Overleg gebruiker:Marza

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hartelijk welkom op Wikipedia NL en WikiNL-l Marza. Komt goed uit dat u een vertaler bent. Zeer nuttig hier op Wikipedia met zijn vele talen. Hoe heeft u Wikipedia NL eigenlijk gevonden? Dat is altijd leuk om te weten... giskart

Dank je Giskart (zeg maar je hoor). Ik was Wikipedia al eens tegengekomen via een Amerikaanse weblog en werd er afgelopen week nog eens op gewezen door iemand die zelf enthousiast was geworden en die zich inmiddels op de Engelse versie heeft gestort. Ik richt me voornamelijk op het Nederlandse deel en zal aan de Engelse kant hooguit verbeteringen aanbrengen als ik iets vreemds tegenkom. Ik zag trouwens dat de mailinglijst niet zo intensief gebruikt wordt. Wordt die met opzet beperkt tot metadiscussies of kan ik daar terecht met alle vragen die mij zo als beginnend wikipedist te binnen schieten? Of is er nog een ander forum dat ik nog niet ontdekt heb? -- Marza

Jaap van Ganswijk (zoon van de moeder van...): Ook welkom! Er zijn meerdere mailinglists en persoonlijk denk ik niet dat het allemaal al zijn definitieve vorm heeft gevonden. De Nederlandse lijst is nogal nieuw en ook nogal rustig, maar we zijn ook maar met zijn vijven ofzo en de meeste thema's kun je beter internationaal behandelen. Er is verder een lijst over internationale onderwerpen, een algemene lijst en een lijst over technische onderwerpen. Helaas bestaat er nog niet erg de discipline om onderwerpen op de juiste lijst ter sprake te brengen. De algemene lijst is het drukste en is mij eigenlijk inmiddels al te druk. Het lijkt me niet slim om aldaar beginnersvragen te gaan stellen. Overigens doe ik al zo'n jaar mee en snap minstens de helft nog niet... ;-)

Welkom hier, Marza, prettig te horen dat je meer aan WikiNL wilt doen dan aan de Engelstalige :-); we horen namelijk nogal eens het tegenovergestelde :-{. Waar je je vragen kwijt kunt? Nu je het zegt: we hebben daar inderdaad niet een makkelijk zichtbare pagina voor; blijkbaar denk je aan zaken die niet op de pagina Veelgestelde vragen (FAQ) beantwoord worden? Is er ook bij anderen een behoefte aan een pagina 'Beginnersvragen' of iets dergelijks? Of zijn de bestaande infopagina's toch wel voldoende? (Het zijn er m.i. juist teveel en nogal wat info. overlapt; daar moet nog aan gesleuteld worden) Daar ben ik nu wel benieuwd naar -- Amarant

Ik zie dat er op de Engelse site een villagepump en een chat-pagina zijn (die overigens dezelfde functie hebben). Zo'n koffiehoek lijkt me handig voor aanvullende vragen. Voorbeeld: is er een reden om niet van http://www.regering.nl de beschrijvingen per minister ongewijzigd over te nemen, zodat er in ieder geval over iedereen basisinformatie aanwezig is? Copyright daar zegt dat overnemen geoorloofd is bij bronvermelding. Of: is er al iemand bezig met het inrichten van de Wikipedia: Help-pagina of kan ik me daar op storten? -- Marza

Op de Hoofdpagina is er een vrij duidelijke vermelding "Wikipedia NL contacteren". Denk dat er al genoeg mogelijkheden zijn voor vragen. Waar ik wel zit aan te denken om een "Gebruiksaanwijzing" te maken voor Wikipedia. Dus echt een beetje zoals een boekje dat bij een gekocht softwarepakket vroeger bijzat. Met screenshots enzo. Echt goede documentatie over hoe de wikipedia software werkt is er niet. Al betwijfel ik of het wel de moeite is om daar tijd in te steken in dit stadium van Wikipedia NL. Voor de Engelstalige is er ook geen. giskart 19:36 19 oct 2002 (CEST)
Over het algemeen geldt dat veel vragen zich al doende oplossen en in zoiets als bovenstaand geval (bio's) zou ik zeggen: gewoon doen. Er is niets op tegen om de info. zo van die ministeriële sites over te nemen, maar je zult na copy/paste nog wel wat aanpassingen aan lay-out en (meestal nogal harkerige) schrijfstijl ( 'de heer dit' en 'de heer dat' enzo) willen doen. Je kunt de feiten ook in een eigen verhaaltje verwerken en wat uitbreiden met info. uit andere bronnen, dan zit je niet perse vast aan een bronvermelding. Wat was trouwens je idee voor die Help-pagina? De dorpspomp? Op zich een prima idee.
Maar: het probleem met een dorpspomp is dat er wel voortdurend iemand moet zijn om het water op te pompen als iemand dorst heeft. En dat stadium komt er wel aan, maar hebben we nog niet bereikt. Het betekent nu nog een extra belasting voor de paar meer ervaren Wikipedianen die er nu zijn. Een pomp (of 'Walkie-talkie'? 'De Kombuis'?) of een 'Gebruiksaanwijzing'? Het 'Overzicht Wiki' is daarvoor bedoeld, maar dat beantwoordt niet vragen zoals hierboven. Ik heb ook aan één beknopte pagina gedacht met alle belangrijke aanwijzingen; maar volgens mij wordt dat toch weer een boek, onleesbaar, zoals veel lange infopagina;s nu ook zijn. Bovendien, Giskart, je weet, het moeilijkste is niet het bewerken enzo. Knelpunten zijn meestal die dingen waar nog geen echte eenduidigheid over bestaat (hoofdletters, betiteling, subpages, indeling, organisatie van het materiaal enzo) en daar hoef je geen screenshots bij te maken. Ik zou dolgraag strakkere, overzichelijker infopagina's hebben, en illustraties zouden daaarbij goed kunnen helpen, maar daarmee is het probleem wat Marza aankaart denk ik niet opgelost. (amarant)
Wat ik wel graag zou zien terugkomen is de pagina Wikipedia:overleg gewenst als directe link op de recent wijzigingen pagina. Het idee van die pagina is/was; zet je commentaar ergens op de gepaste overlegpagina van het artikel waarover het gaat en plaats een link daarnaar op Index overleg gewenst zodat die vraag sneller opgemerkt kan worden zonder dat 1 bepaalde pagina steeds alle trafiek krijgt en snel lang en onoverzichtelijk is. Trouwens, we zijn hier nu wel bezig op een gebruikers-overlegpagina die eigenlijk nu ook niet de meeste geschikte plek is om dergelijke algemeende zaken te bespreken. Nauja, het kan geen kwaad. Ik wou maar zeggen dat via Index overleg gewenst te gebruiken men al een flink stuk van een "pomp" pagina zou kunnen opvangen. giskart 01:49 20 oct 2002 (CEST)
Toch alleen via de mailinglijst dan? Op zich een goed instrument, maar met een vrij hoge drempel. Van alles in vakjes invullen, verzenden, wachten op antwoord. De chat gaat sneller als er iemand is, maar heeft een grote drempel: de uitleg lezen hoe je er komt, instellen, enz enz. Bovendien, als iemand even snel raad nodig heeft om verder te kunnen duurt dat allemaal veel te lang. Al redenerend kom ik toch uit bij de pomp. Ik zou zelf zeggen: laat Marza zich erop storten; alleen zal het wat tijd vergen voordat het goed functioneert, m.a.w., voordat het druk genoeg is om meteen een vraag 'in de groep' te gooien. 'k Sta open voor betere redenering; en sorry voor deze lap tekst.--Amarant
De mailinglijst; kan alleen maar werken er voldoende mensen zijn ingeschreven. Eigenlijk bent u nog de enigste hoofdrolspeler die nog niet is ingeschreven op de lijst. Hoge drempel? Bekijk de hoofdpagina van WikiNL-l eens [klik hier] en vergelijk dat eens met die van Intlwiki-l [klik hier]. Ik denk toch dat die van WikiNL-l een flink stuk gebruiksvriendelijker is dan de andere. Probeer het eens :-) Als men niet voldoende handeling heeft om dat te doen en om een email te verzenden en daarop te reageren geloof ik niet dat een dergelijk persoon met deze wiki-software kan werken. Er is trouwens ook nog een formulier om een email te versturen als men dat wenst. Lager kan de drempel niet denk ik. giskart 01:49 20 oct 2002 (CEST)
wikipedia:wikipedia Chat is wat moeilijker om te gebruiken. Maar dat hoeft niet steeds zo te zijn. Als je op de infopagina van WikiNL-l klikt op "Wikipedia chat" kom je direct erop, tenminste met Mozilla met de chatzilla module. Maar eigenlijk is IRC niet echt geschikt hierover denk ik en er is toch trouwens zelden iemand online daar, en zeker niet van Wikipedia NL, buiten mij soms. En over die "pomp" dus, heb er niets op tegen, maar ik denk dat er al genoeg andere mogelijkheden zijn. Bijvb. Niet gevonden, wikipedia:commentaar, alle overlegpagina's, Wikipedia:Veel gestelde vragen, WikiNL-l .. giskart 01:49 20 oct 2002 (CEST)

De snelheid waarmee hier op vragen gereageerd wordt, bewijst eigenlijk het nut van een pomp. Ik stel me voor dat dat daar net zo snel werkt, alleen kan je daar ook een paar weken later nog lezen dat iemand eenzelfde probleem al eens heeft aangekaart. Terwijl tegen die tijd niemand op mijn overlegpagina gaat zoeken of daar toevallig die vraag beantwoord is.

Het gaat hier niet altijd zo snel hoor. Soms zijn er verzoeken voor overleg waar pas later of geen reactie op komt. Oproep; zie eens hier Overleg Wikipedia:Welkom Bienvenue Willkommen Reactie daar a.u.b. giskart 01:49 20 oct 2002 (CEST)

Wat de Help-pagina betreft: dat is intuïtief de eerste link waar ik op klik als ik nog even wil checken hoe het met codes, naamgeving etc. zit, terwijl daar nu niets staat. Mogelijk volstaat ook een redirect naar Wikipedia:Overzicht beheerpagina's. (marza)

Dat wikipedia:help leeg is is inderdaad niet erg goed. Naar Wikipedia:Overzicht beheerpagina's sturen lijkt mij geen goed idee. De bedoeling van die pagina is gewoon om aen overzicht te hebben van alle "wikipedia:" pagina's. giskart 01:49 20 oct 2002 (CEST)
Ik wil nog even rechtzetten dat ik wel degelijk op de WikiNL-l maillijst ben ingeschreven, sinds half of eind september, en de mailtjes in m'n bus ontvang. Ook met de Intlwiki-l maillijst ben ik al bijna een jaar goed bekend. Het is een vorm van communicatie, het is niet moeilijk, maar het is 'buiten', en dat kan naar mijn mening toch een drempel vormen. Maar goed, misschien dat het iemand lukt van de 'help'-pagina een handige, korte gebruiksaanwijzing te maken, of anders moeten we de FAQ-pagina misschien reorganiseren. -- Amarant

hey ik wou vragen of ik en mijn band een keerlangs mogen komen in radio 538 !!! want wij zouden graag een keer op willen treden voor jullie en dan zeggen jullie of het goed is en als het goed isnemen we het op en dan gaan we cd's laten maken . we zijn echt heel erg goed . we hebben ook een ker opgetreden op straat en toen hebben we 35 euro opgehaalt !!! wilt u dan ook zeggen waar het is en zo en op welek dag ok en natuurlijk ook hoe laat ! mail u ons zp snel mogelijk terug op dit E-mail adders : lunavanh-at-hotmail.com of op luna_is_cool-at-hotmail.com dank u wel .


                               groetjes van de band !!!!

Beoordelingsnominatie Weblog[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Weblog dat is genomineerd door Theo Oppewal. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20180414 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 15 apr 2018 02:04 (CEST)[reageer]