Overleg gebruiker:Kippenvlees1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Veel te vroeg uit het leven getrokken en voor altijd in onze gedachten. Rust in vrede, Diamant.

Kippenvlees1 - Overlegpagina

Graag vragen/opmerkingen afsluiten met ~~~~.
Archieven:
2009-2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018

Categorie WHO-Lijst[bewerken]

Hoi,

Ik ben al een tijdje bezig met artikelen die in de Engelse Wikipedia in de categorie "World Health Organization essential medicines" ook in de Nederlandse Wiki als zodanig te vlaggen. Tot mijn verbazing is de hele "WHO essentiele medicijnen" die ik aan alle lemma's gehangen had ineens weg. Weg oke, maar waarom?T.vanschaik (overleg) 15 mrt 2019 15:17 (CET)

Hey T.vanschaik,
Op de Nederlandse Wikipedia categoriseren we anders dan op de Engelstalige Wikipedia. Op nl.wp proberen we grotendeels op enkel de basiseigenschappen van een onderwerp te categoriseren. Een inclusie op een lijst als die van de WHO maakt geen essentieel onderdeel uit van het fundament van een medicijn. Dat betekent niet dat de informatie niet zinnig is, maar meer dat we dat het liefst op een andere manier delen.
Categorieën zijn ook geen handige manier om informatie als deze te communiceren. Specifiek voor deze informatie is een gestructureerde lijst (zoals die op en.wp bijvoorbeeld) of een tabel veel geschikter om de lezer te dienen. Tabellen en lijsten op een artikel zijn veel beter te doorzoeken (zie het verschil tussen het Engelse artikel en de categorie), een artikel zal uitputtend zal zijn, waar de categorie de elementen zonder artikel niet zal bevatten en de categorie kan geen bronnen of context bieden (de lijst op en.wp heeft maar liefst meer dan 50 annotaties). Dus veel geschikter is om die informatie op Lijst van essentiële geneesmiddelen te hebben. Als je wilt kan ik nog even een lijstje maken met alle artikelen waar de categorie op stond.
Met vriendelijke groet, Kippenvlees (overleg‽) 15 mrt 2019 19:43 (CET)
Een van mijn argumenten om zaken in een categorie te plaatsen, en misschien daarmee tot oneigenlijk of onbedoeld gebruik van categoriën over te gaan, is dat ik daarmee navigatie mogelijk maak, zonder dat ik de lijst "Links naar deze pagina" vervuil met zaken die daar m.i. niets te maken hebben. Zie bijvoorbeeld in deze entry bij Organoijzerchemie. Naast de algemene verwijzing naar de andere organometaalverbindingen onder het kopje Navigatie (via de categorie) zie je hier de andere organoelementverbindingen niet als verwijzende pagina's. Een uitzondering vormt het element koolstof, dat door de aanwezigheid van het (verkapte) navigatiesjabloon Sjabloon:Tabel koolstofverbindingen wel hier een entry geeft.
Uiteraard hebben organoijzerchemie en organogoudchemie wel met elkaar te maken, maar op het moment dat iemand zoekt naar zaken die met organoijzerchemie te maken hebben zet zij/hij niet te wachten op zo'n honderd artikelen met als enige link het feit dat het ook over een koolstof-elementbinding gaat. Dan zijn zaken als ferroceen m.i. belangrijker.
Niet te min bedankt voor de uitleg. T.vanschaik (overleg) 16 mrt 2019 13:27 (CET)
Navigatie kan toch ook via een link naar een lijstartikel? (Hier zou dat Lijst van essentiële geneesmiddelen zijn). –bdijkstra (overleg) 16 mrt 2019 13:38 (CET)
Met als vrolijk nadeel dat je die lijst handmatig bij moet houden, goed kijken waar je de link precies neerzet in verband met alfabetiseren en de categorie was vrij simpel. Ik had in kladblok de tekst voor in de lopende tekst van het artikel plus de code naar de categorieverwijzing, kopiereren uit kladblok, plakken in wiki, categorieregel knippen, tijdje op pagedown hangen en plakken. Na twee avonden bijna automatisch. Bovendien is het lijst-artikel waar je naar verwijst geen lijst,maar een beschrijving van de WHO-lijst. Daar moet dus een rename overheen - niet onmogelijk,weet ik ook wel - , en daarna handmatig al die rare medische namen langslopen. >:-(. T.vanschaik (overleg) 17 mrt 2019 21:59 (CET)

Beetje vreemd dat T.vanschaik verbaasd is dat het "ineens" weg is, want het stond al sinds januari op de verwijderlijst. De verwachting is dat men dat soort dingen wel oppikt via de volglijst. –bdijkstra (overleg) 15 mrt 2019 19:48 (CET)

De volglijst heb ik standaard niet aan staan. Dat is leuk als je twee of drie artikelen gewijzigd hebt, maar levert geen leuke actie op als je een hele Engelse categorie aan het doorspitten bent. Je moet de volglijst, voor zover ik weet, ook weer per artikel handmatig uitzetten. Bovendien ben ik tot nu toe, als iemand iets op de verwijderlijst had gezet, volgens mij altijd via mijn overlegpagina gewaarschuwd dat er "iets" te gebeuren stond. Ik heb net nog even gekeken, maar niets ten aanzien van de categorie gevonden. Dus daardoor ook niet geweten dat er verwijderingen aan zaten te komen. T.vanschaik (overleg) 16 mrt 2019 13:27 (CET)
Aha dat verklaart het. –bdijkstra (overleg) 16 mrt 2019 13:38 (CET)

Infobox Medicijnen en chemische verbindingen[bewerken]

Hoi,

In combinatie met het voorgaande ben ik gestruikeld over het feit dat er verschillende infoboxen gebruikt worden voor medicijnen en chemische stoffen.

Bij het vertalen is voor mij als chemicus dan het probleem dat de info die ik in de infobox medicijnen kwijt kan eigenlijk erg mager is, maar anderzijds voel ik er ook weinig voor een dubbel infobox sjabloon op te zetten. Je moet dan ook, om de boel per infobox een beetje compleet te houden een aantal dingen dubbel gaan melden. Knutslen met sjablonen vind ik niet echt vervelend werk, dus ben ik een paar dagen bezig geweest. Vorige week vrijdag heb ik een bericht gepost op de overlegpagina van Romaine met de vraag om commentaar, maar dat heeft tot nu toe geen reactie opgeleverd. Daarom dus ook bij jou maar eens een balletje opgegooid.

Op mijn kladblokpagina's heb ik, om interferentie met de veelgebruikte infoboxen te voorkomen, een demolemma, een poging tot infobox MedischChemisch en een (uitgebreidere) kopie van de generieke infobox gezet. Volgens mij lijkt het zich te gedragen

Uiteraard moet er bij de Infobox MedischChemisch nog wel een handleiding geschreven worden. Ik wil echter eerst heel graag wat meningen over dit deel horen. Voor de goede orde, ik ben wel in de sjabloonzandbak kastelen aan het bouwen geweest, maar heb verder niets aangepast. Vast bedankt. T.vanschaik (overleg) 22 mrt 2019 14:40 (CET)

@T.vanschaik: Kan je een beetje uitleggen wat je doel is met het sjabloon. Moet het {{infobox geneesmiddel}} en {{infobox chemische stof}} volledig vervangen of is het een toevoeging op de bestaande sjablonen voor specifieke artikelen? - Kippenvlees (overleg‽) 24 mrt 2019 16:51 (CET)
In principe heb ik hem zo geschreven dat een volledige vervanging van {{infobox geneesmiddel}} en {{infobox chemische stof}} mogelijk is. Ik moet dan echter nog wel alle spellingsvarianten van de parameters voor die sjablonen langslopen, zodat een soepele overgang mogelijk is.T.vanschaik (overleg) 24 mrt 2019 22:55 (CET)

Sjabloon:Zijbalk computerspelrecensies[bewerken]

Dag Kippenvlees. Ik heb je sjabloon een breedte gegeven van {{Infobox/breedte}}px (in plaats van met 'emmetjes' te werken) en clear:right moet er altijd bij, want anders komt de zijbalk naast andere boxen te staan, bijvoorbeeld naar een infobox. Het resultaat is bijvoorbeeld te zien op Assassin's Creed Odyssey. Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 30 mrt 2019 18:29 (CET)

Jubileumster 10 jaar[bewerken]

Dik verdiend, collega! Hg, Klaas `Z4␟` V:  3 apr 2019 13:00 (CEST)

Long time no see[bewerken]

Welkom terug! :-) - DutchTom (overleg) 13 jun 2019 00:45 (CEST)

Ik wil altijd voor een goed doel even een duit in het zakje doen ;) - Kippenvlees (overleg‽) 13 jun 2019 02:56 (CEST)