Overleg gebruiker:Michiel1972/Archief/mei 2016

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Deze archiefpagina bevat overleg van mei 2016.

Expo Haarlemmermeer[bewerken]

Hallo Michiel1972, zou je mij uit willen leggen wat de encyclopedische relevantie is van Expo Haarlemmermeer? Er zijn veel meer van dergelijke gebouwen, wat maakt deze zo bijzonder dat het een encyclopedisch artikel verdient? Dqfn13 (overleg) 11 mei 2016 22:32 (CEST)

Hoi, als het aan mij ligt mag elke evenementhal een plaatsje op wikipedia. gr Michiel1972 15 mei 2016 20:03 (CEST)
Is er dan wel voldoende over geschreven? Want uit de huidige tekst en uit jouw mening blijkt niet dat de gemeenschap er ook zo over denkt/hoort te denken. Dqfn13 (overleg) 15 mei 2016 20:14 (CEST)

Plaatsen in Atjeh[bewerken]

Beste Michiel1972. Op een artikel wilde ik een aantal plaatsen met rode links linken aan bestaande artikelen en toen stuitte ik op iets merkwaardigs. Jij hebt ooit een Categorie:Plaats in Atjeh aangemaakt met meer dan 6000 lemma's en met je bot een groot aantal artikelen. Diverse plaatsen kom ik in deze categorie niet tegen. Maar weel heel veel artikelen over de kleinste onderdelen van steden of dorpen (kampongs, in jouw artikelen meestal als dorp omschreven. B.v Seuneubok Tuha I is een kampong (zie id:Seuneubok Tuha I, Darul Aman, Aceh Timur). Zo is er ook Seuneubok Tuha II en tientallen andere Seuneuboks, allemaal onderdeel van het onderdistrict Darul Aman. Regentschappen (kabupaten), steden (kota), onderdistricten (kecematan) en dorpen (desa) lijken me relevant, maar veruit de meeste kampongs -met een gering oppervlak en inwonertal- lijken me dat niet.
Juist omdat regentschappen, steden en onderdistricten veelal ontbreken ontstaat er nu nogal een vreemd beeld van een gebied met grote aantallen kleine "dorpjes". Dit is niet juist en dit zou hersteld moeten worden. B.v. door het woord dorp te vervangen door Kelurahan of desa. Dan blijft er nog een probleem met pagina's als Darul Aman of Wanajaya: dit zouden geen doorverwijspagina's moeten zijn. Bovendien verwijzen ze niet door naar alle plaatsen binnen het onderdistrict, maar aleen naar de dessa's die met dezelfde naam beginnen. Met vriendelijke groet, De Geo (overleg) 22 mei 2016 17:04 (CEST)

Hoi, even je punten aflopen:
  • ik heb gebruik gemaakt van een vrij recente bron bij het aanmaken van de artikelen. Wellicht zijn oude nederzettingen hernoemd of samengevoegd?
  • helaas ontbreken er op nl.wiki nog veel artikelen over regentschappen en onderdistricten. Maar is dat een reden om kleine nederzettingen niet op te nemen?
  • in de introductiezin van de botartikelen heb ik de term 'dorp ' vermeden door 'plaats' te gebruiken. Ik zie alleen dat in de infobox nog van dorp wordt gesproken.
  • waarom dient Darul Aman of Wanajaya geen doorverwijspagina te zijn? Ik geef geen garantie op compleetheid, maar als er dorpen of onderdistricten dezelfde naam hebben is een dp nodig. Het is niet de bedoeling, zoals jij suggereert dat ze alleen naar alle plaatsen binnen het onderdistrict moeten wijzen.
Michiel1972 23 mei 2016 00:26 (CEST)
Dank je voor je antwoord. Maar door op deze wijze de topografie weer te geven:
  • heb je botartikelen over buurten en wijken, maar niet of nauwelijks over de dorpen en steden waarbinnen ze liggen
  • dorpen en steden staan er niet in of ze zijn er alleen als dp's; deze verwijzen dan alleen door naar de wijken en buurten die beginnen met de naam van stad of dorp; de overige wijken en buurten worden niet genoemd en stad of dorp worden niet beschreven; bij plaatsen met dezelfde naam worden wijken en buurten in verschillende delen van het land samen genomen -> neem b.v. Benteng. Dit is een dp. Het woord benteng betekent fort. Diverse plaatsen met een (v.m.) fort hebben een wijk Benteng, maar in zo'n dp wordt het begrip niet genoemd
Dit geeft een vreemd beeld voor Indonesië: het laagste niveau, waar een database met statistische gegevens van is, vult categorieën vol met "plaatsen", maar het niveau daarboven, steden en dorpen, kom je nauwelijks tegen.
In het verleden was er wel eens discussie over al die gehuchten in Frankrijk. Ik ben niet tegen het opnemen van artikelen over allerlei gehuchten, maar vind wel dat de lagen erboven eerder een vermelding op wikipedia verdienen. Handmatig deze zaken ordenen is ondoenlijk. Kan dit met een bot?
Zal ik dit anders eens in het geografiecafé aankaarten?
De Geo (overleg) 23 mei 2016 13:32 (CEST)

Aanvulling: op Categorie:Plaats in Oost-Kalimantan staat een serie artikelen over desa's op West Banka (Bangka Barat) in de propinsie Banka-Billiton. Deze bevatten allemaal de fout dat ze in de verkeerde categorie en in de verkeerde provincie liggen.De Geo (overleg) 22 mei 2016 22:34 (CEST)

CBS-codering[bewerken]

Hallo Michiel,

In een stukje over de Territoriale Indeling van Rotterdam kwam ik de voor mij nieuwe term CBS-codering tegen. Niet te vinden in Wikipedia en op het internet krijg ik allemaal hits waarbij de term bekend wordt verondersteld.

Tussen die zoekresultaten stond ook een Wikipedia Overlegpagina over de verwerking van bevolkingsstatistieken. Jij schreef daar: "Nog beter zou zijn als we de CBS-codering opscharrelen, in de infobox van de gemeenten toevoegen en het zoeken op basis van de code laten plaatsvinden. Er vanuitgaande dat de inwonertallen ook op cbs-code beschikbaar zijn..(en dat was dacht ik niet het geval) "

Een verklaring van dit begrip hoort m.i. op Wikipedia thuis. Kan jij me zeggen waar ik dit kan vinden? Of ben je misschien bereid dit lemma zelf te schrijven?

Henk van Haandel (overleg) 31 mei 2016 10:28 (CEST)

Hoi, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemeentenummer#Nederland voor uitleg over de CBS code van gemeenten. Deze gemeentecode wordt intern op wikipedia alweer jaren gebruikt voor het opzoeken van de inwonertallen. (Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjabloon:Array_Nederland_gemeentes_inwonertallen ). Voor wijken en buurten is ook zo'n CBS code beschikbaar, maar daar wordt geloof ik niets mee gedaan hier. Michiel1972 31 mei 2016 19:30 (CEST)

Bedankt, de informatie was er dus al. Maar in het hele verhaal kwam de term "CBS-codering" niet voor. Niet zo vreemd dan dat ik er met de zoekfunctie in Wikipedia noch met Google terechtkwam. Heb nu maar een tussenkopje geplaatst, want vindbaarheid van de inhoud is essentieel voor een encyclopedie.

Henk van Haandel (overleg) 1 jun 2016 07:33 (CEST)