Overleg gebruiker:Fyke Bôle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ik sta open voor overleg Fyke Bôle (overleg) 28 sep 2018 15:06 (CEST)

Hallo Fyke Bôle, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikipedia! Vlag van het Verenigd Koninkrijk Welcome message in English
Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.013.222 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
Crystal Clear app lassist.png De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels
Gtk-dialog-info.svg Portaal:Hulp en beheer
Algemene handleiding van Wikipedia
Crystal Clear app Startup Wizard.png Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik
Crystal Clear app kedit.svg Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken
Cicero.PNG Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen
Crystal Clear action apply.png Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia
Nuvola apps important yellow.svg Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt
Nuvola apps ksirc.png Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen
Crystal Clear app file-manager.png Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel
Nuvola apps edu languages.svg Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia
Signature button.png

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Beter laat dan nooit... Encycloon (overleg) 7 okt 2018 23:15 (CEST)

Onderzoek[brontekst bewerken]

Dag Fyke Bôle, welkom op Wikipedia en bedankt al voor je bijdragen! Ik zag dat je zelf (al dan niet professioneel) onderzoeker bent of bent geweest en wil je daarom even wijzen op het volgende: Wikipedia is een tertiaire bron en geen plaats om origineel onderzoek te presenteren. Verwijzen naar relevant eigen werk is in principe wel toegestaan, al moet het geen zelfpromotie zijn. Hopelijk begrijp je dat we zo neutraal mogelijk willen blijven.

Succes verder en bij eventuele vragen: stel ze gerust hieronder of aan onze helpdesk. Mvg, Encycloon (overleg) 7 okt 2018 23:15 (CEST) PS: Ben je op de hoogte van deze pagina?

Bedankt Encycloon voor het welkom en je goede raad. Ik heb geen enkele behoefte aan zelfpromotie, daarom heb ik voor het eerst in mijn internetleven hier een alias gebruikt. Ik ben een oude amateur-onderzoeker naar dingen die ik graag wil weten en waarover niets of bijna niets is te vinden. Zo'n onderwerp is de Zuiderzeesteun, waar Peter Dorleyn wel iets over heeft vermeld in zijn boeken maar het complete verhaal ontbreekt.
Dat brengt me wel op een vraag over de definitie van relevantie voor Wikipedia: als anderen er niet over hebben geschreven is het niet relevant. Er bestaan toch ook witte vlekken waarover je je kunt verbazen waarom niemand daar nog nooit aandacht aan heeft besteed. Ik heb nog zo'n onderwerp, de melksanering. Tussen 1948 en pakweg 1980 was dat de term voor het rationaliseren van ventwijken in de Nederlandse steden, met name van melkboeren. Het speelde ook sterk in de politiek en o.a. boer Koekoek probeerde er garen bij te spinnen. Er staat veel over in de oude kranten maar in archieven is niets te vinden. Ik heb ook geen afgeronde publicaties kunnen opsporen. Het speelde ruim 30 jaar en hield zowel huisvrouwen als politici bezig. Is zo'n onderwerp nu wel of niet relevant voor Wikipedia? Als ik het intoets in het zoekvenster verschijnt het rood met de opdracht 'pagina aanmaken'.
Met vriendelijke groet Fyke Bôle (overleg) 8 okt 2018 09:54 (CEST)
Bij historische onderwerpen is het inderdaad soms lastig. Als de kranten er genoeg over bericht hebben, denk ik persoonlijk dat het wel relevant is (ook qua maatschappelijke impact). Een rode link wil alleen zeggen dat er nog geen artikel over bestaat, het zegt niets over relevantie. Overigens verschilt het ook nog wel eens per gebruiker of iets 'relevant' gevonden wordt. Mvg, Encycloon (overleg) 8 okt 2018 10:10 (CEST)

Melksanering[brontekst bewerken]

Dag Fyke, Bij ons in het dorp hadden we vroeger ook broodsanering; de bakkers brachten toen nog rond. Ik heb echter geen idee of ze dat bij onderlinge afspraak deden, danwel of het van bovenaf werd gestimuleerd of voorgeschreven. Het onderwerp lijkt me wel relevant, het verschijnsel heeft vrij langdurig bestaan. Een mogelijkheid om te ontdekken of een artikel wordt geaccepteerd, zou kunnen zijn: beschrijf het eerst heel kort, als een zogenaamd "beginnetje" of stub. Als dat lukt, verder uitwerken. Origineel Onderzoek (OO) kan inderdaad niet, je zult op zijn minst enkele oude kranteberichten als bron moeten gebruiken. mvg., Koos van den beukel (overleg) 15 okt 2018 16:28 (CEST)

Bedankt voor de aanmoediging. Fyke Bôle (overleg) 15 okt 2018 16:34 (CEST)

Dijk (waterkering)[brontekst bewerken]

Dag Fyke, ik heb wat gesleuteld aan jouw toevoeging. Daarbij baseer ik mij vooral op wat in het Wikipedia-artikel Caspar de Robles te berde wordt gebracht. Niet mee eens? Draai maar weer terug... Eventueel kan wmb de hele rol van De Robles hier verdwijnen, het is tenslotte een overzichtsartikel. Groet, JanB46 (overleg) 2 nov 2018 14:36 (CET)