Overleg gebruiker:SrananFasi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inleiding[brontekst bewerken]

Wil je overleg met mij, plaats een bericht of stuur bij voorkeur een bericht.

Overleg dat is afgelopen, wordt weer verwijderd.

Werkproject Suriname[brontekst bewerken]

Hoi SrananFasi, gezien je interesse voor Suriname, wil je graag informeren over het Wikiproject Suriname. Deze heb ik in elkaar gezet na afstemming op het project Wiki goes Caribbean. De opzet is zo dat het onderwerp Suriname nu aan de ene kant op zichzelf staat en aan de andere kant nauw verbonden blijft met Wiki goes Caribbean. Als je zin hebt, dan die ik je graag verschijnen als deelnemer. Ymnes (overleg) 11 jul 2020 14:14 (CEST)

Bedankt voor de uitnodiging, ik kan helaas niet meedoen. Maar zal natuurlijk altijd wel een beetje werken aan Suriname gerelateerde pagina's, helaas geen tijd om hele pagina's te maken. Beschouw mij maar als corrector op de achtergrond ;) SrananFasi (overleg) 20 jul 2020 17:47 (CEST)
Dat is ook heel welkom hoor! Ik zag je de eerste al doen en ik had hier al twee mensen voor gevraagd die me niet konden helpen. In het grijze blok staan onderaan subpagina's van het werkproject genoemd (van Portaal tot en met Artikelwensen) nog enkele teksten die ik met een woordenboek en vertaalhulp zo goed als het ging naar het Sranan tongo heb proberen te vertalen. Heb je misschien tijd om die ook nog te corrigeren? Ymnes (overleg) 20 jul 2020 17:57 (CEST)

Slavenarmband[brontekst bewerken]

Hallo SrananFasi, enige tijd geleden heb je een opmerking geplaatst op deze OP. Sindsdien is daar veel geschreven over de oorsprong van de slavenarmband. Albert Helman veronderstelt dat de naam "slavenboei" die in Suriname gebruikelijk is, teruggaat op de 'boeien' waarmee geboeid werd in de slaventijd. In het artikel stond aanvankelijk de zin De naam slavenarmband refereert aan de platte boeien die slaven in Afrika en de Caraïben om hun armen kregen om ontsnapping bij transport te voorkomen. Hannolans betwist dat in Suriname slaven geketend werden, en stelt dat zij eenvoudigweg geen kant op konden omdat ze geen burgerrechten hadden en straffen werden uitgedeeld bij overtreding. Hij gaat er vanuit dat de boei in Suriname vooral een 'iconisch symbool van de slavernij is en vaak wordt gebruikt in de afbeeldingen van de afschaffing ervan'. Zou je de paragraaf over de herkomst eens willen lezen? Ik ben benieuwd naar je commentaar. Vriendelijke groet, Kattiel (overleg) 7 aug 2020 18:28 (CEST)

Ik heb geen opmerking over de slavenarmband zelf geplaatst, daar weet ik niet zoveel van. Het was een opmerking over de term "tot slaaf gemaakt". Of de slavenarmbanden, zoals in het artikel afgebeeld, in de slaventijd in Suriname werden gedragen is mij niet bekend. Albert Helman, helemaal terecht aangehaald als goede bron (want objectief schrijver), heeft er niet zoveel over gemeld in zijn boeken. Of ik moet dat hebben gemist.
Andere boeien, en niet als sieraden bedoeld, werden wel degelijk uitgebreid gebruikt in Suriname.
Tot slaaf gemaakten werden geboeid in Suriname in het fort bij straffen, maar ook op de plantages. Google maar op "kromboei" bijvoorbeeld. Ook tijdens het werken op plantages werden tot slaaf gemaakten geboeid, als straf bijvoorbeeld. Boeien omdoen, puur om ontsnappen te voorkomen in het algemeen, zal niet veel voorgekomen zijn. Bijna alle plantages waren erg afgelegen en veel plantagehouders hadden daarom ook belang erbij om de tot slaaf gemaakten het leven niet te hard te maken. Wat ga je doen tegen meer dan 100 tot slaaf gemaakten op een verre plantage met een handjevol mensen? (de eigenaar, zijn vrouw, kinderen, blank-officier en de basja(s)). Om de tot slaaf gemaakten eronder te houden, werden lijfstraffen en boeien gebruikt. Of ze stuurden ze naar "de stad" (Paramaribo) om daar in het fort gestraft te worden (lees gemarteld en meestal gedood). Hoe wreedaardig het leven op een plantage was, kon enorm verschillen. Hoe wreedaardiger de behandeling van tot slaaf gemaakten, hoe groter de klans dat de plantage later werd overvallen en alle blanken vermoord, is mijn stellige overtuiging. Vriendelijk groet SrananFasi (overleg) 8 aug 2020 10:36 (CEST)
Dank voor je uitgebreide antwoord SrananFasi. Ik ga bekijken wat ik ervan in het artikel kan inpassen. Vriendelijke groet, Kattiel (overleg) 8 aug 2020 17:37 (CEST)

Fathh[brontekst bewerken]

Hoi SrananFasi, ik zag dat je als bronvermelding fathh.com inwisselde voor de nog werkende link naar De Ware Tijd. Ik kijk zelf ook vaak of de oorspronkelijke bron nog online is en ik vind het dan ook een goede zet dat je die wijziging deed! Zelf heb ik echter niet kunnen achterhalen of Fathh een samenwerking is van een handvol media of een site met illegale kopieën. Ben je er zeker van dat die website illegaal is of schat je dat in? Wie zit daar bijvoorbeeld achter, weet je dat? Ymnes (overleg) 6 jan 2021 13:05 (CET)

Ze kopiëren de gehele tekst van de nieuwssites, daarmee is het illegaal. In feite dus diefstal. Alleen samenvattingen mogen worden gekopieerd met een duidelijke link naar de bron. SrananFasi (overleg) 6 jan 2021 13:29 (CET)
Ben je er zeker van dat dit zonder toestemming gebeurt? Want ik heb geen idee wat erachter zit. Ymnes (overleg) 6 jan 2021 13:33 (CET)
Waarom zou een uitgever toestaan dat hun hele site wordt gekopieerd en gepubliceerd op een andere site? Het is gewoon een scrape-bot site die alles opslaat in eigen database. Google maar op scraper. SrananFasi (overleg) 6 jan 2021 15:09 (CET)
Hoi SrananFasi, dit liet me niet los en ik ben aan het zoeken geweest en heb uiteindelijk gevonden dat Fathh blijkbaar wel "in samenwerking" is met die zes media, zie hier. De app heb ik niet, maar daar schijnen wel advertenties op te zitten. Ik neem aan dat dat het betaalmodel voor die zes media is. Indien voorhanden, zal ik trouwens wel naar de pagina's op de websites van die media linken. Maar ik heb geen aanleiding meer om te denken dat Fathh niet legaal zou zijn. Ik dacht ik laat je die gevonden link nog even zien. Ymnes (overleg) 11 jun 2021 17:15 (CEST)