Overleg gebruiker:GentleDjinn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stop x nuvola.svg

Deze gebruiker is voor onbepaalde tijd geblokkeerd en kan de encyclopedie niet meer bewerken.
GentleDjinn (nl-talk | nl-contribs | nl-blocks | CA | cross-wiki)verwijderde bijdragen

Vlag van het Verenigd Koninkrijk. Welcome message in English

Leer Wikipedia te begrijpen

Help mee

Persoonlijke hulp

Andere handige pagina's

Hallo GentleDjinn, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan een encyclopedie die vrij beschikbaar, vrij bewerkbaar, en zo volledig en neutraal als mogelijk is. We waarderen het enorm dat ook jij hieraan wilt bijdragen!

In het menuutje hiernaast zie je enkele handige pagina's. Geen van de richtlijnen die in die pagina's beschreven staan moet overigens gezien worden als wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar. Ze zijn alleen bedoeld als houvast.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Je bericht wordt dan automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide.

Ga vooral aan de slag!

Met vriendelijke groet,
RonnieV (overleg) 8 mrt 2019 09:50 (CET)

De gewraakte aanhaling[bewerken]

Hallo GentleDjinn,

Ik zag je eerste bijdrage en ben het met je eens dat het niet fatsoenlijk is om na te trappen. Alleen ligt het hier iets genuanceerder. The Banner schreef op 20 februari 2019 om 23:39 in de kroeg: Tja, je doet ook jouw uiterste best om alles zo negatief mogelijk te laten klinken. Ik weet dat je trots bent op de afzetting/karaktermoord van Moira. Maar ik denk niet dat de gemeenschap toe zal laten dat je nog meer schade aanricht. Want je bent gewoon schadelijk voor de encyclopedie. Een opmerking die een half uur later (en een half uur daarna nogmaals) verwijderd is uit de kroeg. Jürgen heeft zelf een deel van deze tekst geparafraseerd bovenaan zijn overlegpagina gezet. Dat mag hij doen gegeven de licentie waaronder teksten op Wikipedia worden vrijgegeven.

De opmerking van The Banner was niet kies, maar het gebruik ervan door Jürgen is toegestaan. Jürgen mag dit zelf ook op enig moment archiveren, of ervoor kiezen het te laten staan. Ik kan me goed voorstellen dat je de opmerking als natrappen ervaart, maar er zit een langer verhaal aan vast. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 8 mrt 2019 09:50 (CET)

Het verwijderen gebeurde (helaas) wel wat later dan een half uur of een uur... Maar inderdaad, er zijn wel meer gebruikers die uitspraken van anderen ergens op hun gebruikerspagina geplaatst hebben. Daar kun je wat van vinden maar het is in ieder geval niet verboden. Mvg, Encycloon (overleg) 9 mrt 2019 11:17 (CET)

In eerste instantie[bewerken]

Beste GentleDjinn,

Ik zag dat je de frase 'in eerste instantie' in meerdere artikelen hebt vervangen zonder een toelichting in de bewerkingssamenvatting. Wat is er mis mee? Mvg, Encycloon (overleg) 9 mrt 2019 11:22 (CET)

Proest! Het is een gruwelijk misbruikte vergaderterm! GentleDjinn (overleg) 9 mrt 2019 11:25 (CET)
Dus? Dat gegeven betekent op zichzelf niet dat we het niet mogen gebruiken op Wikipedia. Ik zie hier wel de logica van het vervangen, maar waarom zou je het hier niet mogen gebruiken? Zoals gezegd: dat je er zelf een hekel aan hebt, is onvoldoende om iets te mogen aanpassen. Mvg, Encycloon (overleg) 9 mrt 2019 11:37 (CET)

Je kent dan duidelijk de betekenis niet.GentleDjinn (overleg) 9 mrt 2019 11:43 (CET)

Ik kende het tot nog toe als aanvankelijk, eerst, in het begin. Klopt dat niet? Encycloon (overleg) 9 mrt 2019 11:47 (CET)
Overigens: mochten we er samen niet uitkomen kunnen we het ook in het Taalcafé vragen. Daar reageren meestal gebruikers met meer verstand van taalzaken dan ikzelf, ik ben geen taalexpert. Mvg, Encycloon (overleg) 9 mrt 2019 12:07 (CET) (Schuingedrukte later toegevoegd om misvattingen te voorkomen. Encycloon (overleg) 9 mrt 2019 12:21 (CET))

Daar reageren meestal gebruikers met meer verstand van taalzaken? Wat suggereer je daarmee?

Het betreft een vergaderterm, die buiten vergadercontext een gruwelijk malapropisme is, dat dagelijks met een dom enthousiasme misbruikt wordt door weermensen (m/v) en sportverslaggevers: die in hun gretigheid om cliché's te vermijden niets anders doen dan nieuwe cliché's bakken, sinds zij zich menen te mogen spiegelen aan politieke verslaggevers, die de term meestal wel correct gebruiken: in een vergadering ziet de voorzitter erop toe dat bij een overleg over een onderwerp door alle deelnemers in eerste instantie het woord wordt gevoerd, en pas nadat allen van die gelegenheid gebruik hebben gemaakt daarna zonodig nogmaals in tweede instantie, zodat elke spreker dan de gelegenheid krijgt te reageren op wat de andere sprekers inmiddels hebben toegevoegd, zodat er er niet voortdurend door elkaar heen gekrakeeld wordt. Op het voetbalveld wordt echter juist niet vergaderd, en op het slagveld evenmin etc. Wie die term dusdanig ondoordacht misbruikt verraadt m.i. teveel tv te kijken en zich niet bewust te zijn van zijn of haar taal (let vanavond gerust op de weerberichten op tv...). Ik zou ook niet graag de kost geven aan al die kwebbelende sportverslaggevers, die steevast weer weten te melden dat "de spelers zich opmaken voor de tweede helft", aldus ook suggererend dat ze travestieten zouden zijn?GentleDjinn (overleg) 9 mrt 2019 12:17 (CET)

Beste, als iets is ingeburgerd en dus ook in andere contexten gebruikt wordt, zou ik het niet als fout taalgebruik zien. Zo lees ik in Van Dale dat 'zich opmaken' ook 'zich gereedmaken' kan betekenen. Hetzelfde geldt wat mij betreft voor 'in eerste instantie'; als dat inmiddels ook in andere contexten geaccepteerd is heb ik er geen problemen mee. Je zou het dan kunnen vergelijken met 'op de man spelen'.
Maar nogmaals, als je liever anderen (met waarschijnlijk meer taalverstand dan ik) hierover hoort, wil ik best wat opstarten in genoemd Taalcafé. Encycloon (overleg) 9 mrt 2019 12:32 (CET)
(Interessant dat nou juist in een discussie over taalgebruik de term malapropisme ten onrechte gebruikt wordt.) — YewBowman (overleg) 10 mrt 2019 14:06 (CET)

Goed zo! 'Zich opmaken' kan inderdaad ook 'zich gereedmaken' betekenen, zich aangorden voor den strijd! Hier gebruikte ik het juist als voorbeeld van zo'n ondoordacht sportverslaggevers -cliché, omdat die andere betekenis juist steeds meer in onbruik is geraakt. Heus, ooit kon men als man ook ongesteld zijn, no pasa nada, maar tegenwoordig word je vreemd aangekeken als je dat zegt. Laten we op Wikipedia echter in vredesnaam niet over oorlogen e.d. schrijven alsof het vergaderingen of sportevenementen zouden zijn geweest, ook niet met een vroom beroep op iets wat zogenaamd "ingeburgerd" zou zijn, want dat is op de stoep fietsen namelijk helaas ook. GentleDjinn (overleg) 9 mrt 2019 12:43 (CET)

Ik ben toch niet overtuigd, al begrijp ik je redenatie tot op zekere hoogte. Daarom ben ik hier een breder overleg gestart. Encycloon (overleg) 9 mrt 2019 13:22 (CET)

Dat je dat woord redenatie bezigt acht ik ook veelzeggend. GentleDjinn (overleg) 9 mrt 2019 13:51 (CET)

Waarschuwing[bewerken]

Wil je aub van mijn overlegbijdragen afblijven? Je draait mijn bijdrage in het WP:Taalcafé nu voor de vierde keer terug. En kun je ook even op je taalgebruik letten? Ik vind het uiterst ongepast, ja zelfs blokwaardig, dat je in je bewerkingscommentaar bij je derde terugdraaiing over mijn moeder begint. Trewal 9 mrt 2019 18:47 (CET)~

Houd je niet van / voor de domme, want je zat duidelijk te trollen, Trewal en je kunt beter hier van mijn overlegpagina wegblijven, voordat ik ga vermoeden (persoonlijke aanval verwijderd). Scheer je weg. Met figuren zoals jij wordt het nooit wat met Wikipedia. GentleDjinn (overleg) 9 mrt 2019 18:52 (CET)

Beste Djinn, zou het iets meer gentle mogen? Dank. Encycloon (overleg) 9 mrt 2019 18:57 (CET)

Zoals je wilt: (persoonlijke aanval verwijderd). Hij kan beter zijn vertier elders zoeken, niet op mijn overlegpagina. Dan hoeft men geen Perry Mason te heten om te weten dat je altijd een alibi hebt. GentleDjinn (overleg) 9 mrt 2019 20:45 (CET)

Gezien er alle blijk van geeft hier te zijn om te trollen in plaats van aan de encyclopedie te werken heb ik u voor onbepaalde tijd geblokkeerd. Natuur12 (overleg) 9 mrt 2019 23:22 (CET)