Overleg gebruiker:Mdd/Openingen/Artikel Bewustzijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herontwerp van het artikel bewustzijn[bron bewerken]

De aanleiding voor dit artikel ontstond hier

Bij het herontwerp heb ik nogal wat bedenkingen over de:

Specifiek betekenissen[bron bewerken]

Deze sectie is vertaald uit het Duits, echter:

 • Het lijkt erop dat deze lijst als een representatieve weergave van ... (wat eigenlijk) niet houdbaar is.
  • Het lijkt op een representatie van steeds complexere vormen van bewustzijn.
  • Deze vormen letterlijk vertaald zijn in het gangbare taalgebruik alleminst gangbaar. Misschien spelen zij ergens in een wetenschap wel een belangrijke rol? - Mdd 12 nov 2007 20:29 (CET)
Een alternatief hier kan zijn
 • Een lijst met bewustzijns tegenstellingen (als een soort iets uitgebreidere introductie) is hier misschien wel acceptabel. bv tussen Actief en pasief bewustzijn; bewustzijn en onderbewustzijn; hoger en lager bewustzijn..!?
  • Dit botst echter mogelijk met de verdere bespreking... of toch niet omdat in het vervolg alle delen op zichzelf besproken worden. - Mdd 12 nov 2007 20:29 (CET)

Tekst over ontwikkelingsfases verwijderd[bron bewerken]

Ik heb de volgende tekst weer uit het artikel verwijderd:

In de tegenwoordige filosofie en de natuurwetenschappen zijn verschillende ontwikkelingsfasen of stadia van het bewustzijn te onderkennen:

 1. Bewustzijn als het doorleven of bezielt zijn: Een begrip in verschillende religies of als de onbegrensde werkelijkheid in mystieke stromingen.
 2. Bij bewustzijn zijn: Hierbij is de waaktoestand van een organisme bedoeld, dat zich o.a. van slaaptoestand en bewusteloosheid onderscheid. In dit opzicht laat bewustzijn zich empirisch en objectief beschrijven en gedeeltelijk begrenzen. Veel wetenschappelijk onderzoek leggen hierbij de vraagstelling vast, dat de hersenen en het bewustzijn samenhangen.
 3. Bewustzijn als fenomenaal bewustzijn: een levend organisme, dat fenomenaal bewustzijn bezet gaat niet alleen op reis maar, doorleeft dit ook. Fenomenaal bewustzijn staat voor de subjectieve kwaliteiten van de ervaring, die niet reduceerbaar blijken tot objectieve breinprocessen. Het is algemeen bekend, dat dieren met een toerijkend complexe hersenstructuur een dergelijk bewustzijn hebben. In dit kader is het Qualiaprobleem een uitdaging voor de natuurwetenschap.
 4. Bewustzijn als denkend bewustzijn: Een levend wezen, dat denkend bewustzijn heeft, heeft gedachten. Wie zo iets denkt, zich herinnert, plant of verwacht, dat iets het geval is, heeft een dergelijk soort bewustzijn. Dit is als intentionaliteitsprobleem een uitdaging voor de natuurwetenschappelijke verklaring.
 5. Bewustzijn van zichzelf en z'n eigen mentale toestand: Zelfbewustzijn in deze zin hebben levende wezens, die niet alleen fenomenaal bewustzijn, maar ook denkend bewustzijn hebben, maar zich er ook van bewust zijn, dat zij een dergelijk bewustzijn hebben. Dit zelfbewustzijn maakt een bewustzijn mogelijk van jezelf als individu. Men treft dit aan bij de mens en rudimentair bij enige zoogdieren.
 6. Individualiteitsbewustzijn bezit, diegene die zichzelf en zijn individualiteit bewust is, en de anders geaardheid van andere levende wezens waarneemt.

Het gebruik van het begrip bewustzijn is uiteindelijk altijd op een van deze betekenissen en daarmee verbonden begrenzingen aangewezen. Ook liggen er aan deze typen verschillende wereldbeschouwingen ten grondslag. Een algemene definitie van het begrip is opgrond van deze verschillende betekenissen, dan ook zeer moeilijk te realiseren.

Dit deel uit het Duitse artikel is heel subjectief. Dit artikel biedt in plaats hiervan een neutraal overzicht van vormen van bewustzijn. - Mdd 12 nov 2007 22:18 (CET)

Verdere artikelen die aandacht behoeven[bron bewerken]

Afbeeldingen[bron bewerken]

Over de bewustzijn: onderwerpen[bron bewerken]

Voorlopige opmerkingen hier
 • Het is echt de vraag wat nu tot onderwerp en wat als verschijnsel moet worden aangemerkt. M.a.w. overlap tussen de hoofdstukken moet worden vermeden.
 • Onderwerpen die nu overlappen:
  • ...
  • Onderbewustzijn - ook genoemd als vorm van bewustzijn
 • Mogelijke verdere onderwerpen:
  • Localisatie van bewustzijnsverschijnselen
  • ...
 • Ik zou dit toch liever herbenoemen tot de opbouw van het bewustzijn