Overleg gebruiker:Piotrpavel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hallo Piotrpavel, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikipedia! Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English
Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 1.979.276 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
Crystal Clear app lassist.png De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels
Gtk-dialog-info.svg Portaal:Hulp en beheer
Algemene handleiding van Wikipedia
Crystal Clear app Startup Wizard.png Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik
Crystal Clear app kedit.svg Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken
Cicero.PNG Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen
Crystal Clear action apply.png Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia
Nuvola apps important yellow.svg Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt
Nuvola apps ksirc.png Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen
Crystal Clear app file-manager.png Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel
Nuvola apps edu languages.svg Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia
Signature button.png

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Voor ouder overleg zie Archief

Mexipedium[bewerken]

Ik heb gisteren, maar ook eerder, meerdere bronloze etymologieën weggehaald die geplaatst waren door gebruiker Johan N. Ik heb ongeveer twee jaar geleden ook op de gebruikerspagina een bericht geplaatst met een lijst van de etymologieën van zijn hand die ik kwestieus vond en waar ik een bronverzoek voor had geplaatst. Ondanks dat Johan N tussentijds wel actief is geweest, is hij hier nooit op ingegaan.
In geval van Mexipedium, is een etymologie met Mexico en pes goed mogelijk, maar ik zou net zo goed het kunnen afleiden van Mexico en πεδίον, dat ook middenvoet kan betekenen. Dan moet een bron meer uitsluitsel gaan geven. En als je deze bron bekijkt, dan wordt er weer een andere etymologie gegeven:From Mexico, where this monotypic genus is found, and the Greek 'pedilon', a slipper or shoe. Dat lijkt ook weer overeen te komen met dat Mexipedium, wat men in Engels noemt, een (lady's) slipper orchid is. Maar dan is het wel weer vreemd dat de naam dan niet Mexipedilum is en de -l- opeens verdwenen is. Of de bronloze etymologie van de Engelse Wikipedia dan wel klopt, weet ik niet.
Maar, gegeven de complexiteit, mag je niet zomaar bronloos wat gaan beweren en al helemaal niet zelf maar wat gaan bedenken in zulke gevallen. Of Johan N dat heeft gedaan weet ik niet, maar ik ben wel erg veel onregelmatigheden tegengekomen. Zonder bron, vertrouw ik het niet meteen. Het kan ook zijn dat een mogelijk onjuiste naamgeving of mogelijk onjuiste etymologie afkomstig is van de auteurs die het geslacht voor het eerst hebben beschreven, maar dat moet dan duidelijk uit de tekst blijken. Al met al, hoop ik dat het duidelijk is, waarom ik ook de tweede keer, desbetreffende kwestieuze etymologie heb verwijderd. Met vriendelijke groet, Wimpus (overleg) 24 aug 2019 15:46 (CEST).

Dank voor je toelichtende reactie, Wimpus. De russische wiki geeft dezelfde etymologie, maar net als de engelse onbebrond. Je bent hier bovendien de wetenschappelijke etymologie-specialist, en ik ben na een tamelijk langdurige wiki-sessie enigszins moe. Keep up the good work! mvg Piotrpavel (overleg) 24 aug 2019 17:18 (CEST)

Community Insights Survey[bewerken]

RMaung (WMF) 7 sep 2019 02:58 (CEST)

Archivering[bewerken]

Hallo Piotrpavel,

Als je een deel van je overlegpagina wilt archiveren, kan je dat plaatsen op Overleg Gebruiker:Piotrpavel/Archief of een andere vergelijkbare naam. Het is niet de bedoeling om jouw archief in de hoofdnaamruimte van de encyclopedie te plaatsen. De {{nuweg}}-nominatie die iemand meende te moeten toevoegen is natuurlijk niet de manier om jou te helpen om dit op een goede manier te doen. Nu is alleen jouw nuweg-nominatie daar beland, nadat ik de pagina voor je wilde hernoemen. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 8 sep 2019 02:03 (CEST)

Naturalisme[bewerken]

Beste Piotrpavel, hier en daar heb ik wat moeite met je bewerkingen. Even een paar punten uit de eerste alinea's: Een gekunsteld plot is iets heel anders dan een ingewikkeld plot. Een gekunsteld plot maakt gebruik van allerlei kunstgrepen (zoals briefjes uit de hemel) en onwaarschijnlijkheden. Ingewikkeld is met veel verwikkelingen. Een auctoriale verteller is de gebruikelijke naam, niet een alleswetende verteller. Alwetend zou wel goed zijn, alleswetend is te populair. Ook het weghalen van een woordje als 'vaak' is niet de bedoeling. Sommige romantici behandelen juist wel het alledaagse, bijvoorbeeld Charlotte Brontë in Shirley en Villette. Ook verwijder je daar ten onrechte het woordje naturalisme. Je mist namelijk een hoop nuances: In de romantiek staan de held en de kunstenaar centraal, bij het realisme wordt dat de man in de straat, de arbeider. Het naturalisme daalt maatschappelijk nog verder af, en stelt ook de prostituee of de zieke centraal. Lang niet alle naturalisten stellen de zieke centraal, daarom stond er ook het woordje soms. En hoezo vormen zieken een maatschappelijke afdaling? Regelmatig zijn die zieken juist welgesteld, zoals Eline Vere. Zou je hier nog een keer naar willen kijken? Floortje Désirée (overleg) 9 sep 2019 20:47 (CEST)

Reminder: Community Insights Survey[bewerken]

RMaung (WMF) 20 sep 2019 21:06 (CEST)