Overleg gebruiker:Den Hieperboree

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
  • Vragen/opmerkingen zijn van harte welkom.
  • Vragen die u mij hier stelt, beantwoord ik ook hier. Als ik een vraag stel op uw overlegpagina, antwoord dan alstublieft daar.
  • Vragen/opmerkingen die ik via de mail ontvang, publiceer ik op mijn overlegpagina als ik dat nuttig vind.
  • Onderteken uw vragen/opmerkingen met ~~~~.

Archief 2007 - Archief 2008 - Archief 2009 - Archief 2010 - Archief 2011 - Archief 2012 - Archief 2013 - Archief 2014 - Archief 2015 - Archief 2016 - Archief 2017 - Archief 2018 - Archief 2019 - Archief 2020

tingrett[brontekst bewerken]

Moi Den Hieperboree, dank voor het toevoegen van de coördinaten, alleen, waar heb je die gevonden? Peter b (overleg) 15 mrt 2020 13:31 (CET)

Moi Peter b, dat is niet zo moeilijk maar vereist een beetje handigheid met Google Maps of onze eigen Coordinates-tool. Ik zoek vaak in Google Maps de naam van het tingrett (bijvoorbeeld 'Hammerfest tingrett'). Door net naast de gevonden locatie te klikken toont Google Maps de coördinaten (bijvoorbeeld 70°39'48.5"N 23°40'46.3"E). Bovendien verifieer ik via de tingrett-website nog even of ik het juiste adres heb.
Met de Coordinates-tool kan je ook een adres invoeren en die tool toont je dat direct een sjabloon met coördinaten dat je in het artikel kunt plakken.
Groet, Den Hieperboree (overleg) 15 mrt 2020 14:02 (CET).
Bedankt, ik vermoedde al zoiets, echt handig met dat soort tools ben ik niet, prettig om collega's te hebben. Peter b (overleg) 15 mrt 2020 14:09 (CET)

Duitse Legerkorpsen[brontekst bewerken]

Dag Den Hieperboree, Ik zie dat je kritisch door de reeks Legerkorps-artikelen loopt, die ik aangemaakt heb. Bedankt hiervoor. Echter ik zie ook dat je stelselmatig Sovjet door Russisch vervangt. Russische is spreektaal, maar historisch onjuist. Dit waren legeronderdelen van de Sovjet-Unie, niet van Rusland. Vaak kwamen delen helemaal niet uit Rusland, maar uit andere delen. Daarom staat er ook Sovjet. Graag dit zo houden.Panzerrene50 (overleg) 1 apr 2020 14:17 (CEST)

Beste Panzerrene50, dank voor de feedback. Er is uiteraard een territoriaal verschil tussen de voormalige Sovjet-Unie en Rusland, maar mijn reden voor de aanpassing was eigenlijk een taalkundige. Je schrijft Sovjet 22e Leger, Sovjet 4e Stoottroepenleger, etc. Dat lijkt me niet juist, aangezien de constructie een bijvoeglijk naamwoord verlangt, en Sovjet dat naar mijn gevoel niet is.
Vergelijk het gebruik op de:wiki, bijvoorbeeld op XXIII. Armeekorps (Wehrmacht): sowjetische 22. Armee, sowjetischen 4. Stoßarmee, etc. sowjetisch is hier het Duitstalige bijvoeglijk naamwoord. In het Engels is het dan wel weer gebruikelijk om Soviet als bijvoeglijk naamwoord in te zetten (zie bijvoorbeeld Operation Barbarossa op en:wiki: Soviet 4th Army, Soviet 22nd Mechanized Corps, etc.).
Het taalkundig correcte Nederlandstalige equivalent zal ongetwijfeld Sovjet-Russische zijn, maar dat vind ik geen fijn alternatief. Vandaar dat ik voor het historisch/territoriaal wellicht minder correcte Russische koos. Ik zie dat bijvoorbeeld ook op de pagina Operatie Barbarossa, waar - met mate - de term Russische wordt toegepast.
Met vriendelijke groet, Den Hieperboree (overleg) 2 apr 2020 19:48 (CEST).
Dag Den Hieperbooree, Dank voor deze constructieve feedback. En ik geef toe: ik ben ook niet vreselijk goed in mijn taalkundig gebruik. Mijn kracht ligt in geschiedenis.
Dus.....hoe kunnen dit gezamenlijk beter doen? "Jouw" Russische is historisch onjuist, "mijn" Sovjet is taalkundig onjuist. (overigens wordt op die Operatie Barbarossa 57 keer Sovjet gebruikt en 4 keer Russische). Natuurlijk tendeer ik vanuit mijn positie te zeggen dat ik juistheid van feiten op Wiki het belangrijkst vind, maar ik zie jouw kant ook helder. Op bijvoorbeeld Sovjetische_Zuidelijk_Front wordt Sovjetische gebruikt. Vind ik niet echt mooi, maar misschien het beste compromis?? Of meer schrijven 22e Sovjetleger, 4e Sovjet Stoottroepenleger???
Met vriendlijke groet, Panzerrene50 (overleg) 3 apr 2020 14:59 (CEST)
Beste Panzerrene50, voor wat betreft Operatie Barbarossa: daar komt inderdaad 57 x Sovjet voor, maar slechts een enkele keer als problematisch bijvoeglijk naamwoord (in de Sovjet generale staf). Van de 56 andere keren wordt Sovjet heel vaak in acceptabele samenstellingen gebruikt (waarvan 22 x Sovjet-Unie).
Ik weet ook nog niet wat de beste oplossing is, maar ik zal kijken of ik in de toekomst wat betere constructies dan Russische kan gebruiken.
Met vriendelijke groet, Den Hieperboree (overleg) 3 apr 2020 18:27 (CEST).

Wat is hij nu?[brontekst bewerken]

Hoi, zie hier
En nu is hij een Russisch handbalkeeper? -- Sb008 (overleg) 2 jun 2020 10:08 (CEST)

Beste Sb008, even afgezien van de 'e' die beter achter Nederlands had kunnen staan is het zoals je vast wel weet een gangbare constructie. Zie bijvoorbeeld Edwin Benne, Edwin van der Sar of Verona van de Leur. Die zijn ook niet tot Belg of Zweed genaturaliseerd. Er staan gewoon twee bijvoeglijke naamwoorden achter elkaar.
Met vriendelijke groet, Den Hieperboree (overleg) 2 jun 2020 20:22 (CEST)

Egoist anarchism[brontekst bewerken]

Hallo, bedankt voor uw bijdrage aan het artikel over Dora Marsden. Ik vroeg me af waarom u ervoor gekozen hebt om de link naar Egoist anarchism (Artikel in Engelstalige Wikipedia) weg te halen. Helaas zijn er op de Nederlandse wikipedia geen artikelen over egoïstisch anarchisme dus vandaar dat i kzo naar de Engelse wikipedia verwees. Schenkstroop (overleg) 7 aug 2020 22:40 (CEST)

Beste Schenkstroop, items onder het kopje ‘’Zie ook’’ zouden naar de Nederlandstalige Wikipedia moeten linken. Eventuele rode links zijn daarbij geen probleem: ze nodigen uit tot het schrijven van nieuwe artikelen. Het ontbreken van artikelen in de Nederlandstalige Wikipedia is geen goede reden dan maar naar de Engelstalige Wikipedia te wijzen.
Met vriendelijke groet, Den Hieperboree (overleg) 8 aug 2020 00:09 (CEST)