Overleg gebruiker:Vysotsky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Taalvaardigheid
nl-N Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-2 This user has intermediate knowledge of English.
de-2 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf fortgeschrittenem Niveau.
fr-2 Cet utilisateur dispose de connaissances intermédiaires en français.
Gebruikers per taal

Naar Archief overlegpagina Gebruiker:Vysotsky (2009-2020)

Hoe groot is het verschil?[brontekst bewerken]

JTvD / KNAW[brontekst bewerken]

Dag Vysotsky, worden de "experten" ook tot de categorie "Leden" gerekend? Zie hier. Hartenhof (overleg) 31 dec 2020 21:08 (CET)

"Leden" zijn leden van de KNAW, experts zijn geen leden van de KNAW. De ledenlijst van de KNAW wordt netjes bijgehouden op de website van de KNAW zelf. Overleden leden worden verwijderd, nieuwe leden worden toegevoegd. Ik heb eerder contact gehad met de KNAW over de lijst. Ik ken de discussie op de overlegpagina en zal over dit specifieke geval contact opnemen met de KNAW, maar ik heb geen enkele twijfel over de uitkomst. Vysotsky (overleg) 31 dec 2020 21:14 (CET)
Oeps... ik had die overlegpagina niet bekeken. Mijn vraag was dus overbodig... Hartenhof (overleg) 31 dec 2020 21:21 (CET)

Marcel Van den Broecke[brontekst bewerken]

Dag Vysotsky, U hebt goed gehandeld op dit lemma en uitstekend gereageerd op de overlegpagina. Een klein discussiepuntjeːvindt u het beter om artikels niet in cursief te plaatsen? Ik zou alle geschriften van iemand, die men citeert, boeken of atikels, in cursief zetten. Niet dat het wereldschokkend is. met hartelijke groeten, Andries Van den Abeele (overleg) 2 jan 2021 10:35 (CET)

Beste Andries Van den Abeele, Dank voor de mededeling. Voor wat betreft bronvermelding en bibliografie: ik ken de (zeer verschillende) wetenschappelijk gebruikelijke versies, en probeer me op Wikipedia voor wat betreft bronvermelding ongeveer te houden aan deze op NL-Wiki voorgestelde stijl. Voor wat betreft literatuurlijsten en bibliografieën volg ik een korte versie van wat in de wetenschap gebruikelijk is. Belangrijkste punten hiervan: boek- en tijdschrifttitels cursief, titels van tijdschriftartikelen tussen enkele aanhalingstekens, ISBN vermelden bij non-fictie boeken. Dat betekent (in het kort) bij resp. een boek en tijdschriftartikel:
  • Marcel van den Broecke: Ortelius atlas maps. An illustrated guide. (2nd rev. ed.) Houten, Hes & De Graaf, 2011. ISBN 978-90-6194-380-8
  • Marcel van den Broecke: 'How rare is a map and the atlas it comes from? Facts and speculations on production and survival of Ortelius’ Theatrum Orbis Terrarum and its maps'. In: The Map Collector, 1986, 36: p. 2-15. Online version at Orteliusmaps.com
  • met vriendelijke groet, Vysotsky (overleg) 2 jan 2021 12:52 (CET)

Verifizierung der Identitäten[brontekst bewerken]

Dag Vysotsky, we hadden het eerder hierover. Een Duitse bewerker levert een interessante bijdrage aan de discussie. Zelf ben ik er nog steeds niet uit. Groet, Hartenhof (overleg) 22 jan 2021 23:33 (CET)

Interessant. Klinkt aannemelijk. Vysotsky (overleg) 23 jan 2021 01:38 (CET)

Lux[brontekst bewerken]

Ha Vysotsky, long time no see. Ik hoop dat het je goed vergaat. Hierbij de lemma Lux , een oude Nederlandse tijdschrift over fotografie. Het is kort en bepaalt geen hoogvlieger, maar ik dacht ik laat het je weten aangezien fotografie en media jouw interessevelden zijn. Oh en in die kader interesseert de lemma Charles Binger je misschien ook. Groet, Chescargot ツ (overleg) 2 feb 2021 17:08 (CET)

Beste Chescargot, Dank. Interessante artikelen. Dat van Binger ga ik van een paar foto's voorzien. Vysotsky (overleg) 3 feb 2021 23:31 (CET)
Dank voor de aanvullingen! Ik zie dat jij ook Wiki-data items doet. Zou je in dat geval, wanneer het je uitkomt, een Wikidata-item aan Thomas Johannes Werndly kunnen plakken? Het lijkt erop namelijk op dat die lemma, m.i. een interessant figuur, onder de radar van de Wikidata-mensen ligt. Chescargot ツ (overleg) 4 feb 2021 13:41 (CET) Uitgevoerd Uitgevoerd

Kristofer Schipper[brontekst bewerken]

Dank voor de bronvermelding. Op de Engelse wiki zie ik dat zijn vrouw Yuan Bingling onlangs ook is overleden. Helaas geen bronvermelding. VanBuren (overleg) 19 feb 2021 17:54 (CET)

Wat een zeldzaam amateurisme is er in deze zaak te zien op de Nederlandstalige Wikipedia: Schipper wordt elke dag een keer dood verklaard en weer tot leven gewekt, en tegelijkertijd wordt hij op de hoofdpagina van Wikipedia-NL onder Recent overleden vermeld. Om het nog pijnlijker te maken zie ik collega's een door mij gevonden bron voor het overlijden op de Engelstalige Wiki toevoegen, en een dag later de overlijdensdatum op de Nederlandstalige Wikipedia verwijderen. Vysotsky (overleg) 20 feb 2021 18:12 (CET)
Hallo Vysotsky. Respect voor je zoeken naar bronvermeldingen, maar ik heb een probleem met de term amateurisme die je hierboven neerschreef. Wat is de noodzaak om zo snel een overlijdensdatum aan het lemma toe te voegen? De gevonden bronnen zijn weliswaar steeds geloofwaardiger geworden, met name het in memoriam door prof.Verellen. Interpretatie van de bronnen blijft echter subjectief zolang de familie nog geen bevestiging heeft gegeven. Ik kan dan ook begrip opbrengen voor eerdere verwijderingen van de overlijdensdatum een wat minder voor het steeds weer toevoegen daarvan. Hier is eerder sprake van een vaag grensgebied tussen accuraatheid en terughoudendheid, niet van amateurisme. Ik heb hier geen concrete oplossing voor. Achteraf gezien zou het beter zijn geweest als de gevonden bronnen en de interpretaties daarvan eerst in wat voorzichtiger termen op de overlegpagina bij het lemma over prof.Schipper waren vermeld. Groet, Guss (overleg) 21 feb 2021 12:18 (CET)
Beste Guss, Dank voor je bericht. We zijn het er over eens dat overlijden alleen gemeld moet worden als dat uit betrouwbare bron bevestigd kan worden. Ik zocht voor de melding van het overlijden van Schipper dus een serieuze bron -mede omdat ik door een tweet van een collega-hoogleraar van Schipper overtuigd was van de correctheid van het bericht. Het amateurisme ligt voor mij in de combinatie met de homepage van Wiki, waar het overlijden wél gemeld werd (mogelijk gevoed door Wikidata), en het herhaald invoegen en weghalen van de overlijdensdatum, tot 2 dagen na overlijden. Vysotsky (overleg) 21 feb 2021 12:47 (CET)
De dochter van prof.Schipper heeft een berichtje aangemaakt op [1], Ik heb je eerdere aanvulling opnieuw toegevoegd Guss (overleg) 21 feb 2021 14:32 (CET)

Hier wreken de platte gezagsverhoudingen in Wiki zich. Van die platheid ben ik in principe een groot voorstander, maar in dit soort gevallen is het lastig, omdat overlijden uiteraard een delicate zaak is. Ik heb nu enkele keren meegemaakt dat mensen het aardig vonden om iemand op Wiki onterecht zogenaamd te laten overlijden, maar ook enkele malen dat familieleden probeerden een overlijdensdatum toe te voegen (of te corrigeren) -waarop dat teruggedraaid werd. Wikipedia is een encyclopedie, maar ook een nieuwsbron. Toen ik in juli 2017 afgelegen in Italië zat, zag ik het nieuws van overlijden van een bevriende onderzoeker in Wikipedia -toegevoegd vanaf een eenmalig gebruikt IP-adres. Misschien zouden we een soort meldpunt voor familieleden van overleden mensen met een Wikipedia-lemma moeten hebben, naar analogie van OTRS? Vysotsky (overleg) 22 feb 2021 13:18 (CET)

De ex-echtgenote Wendela Schipper-Gorter en zijn latere echtgenote Yuan BingLing ondertekenen beiden vandaag de overlijdensadvertentie in de NRC... Paul Brussel (overleg) 23 feb 2021 12:13 (CET)
Het lang verwachte in memoriam van Rik Schipper door Max Pam stond vanochtend in de Volkskrant: 'Rik Schipper, beroemd sinoloog en enige westerse tao-meester, had veel moeite met Nederland'. Vysotsky (overleg) 3 mrt 2021 12:36 (CET)
En passant corrigeert Pam de NRC nog, onder andere over de term "bewust ongehuwde moeder", geeft hij de naam van de biologische vader van Schipper en maakt hij duidelijk waarom Schipper in Zweden geboren werd. Vysotsky (overleg) 3 mrt 2021 12:47 (CET)

Groepsfoto Euwe 1935[brontekst bewerken]

Ha Vysotsky,

Twee dingetjes;

1. Wat is de reden dat je de noot betreffende L.H. op ten Noort verwijderd hebt? Klopt het niet? Indien het wel klopt, ben je het ermee eens dat ik het als noot met een stukje extra E informatie terugvoeg in de ondertitel van de foto in Delftsche Studenten Schaak en Bridge Club ''Paris''?
2. In de tekst van de foto zoals je in Commons hebt geschreven wordt van Max Levenbach als zijnde de voorzitter gesproken, echter dat was hij in 1935 niet meer. De voorzitter was toen Trotsenburg, zie Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

Terzijde, zoals in de kroeg geschreven, vermoed ik overigens dat nummer vier staand van links dezelfde Trotsenburg is, maar ik ben nog zoekend naar meer vergelijkingsmateriaal. Leuk overigens tot welke ontdekkingen dergelijke zoekverzoekjes steeds maar doen :) Groet, Chescargot ツ (overleg) 24 feb 2021 09:20 (CET)

Beste Chescargot, De noot haalde ik weg omdat noten op die pagina typografisch vreemd terecht komen en omdat dezelfde tekst direct links stond (dus in mijn ogen niets toevoegde). De inhoud van de noot was compleet correct. Noten in onderschriften lijken me in het algemeen geen goed idee, maar ik streef dan ook meestal naar beknoptheid. Op de metadata van de foto in Commons had ik gisteren Levenbach al betiteld als "former president". De samenwerking met zo'n foto toont overigens de kracht van Wikipedia -al moet er natuurlijk wel iemand zijn die de foto überhaupt uit het archief plukt en iemand die Kmoch en Vidmar herkent. Vysotsky (overleg) 24 feb 2021 10:44 (CET)
Prima dan! Ik heb inmiddels het Max Euwe Centrum en Nederlandse Schaakbond aangeschreven met de vraag of zij duidelijkheid kunnen verschaffen over de niet met zekerheid geïdentificeerde figuren... Let's see. Chescargot ツ (overleg) 24 feb 2021 10:49 (CET)