen die ik vaak zie bij andere artiesten en daar de track lijst in willen zetten, gewoon omdat dit er netter en overzichtelijk uitziet.

Ik moet zeggen dat ik het best spannend vind om zaken te veranderen en aantal passen of zelf een artikel te plaatsen. Ik wil met respect met alles omgaan en heb totaal niet de intentie om zoals dat hier wordt genoemd vandalisme te plegen.

Heel erg bedankt nogmaals voor je genomen moeite. Waardeer ik enorm, vrg Esther .Esther Claassen (overleg) 21 jul 2019 21:51 (CEST)

Hoi Esther,
Gebruikelijk is, om te antwoorden op de plaats waar een bericht geplaatst is, anders raakt alles zo versnipperd. Maar een bedankje op mijn eigen OP (overlegpagina) zal ik je niet erg kwalijk nemen Gezicht met tong uit de mond
Ik loop even je bericht langs:
 • Plaatopname of recording? Het ene klinkt te plomp, het andere is te Engels. Ik vind het dus allebei niks, maar daar heb je niets aan. Opname zal vaak kunnen, studio-opname misschien, vastleggen een enkele keer. De zin herschrijven naar een werkwoordelijke vorm is vaak een oplossing: Hij nam het album op in... Dat is meteen wat dynamischer.
 • De albumhoes? Praktisch onmogelijk. Lees de voorwaarden van vrije licenties zoals de Creative Commons CC-BY-SA, die verplicht is voor tekst en afbeeldingen en je weet dat geen artiest daaraan gaat beginnen. Het zou betekenen, dat iedere concurrent het ontwerp kan gebruiken of vervormen, ook tegen de wil van Jett Rebel in. Je kunt hem om schriftelijke toestemming vragen, maar dat maakt weinig kans. Toch proberen? Een voorbeeldbrief vind je hier: Wikipedia:OTRS/Toestemming foto vragen.
 • Zo'n kolom heet een infobox en ik noem twee manieren om ermee te werken. Het is een kwestie van smaak:
  • Klik in een artikel met zo'n box op 'brontekst bewerken' (niet op 'bewerken') en kopieer alles tussen de tekst {{Infobox muziekalbum en de afsluitende }}. Zo zie je meteen hoe je het zou kunnen invullen. Inplakken in je artikel (ook weer met 'brontekst bewerken') en de gegevens aanpassen. Let op dat je niet te veel meekopieert, soms staan er twee achter elkaar.
  • Je kunt ook de gegevens uit Sjabloon:Infobox muziekalbum halen. Daar kun je een lege box kopiëren en er staat een hoop uitleg bij, totaal onoverzichtelijk. Hij is natuurlijk wel completer dan de meeste boxen in artikelen. Gegevens die je niet weet, vul je domweg niet in, dat zie je niet in de uiteindelijke tekst.
 • Tabellen: zoek een artikel met een tabel die je wat lijkt, klik op 'bewerken' (hier dus juist niet op 'brontekst bewerken') kopieer die tabel en plak hem in. Invullen is onhandig en onergonomisch, dus je kunt je tabel ook eerst maken in Excel of Word en dan copypasten. En op de Helpdesk vragen of iemand de opmaak in orde kan maken.
 • Spannend? Wikipedia is soms net een hengstenbal en te veel vrouwen vertrekken hier al snel, vandaar dat ik probeer om de hengsten wat op te voeden. Vaak is het niet eens kwaad bedoeld en alleen maar onbedoeld lomp. Er is nog een wereld te winnen. En bij je eerste stappen is er nog de worsteling met de antieke software waar Wikipedia op draait. Daarnaast is het niet zoals bij Facebook, dat je eerst rustig kunt beginnen, je staat meteen in de schijnwerpers. Spotlights, als je dat liever hebt. Ikzelf ben tien jaar geleden begonnen met het verbeteren van spelfouten, maar daar heeft niet iedereen zin in.
Je hebt het uitstekend gedaan als nieuweling. Ga zo door! — bertux 21 jul 2019 23:08 (CEST)

@bertux Wederom heel erg bedankt voor je genomen tijd en de uitgebreide antwoorden op mijn vragen. Je bent een warm bad, tussen al het zoeken en hopen dat ik niet zomaar iemand voor de schenen schop;) Je antwoorden/tips zijn enorm helpend, ik zal er eens mee aan de slag gaan vanavond. Als het artikel af is mag ik het dan zomaar voor het "echie" erop zetten? Nogmaals bedankt voor je aardige woorden en goed dat je het hengstenbal probeert te temperen;). Esther Claassen (overleg) 22 jul 2019 19:01 (CEST)

@Esther Claassen:, Graag gedaan, ik ben allang blij dat je minstens je artikel af wilt maken en vind het fijn als ik een steentje kan bijdragen. Ik vergat nog een handige manier te noemen om artikelen met de 'Infobox muziekalbum' te vinden: Speciaal:VerwijzingenNaarHier/Sjabloon:Infobox muziekalbum.
Echie
Wat het "echie" betreft: Volgens jouw logboek (je wist niet dat je er een had) is je account de 19e aangemaakt. Dat betekent dat je vanaf de 23e of de 24e automatisch extra rechten krijgt, waaronder het recht om artikelen te hernoemen. Daarvoor ga je naar je kladblok en kijkt links van het zoekvakje. Daar staat 'hernoemen' of 'meer'. In het laatste geval even de muis daar laten zweven, dan zie je het wel. Of je gebruikt gewoon deze rechtstreekse link: Speciaal:PaginaHernoemen/Gebruiker:Esther Claassen/Kladblok. Daar gebruik je het dropdownmenu om aan te geven, dat je het artikel wilt verplaatsen van de Gebruikersnaamruimte naar de Artikelnaamruimte (officieel: Hoofdnaamruimte). Rechts daarvan vul je de nieuwe naam in. Het veld 'Reden' hoef je in dit geval niet in te vullen, of je schrijft: Yesssss! Mijn eerste album! of zo.
Naam
Wat is een goede naam? Truck bestaat natuurlijk al, maar klik, het is een doorverwijspagina waar je onder 'Overige' kunt lezen wat je zou kunnen kiezen.
Behulpzame collega's
Wat het warme bad betreft: ik weet dat ik dat mensen dat gevoel kan geven, met op mijn cv als onbevoegd docent: rekenles voor analfabete Somaliërs, gezondheidsvoorlichting voor thuislozen, computerles voor korsakovpatiënten en nog wat van die klussen waar een normaal mens niet aan begint. En inderdaad ook de rampenbestrijdingsdienst van Wikipedia. Maar er zijn genoeg vriendelijke en behulpzame collega's: Encycloon, RonnieV, Matroos Vos, Natuur12, SanderO. Ervaren vrouwelijke collega's zijn Ecritures, Ciell, Kattiel en Ellywa. Ik vergeet er zeker nog veel. Mocht je behoefte hebben aan coaching, dat kijk je in de lijst van het Coachingsprogramma. Ikzelf sta daar niet bij, maar je blijft hier welkom.
Tot slot: op de Helpdesk word je gewoonlijk vriendelijk, goed en snel geholpen als je concrete vragen hebt, maar ruim geformuleerde vragen kunnen wel eens een lawine oproepen. Ik denk dat je dat al wist.
Succes met je werk! — bertux 22 jul 2019 22:15 (CEST)

Gelukt! Truck (Album Jett Rebel)[brontekst bewerken]

@bertux Hi , ik ga je nog een keer lastig vallen. als het goed is heb ik het artikel nu geplaatst op wikipedia. Ik zag bij het googlen dat ons "overleg" over het artikel op internet openbaar staat? Iedereen kan nu openbaar dat proces volgen. Heb ik nu iets verkeerd gedaan rondom plaatsen? (overleg:Truck (Album Jett Rebel) Ik hoor het graag! En wederom bedankt voor je genomen tijd alvast!Esther Claassen (overleg) 25 jul 2019 16:31 (CEST)

Hi Esther Claassen, ik ben blij dat het je gelukt is! Zal zo eens kijken op Truck (Album Jett Rebel).
Nee, je hebt niets verkeerd gedaan, neem ik aan. De meeste overlegpagina's (OP's) op Wikipedia zijn te googelen. Wie dat voor de persoonlijke OP niet wil, kan {{Noindex}} bovenaan zetten, maar ik heb ervoor gekozen om alles openbaar te houden. Ben benieuwd waar mijn OP staat als iemand googelt op Hengstenbal SMirC-dunno.svg (Meteen maar nagekeken: 106 resultaten en ik sta er niet bij)
Voor zover ik weet zijn Kladblokken en Kladblokoverleggen niet googelbaar. Het gedram op je Kladblokoverleg was dus geheim voor Google, maar door de hernoeming is het alsnog openbaar geworden. Zo is het systeem opgezet: als een glazen huis. Wie hier met stenen gaat smijten, gooit zijn eigen ruiten in.
Ik vind je artikel nu op nr. 3 bij de Google-hitlijst, bij iemand anders kan het lager staan, maar altijd bij de eerste tien. Ikzelf ben altijd heel tevreden dat mijn werk zo hoog staat en trots dat ik deel mag uitmaken van het cultureel werelderfgoed Wikipedia. De keren dat ik enorme flaters geslagen heb, was ik natuurlijk minder blij om dat bij Google terug te lezen. Hoe voel jij dat?
Het is dus gelukt, maar het begin was moeilijk. Wil je ook nog met andere muziek van Jett Rebel aan de slag? Of met zijn biografie of zijn genre? Ben benieuwd! En hoe kijk je terug op je kennismaking met Wikipedia? Wat viel je op? Ik ervaar je berichtjes beslist niet als lastigvallen. Ja, het kost tijd, maar ik vind het goed bestede tijd, ook al omdat vriendelijk overleg een verademing is tussen het routinewerk waar ik momenteel mee bezig ben — bertux 25 jul 2019 17:28 (CEST)

Coaching[brontekst bewerken]

Mdd heeft mij per mail verzocht niet meer te reageren in dit gesprek, daarom leek het mij beter om de uitwisseling te archiveren.

De voorafgaande versie is hier te vinden: special:permalink/54275942#Coaching — bertux 27 jul 2019 20:54 (CEST)

Reactie op blokverzoek door Richardkiwi[brontekst bewerken]

Hoe kom je erbij om zo'n idiote bijdrage te plaatsen op Regblok, terwijl je eerder iets over Petrus e.d. weghaalde, toen ik er netjes iets van zei. Waag het niet om nog eens zoiets te plaatsen. Ik wou eigenlijk iets anders neerzetten, maar ik verlaag me niet tot jouw niveau. - Richardkiwi - Overleg 26 jul 2019 23:52 (CEST)

Hallo Richardkiwi,
Ik heb een tijdje moeten nadenken over wat je schreef, want het was me eerlijk gezegd een raadsel waarom je nu juist hieraan aanstoot neemt. Ik veronderstel dat religieuze gevoelens een rol spelen, maar aangezien je daar niets over zegt, is dat een slag in de lucht. Kun je daar wat uitleg over geven?
Alvast wat gedachten over theologie, religieuze gevoelens en relativering:
Theologie
Petrus als apostel is misschien een historische figuur geweest, maar aangezien er niet zoiets als een fysieke of ook maar symbolische hemelpoort bestaat, is Petrus als bewaker van die hemelpoort niet gebaseerd op de Bijbel of op enige kerkelijke leer, zoals je makkelijk kunt vaststellen met onderstaande Bijbelcitaten:
En Ik zal u geven de sleutelen van het Koninkrijk der hemelen; en zo wat gij zult binden op de aarde, zal in de hemelen gebonden zijn; en zo wat gij ontbinden zult op de aarde, zal in de hemelen ontbonden zijn.
Voorwaar zeg Ik u: Al wat gij op de aarde binden zult, zal in den hemel gebonden wezen; en al wat gij op de aarde ontbinden zult, zal in den hemel ontbonden wezen.
Het is onmiddellijk duidelijk, dat Petrus hier een aardse opdracht en macht ontvangt, namelijk voor zijn taak als kerkleider. Er is geen reden om aan te nemen dat hem iets wordt toegekend dat na zijn dood nog betekenis zou hebben. Al wat verder gaat dan deze woorden van Jezus is voortgekomen uit verhalen bij het haardvuur, verspreid door bakers en minstrelen, maar nooit onderdeel geworden van officiële theologie.
De kerk van Rome heeft dergelijke sprookjes en mythen nooit tegengesproken, maar dat is eenvoudigweg omdat ze erg geschikt waren om de glans van de kerk te verhogen.
Religieuze gevoelens
Tot zover de theologie, nu de religieuze gevoelens. Religieuze gevoelens heeft ieder mens, inclusief atheïsten zoals ik. Dergelijk gevoel voor het hogere heeft staat volkomen los van de theologie en zegt ook niets over het al dan niet bestaan van een hogere macht. Het is eenvoudigweg een gevoel van ontzag, dat voortkomt uit ons bestaan als sociaal wezen. Evenmin als ik iemand wil bespotten om ervaringen als verdriet, angst en eenzaamheid, wil ik dat met iemand doen die religieuze gevoelens ervaart. Ik had niet voorzien en kon ook niet voorzien dat dit voor jou belangrijk is. Je opmerking Hou mij en Petrus erbuiten had ik wel als aanwijzing kunnen zien, maar ik dacht gewoon bij mezelf: Oh, hij heeft toch gevoel voor humor, hij noemt zichzelf en Petrus in een adem.
Kennelijk heb ik me vergist en ik wil wel rekening houden met je eventuele religieuze gevoelens, maar doe geen belofte dat het nooit meer voor zal komen, daarvoor lijkt jouw wens mij iets te particulier en tijd- en cultuurgebonden. Er is in een multiculturele samenleving geen beginnen aan om alles te ontzien waar deze of gene religieuze gevoelens voor heeft. Daar komt bij dat ik een hoop van die gevoeligheden domweg niet begrijp en dus religieuzen kan kwetsen zonder me daarvan bewust te zijn. In voorkomende gevallen moet je mijn bewerking maar terugdraaien en dan duidelijk uitleggen wat het probleem is, dan kan ik proberen om het beter te doen.
Relativeringsvermogen
Zowel in je discussie met Bob.v.R als in je reacties op mij toon je weinig vermogen om er domweg de schouders over op te halen en iets leuks te gaan doen. Ik weet niet of dat typerend voor je is, maar als dat zo is, lijkt het me goed om hierover eens te spreken met iemand van buiten Wikipedia. Ik hoop echter voor je dat dit maar een toevallige samenloop is.
Ik wens je het beste en wacht je reactie af.
Met vriendelijke groet — bertux 27 jul 2019 09:45 (CEST)

Voorkeur — gender en communicatie[brontekst bewerken]

Hoi Bertux, ik wil de al enige tijd aangeven dat ik er niet toe kom om te reageren op je zeer zinnige bijdragen op je OP en op andere pagina's (over gedrag en communicatiewijzen). De reactie komt, ik wil echter alvast mijn waardering uitspreken voor je inzichten en benaderwijze. En als antwoord op deze vraag, als het binair voorgesteld wordt, geef ik de voorkeur aan zij/haar, maar eigenlijk het liefst genderneutraal (als they/them in het Engels). In het Nederlands (hen/hun, die) is dat voor velen (blijkbaar) lastiger in te passen. Groet, Ecritures (overleg) 28 jul 2019 17:39 (CEST)

Hm, ik had sowieso beter 'liever zij' dan 'liefst zij' kunnen schrijven. Qua binair-voorbije taal hoop ik dat er een mooi, nieuw, inclusief en buigzaam woord wordt uitgevonden als aanwinst voor het Nederlands, want ik heb nogal een precieus grammaticaal gemoedsleven, dat aan de beademing moet wanneer een individu met 'hun' wordt aangeduid. Wel heb ik in mijn leven wat neologismen toegevoegd aan het Nederlands, dus ik kan eens aan de woordvinderij gaan. Met nieuw idioom heb ik weinig moeite, en de aanduiding 'zhij' kan ik tot mijn eigen verbazing goed hebben, maar die werkt maar matig als je hem uitspreekt: alsof je een ademhalingsprobleem hebt, ja.
Wat mijn bijdragen rondom overlegcultuur betreft: die zijn nu juist erg binair, deels omdat ik zelf niet zo bezig ben met non-binariteit, deels ook omdat mijn verhaal toch al flink wijdlopig is en ook weerstand oproept. Over nuances kunnen we het wel hebben als de hoofdpunten verwerkt zijn.
Op zich valt de openlijke weerstand erg mee, mede omdat ik voorlopig de grote fora niet zoek, maar ik merk toch wel dat Pan sapiens er een hekel aan heeft om de bevindingen van de ethologie op zichzelf van toepassing te verklaren. Toch bevalt deze licht ontregelende aanpak mij wel. Het voordeel? De lichte ontregeling natuurlijk. Een beetje zoals toen ik op straat tegen een agressieveling zei: 'Goh, meneer, hoe heet u eigenlijk? Ik ben Bertus'. Daarna kon ik mijn punt maken: dat ik niet de vage kennis was waar hij nog vijfhonderd euro van te goed had. Pfoe!
Wat je steun betreft: die heb ik volkomen onbedoeld en ongewenst al gekregen. (Ongewenst? Wat nu? Hij wil mijn steun niet?) Het ongewenste was natuurlijk de hondse toon die je criticasters op je OP aansloegen. Daardoor heb ik jouw lotgevallen altijd in gedachten bij mijn uiteenzettingen over communicatiewijsheid. Het gevoel gesteund te zijn hou ik ook als we het eens oneens zijn, daar is overleg immers goed voor. Je bericht bevestigt dat er inderdaad enkele mensen meelezen, fijn, want dat is toch altijd een punt van onzekerheid bij mij. De bedankfunctie is altijd welkom en ik vat die niet per se op als inhoudelijke steun, maar vooral als: goed dat je je nek uitsteekt. Als de tijd er rijp voor is, zie ik je inhoudelijke kritiek graag tegemoet, samen met het gemeenschappelijke ideaal. Hartelijke groet — bertux 28 jul 2019 20:35 (CEST)
P.S.: Zoals je ziet, heb ik het kopje veranderd, zodat ik ook over vijf jaar nog weet waar het over ging. Voel je vrij om het opnieuw te veranderen en haal bij twijfel vooral in Lach

Drinkwater[brontekst bewerken]

Er staan nu al enige tijd twee artikelen met ongeveer dezelfde inhoud: Drinkwater in Nederland en Drinkwater. Er zijn een aantal mensen die het wel leuk vinden om van twee gelijkaardige artiklen éen te maken of, en dat is hier toepasselijk, om anderszins van twee gelijkaardige artikelen twee verschillende artikelen te maken. Het plaatsen van het {samenvoegen}-sjabloon en het vermelden op Wikipedia:Samenvoegen brengt dat onder hun aandacht. Ik wou dat nog even aan je voorstellen. VanBuren (overleg) 29 jul 2019 13:52 (CEST)

Hallo VanBuren,
Ik zal morgen verder werken aan Drinkwater in Nederland.
Dank voor de herinnering! — bertux 29 jul 2019 23:27 (CEST)
Ik heb toch maar wat hulp ingeroepen. Vele handen maken lichter werk, en misschien heeft de expertise in het onderwerp. VanBuren (overleg) 5 aug 2019 21:29 (CEST)
Geantwoord op de samenvoegpagina — bertux 5 aug 2019 22:37 (CEST)

Engelse Wikipedia Jett Rebel[brontekst bewerken]

Ik heb een vraagje en doe weer een beroep op jou:) Ik wil graag de Engelse Wikipedia site van Jett Rebel uitbreiden/aanvullen en de albums toevoegen. Er is al wat gemaakt zag ik. Heb je voor mij bruikbare tips hoe ik dit het best kan aanpakken? Kan ik bijvoorbeeld in sandbox , net zoals in kladblok artikelen schrijven om te oefenen, in dit geval om te vertalen? Esther Claassen (overleg) 15 aug 2019 13:08 (CEST)

Ja hoor, die Sandbox heeft dezelfde functie als je Nederlandse Kladblok. Het kan zijn dat ze andere gewoonten rondom gebruikerskladblokken aanhouden en ik neem aan dat er wel zoiets als en:Help:Sandbox zal bestaan om dat op te zoeken. Ik zie op Jett Rebel (de Engelse versie) dat je al wat aangepast hebt. Ik heb het lemma op mijn Volglijst gezet, maar kom soms weken niet op de Engelse Wikipedia, dus ik hou er niet echt een oog op. Drop hier maar een berichtje als dat nodig is. Op de Engelse Wikipedia zijn de mensen in het algemeen wat vriendelijker en terughoudender met commentaar en je hebt hier al een stoomcursus Wikipedia gehad Knipoog, dus ik verwacht geen moeilijkheden.
Inhoudelijk zul jij zelf het beste kunnen beoordelen of je van voren af aan moet beginnen, of dat aanvulling en verbetering een betere optie is. Qua taal is het artikel vrij redelijk, hoewel het Dunglish in de zinsbouw goed zichtbaar is.
1 voordeel heeft de Engelse Wikipedia alvast: door de andere regels kun je daar wel albumcovers laten zien, kijk maar in Category:Jett Rebel album covers. Ontbrekende covers kun je daar toevoegen als je wilt, maar wel in lage resolutie (iets van 320×320 pixels) en met een use rationale, zie daarvoor bijvoorbeeld File:Jett Rebel Hits for Kids.png. Zorg dat je op de Engelse Wikipedia uploadt (en dus niet op Commons, want dat geeft gedonder.) Zelfs met deze restricties mag een cover alleen getoond worden in de infobox van het artikel over het album, dus niet in het artikel over Jett Rebel zelf. Dus: eerst 7 (Jett Rebel album) aanmaken en dan pas de cover uploaden.
Succes ermee! — bertux 15 aug 2019 16:38 (CEST)
P.S.: De waarschuwing van iemand anders over 'veel bewerkingen achter elkaar op dezelfde pagina' moet je niet te zwaar opnemen. Kleine foutjes zie je altijd net nadat je op opslaan hebt geklikt. Kijk maar eens in mijn bijdragenlijst... — bertux 15 aug 2019 16:45 (CEST)
P.S.2: Esther, waarom gebruik je niet gewoon je Nederlandse kladblok? Daar kun je met de visuele editor werken, bij onze Engelse vrienden niet. Noteer wel even datum en tijd van de versie die je kopieert, zodat je bij het terugplakken niet per ongeluk latere wijzigingen van iemand anders ongedaan maakt.

:en:Don't Die On Me Now[brontekst bewerken]

Hoi bertux, bedankt voor al je bruikbare informatie, ik heb er heel veel aan gehad de afgelopen dagen. Super dus! Ik heb nu een aantal artikelen erop staan, (albums vertaald). Ik kreeg vandaag deze melding op een artikel (don't die on me now (album) This article needs additional citations for verification. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed.Find sources: "Don't Die On Me Now" – news · newspapers · books · scholar · JSTOR (August 2019) (Learn how and when to remove this template message) Misschien weet jij hoe ik dit kan verbeteren? Ze hebben het over lege Urls? Esther Claassen (overleg) 24 aug 2019 20:44 (CEST)

Eerst maar eens een link: en:Don't Die On Me Now. Om van hieruit naar de Engelstalige wp te linken, zet je :en: voor de titel. Zet je dan voor de sluithaken een balkje, dan ziet het er ook nog netjes uit: [[:en:Don't Die On Me Now|]] geeft Don't Die On Me Now.
Goed. Hoe los je jouw probleem op? In dit geval door de referenties nog eens goed na te lopen. Als alles klopt, verwijder je gewoon die regel met {{refimprove|date=August 2019}}.
Zo simpel? Ja, want nadat Lefcentreright het sjabloon {{Multiple issues|{{linkrot|date=August 2019}}{{refimprove|date=August 2019}}}} geplaatst had, is iemand anders (MarnetteD) er al mee aan de slag gegaan. Hij heeft dat 'Multiple' vervangen door het minder erge {{refimprove}} Kijk zelf maar in de versiegeschiedenis (History) van het artikel. Als je daar toch bent, kun je MarnetteD meteen een automatisch bedankje sturen, of er eentje op zijn OP schrijven.
Volgens mij is er niets mis, maar je kunt overwegen om na te vragen wat MarnetteD nog graag bebrond zou zien. Ik denk dat het probleem gewoon is, dat ze aan de overkant van het kanaal geen Nederlands lezen, maar dat is niet jouw probleem: bronnen in het Farsi, Thai, Chinees of Nedersaksisch zijn net zo goed als Engelse.
Los van dit speciale geval: de Engelse Wikipedia staat helemaal volgeplempt met dit soort sjablonen. 'Mul' staat op 133.000 pagina's, 'Ref' op 321.000, dus zowat een op twaalf artikelen heeft zo'n kopvod. Niet te veel van aantrekken.
Hoe ging het schrijven? Ik vraag me af of het zo'n goed advies van mij was om je Nederlandse kladblok voor de Engelse versie te gebruiken, maar ik heb je natuurlijk niets verplicht. Je Engels is in elk geval goed!
O, ik vergat je vraag over lege url's te beantwoorden. Ze zijn niet leeg, ze zijn naakt.
Bij de eerste is het probleem: als de NOS dit artikel ooit een ander nummer geeft, heb je geen idee meer waar die link op sloeg. Bij de aangeklede versie wel. Hoe meer aankleding (datum, auteur, uitgever, taal) hoe beter. Zie Wikipedia:Bare URLs.
Hartelijke groet — bertux 24 aug 2019 21:54 (CEST)

Hi Bertux,

Wat een fijne bruikbare tips weer, heel dankbaar voor! Ik las bij de tips over ref gebruiken op de Engelse Wikipedia, dat sociale media, blogs en fanssite niet mogen. Misschien zit daar wel het probleem, wat ik deels ook kan snappen. Ik heb een recensie van iemand gebruikt die een blogpagina/site heeft. En daarnaast heb ik ook een keer facebook gebruikt omdat Jett Rebel daar een begeleidend schrijven had achter gelaten. Dit kan ik ook elders wegzetten, dus dat zal het probleem niet zijn. Op de Engelse Wikipedia heb je niet de luxe van automatisch referenties, alles moet handmatig, of ik kijk scheel. Wellicht zit hier ook een probleem, ik kan die persoon eens benaderen wat jij al opperde.

Het schrijven gaat redelijk. Ik werk alleen op de Engelse versie, dat is toch het handigst, en alles went uiteindelijk;) Bedankt voor je aardige woorden en snelle reacties altijd! hartelijk groetEsther Claassen (overleg) 24 aug 2019 22:39 (CEST)

Hee Esther,
Het klopt dat er op en:wp geen automatische manier is om links om te zetten in referenties, maar daarvoor zijn natuurlijk tooltjes bedacht, want ook Engelsen zijn liever lui dan moe, zie Wikipedia:ReFill. Zet onderstaande code helemaal onderaan je artikel, nog onder de categorieën, dan komt er iemand met een (ro)botje langs die dat semi-automatisch doet. Ik kan je er verder niets over vertellen, want ik heb dit zelf pas vijf minuten geleden ontdekt. Succes! — bertux 24 aug 2019 23:09 (CEST)

{{Cleanup-bare URLs}}

Visual Editor[brontekst bewerken]

O, en nu ontdek ik dat de Visuele Editor wél werkt op en:wp! Eerst naar het tabblad Editing in je Preferences. Daar staat iets als Temporarily no Visual Editor while in Beta met een vinkje ervoor. Dat vinkje haal je weg en je slaat de wijziging op. Er is dan schijnbaar niets veranderd, maar bij de eerste keer dat je ergens op bewerken klikt, krijg je een vierkeuzemenu. Je kiest natuurlijk voor Whenever possible. Task accomplished! — bertux 24 aug 2019 23:57 (CEST)

Hi Bertux,

Dat is helemaal top! Dank jewel, heel aardig weer! Ik ga er direct naar kijken:) Esther Claassen (overleg) 25 aug 2019 11:41 (CEST)

3 jaar in Dertigjarige Oorlog[brontekst bewerken]

Hallo Bertux, die 3 jaar zullen wel kloppen, maar ik vond het een slecht geschreven zin ( zoals er zo veel zijn/waren in dit onderwerp ). Die periode van drie jaar voegt ook niet meer informatie toe, vandaar. Verd2040 (overleg) 22 aug 2019 12:20 (CEST)

Hallo Verd2040,
Allereerst welkom terug op Wikipedia! Bijzonder dat je na 9½ jaar de draad weer oppakt. Hoe kwam het dat je stilviel?
Dertigjarige Oorlog
Wat de Dertigjarige Oorlog betreft, de zin die je wijzigde was inderdaad erg houterig en ik had er vrede mee gehad als je er enkele jaren soelaas van had gemaakt, maar nu was het ineens onduidelijk of het weken, maanden of jaren betrof. Intussen blijf ik wel zitten met de vraag waar die betrekkelijk precieze aanduiding vandaan komt. Zette Frankrijk toen een nieuwe veldtocht in of iets dergelijks dat die drie jaar rechtvaardigt?
Bewerkingssamenvatting
Inhoudelijke wijzigingen zoals deze, hoe klein ze ook lijken, kun je het beste motiveren in de bewerkingssamenvatting; ik ben te vaak tegengekomen dat mensen onbedoeld informatie veranderden, schrapten of zelfs toevoegden, terwijl ze meenden enkel wat redactie te doen. Van mij mag een ingevulde bewerkingssamenvatting vandaag nog technisch afgedwongen worden. Eventueel kun je bij je Voorkeuren opgeven dat je een melding krijgt bij het leeglaten van de samenvatting.
Kleine bewerking
Tot slot nog een tip nu je hier toch bent: wees terughoudend met het markeren van een bewerking als klein. Het toevoegen van een h in een eigennaam is géén kleine bewerking. Die markering geldt alleen voor bewerkingen die:
 • inhoudelijk geen enkele verandering behelzen
en
 • redelijkerwijs geen enkel commentaar zullen oproepen.
Een voorbeeld: deze verheldering rond Maurits en Van Oldenbarnevelt kan ik opsplitsen in vier bewerkingen die ik geen van alle als inhoudelijk klein zou markeren.
Blij
Ik hoop dat je in het bovenstaande geen ernstige kritiek leest, het zijn details. Inhoudelijk kan ik je werk meestal niet goed beoordelen, maar taalkundig zijn het stuk voor stuk verbeteringen. Ik ben blij dat je er bent.
Met vriendelijke groet — bertux 23 aug 2019 12:59 (CEST)

Bedankt voor de goede raad, Bertux. Verd2040 (overleg) 24 aug 2019 12:40 (CEST)

helpdesk[brontekst bewerken]

Aangenaam kennis te maken.
De vraag is wat goede wil is in deze context, denk ik.
Ben jij admin hier?
Omdat je zegt dat je vaak die bewerkingen ziet?
2019OutlaweD (overleg) 1 sep 2019 00:03 (CEST)
Hallo 2019OutlaweD, welkom!
Nee, ik ben geen admin, wat je kunt zien op Lijst van gebruikers met extra bevoegdheden.
Zei ik dat ik vaak die bewerkingen zie? Dan heb ik me verkeerd uitgedrukt. Ik heb één keer een ontstellend lange lijst van Chinese IP-bewerkingen gezien, over zoveel onderwerpen en op zoveel pagina's dat de moed mij in de schoenen zonk. Zoals ik al zei: keurig en pov door elkaar.
Excuses dat ik je heb laten wachten, ik had inderhaast de melding weggeklikt.
Met vriendelijke groet — bertux 3 sep 2019 21:11 (CEST)
Dat geeft niet Bertux.
Ik vroeg het me gewoon af.
2019OutlaweD (overleg) 3 sep 2019 22:27 (CEST)

Sociale interactie[brontekst bewerken]

Tja, het zal je bekend zijn dat ik moeite heb met (...) en telkens weer meegezogen wordt in zijn discussies/plaat afdraaien. Het lukt mij maar heel spaarzaam om hem te negeren, iets waar jij duidelijk beter in bent. Wat kan jij adviseren dat ik daar sterker in wordt? Want daar is WP zeker bij gebaat. The Banner Overleg 3 sep 2019 20:12 (CEST)

Goh, The Banner, ik had eigenlijk van iedereen non-reacties zoals van Troefkaart verwacht en raak nu wat in tijdnood. Om je niet te laten wachten toch maar wat suggesties:
 • Bedenk dat hij op iedereen deze stuck-in-a-rut-indruk maakt. Hij heeft dus heel weinig invloed en er is vanuit een Wikipedia-politiek standpunt geen reden om er ook maar een letter aan te spenderen. Een beetje pijnlijk is dat wel, want hij bedoelt het overduidelijk goed. Een optie is om zijn opmerkingen domweg te beantwoorden met:
@X: dit weten we.
om daarna over te gaan tot de orde van de dag. Eventueel eenmalig op zijn OP of per mail toelichten waarom je dit zo doet.
 • Choose your battles. Was de Spider-man-kwestie werkelijk een dagenlange discussie waard? Persoonlijk kan ik goed naar instortende nieuwbouw kijken, dus ik wacht af tot we een keer of drie dezelfde ramp hebben gezien, om het daarna aan te kaarten. Is iemand anders mij voor, des te beter.
 • Neem waar mogelijk beleefdheidsregels en beleefdheidsformules in acht. Ze kosten tijd, maar ze helpen echt. Niet eens voor mezelf, maar wel voor Wikipedia, streef ik ernaar dat elk nieuw overleg met een aanhef begint (Beste bertux, Hallo The Banner). Op algemene fora (Kroeg, TBP) ligt dat moeilijker, maar een persoonlijk getint aanloopje helpt ook:
Zit ik net koffie te drinken boven mijn Volglijst, zie ik ...
Hebben jullie dat nou ook, ...
Yes! ...
Ik vermoed, dat je eigenlijk te doelgericht bent om veel zin te hebben in dit soort opzetjes, maar ik ben er zeker van dat je een sterke drive hebt om Wikipedia bij te sturen. Welke vorm je ook kiest, wees effectief en waar mogelijk interactief.
Ik wil je hartelijk danken voor je onverwachte bezoek. Met vriendelijke groet — bertux 3 sep 2019 21:04 (CEST)
Ik probeer mij over persoonlijk afkeer heen te zetten maar mede door mijn persoonlijke omstandigheden - ik word gek van het wachten op de oproep voor een operatie die in juli 2019 plaats zou gaan vinden - ben ik zelf al niet te stabiel. The Banner Overleg 3 sep 2019 21:16 (CEST)

Verplaatste bewerkingen[brontekst bewerken]

Beste B222,

In het verleden heb je bewerkingen gedaan op pagina's die op een volglijst staan. Ter verbetering van de kwaliteit van Wikipedia zijn de nog niet goedgekeurde artikelen van deze volglijst verplaatst naar de naamruimte van de aanmaker. Als je vindt dat een of meer van deze pagina's wel in de hoofdnaamruimte passen, kan je via deze pagina een verzoek daartoe aan de moderatoren doen.

Met vriendelijke groet, RonnieBot (overleg) 11 sep 2019 07:07 (CEST)

Blokkeringsverzoek onjuist?[brontekst bewerken]

Hallo B222, je hebt hier een verzoek gedaan een anonieme gebruiker te blokkeren. Maar staat dat niet op de verkeerde plek? Bij mijn weten moeten verzoeken m.b.t. zulke IP-nummers gedaan worden op de pagina Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/IPBlok. Groeten, Paul K. (overleg) 11 okt 2019 00:54 (CEST)

Inmiddels actie ondernomen op beide pagina's. Door ziekte was ik al vroeg moe en lette ik niet op. Dank voor de melding! — bertux 11 okt 2019 22:19 (CEST)

Trage weg[brontekst bewerken]

Overleg verplaatst naar waar het begonnen was: Overleg gebruiker:Alifono#Trage weg leeggehaald — bertux 17 okt 2019 22:34 (CEST)

Bezwaar tegen Encycloon[brontekst bewerken]

Beste Bertux zou jij nogmaals eens willen bekijken wat deze meneer allemaal uitspookt op onze Het Kerkje pagina? Het is werkelijk ongehoord, waartoe hij in staat is. Ik heb de pagina ingekort, maar heeft deze wederom teruggezet naar een vorige versie. Graag bemiddeling zo niet hoe gaan we hier als volwassenen mee om. Het is werkelijk ongelofelijk hoe hij zich gedraagt, en dwingt me mee te laten gaan in zijn spel/klucht. Mocht je hier werkelijk geen zin in hebben wat en via wie raadt je me aan om hem te wijzen op zijn daadwerkelijke taak? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Napoleonskerk (overleg · bijdragen)

Opmerking Opmerking Relevante links: bewerkingsgeschiedenis Het Kerkje, Overleg gebruiker:Encycloon#alternatief en Overleg gebruiker:Napoleonskerk#Bronvragen. Mvg, Encycloon (overleg) 21 okt 2019 17:26 (CEST)
@ bertux, ik heb inmiddels een reactie geplaatst op de overlegpagina van het artikel. Ik weet of je behoefte hebt om daar te reageren, maar een reactie van jouw kant wordt door mij zeker zeer op prijs gesteld. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 2 nov 2019 12:53 (CET)
Welkom, Napoleonskerk, Encycloon en Gouwenaar! Dank voor het verzoek, de informatie en de uitnodiging. Ik denk dat er best uit te komen is, maar dat vereist wat diplomatie. Dat is iets wat ik wel in me heb, maar wat me inspanning kost. Nu ik al een tijdje aan het kwakkelen ben, durf ik het niet goed aan om dit op te pakken, wetend dat ik tijdens pijn en ongemakken soms te emotioneel en te primair reageer. Ik heb niet een duidelijke ziekte, maar word steeds overvallen door kortdurende nieuwe kwaaltjes met vermoedelijk een gezamenlijke, achterliggende oorzaak. Lastig om mee om te gaan, daarom committeer ik me liever niet aan zaken die meer dan enkele uren omvatten.
Ik heb een onvoltooide reactie op het verzoek van Napoleonskerk klaarstaan, maar kan niet op deze kwesties ingaan tot ik ervan overtuigd ben, dat ik er gedurende enkele opvolgende dagen energie in kan steken. Op zijn vroegst zal dat in de week van 16 november zijn. Tot dan beperk ik mij tot algemeenheden:
 • dat zowel Napoleonskerk als Encycloon als Gouwenaar goede redenen heeft om te doen wat hij doet;
 • dat een organisatie op Wikipedia (in tegenstelling tot Facebook of een eigen website) niet zelf kan bepalen wat de inhoud moet zijn van het lemma over die organisatie;
 • dat er in deze exercitie van terugkerend onbegrip nogal wat mis lijkt te gaan doordat elk van de partijen bepaalde opvattingen te vanzelfsprekend vindt om te benoemen, terwijl die onderliggende motieven en afspraken voor de andere betrokkenen een openbaring zouden kunnen zijn. Idealiter zou ik hen bijeen willen brengen rond een warm haardvuur, om te ontdekken dat allen bevlogen en zorgvuldig werken en dat zij alle drie over bewonderenswaardige kwaliteiten beschikken.
Met vriendelijke groet aan allen — bertux 2 nov 2019 13:48 (CET)

Beste Bertux, Ik heb zojuist aan Gouwenaar aangegeven dat wat mij betreft we je niet verder belasten met hetgeen nu speelt. Er kijken genoeg mensen mee. Ik wens een wijs man zoals jij het allerbeste. Salut.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Napoleonskerk (overleg · bijdragen) 7 nov 2019 19:41

Desondanks blijf ik een reactie van bertus op prijs stellen, hoewel hij uiteraard vrij is om te bepalen of hij al dan niet aan mijn verzoek wil/kan voldoen. Gouwenaar (overleg) 7 nov 2019 20:49 (CET)

Mariakerk[brontekst bewerken]

Hallo B222, dank voor je revert op Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Venlo). Het klopt dat de website inderdaad goed is, ik was alleen in de war door het adres op die site, wat heel ergens anders in Venlo is. Maar dat zal wel het hoofdadres van de parochie zijn of iets dergelijks. Jammer alleen dat ik nergens een actuele foto kan vinden van de kerk die bruikbaar is. Huskyoog.jpg Husky (overleg) 2 nov 2019 22:38 (CET)

Hetzelfde adres staat bij meerdere parochies vermeld, zie ik nu. Een geluk voor mij dat ik geen idee had waar dat adres was. Zalig zijn de armen van geest, want hunner is het Venlo der hemelen — bertux 2 nov 2019 22:50 (CET)

artikel zomaar verdwenen[brontekst bewerken]

Hoi Bertux,

Eventjes geleden dat ik hier was. Ik heb een vraagje. Ik verwacht dat jij me kan helpen. Ik zag dat mijn Engelse Wikipedia vrienden mij op een aantal zaken hebben gewezen m.b.t juiste bronnen toevoegen. Daar is allemaal wat aan te doen. Maar nu zag ik dat ik vandaag een berichtje kreeg dat 1 artikel van een album is verdwenen. Tight like a Baby tiger. De link is nu direct naar de pagina van Jett Rebel. Het bericht zegt dat ze twijfelen over de foto van het album. Maar ik heb het precies hetzelfde gedaan als alle andere albums en me gehouden aan de richtlijnen dus ik snap niet zo goed wat ik nu moet doen. Daarnaast snap ik de link naar pagina Jett Rebel niet en waar mijn artikel is gebleven.Hopelijk kun je me helpen dit op te lossen? alvast bedankt voor het meedenken. Esther Claassen (overleg) 22 nov 2019 20:22 (CET)

Hoi Esther, hier is je tekst te vinden: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Tight_Like_A_Baby_Tiger_(Live_At_The_Paradiso)&redirect=no (klik op Geschiedenis voor oudere versies). In de huidige versie is het een redirect.
Degene die de redirect gemaakt heeft, heeft een link naar de richtlijnen voor Notability achtergelaten. Die kun je doorlezen en dan beslissen: of je gaat met diegene in discussie, of je integreert de tekst van een oude versie in het artikel voor Jett Rebel. Misschien kom ik met meer tips, maar daar zou ik niet op rekenen, want door gezondheidsproblemen moet ik zuinig zijn met mijn energie — bertux 22 nov 2019 23:07 (CET)


Hi — bertux wat vervelend om te horen dat het niet zo goed gaat met je gezondheid:( Heel goed dat je je grenzen bewaakt. Heel erg bedankt weer voor je hulp, ik ga er vandaag tijd voor maken. Ik heb uitstelgedrag laten zien:) Zie er een beetje tegenop, omdat ik het oprecht niet snap, ik heb niets anders gedaan met dit artikel dan met de anderen. Ik ga het uitzoeken. Dank jewel nogmaals and take care!Esther Claassen (overleg) 1 dec 2019 14:05 (CET)

Bedankt (2)[brontekst bewerken]

Dank je wel voor het helpen bij het maken van het artikel over Gais Meinsma. Ik heb een foto toegevoegd.

dick witte alias: vergane glorie

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 85.145.23.135 (overleg · bijdragen) 14 dec 2019 15:36

Hallo Dick Wiite,
Graag gedaan, een mooi stukje proza over een bijzonder mens verdient ook een goede presentatie. Zoals je gezien hebt, heb ik er op je (ingelogde) overlegpagina wat over geschreven; het is gebruikelijk om de conversatie voort te zetten waar hij begonnen is, maar voor een bedankje wil ik wel een uitzondering maken Glimlach. Via mijn Volglijst heb ik alle veranderingen aan het artikel langs zien komen. Een handig hulpmiddel! Eventueel kun je ook per mail bericht krijgen van wijzigingen, daarvoor moet je in de Voorkeuren een mailadres opgeven en een vinkje zetten
14 dec 2019 17:22 (CET) — bertux

Gerda Steyn[brontekst bewerken]

Dankie vir jou moeiet! Ek het die 'n foto op Commons gelaai van Gerda Steyn Gerda Steyn.jpg . Groete uit Suid-Afrika! Oesjaar (overleg) 20 dec 2019 07:45 (CET)

Sterrendag[brontekst bewerken]

Sterrendag! Het is vandaag sterrendag, de dag waarop we elkaar nog even extra bedanken voor een jaar vol enthousiasme en prachtige bijdragen. Ik wil jou bedanken voor de fijne samenwerking dit jaar. Elly (overleg) 31 dec 2019 12:24 (CET)

Dankjewel, Elly! Ja, zo'n samenwerking, waarbij we elkaars 'sterreke' kanten leren waarderen, smaakt naar meer. Mocht je Dorothy Garrod een mooi project voor het nieuwe jaar vinden, dan zal ik graag een ondersteunende rol spelen. Proost! — bertux 31 dec 2019 20:28 (CET)

Bijbelproject opgezet[brontekst bewerken]

Beste Bertux,

Je hebt het mogelijk al gehoord, maar Wikiproject Bijbel (WP:BIJB) is een feit! Als je inderdaad even wilt komen grasduinen ben je meer dan welkom :)

TheNk22 (overleg) 15 jan 2020 11:56 (CET)

Mooi werk, net geboren ziet het eruit alsof het al helemaal volwassen is. Het woord cookiecutter (koeksnijder) kende ik niet in deze betekenis. Ik neem aan dat basisopzet of grondplan bedoeld is? — bertux 15 jan 2020 12:08 (CET)

Helpdesk ?[brontekst bewerken]

Beste B222 , Naar aanleiding van een melding op mijn Wp-volg-lijst van jou heb ik doorgeklikt, maar ik zie niets ... :-( Paulbe (overleg) 21 jan 2020 23:12 (CET)

Mijn bewerkingssamenvatting kan de indruk gewekt hebben dat ik een nieuw kopje begon, maar 'nieuw kopje' was een advies aan de vraagsteller. Dit was mijn bewerking — bertux 21 jan 2020 23:18 (CET)

De 3 Formules van Professor Sato[brontekst bewerken]

Hoi, kleine verzoekje: zou je een volgende keer niet in één keer al mijn edits teniet willen doen, maar gewoon kunnen proberen jouw eigen versie zo goed mogelijk te integreren? Ik kan nu een hoop spellingcorrecties en overige aanpassingen (waar ik ca. een halfuur mee bezig was geweest) weer opnieuw doorvoeren. In een van de subkoppen stond zelf de spelfout "Onstaans" weer, die ik er net uit had gehaald. Een klein beetje zonde van mijn tijd wel dit. Mvg, De Wikischim (overleg) 22 jan 2020 11:49 (CET)

2Wiljoen[brontekst bewerken]

Dag bertux, even ter informatie: zoals hier te lezen heb ik alvast een opzetje gemaakt voor de door jou voorgestelde schrijfwedstrijd.

Verder overleg past denk ik beter op de projectpagina, maar dan ben je in ieder geval op de hoogte. Een kroegbericht valt toch net wat minder op. Mvg, Encycloon (overleg) 24 jan 2020 22:56 (CET)

Uitnodiging - doe je mee met de activiteiten rondom Internationale Vrouwendag?[brontekst bewerken]

7 maart 2020 - Aankondiging.jpg

In 2019 heb je een Wikipedia artikel geschreven, een foto toegevoegd aan Wikimedia Commons en/of een Wikidata item aangemaakt in het kader van het gendergap project. Binnenkort viert de wereld Internationale Vrouwendag 2020. Om hierbij stil te staan, organiseren we ook dit jaar extra activiteiten rondom het gendergap project. Doe je mee?

WikiZaterdag in Utrecht

Er is een speciale WikiZaterdag in Utrecht op 7 maart waar je samen met andere Wikimedianen kunt werken aan het vergroten van kennis over vrouwen en vrouw gerelateerde onderwerpen. Je bent van harte welkom om aan te sluiten!

Online meedoen

Maar je kunt natuurlijk ook vanaf een andere locatie online aan de slag. Kijk voor inspiratie eens rond bij de te schrijven artikelen, of bijvoorbeeld bij de uit te breiden artikelen. Onder iedereen die in de periode van 1 tot en met 8 maart een bijdrage doet voor gendergap en dit laat weten op de resultatenpagina, verloten we 1 x 4 toegangskaarten voor het Rijksmuseum.

Meer weten of gelijk inschrijven voor de bijeenkomst in Utrecht? Ga dan naar de projectpagina.

Graag tot ziens! namens de gendergap werkgroep Denise Jansen - Wikimedia Nederland (overleg)

Ster[brontekst bewerken]

Beste Bertux, deze ster ontvang je voor het meedenken en het collegiaal overleggen over een probleem met de software van Wikiportret. Dank je wel daarvoor! Elly (overleg) 16 feb 2020 13:05 (CET)
Dankjewel Elly! Een blijk van waardering is altijd fijn en ik zal het opvatten als 'passend in een geheel van…' Ja, van wat? Een ster enkel voor een bescheiden blijk van collegialiteit zou ik ervaren als een verontrustend signaal over de cultuur op Wikipedia, vandaar dat ik het liever ruimer neem om er blij mee te kunnen zijn. Dank voor je inspanning om de menselijke maat in onze gemeenschap levend te houden — bertux 16 feb 2020 13:54 (CET)
Neem het inderdaad zeker ruimer, je bent een fijne collega. Maar toch valt zo een klein overlegje in positieve zin op, inderdaad, tussen al het andere. Elly (overleg) 16 feb 2020 20:17 (CET)

Coornstra / Coornhert[brontekst bewerken]

Opmerkingen verplaatst naar Overleg gebruiker:Mathildesophia#Coornhert. Permalink. — bertux 1 mrt 2020 22:13 (CET)

Bron voor Tilburgs oproer[brontekst bewerken]

Beste B222, Je hebt mijn bronvraag in het artikel Textielindustrie in Tilburg beantwoord door te verwijzen naar de scriptie van Els van de Kam uit 2009. Dat antwoord bevredigt mij niet. Van de Kam citeert uit De kroniekjes van Tilburg 1774-1830 en geeft als bron Geciteerd in Van Gorp, Tilburg, eens de wolstad van Nederland (Eindhoven 1987). Ik beschik niet over het boek van Van Gorp, maar heb wel de kroniekjes gevonden, zie hier. Misschien zijn er meer versies van, maar in deze uitgave is niets te vinden over sociale onrust bij de introductie van de stoommachine in Tilburg. Wel trof ik in Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur een kritisch artikel over het onderwerp aan van de hand van Henk van Doremalen getiteld Tilburgse kwesties 1: Verzet tegen de stoommachine bij Pieter van Dooren in 1827, zie hier op blz. 44. Van Doremalen schrijft dat de oudst bekende bron het artikel Studiën over Noord-Brabant is in het tijdschrift Vragen van den Dag uit 1900, waarin H. Blink het voorval memoreerde. Ik heb het tijdschrift opgezocht (Delpher is een zegen) en zag dat Blink geen bron geeft, zie hier. Hij noemt de Kronieken wel en suggereert daarmee misschien dat het een bron betreft, maar het is feitelijk alleen een verwijt dat de nijverheid in Tilburg te weinig aandacht krijgt in de kronieken.

Het vermeende voorval wordt in meerdere publicaties 'geciteerd' en heeft een hardnekkig leven. Misschien is het daarom verstandig om er aandacht aan te besteden, maar dan wel met de nodige kanttekeningen waaruit de discutabele betrouwbaarheid blijkt. Met vriendelijke groet, Sylhouet overleg 9 mrt 2020 16:09 (CET)

In dat geval lijkt het me beter om de hele passage over de onlusten en zelfs over de arbeidsonrust weg te halen. Van Doremalen dateert de oudst bekende bron 73 jaar na het voorval, dat is dus hetzelfde als 'geen bron'. Nu ik er verder over nadenk, geloof ik zelfs helemaal niets meer van het verhaal. Behalve de ingegooide 'glasruiten' bij Van Dooren thuis wordt er geen enkel verifieerbaar detail genoemd. Verder lijkt het me vreemd dat die stoommachine velen brodeloos zou maken, aangezien hij diende als vervanging van een rosmolen, waar ook niet veel omkijken naar is. De paarden moeten voer en water hebben en de mest moet afgevoerd worden, ze moeten 's avond naar de stal gebracht worden en iemand moet op hun gezondheid letten, dat is werk voor een of enkele mensen. Een oproer zoals beschreven past beter bij de bouw van de eerste fabrieken en de invoering van de rosmolens waarmee de thuiswevers brodeloos werden, dan bij een innovatie die weinigen direct raakte.
De passage kan eventueel aangepast worden met een formulering als 'een regelmatig opduikend verhaal stelt', met de vermelding dat bewijs ontbreekt. Eigenlijk is dat te veel eer, maar het voorkomt in elk geval dat het verhaal door latere bewerkers voor waar wordt gehouden. Voor nu zal ik terugdraaien naar jouw versie — bertux 9 mrt 2020 22:36 (CET)

Coördinaten-inline[brontekst bewerken]

Geachte Bertux,

Vriendelijk dank voor uw hulp.

Met hoogachting.

IDD5000 (overleg)