Overleg gebruiker:Hartenhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zie ook : Archief vanaf 2008[bewerken]

Pettersson[bewerken]

Beste wensen. Dank je voor verdere verbeteringen; het was nogal wat. Ceescamel (overleg) 2 jan 2019 14:59 (CET)

Aan jou ook de beste wensen. Nou ja, ik ben blij dat iemand het initiatief genomen heeft om over dit werk een artikel te schrijven. Het is zijn meest gespeelde symfonie (het woord "populair" past niet bepaald bij deze muziek). Samen maken we er iets goeds van. Hartenhof (overleg) 2 jan 2019 16:22 (CET)
P.S., het is wel jammer dat de aanmaker niet zo vaak op Wikipedia verschijnt, interessante lemma's maakt, maar wel met allerlei makkelijk vermijdbare fouten, en dan weer voor geruime tijd verdwijnt zonder om te kijken. Het is dan aan anderen om er wat van te maken. Hartenhof (overleg) 3 jan 2019 10:11 (CET)
Ik heb nog wat aangepast. Ik blijk er twee opnamen van te hebben (ik dacht op cpo) maar ik heb de oorspronkelijke opname en die van Comissiona. Ik was in eerste instantie blij met het artikel, maar daarna had ik toch een beetje de p in. Je neemt de moeite om zo'n werk vermeld te krijgen en levert het dan zo af. Anderzijds weer blij, want toch een signaal dat ik het weer uit de kast trok. Ik heb nog wat gesleuteld aan de uitvoeringen in het Concertgebouw. In de oude opzet zouden we dat maar moeten blijven volgen, zoals het er nu staat niet. Ceescamel (overleg) 3 jan 2019 14:51 (CET)
Ik ben ook weer 's gaan luisteren. Ik blijk vier van de vijf genoemde opnamen in huis te hebben, Doráti zelfs 2 keer, alleen die van Lindberg (nog) niet. Mijn kennismaking met Pettersson was lang geleden de 8e symfonie met Comissiona op DG, gek genoeg alleen op lp en nooit op cd uitgebracht. Hartenhof (overleg) 3 jan 2019 15:02 (CET)

Florence Foster Jenkins[bewerken]

Sorry, ik dacht dat het met twee e's moest en dat was niet zo. Aggie2 (overleg)

Kan gebeuren. Overkomt ons allemaal wel 's. Hartenhof (overleg) 24 jan 2019 12:03 (CET)

Complimenten[bewerken]

Movicon2-bravo.gif

Beste Hartenhof,

Ik wil u graag becomplimenteren op het feit dat u forse bewerkingen heeft gedaan op artikel Rijsenhout! Complimenten!!! Het artikel is er zeker beter op geworden! Ga zo door! Vriendelijke groeten, Wikidrinker (overleg) 3 apr 2019 21:15 (CEST)

Dank je wel, maar jij hebt ook het nodige bijgedragen, dus ook bedankt. Veel succes, Hartenhof (overleg) 3 apr 2019 23:26 (CEST)

Verzoek om nieuw artikel - en:John Serry Sr. - concert accordeonist en componist[bewerken]

Hallo Hartenhof - Even een kort bericht om je te feliciteren met je uitstekende werk aan verschillende artikelen over klassieke muziek, waaronder: Felix Weingartner, Kirsten Flagstad en Mogens Ellegaard.

Misschien kun je, als je wat extra tijd hebt, ook een klein artikel maken over de concertaccordeonist en:John Serry Sr. (die volledig is vertaald voor de Franse, Spaanse, Italiaanse en Duitse Wikipedias). Het artikel op de Engelse Wikipedia bevat een schat aan informatie - sommige ervan kunnen interessant zijn voor je medeliefhebbers van klassieke muziek in Nederland. Hij werkte samen met de Italiaanse dirigent en:Alfredo Antonini (een student van Arturo Toscanini) en verschillende internationaal befaamde lyrische tenoren waaronder en:Juan Arvizu en en:Nestor Mesta Chayres en de componist Terig Tucci. Hij toerde ook met de jazzdirigent Shep Fields en was een student van de Amerikaanse componist en:Robert Strassburg (die een student was van Igor Stravinsky, Walter Piston en Paul Hindemith). Hij componeerde ook verschillende belangrijke werken voor accordeon, waaronder een concerto en een rapsodie - zie Accordeonconcert.

Misschien kunt u een deel van de informatie gebruiken om een ​​nieuw, kleiner artikel te starten. Bedankt voor uw aandachtige belangstelling. Geniet en de beste wensen voor uw succes met het bewerken van Wikipedia - met de beste wensen104.207.219.150 5 apr 2019 17:48 (CEST)PJ

I'll have to think about this. My knowledge of John Serry Sr. is very limited and translating the article on him on English Wikipedia is quite a piece of work. Maybe a provisory short version at first. Hartenhof (overleg) 5 apr 2019 21:41 (CEST)
Ciao Hartenhof -- Many thanks for your prompt reply in English and your thoughtful consideration! As you have correctly indicated the article in English is quite long so a short translation of this musician's major achievements from within various sections of the article would probably be more than adequate for your readers (some of whom might be more familiar with the performances and recordings of his colleague at the Columbia Broadcasting System -- en:Charles Magnante). In any event you can hear some of his performances and arrangements of popular/classical music in the USA from the 1950s and 1960s on one of his record albums - "Chicago Musette - John Serry et son accordeon" released in France circa 1958 and here on youtube.com [1]

Enjoy the music and once again kindly accept my sincerest thanks for your thoughtful interest in sharing this article with our fellow readers on Wikipedia throughout the world! With best wishes for your continued success and respectfully yours 104.207.219.150 6 apr 2019 19:05 (CEST)PJ

De dood in Venetië[bewerken]

Beste Hartenhof, eindelijk heb ik maar eens het lijvige boekwerk van Ernst Braches aangeschaft - misschien dat ik naar aanleiding daarvan het lemma nog eens zal aanvullen. Groet van Paul Brussel (overleg) 12 apr 2019 11:26 (CEST)

Dat hoop ik. Ben benieuwd. Hartenhof (overleg) 12 apr 2019 11:46 (CEST)
Eerlijk gezegd, ik ook, want het boek is besteld maar nog niet geleverd. Maar mijn bewondering voor Braches, in velerlei opzichten, is zeer groot dus dat komt wel goed. Paul Brussel (overleg) 12 apr 2019 20:22 (CEST)
ik ken het boek niet, maar de man natuurlijk wel (uit Leiden). Ken je trouwens het boek Deaths in Venice. The Cases of Gustav von Aschenbach van Philip Kitcher? Daar ben ik ook benieuwd naar. Ik heb het besteld. Hartenhof (overleg) 12 apr 2019 20:30 (CEST)
Dat door jou genoemde boek ken ik niet, en zal ik dus ook maar bestellen, al vraag ik me wel eens af waar ik dat 10.001e (bij wijze van, want het zijn er meer) boek nu weer moet plaatsen in mijn bibliotheek... (En Braches vind ik een buitengewoon intelligent, deskundig en vooral innemend persoon.) Paul Brussel (overleg) 12 apr 2019 22:08 (CEST)
Same here, om van de platen en cd's maar niet te spreken... Hartenhof (overleg) 12 apr 2019 23:03 (CEST)
Helaas, geachte boeken- en muziekliefhebber, het moment is verstreken dat u nog een kaartje kunt kopen voor de voorstelling in Carré, bezocht door vele fraaie specimens overigens. De volgende mogelijkheid is wellicht in Londen. Elly (overleg) 13 apr 2019 01:26 (CEST)
Goede tip, dank je wel, Londen is voor mij ruim een uur sporen en ik zal er zeker heen gaan. Goede vondst om er een raamvertelling van te maken en de Tovenaar samen met Katia ten tonele te voeren. Ik ben benieuwd. Maar ik heb ook een vraag. Bij dit artikel in The New York Times staat een foto waarbij Tadzio wordt aangeraakt door Aschenbach. Dat lijkt mij een nogal essentiële ingreep. Of is het een droomscène? Hartenhof (overleg) 13 apr 2019 07:38 (CEST)
Ja, die foto klopt. Of het een echte of bijna aanraking is, dat is niet te zien. Tadzio reageert in elk geval niet, zo meen ik mij te herinneren. Het is niet de droomscene. Die is veel heftiger. Elly (overleg) 13 apr 2019 08:36 (CEST)
Dank je wel. Het lijkt me moeilijk om de hoofdthema's als zelftwijfel, verval, kunstenaarschap op het toneel te brengen, anders dan in monologen of dialogen. Vandaar misschien de constructie met de schrijver en Katia als personages. Hartenhof (overleg) 13 apr 2019 09:41 (CEST)
@Ellywa:. Dank je wel voor het artikel Dood in Venetië (muziektheater). Ik heb een paar vragen: zat echt het voltallige KCO (120 musici) in Carré op het podium? Was er dan nog plaats voor de acteurs? Ik had gelezen dat het ging om een uitgedund orkest. En wat doet Ramsey Nasr met de bovengenoemde hoofdthema's? Of beperkt de focus zich op de seksuele aantrekkingskracht van Tadzio op Aschenbach? Hartenhof (overleg) 14 apr 2019 09:30 (CEST)
Graag gedaan. Het KCO treedt natuurlijk heel vaak niet in de volle omvang op, dat hangt van het programma. In het programmaboekje staan alle namen. Alleen al 14 violen, 5 altviolen, 5 celli, 3 bassen, alle soorten blazers (ook ca. 15), pauken en ander slagwerk, harp, piano. De voorstelling was ook aangekondigd als van het KCO samen met ITA. Weet natuurlijk niet of je zelf ooit in Carré geweest bent, maar dat heeft een enorm podium, groot genoeg voor letterlijk een circusvoorstelling. Het verbaasde mij ook dat het orkest niet in de orkestbak zat, maar bovenop, maar het kan. Je andere vraag, ik ga mij niet wagen aan een eigen interpretatie van de tekst Nasr. In het artikel heb ik bronnen gebruikt, zoals dat behoort. Het boek dat hij erover maakte is te koop. Elly (overleg) 14 apr 2019 13:03 (CEST)
@Ellywa: Ja ik ken zowel Carré als het Concertgebouw en het KCO als mijn broekzak. Mijn vraag over de omvang van het ensemble komt voort uit deze woorden van Nico Muhly: "Het orkest is wat kleiner bezet dan gebruikelijk. Dat is zowel een ­praktische oplossing – een groot symfonieorkest neemt te veel ruimte in – als inhoudelijk goed getroffen. De ­huidige bezetting lijkt op een ­salonorkest, zoals die speelden in kuuroorden maar ook in het Lido in Venetië". Dank voor je antwoord. Hartenhof (overleg) 14 apr 2019 19:28 (CEST) P.S. Natuurlijk moeten we ons niet wagen aan een eigen interpretatie van de tekst. Maar dat Ramsey Nasr ervoor gekozen heeft op één aspect in te zoomen (als dat zo is), mag best in het lemma vermeld worden. Hartenhof (overleg) 14 apr 2019 21:08 (CEST)
Kijk eens aan, een foto: in NRC,Ceescamel (overleg) 17 apr 2019 11:27 (CEST)

Cornelius Heyns[bewerken]

Hartenhof, ik heb net Cornelius Heyns aangemaakt. Mijn verzoek is om het even na te lopen en wellicht de laatste zin van het Duitse artikel nog te vertalen over zijn werk. Ik kon daar niets van maken,Ceescamel (overleg) 17 apr 2019 11:08 (CEST)

@Ceescamel: Had even geen tijd, maar ga ik doen. Hartenhof (overleg) 21 apr 2019 21:44 (CEST)

Doe rustig aan; hij is al 5 eeuwen dood; we hebben alle tijd, zeker bij 25C.Ceescamel (overleg) 22 apr 2019 11:09 (CEST)

Vo solcando un mar crudele[bewerken]

Beste Hartenhof, wil jij hier eens je licht over laten schijnen? Is zo'n aria echt E? Mij was de contratenor onbekend, maar het lemma lijkt wel speciaal voor hem aangemaakt. Het orkest en samenwerken met Jaroussky is natuurlijk niet het minste... Groet van Paul Brussel (overleg) 17 apr 2019 20:09 (CEST)

@Paul Brussel: Ga ik doen, maar had even geen tijd. Hartenhof (overleg) 21 apr 2019 21:44 (CEST)