Overleg gebruiker:Jasper Coenraats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Archief (2008 – heden)

Na een verminderd actieve periode sinds 2014, ben ik weer meer aanwezig


Lijst van Nederlandse versteende uitdrukkingen met een naamval[bewerken]

Hoi,

struikelde over Lijst van Nederlandse versteende uitdrukkingen met een naamval. Leuke lijst, informatief ook. Wel paar opmerkingen, zijn vooral dingen waar ik vraagteken zet bij logica van de uitdrukking, bij gebrek aan naslagmogelijkheid heb ik geen wijzigingen in lemma aangebracht.

  • ter aangehaalder plaatse: naamvals "r" zowel bij voorzetsel als bij aangehaalde?
  • Behoeve als verouderde vorm van behoefte kan, maar lijkt me meer de aanvoegende wijs van behoeven en daar aan gerelateerd, tenzij je behoeven als verouderde vorm van "nodig hebben" zie?
  • bestemd // te bestemder tijd: staat tweemaal hetzelfde
  • Wijl // Wijlen mijn man, oom tante: "Wijlen" heeft bij mij de betekenis van "Overleden" en weinig relatie met "een poos" of "een tijdje", tenzij het een ondergeschoven betekenis is.
  • Ik neem aan dat je bij de rangtelwoorden het bij de vijfde zat was, op een of andere manier horen ze er eigenlijk wel allemaal bij, maar dan in een wat gegeneraliseerde vorm.
)

T.vanschaik (overleg) 4 sep 2017 21:23 (CEST)

Beste T.vanschaik,
Hartelijk dank. Ik heb een en ander verbeterd, op de rangtelwoorden kom ik terug als ik weer tijd genoeg heb, dat vergt een creatieve oplossing. Eind deze week of zo. Dankjewel voor deze aandacht trouwens, je hebt behoorlijk doorheen geploegd.
Wat betreft behoeve baseer ik me echt op de uitleg van de bronnen die ik gebruik, in de geval de [www.etymologiebank.nl/ Etymologiebank] van o.m. het Meertens Instituut. Jouw uitleg zou niet onaannemelijk zijn, als dat ten er niet voorstond. Dat is te + den, ofte wel een voorzetsel en een lidwoord. Net als bij in het kooitje. Daaraan herken je veel datieven nog in het Nederlands. Ik heb er maar een voetnoot bijgezet, want je zult zeker niet de enige zijn bij wie dit opkomt. Wat betreft wijlen geldt ongeveer hetzelfde, inclusief voetnoot om verwarring voor te zijn. Dat woord betekent dan wel zoiets als tijdje, maar door de naamval zou je dat nu niet meer zeggen. En dan helemaal gezien het type naamval. Fijne avond nog, Jasper Coenraats 4 sep 2017 22:03 (CEST)

Bovenstaande is gekopieerd naar Overleg:Lijst van Nederlandse versteende uitdrukkingen met een naamval. Graag dáár voortzetten, als aan voortzetting nog behoefte is. Jasper Coenraats 11 sep 2017 14:31 (CEST)