Overleg gebruiker:B kimmel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wateragamekop.JPG
Welkom op mijn overlegpagina!


Deze gebruikerspagina is bedoeld voor vragen en opmerkingen over mijn artikelen en mijn bijdragen op Wikipedia. Vragen of opmerkingen die hier gemaakt worden, zal ik ook hier beantwoorden. U kunt mij een E-mail sturen maar doe dit a.u.b. alleen indien noodzakelijk.

Ik verzoek U vriendelijk om uw reactie altijd af te sluiten met 4 maal een ~ -teken (tilde, dus; ~~~~). Hierdoor wordt uw gebruikersnaam en een tijdstempel geplaatst zodat ik weet wie een reactie heeft geplaatst en wanneer.

U kunt een vraag of opmerking toevoegen door op de onderstaande blauwe link te klikken. Als U refereert aan een artikel of tekst, vergezel deze alstublieft van een link naar de betreffende tekst. Niet- inhoudelijke opmerkingen worden verwijderd en automatisch gegenereerde (robot)berichten worden versneld gearchiveerd.Klik hier om een vraag te stellen of een bericht achter te laten.
Archieven Eerdere berichten en discussies zijn te vinden in de onderstaande archieven. Na ongeveer 35 onderwerpen wordt het overleg geheel gearchiveerd.

Coaching gevraagd[bewerken]

Beste B kimmel, ik zou je graag als mijn coach willen hebben. Met vriendelijke groet, Sytske de waart (overleg) 25 mrt 2018 14:38 (CEST)

Prima! Als je ergens hulp bij nodig hebt zal ik je graag helpen. Groetjes, Bart -B kimmel (overleg) 26 mrt 2018 17:01 (CEST)

Herinnering: Deel je feedback in de Wikimedia-enquête[bewerken]

WMF Surveys, 13 apr 2018 03:33 (CEST)

Hagedissen[bewerken]

Dag Bart, zou je hier eens mee willen kijken? Ik betwijfel het of die gebruiker mijn raad zal opvolgen en jou gaat benaderen. heinGlas z3.pngnlein'' 13 apr 2018 08:10 (CEST)

Bedankt voor de reactie, ik heb aldaar gereageerd! Groetjes Bart -B kimmel (overleg) 13 apr 2018 19:13 (CEST)

oké, maar …[bewerken]

  • B. gaat naar huis.
  • de familie B. gaat naar huis.
  • de mensapen gaan naar hun bomen.
  • de homonidae gaan naar hun bomen.
Dat klopt allemaal als een bus! B. verwijst naar een eigennaam en moet dus zonder lidwoord. Als er een zelfstandig woord vóór staat moet het wel met een lidwoord. Bijvoorbeeld: B. kimmel gaat naar huis vs De wikipediaan B. kimmel gaat naar huis. De regel geldt alleen voor wetenschappelijke namen van soorten en geslachten, niet voor Nederlandstalige namen en wetenschappelijke namen van families en hogere taxa. De 'familie B.', de 'mensapen' en de 'homonidae' zijn allemaal hogere groepen en daar hoort wel een lidwoord bij. Met vriendelijke groet, Bart -B kimmel (overleg) 4 jun 2018 20:49 (CEST)

Zijdevlinder[bewerken]

Hey Bart, je hebt heel mooi werk afgeleverd met Zijdevlinder, mijn complimenten! Het zou een mooie toevoeging zijn aan de Etalage, want biologieartikelen kunnen we daar nooit genoeg hebben... Vind je het goed als ik hem in de Review plaats? Als je dat liever niet hebt, begrijp ik dat ook héél goed hoor; het kan er de laatste tijd soms knap vermoeiend aan toe gaan. U zegt het maar! heinGlas z3.pngnlein'' 12 jun 2018 21:25 (CEST)

Bedankt voor de complimenten en wat mij betreft mag het (uiteindelijk) naar de etalage! Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn dan zal ik mij inzetten om de tekst aan te passen. Groetjes, Bart -B kimmel (overleg) 12 jun 2018 22:53 (CEST)
Voilà! Let wel: dit is een subpagina, dus die moet je eventueel wel op je volglijst toevoegen... heinGlas z3.pngnlein'' 13 jun 2018 07:11 (CEST)

Trypanosomen[bewerken]

Beste B kimmel,

Zo ver ik kan nagaan heeft u meerdere pagina's over verschillende Trypanosomen aangemaakt. U stelt daarin dat de Trypanosoom meestal rond de 15-40 mm groot is. Dit lijkt mij een typefout en mm zou µm (micrometer) moeten zijn.

Met vriendelijke groeten, F.di Lucca (overleg) 25 jul 2018 17:04 (CEST)

Ik heb wel eens een edit gedaan op Trypanosomen maar dat waren meer tekstuele aanpassingen. De soortartikelen zijn allemaal geschreven door CapacciBot, maar deze is niet meer actief op Wikipedia. Ik zal het laten aanpassen, bedankt voor de melding! Met vriendelijke groet, -B kimmel (overleg) 25 jul 2018 17:50 (CEST)
Update: dit is inmiddels opgelost door collega Edoderoo. Nogmaals bedankt voor de reactie, met vriendelijke groet, -B kimmel (overleg) 25 jul 2018 18:35 (CEST)

Kaart dwergpofadder[bewerken]

Hallo Bart, in de eerste plaats bedankt voor je bijdrage aan het artikel over de dwergpofadder! Tijdens het lezen viel me op dat de beschrijving van het verspreidingsgebied in de tekst niet overeenkomt met het aangegeven verspreidingsgebied op de kaart. De slang komt voor van Namibië tot aan het zuiden van Angola, maar de kaart geeft twee gebieden in Angola aan. Vervolgens ben ik wat verder gaan kijken, en hoewel ik de twee aangegeven bronnen op Commons niet heb kunnen vinden, kwam ik de kaart wel tegen op de website van de IUCN. Gek genoeg geven zij in hun tekstuele beschrijving ook een ander verspreidingsgebied dan op de kaart. Nu ben ik zelf niet heel bekend met de IUCN en ik weet ook niet wie hier van wie informatie overneemt, maar het lijkt me wel duidelijk dat de kaart en de tekst elkaar tegenspreken. Ik verwacht niet dat jij hier het antwoord op weet, maar ik vroeg me af of het jou dan ook verstandig lijkt om de afbeelding van de kaart voorlopig weg te laten?

Ik heb overigens ook al een bericht geplaatst op Commons. Misschien dat ze er daar wat mee kunnen, hoewel ik er niet vanuit ga. In ieder geval, nogmaals bedankt voor je werk aan het artikel en een fijne dag verder! Met vriendelijke groet, Nick (overleg) 21 sep 2018 11:21 (CEST)

Vreemd inderdaad, ik dacht dat de kaart van Namibië was uitgaande van de strakke landgrens in het oosten maar het is idd Angola. Ik zal de kaart daarom verwijderen. Bedankt voor de reactie en groetjes, Bart -B kimmel (overleg) 21 sep 2018 19:24 (CEST)

Hoofdletters Nederlandstalige soortnamen[bewerken]

Over deze en deze terugdraaiingen: in onze spellinggids zie ik niets hierover en ook geeft de Taalunie mij gelijk. Kan je aannemelijk maken dat mijn wijziging fout was? –bdijkstra (overleg) 23 okt 2018 22:48 (CEST)

Fout klinkt wel heel negatief ;o Ik weet dat je dierennamen in principe niet met een hoofdletter schrijft, maar deze namen staan in een dubbele lijst met links de wetenschappelijke namen en rechts de eventuele Nederlandstalige namen. In lijsten worden namen altijd met een hoofdletter geschreven, zie bv hier, hier en hier. Bovendien worden zo alleen de eerste drie namen met een kleine letter weergegeven maar de lagere rangen niet, bijvoorbeeld:
Animalia (dieren)
Chordata (chordadieren)
Amfibia (amfibieën)
Caudata (Salamanders)
Salamandridae (Echte salamanders)
Salamandra (Vuursalamanders)
Dat ziet er ook wel raar uit natuurlijk. Als je de namen met een kleine letter weer wilt geven moeten ook álle namen met een kleine letter worden geschreven en dat wordt een hels karwei. Al is dat niet de hoofdreden, het gaat hier echt om lijsten. De rangen (bijvoorbeeld orde, stam en klasse) worden normaliter ook niet met een hoofdletter geschreven maar in de taxoboxen wel. Groetjes, Bart -B kimmel (overleg) 24 okt 2018 07:11 (CEST)
Ik gebruikte expres het woord "fout" vanwege het BTNI-principe. Dat iets gewoonte is wil nog niet zeggen dat het correct is en al helemaal niet dat correcties teruggedraaid mogen worden. En inderdaad, het zal er even raar uitzien zolang het niet consequent is. Helaas kan ik niet alles tegelijk aanpassen. Is dat echt een reden om vooruitgang tegen te gaan? –bdijkstra (overleg) 24 okt 2018 09:24 (CEST)
P.S. Dat namen in lijsten altijd met een hoofdletter worden geschreven, is niet waar. In tabellen komt het wel vaker voor omdat er sommigen zijn die menen dat een nieuwe kolom moet worden opgevat als een nieuwe regel (die met een hoofdletter hoort te beginnen). –bdijkstra (overleg) 24 okt 2018 11:27 (CEST)
Met dat laatste ben ik het dus helemaal eens; het is in feite een dubbele lijst, met de rangen erbij een driedubbele. En in lijsten worden namen meestal met een hoofdletter geschreven, als zijn er ongetwijfeld uitzonderingen. Andere wikipedianen vonden dit kennelijk ook waardoor het een standaard is geworden. Als je zo'n standaard wilt veranderen kun je het best eerst consensus zoeken voordat je wat gaat aanpassen. Wat er nu gebeurt is dat (zie voorbeeld hierboven) slechts de helft van de namen een hoofdletter heeft en de andere helft niet. Als je het {sjabloon taxobox insect} verandert heeft dit direct gevolgen voor honderdduizenden artikelen die hierdoor geen consequente opmaak van de taxobox meer hebben. Dat vond ik te ver gaan en vandaar mijn revert. -B kimmel (overleg) 24 okt 2018 16:51 (CEST)
Oké, dan begrijp ik nu je interpretatie van "lijst" en zal ik het hierbij laten. –bdijkstra (overleg) 24 okt 2018 21:50 (CEST)


Coaching gevraagd[bewerken]

Beste B kimmel, ik zou je graag als mijn coach willen hebben. Met vriendelijke groet, Goudvinkje (overleg) 29 okt 2018 15:49 (CET)

Om te beginnen: welkom op Wikipedia! Leuk dat je mij als coach wil hebben. Zelf ben ik van de amfibieën- en reptielenafdeling maar vogels liggen daar wat betreft evolutie niet ver vandaan... Als je ergens vragen over hebt laat het maar even weten. Groetjes, Bart -B kimmel (overleg) 29 okt 2018 19:13 (CET)

Springspitsmuizen‎[bewerken]

Beste B kimmel, tot mijn genoegen zag ik dat jij eraan bijdraagt om het artikel Springspitsmuizen‎ in de Etalage te houden. Ik heb wat correcties aangebracht in je tekst. Een vraag: je verwijst naar een bron over de relatie van de kop van het diertje en het hoofd van Seth. Misschien lees ik niet goed, maar waar staat het precies? Groet, Sylhouet overleg 19 nov 2018 22:07 (CET)

Bedankt voor je wijzigingen. Ik moest ook even twee keer kijken want Seth schrijf je als Set in het Engels. Als je daar naar zoekt vind je van der Horst's (25) identification of the ancient Egyptian god Set as an elephant-shrew symbol, which argues for the presence of elephant shrews in northeast Africa in the recent past. -B kimmel (overleg) 20 nov 2018 06:40 (CET)
Mijn dank, ik had beter moeten zoeken. Sylhouet overleg 20 nov 2018 12:24 (CET)

Hulpvraag![bewerken]

Beste meneer Kimmel,

Op de Wikipedia pagina voor nieuwkomers, zag ik uw naam als coach staan.

Mijn intentie is om een nieuwe pagina aan te maken over een schilder, die zeker een Wikipediapagina verdient. De hele tekst is klaar en geredigeerd. Het plaatsen op de Wikipedia site is echter 'abracadabra' voor mij. In mijn omgeving, heeft helaas niemand de kennis van teksten plaatsen op Wikipedia. Heel erg frustrerend! Ik heb al avonden in de zandbak 'gespeeld'maar kom geen steek verder. Vanzelfsprekend kan er een vergoeding worden gegeven, voor het helpen bij plaatsing van het artikel.

Kunt u mij advies, tips geven wie kan helpen? Het is een beknopte pagina, dus voor iemand die er in thuis is misschien niet zo veel werk.

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

M.Zegers – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Jan Zondag (overleg · bijdragen)

Stap.png
Prima, ik wil wel helpen de tekst te plaatsen. Let wel op dat U geen teksten letterlijk overneemt van andere bronnen, dat is niet toegestaan op Wikipedia. Ik zal mijn best doen en gelijk een wikify uitvoeren. Dat betekent dat ik daar waar nodig de juiste tekstcodes plaats. Het plaatsen van de tekst gaat als volgt:
  1. Vul de naam van het onderwerp in achter het volgende adres: https://nl.wikipedia.org/wiki/, Dus bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincent van Gogh
  2. Druk op enter, vervolgens verschijnt een nieuwe pagina
  3. Klik op "start artikel"
  4. Er verschijnt nu een pagina met een bewerkingsveld, zie de afbeelding hiernaast. Knip en plak de tekst in het bewerkingsveld. Klik vervolgens op 'opslaan' (zie hiernaast, rood omcirkeld)
  5. Het artikel is nu aangemaakt.
Pas als het is aangemaakt kan ik eventueel veranderingen aanbrengen. Vriendelijke groeten, Bart link=http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:B kimmel B kimmel overleg 21 nov 2018 11:55 (CET)
Voor de goede orde: Wikipedia is een vrijwilligersproject, vergoedingen zijn dus helemaal niet 'vanzelfsprekend'. Een donatie mag overigens altijd. Mvg, Encycloon (overleg) 27 nov 2018 14:32 (CET)

Galapagosreuzenschildpad[bewerken]

Hallo B Kimmel, naar aanleiding van een (anonieme) verandering in de IUCN-status, bedacht ik dat het toch wel een onhandige situatie is dat de Nederlandse naam galapagosreuzenschildpad strak gekoppeld is aan het taxon dat als uitgestorven wordt beschouwd, maar dat er wel degelijk reuzenschildpadden op de Galapagoseilanden zijn. Die taxa hebben alleen een wetenschappelijke naam. Menig niet zo taxonomisch onderlegde lezer zal nauwelijks begrijpen waarom deze dieren geen Nederlandse naam hebben. Is hier iets aan te doen? Groeten Henrik, HWN (overleg) 27 nov 2018 15:40 (CET)

Het ging meer om het geslacht Chelonoidis dan om de betreffende soort. Dat er nog steeds meerdere soorten schildpadden op de Galapagoseilanden is ook toegevoegd. Ik hoop dat één en ander duidelijker is nu, anders laat maar even weten. -B kimmel (overleg) 29 nov 2018 11:53 (CET)
Wetenschappelijk heb je zeer waarschijnlijk gelijk. Ik ga er van uit dat je beter op de hoogte bent over de relevante literatuur over reptielen. Mijn punt was wat banaler. Mensen die als toerist gezien hebben dat er nog steeds grote landschilpadden op de Galapagoseilanden zijn, zullen zich blijven verbazen dat op wikipedia staat dat de Galapagosreuzenschildpad is uitgestorven. Kortom, er is behoefte aan Nederlandse namen voor al die soorten die op andere eilanden voorkomen. Probleem is dat we die niet hier ad hoc mogen verzinnen. Misschien weet je daar een oplossing voor? HWN (overleg) 29 nov 2018 12:01 (CET)
Met de literatuur kan je hier niet veel mee, de ontwikkelingen zijn te recent. Het is (voor een wikipediaan) altijd vervelend als ondersoorten worden afgesplitst omdat informatie over de 'moedersoort' dan niet meer klopt. Toen bijvoorbeeld de ondersoorten van de vuursalamander als soorten werden gebombardeerd kwam het beest de facto niet meer voor in noordelijk Afrika, terwijl veel literatuur vermeld van wel. Het enige wat je kan doen is de veranderingen duidelijk beschrijven. Bij de schildpad heb ik daarom de soortenlijst laten staan, terwijl dit eigenlijk niet gebruikelijk is bij een soort-artikel. Ik heb de sectie ook wat hoger gezet voor de overzichtelijkheid. Mocht een lezer willen weten welke soort(en) op welk eiland voorkomen is dat nu makkelijk te zien.
Een betere oplossing is er denk ik niet, of je moet een artikel maken over de [nog levende soorten uit het geslacht Chelonoidis die op Galapagos voorkomen]. Maar dat is wel wat kunstmatig denk ik. -B kimmel (overleg) 29 nov 2018 15:26 (CET)
Mee eens. Gewoon maar zo laten. Succes verder & groeten, HWN (overleg) 29 nov 2018 16:35 (CET)

Coachster[bewerken]

Wegens het voor langere tijd bezig zijn met coachen van nieuwe gebruikers.

Dag B kimmel, ik zag dat deze ster nog nooit gebruikt is. Aangezien je al meerdere jaren actief bent als coach, heb je hem bij dezen verdiend! Mvg, Encycloon (overleg) 16 dec 2018 17:22 (CET)

Dankjewel, altijd leuk om waardering te krijgen en deze had ik nog niet! Glimlach -B kimmel (overleg) 19 dec 2018 00:29 (CET)

Lieveheersbeestjes[bewerken]

Beste Bart, je hebt enigszins gelijk, maar ik ben eigenlijk de soorten van Europa aan het toevoegen. Ik heb ze allemaal van deze website: https://fauna-eu.org/cdm_dataportal/taxon/12fa8b14-660a-4cdc-9ec1-464bd4b5b692 . Hier staan alle, dan bedoel ik van dieren tot schimmels, soorten die in Europa voorkomen, met synoniemen en bij de meesten hun leefgebied. In principe dacht ik eerst dat de lijst niet compleet was, omdat er gewoonweg soorten als kopje stond. Misschien kunnen we dat kopje in Nederlandse soorten veranderen, mijn wijzigingen kopiëren, daarna alles terughalen naar de eerdere versie, en dan een ander artikel met de europese of zelfs van de hele wereld een artikel maken? Ik hoor graag terug!!! Wikidrinker (overleg) 28 dec 2018 11:58 (CET)

Ik schat dat er een paar honderd soorten voorkomen in Europa, dat is nog wel te overzien. Maar een lijst van alle soorten van de wereld wordt heel erg groot en heeft eigenlijk ook weinig meerwaarde. Misschien is het beter om een lijst van soorten te maken per onderfamilie, zoals Scymninae. Dat is op Wikipedia veel gebruikelijker, zie bijvoorbeeld de Lijst van Scincinae.
Als je reageert op een opmerking kun je dat beter direct daaronder doen trouwens. Dan zie ik dat direct op mijn volglijst. Groetjes, Bart -B kimmel (overleg) 28 dec 2018 18:55 (CET)

Sterrendag[bewerken]

Sterrendag! Het is vandaag sterrendag, de dag waarop we elkaar nog even extra bedanken voor een jaar vol enthousiasme en prachtige bijdragen.

Herintroductie sterrendag: Uit te reiken aan iemand die u afgelopen jaar positief opviel. Dat kan een hele serie bewerkingen of initiatieven zijn, maar ook één bijzondere bewerking. Het idee is laagdrempelig; de ster hoeft niet ergens op een lijst ingeschreven te worden, slechts uitdelen ter waardering. Leuk zou zijn om daar een kleine persoonlijke motivatie aan toe te voegen, maar niets is verplicht. Het gaat om het gebaar. Het uitdelen ervan vindt plaats op 31 december, deelt u er ook eentje uit vandaag?

Bedankt voor je deskundige bijdragen van afgelopen jaar! Mvg, Encycloon (overleg) 31 dec 2018 20:05 (CET)

Beerdiertjes[bewerken]

Dag Bart,

Het artikel beerdiertjes staat al enige tijd in de review, we naderen de derde maand. Is het geen goed idee hem maar eens te nomineren? Ik kwam trouwens een erg interessant onderzoek tegen, deze, waarin het zenuwstelsel van de diertjes zichtbaar was gemaakt met neuronal staining. Ik ben zo vrij geweest om een afbeelding uit dat onderzoek aan te passen en in het artikel te plakken. Groeten, Bart. TheBartgry (overleg) 7 jun 2019 12:58 (CEST)

Bedankt voor de toevoegingen! Je hebt gelijk, ik zal het artikel straks aanmelden. Groetjes Bart -B kimmel (overleg) 8 jun 2019 13:19 (CEST) PS: Bij deze gebeurd!
Gefeliciteerd met de nieuwe aanwinst! TheBartgry (overleg) 9 jul 2019 18:17 (CEST)
Sluit ik me bij aan. Sylhouet overleg 9 jul 2019 18:36 (CEST)
Dank U allen, bedankt voor de vele verbeteringen en het stemmen uiteraard! -B kimmel (overleg) 9 jul 2019 19:13 (CEST)

PP[bewerken]

Dag B kimmel, wat betekent PP op deze uitbreiding? Ik kwam het tegen bij het oplossen van links naar doorverwijspagina's. https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Leiolepis&diff=53959636&oldid=51260007. Met vriendelijke groet, Elly (overleg) 22 jun 2019 18:18 (CEST)

Dat was zo te zien een sjabloonfoutje, ik heb het inmiddels verbeterd. Bedankt voor de reactie en groetjes, Bart-B kimmel (overleg) 22 jun 2019 20:09 (CEST)

Nominatie Lou Ottens[bewerken]

Beste B kimmel, ik probeer het artikel over Ottens te nomineren voor de Etalage, maar er gaat iets mis. Kun jij helpen? Groet, Sylhouet overleg 10 jul 2019 12:22 (CEST)

Sorry, was een stomme fout! Vergeet mijn verzoek. Sylhouet overleg 10 jul 2019 12:36 (CEST)