Overleg gebruiker:Den Hieperboree

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
  • Vragen/opmerkingen zijn van harte welkom.
  • Vragen die u mij hier stelt, beantwoord ik ook hier. Als ik een vraag stel op uw overlegpagina, antwoord dan alstublieft daar.
  • Vragen/opmerkingen die ik via de mail ontvang, publiceer ik op mijn overlegpagina als ik dat nuttig vind.
  • Onderteken uw vragen/opmerkingen met ~~~~.

Archief 2007 - Archief 2008 - Archief 2009 - Archief 2010 - Archief 2011 - Archief 2012 - Archief 2013 - Archief 2014 - Archief 2015 - Archief 2016 - Archief 2017 - Archief 2018

Filippo Baratti[bewerken]

Dag , ik zag dat je de pagina Filippo Baretti hebt bijgewerkt, waarvoor dank!. Wel vraag ik me af waarom je de verwijzing naar de italiaanse wiki hebt verwijderd. Ik zelf zie het als een meerwaarde om naar aanvullende informatie te verwijzen als die beschikbaar is. Geerestein (overleg) 6 okt 2018 09:50 (CEST)

Beste @Geerestein:, in artikelen zien we graag links naar de Nederlandstalige Wikipedia, zelfs als die voorlopig nog rood zijn. Rode links zijn niet erg, die nodigen uit om een nieuwe pagina aan te maken. Het nadeel van direct linken naar een artikel op de Italiaanstalige Wikipedia is dat die link niet bijgewerkt wordt als er ooit eens een artikel in de Nederlandstalige Wikipedia wordt aangemaakt. Op Help:Gebruik van links#"Gewone" links naar andere Wikipedia's vind je meer informatie.
Met vriendelijke groet, Den Hieperboree (overleg) 6 okt 2018 22:44 (CEST).
  • Dag Den Hieperboree. Dank voor je uitleg. Ik denk alleen niet dat ik heel erg fan ben van dit beleid. Juist met internet en wikipedia zijn we in staat om bruggen te slaan naar diverse talen en deze barrières te overkomen. Vanuit het oogpunt van kwaliteit van informatie en de waarde ervan zou ik veel gevallen een verwijzing willen naar een bron in de oorspronkelijke taal. Ik kom nu nog veel artikelen tegen die vele malen beter zijn opgezet en onderbouwd met bronnen dan de Nederlandse variant/vertaling. Ook zit er een risico aan vast dat ik een Nederlandse pagina ga opzetten gebaseerd op een anderstalige pagina waarbij ik me baseer op bronnen die ik zelf nog ingezien heb. Wellicht zou er voor een link naar een anderstalige wiki een andere kleur moeten komen bijvoorbeeld 'groen' dan weet je dat het in een andere taal is en heb je nog steeds de optie om er een nederlandse variant van te maken. Vriendelijke groet Geerestein (overleg) 8 okt 2018 11:31 (CEST)

Chef de famille[bewerken]

Deze term wordt algemeen gebruikt in de genealogie om het hoofd van het geslacht aan te duiden: de oudste mannelijke telg uit de oudste tak van een geslacht en die daarmee een bijzondere positie inneemt ten opzichte van de anderen; bij adellijke families die een titel dragen die overgaat bij eerstgeboorte, is dat tevens meestal dezelfde persoon. Je ziet het zelfs dan ook staan in sommige overlijdensadvertenties. Paul Brussel (overleg) 7 okt 2018 12:02 (CEST)

Beste Paul Brussel, het was de eerste keer dat de tekst me opviel in een artikel, en ik verbaasde me erover. Dank voor de toelichting! Met vriendelijke groet, Den Hieperboree (overleg) 7 okt 2018 14:01 (CEST)
Beste Den Hieperboree, graag gedaan! Bij Oostenrijkse/Duitse hoogadellijke geslachten is dit zelfs nog veel belangrijker, tot op de dag van vandaag: door een niet-ebenbürtig huwelijk te sluiten doen telgen vaak afstand van het chefschap (al dan niet gedwongen). Daarnaast worden chefs de famille van die geslachten vaak uitgenodigd, als vertegenwoordiger van hun geslacht, bij officiële gelegenheden van andere hoogadellijke geslachten (zoals huwelijken en begrafenissen), zelfs van nog bestaande monarchen. Groet van Paul Brussel (overleg) 7 okt 2018 16:46 (CEST)