Overleg Wikipedia:Wikiproject/Cariben

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom in het Caribisch café!
Zie WP:Cariben

Dubbelingen[brontekst bewerken]

Wikipedia:Wikiproject/Wiki goes Caribbean

Gewenste artikelen over Aruba
Gewenste artikelen over Bonaire
Gewenste artikelen over Curaçao
Gewenste artikelen over Saba
Gewenste artikelen over Sint Eustatius
Gewenste artikelen over Sint Maarten
Gewenste artikelen over Suriname

@MichellevL (WMNL), Caribiana: ik zie dat Michelle in deze lijst door middel van een andere sortering een dubbeling heeft gemaakt met de individuele lijsten van de (ei)landen (zie rechts hiernaast), terwijl deze hoofdpagina juist bedoeld was voor artikelen die overlappend zijn voor meerdere (ei)landen: suggesties die enkel over één land gaan zouden alleen daar vermeld moeten worden. Het gevolg is nu dat er los van elkaar updates worden toegevoegd op deze lijst en de landenlijsten. Na verloop van tijd ziet dat er als volgt uit:

Tijdsmoment Deze lijst lijsten met (ei)landen
startsituatie suggestie 1
suggestie 2
suggestie 3
suggestie 4
suggestie 5
suggestie 1
suggestie 2
suggestie 3
suggestie 4
suggestie 5
aanvulling suggestie 6
suggestie 7
suggestie 8
suggestie 9
huidige situatie suggestie 1
suggestie 2
suggestie 3
suggestie 4
suggestie 5
suggestie 6
suggestie 7
suggestie 1
suggestie 2
suggestie 3
suggestie 4
suggestie 5
suggestie 8
suggestie 9

Het probleem is dus dat alle lijsten uiteindelijk incompleet zijn, want de suggesties 6 en 7 ontbreken op de ene lijst en de suggesties 8 en 9 op de andere lijst. Volgens mij is de enige oplossing om deze onwenselijke situatie te voorkomen, door een duidelijke scheiding aan te brengen tussen óf overlappend óf specifiek over één (ei)land. Met andere woorden, de situatie zoals ik hem hier een paar jaar geleden had gemaakt. Kunnen jullie je er ook in vinden? Ymnes (overleg) 3 jul 2020 12:41 (CEST)[reageer]

Hi Ymnes, dankjewel voor dit bericht en ik denk dat ik het probleem begrijp. Ik heb de sortering van de pagina aangepast op verzoek van de leden van de werkgroep, omdat zij het overzichtelijker vonden om een thematische lijst te hebben om uit te kiezen en niet een lijst die per eiland gesorteerd was. Maar ik begrijp ook dat het niet wenselijk is om incomplete lijsten te hebben. Is er een manier om op beide manieren te sorteren (thematisch en per eiland) en tegelijk ervoor te zorgen dat alles compleet is? MichellevL (WMNL) (overleg) 3 jul 2020 15:34 (CEST)[reageer]
Hoi Ymmes, zoals Michelle aangeeft doet dit probleem zich voor sedert de aanmaak van de thematische lijst. Doordat de gegevens van de lijsten (kennelijk) niet aan elkaar gekoppeld zijn levert dat problemen en discrepanties op. Zoals waar te zoeken naar de rode link om een artikel aan te maken of wanneer gegevens op de ene lijst worden verwijderd en op de andere niet. De thematisch lijst vind ik trouwens ook zeer nuttig.Caribiana (overleg) 3 jul 2020 17:12 (CEST)[reageer]
@MichellevL (WMNL), Caribiana: Software-technisch is er alleen een heel complexe manier (met sjablonen en subpagina's) en dat lijkt me voor de newbee-doelgroep geen oplossing. Als ik probeer vast te houden aan de wensen van iedereen, dan kom ik eigenlijk niet verder dan de volgende oplossing, die ik zelf nogal onhandig en lelijk vindt. Namelijk door vaste hoofd-paragrafen aan te leggen in de afzonderlijke pagina's en daar vanaf hier naartoe te linken. Dat zou er hier dan zo uitzien:
  • Politiek
    • link naar de paragraaf "Politiek" van de lijst van Suriname
    • link naar de paragraaf "Politiek" van de lijst van Aruba
    • link naar de paragraaf "Politiek" van de lijst van Curaçao
    • link naar enz.
  • enz.
Ik heb echter al de hele middag verschillende ideeën door mijn hoofd laten gaan en dacht, als het niet kan op een manier die lijkt op de huidige, zouden we dan misschien buiten de kaders moeten denken?
Michelle's huidige oplossing werkt eigenlijk ook alleen voor mensen die in een bepaald thema geïnteresseerd zijn in combinatie met alle (ei)landen, terwijl er een aantal schrijvers zijn die zich alleen op Suriname richten en in elk geval Caribiana (misschien nog meer) die zich op de Caraïben richten ("Caraïben" even gemakshalve als samenvatting van het hele lange "Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden"). De huidige rubrieken-presentatie vertroebelt dan wel nogal het overzicht.
Uiteindelijk kan juist hier de oplossing in liggen, namelijk door ons op deze twee hoofdgroepen te richten. Dat zou betekenen dat we het aantal wenslijst-pagina's reduceren van acht tot twee: Suriname en de Caraïben. In dat geval blijft het binnen het principe Keep it Smart and Simple (of Less is More). Dat lijkt me eerlijk gezegd een hele goede oplossing. Zo kunnen de schrijvers over Suriname met een Suriname-lijst blijven werken, terwijl de Caraïben-schrijvers een volledige lijst hebben met daarop alle rubrieken van alle zes eilanden samengebracht. Suriname en de Caraïben reduceren tot één lijst vind ik niet werkbaar, want die wordt te groot (ik wil in Suriname ook nog meer onderbrengen, waaronder deze hele groep).
Hoe vinden jullie deze oplossing door van 8 naar 2 lijsten te gaan? Ik hoop goed, want ik denk dat we zo een compromis hebben dat het dichtst bij de wensen van ons allemaal ligt.
Waar ik verder nog aan denk (nu we hier toch zijn ;), is om meer met de portalen te doen (er zijn nu precies die twee: Portaal:Suriname en Portaal:Caraïben). Aan die van Suriname wil ik graag enkele tabbladen toevoegen, zodat ik gerichter mensen kan aanspreken om er eens een onderwerp van op te pakken. Het voordeel is dat je naast de promotie voor WGC het (nog op te pimpen) portaal kunt laten meedraaien in het Portaal van de Week op de Wikipedia:Hoofdpagina, met ook weer meer kans op toeloop van nieuwe geïnteresseerden. Misschien is hetzelfde ook iets voor jullie om met de Caraïben te doen? Met duidelijke banners over en weer naar WGC (mooie voorbeelden van banners staan op veel portalen en Wikivoyage). Ik heb op de Engelse Wikipedia gezien dat zo'n soort "Portaal 2.0" daardoor heel overzichtelijk en werkbaar kan worden, namelijk met één overlegpagina die lijkt op een Suriname-café, een werkproject-ruimte en een digitaal toegankelijk scriptie-overzicht over Suriname (die houdt ik nu al offline bij en wil ik graag op de wiki delen).
Ik zou graag jullie reacties willen weten. Ymnes (overleg) 3 jul 2020 18:31 (CEST)[reageer]
Bedankt Ymmes voor jouw inbreng. Ik kan me vinden in de oplossing van 2 lijsten. De Caraĭben bestaan uit rubrieken voor de 6 eilanden plus een rubriek voor overlappende onderwerpen. Het portaal Caraïben is daarentegen veel breder van opzet en bestrijkt het hele Caribisch gebied. WCG kan zeker meer toeloop gebruiken om aan alle eilanden aandacht te kunnen besteden.Caribiana (overleg) 3 jul 2020 21:41 (CEST)[reageer]
Beste Ymnes en Caribiana, ik kan me ook vinden in de oplossing van twee lijsten. Toen ik de rubriekenlijst voor de Caraïben aan het opstellen was viel me ook op dat er ook - voor zover ik dat kan inschatten - overlap zat in bepaalde onderwerpen, zoals Dia di Obrero, die op de lijsten van alledrie de eilanden voorkomen (maar corrigeer me als dat toch verschillende onderwerpen zijn). Als dat het geval is, lijkt het mij voor een artikel ook logischer om dan één artikel te hebben over het onderwerp (Dia di Obrero) met kopjes voor de verschillen op de verschillende eilanden. Ymnes zal ik die pagina's dan op de manier die jij omschrijft inrichten? Dus één pagina voor Suriname, en één voor de 'Caraïben' met daarin dan de thematische rubricering? Begrijp ik het dan goed? Wat betreft naamgeving van de pagina over het Caribisch gebied, welke zullen we daar gebruiken, rekening houdend met een naam die het gebied goed omschrijft maar ook vindbaar is voor mensen die ernaar zoeken? Caribiana heb jij suggesties?
Wat betreft portalen: dat leest ook als een heel interessant idee, alleen ben ik redelijk onbekend met de werking en functie van portalen. Ymnes zou jij mij een paar links kunnen geven van portalen op NL en EN wiki die je goed vindt zodat ik die kan bekijken?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door MichellevL (WMNL) (overleg · bijdragen)
Het zou heel fijn zijn als jij dat wilt doen, Michelle. Ik heb je al een beetje geholpen: ik heb net nagekeken wat op de Caribenlijst over Suriname was toegevoegd en nog niet op Wikipedia:Wikiproject/Wiki goes Caribbean/Gewenste artikelen/Suriname stond en deze inmiddels overgezet (zie hier), uitgezonderd de aanvullingen die jij en Caribiana hebben gedaan. Hopelijk kunnen jullie je die nog herinneren en zelf op de Surinamelijst aanvullen? Verder heb ik mij er niet aan gewaagd om Surinaamse wensen uit de Caribenlijst te halen, want ik weet niet wat jullie precies willen houden. 'Geperste kokosschijven' en 'kokospulp' zijn zo van die voorbeelden die er misschien niet (of wel) van af kunnen.
Wat voorbeelden van de portalen-combi-werkprojecten betreft, vind ik ze helaas niet terug. Het is alweer jaren geleden dat ik dat gezien heb, maar het lijkt bij nader inzien niet de standaardmanier te zijn op de Engelse Wikipedia. Ik zit te denken aan iets met de volgende tabs in het geval van Suriname:
Portaal | Surinamecafé | Werkproject | Gewenste artikelen | Scripties
Waar ik nog wel aan twijfel is dat het meer los komt te staan van het WGC-project. Dat heeft het nadeel dat de samenwerking minder vanzelfsprekend is (ook wat gezamenlijke acties/schrijfweken betreft). Wat het als voordeel heeft, is dat het minder een Nederlands project lijkt. Met Wikipedia goes Caribbean denk ik namelijk aan twee dingen: het klinkt alsof we daar naartoe gaan (dan kunnen ze er dus niet al zijn). En omdat het wel eens zo kan zijn dat ons dit zo goed in de oren ligt, omdat het een heel Nederlandse uitspraak is. Ten minste als je vroeger Veronica keek (Veronica goes...; zie bijv. Anita Witzier). Een Surinamer zou misschien door iets heel anders getriggerd kunnen worden. Maar ik zou dit ook zeker niet zonder overleg willen doen, hoewel ik nog wel graag een keer een Suriname-schrijfweek zou willen houden (ernaast een andere keer een 'Antillen'-schrijfweek), omdat ik denk dat er voor een beperkter gebied meer animo zal zijn. Ik vind het interessant om hier jullie meningen over te weten. Overhaasten hoeven we het zeker niet. Ymnes (overleg) 7 jul 2020 18:47 (CEST)[reageer]
Dag Ymnes en Caribiana, ik was gisteren ziek en heb nog geen tijd gehad om naar de indeling te kijken. Ik ga er volgende week mee aan de slag, en/of bouw dan voort op jouw werkzaamheden, Ymnes. Wat betreft de overweging van het losweken van het Suriname-portaal van WGC: dat lijkt mij geen probleem, het is juist goed als de portalen een meer opzichzelfstaand onderdeel van Wikipedia worden dat ook buiten het project om en als het project weer afgelopen is gevonden kunnen worden door geïnteresseerden in de verschillende gebieden. MichellevL (WMNL) (overleg) 10 jul 2020 09:49 (CEST)[reageer]
Nog een aanvulling wat betreft een schrijfweek: in oktober organiseert WMNL in het kader van Maand van de Geschiedenis (MvdG) die als thema 'Oost West' heeft een dubbele schrijfweek, hier passen zowel WGC als de 'Antillen' als 'Suriname' goed in. MichellevL (WMNL) (overleg) 10 jul 2020 10:15 (CEST)[reageer]
Gisteravond kreeg ik een idee waarmee ik iedereen tevreden kan houden, omdat het zowel de huidige situatie in stand houdt, als ook mogelijk maakt om mijn eigen wensen vorm te geven door voor de 'Antillen' en Suriname eigen ruimte voor zichzelf te creëren. Het is eigenlijk niet heel ingrijpend, omdat het werkt door navigatiesablonen te gebruiken. Gezien je reactie hier sterkt het me om hem dit weekend te implementeren. Aan de vormgeving (inclusief kleuren) en dergelijke kan later gesleuteld worden. Ymnes (overleg) 10 jul 2020 12:46 (CEST)[reageer]
@MichellevL (WMNL), Caribiana: - Ik heb mijn opzet van het Wikiproject Suriname net afgekregen. Door de navigatiebalk kan zo door alle subpagina's gesurft worden. Aan de rechterkant kun je naar Wiki goes Caribbean toe. De wenslijst van Suriname maakt nu deel uit van zowel het menu van het werkproject Suriname als het werkproject WGC. De 'winkel' is nog wel wat leeg natuurlijk en ook het portaal moet nog geüpdatet worden. Dat heeft gewoon meer tijd nodig. Hoe vinden jullie het zo? Ik zou deze opzet morgen (of in een komend weekend) ook voor de Caraïben ('6 Antillen') kunnen maken. Nog een vraag, vooral omdat Caribiana noemde dat ze het Portaal:Caraïben niet zag zitten in combinatie met de wenslijst voor de gebieden in het koninkrijk. Wat zou je ervan vinden als het een gewijzigde versie van dat portaal wordt, waarin er zes grote vlakken bijkomen voor de zes eilanden? (weliswaar gericht op de hele Cariben, maar in de wetenschap dat meer dan 95% van alle aandacht naar de zes eilanden gaat) Zeg gerust als je het niets vindt. Een andere optie zou zijn om er een geheel nieuw portaal voor te maken. Zien jullie het zitten om de Cariben (al dan niet met een nieuw portaal) net zo in WGC te weven als Suriname nu? Ymnes (overleg) 10 jul 2020 19:11 (CEST)[reageer]
In overleg met Michelle heb ik het tweede deel ook opgepakt. Alle artikelen over het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden staan nu op deze pagina, die ik ook in naam heb gewijzigd (toevoeging "Cariben in het koninkrijk") om verwarring met Suriname te vermijden. Ymnes (overleg) 18 jul 2020 09:50 (CEST)[reageer]
Bedankt Ymnes voor het oplossen van de dubbelingen en voor de nieuwe indeling. Helaas heb ik geen kijk op de pro's en contra's van de twee door jou aangedragen opties voor de Cariben. Op dit punt sluit ik me dus aan bij Michelle en jou. Overigens blijf ik van mening dat de niet-Nederlandse delen van de Cariben onderbelicht zijn/blijven, maar realistisch en logisch is dat de aandacht nu naar de 6 Antillen gaat (actuele thema's als coronacrisis, slavernijverleden en racisme hebben zelfs de media-aandacht aangewakkerd). Nu er voor de 6 Antillen gezamenlijk geen staatkundige aanduiding/naam meer bestaat is het vinden van een "verwarring" proof benaming wel aan de orde. In enkele artikelen werd recent "Nederlandse Antillen" vervangen door Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Ik hoop dat "Cariben in het koninkrijk" geen problemen oplevert alhoewel ik ook moest denken aan het Verenigd Koninkrijk en haar eilanden in de Cariben. Caribiana (overleg) 28 jul 2020 16:29 (CEST)[reageer]
@Caribiana: Ik had juist begrepen dat je juist liever wilde focussen op alleen de 6 Antillen. Als het juist de bedoeling is om de focus op alle Caribische eilanden te richten, dan is dat zelfs handiger, omdat het dan (net als Suriname) samen kan met een portaal, namelijk het portaal:Caraïben. Maar als je toch alleen aan de 6 Antillen denkt en liever een andere naam wilt dan "Cariben in het koninkrijk" (ik had inderdaad niet aan GB gedacht), dan vind ik dat ook prima. Als jij en @MichellevL (WMNL): graag willen dat ik hier iets voor doe, dan vraag het gerust. Ymnes (overleg) 28 jul 2020 17:28 (CEST)[reageer]
Sorry voor de misverstand. Ik ben dus voor een portaal Caraiben, mits de "content" enigszins een weerspiegeling is van de hele regio, uitgezonderd Suriname, die een eigen portaal heeft. Doorverwijzing mogelijk? Caribiana (overleg) 28 jul 2020 17:47 (CEST)[reageer]
Oké, dan even voor de zekerheid, @Caribiana, MichellevL (WMNL), Kattiel: (werken er op dit moment meer actief aan de Caraïben?) Zal ik net zoiets voor de Cariben opzetten als voor Suriname? Vergelijkbaar met het Portaal:Suriname is dat (witte tekst in de bovenste banner): Portaal Wikiproject, Caraïbencafé, Artikelwensen, Bronnen, Wiki goes Caribbean & Oost-West (okt. 2020), waarbij die laatste tijdelijk is. De op een na laatste zou ook een nieuwe pagina kunnen zijn (eventueel mettertijd). De artikelwensen kunnen dan ook uitgebreid worden met andere Caraïbische eilanden. Tweede vraag: Caraïben en Cariben zijn beide goed Nederlands. Welke heeft jullie voorkeur in dat geval? Ymnes (overleg) 28 jul 2020 17:57 (CEST)[reageer]
Bij de op een na laatste bedenk ik mij dat daar bij het Werkproject Suriname Werkproject Car(a)iben en bij het Werkproject Car(a)iben Werkproject Suriname kan staan. Als ik duidelijk weet wat jullie zelf willen, dan wil ik het wel voor jullie in elkaar zetten. Ik heb daar donderdag t/m zaterdag denk ik wel tijd voor. Ymnes (overleg) 28 jul 2020 21:56 (CEST)[reageer]
Hi @Ymnes:, het lijkt mij mooi als we ook een Cariben (dat is mijn voorkeursschrijfwijze) portaal hebben, maar ik denk dat we dat dan wel los moeten houden van WGC omdat dit alleen betrekking heeft op de Nederlandse Cariben, en niet op het hele gebied. In dat opzicht zou ik ook graag een lijst met gewenste artikelen overhouden die alleen betrekking heeft op de Nederlandse Cariben, ter ondersteuning van schrijfactiviteiten ondernomen in het kader van WGC. Maar, het is natuurlijk ook lastig om overal verschillende lijsten te hebben. Misschien kan er in het Cariben portaal een sub-pagina worden aangemaakt met Nederlande Cariben en daar doorverwezen worden naar de artikelenlijst van de Nederlandse Cariben? MichellevL (WMNL) (overleg) 30 jul 2020 09:39 (CEST)[reageer]
Dit zou bijvoorbeeld opgelost kunnen worden door in het portaal/wikiproject gebruik te maken van twee tabbladen: Cariben in het Koninkrijk Nederland en de overige eilanden. Ymnes (overleg) 30 jul 2020 09:43 (CEST)[reageer]
Excuus, ik was even druk met andere zaken, kennelijk is er in de tussentijd een goede oplossing bedacht. Groet, Kattiel (overleg) 4 aug 2020 18:11 (CEST)[reageer]

Een overlappende tab/pagina voor de resultatenlijst?[brontekst bewerken]

Hi @Ymnes:, dankjewel voor al je werk aan deze pagina en de Suriname-pagina, dat ziet er super uit! Ik heb een vraag: ik zou het handig vinden om te kunnen linken naar één pagina 'Gewenste artikelen' waar je dan weer kunt doorklikken naar 'GA Cariben' en 'GA Suriname', dan kan ik in communicatie makkelijker ernaar verwijzen. Vind jij het goed als ik daarvoor nog een overlappende pagina aanmaak? MichellevL (WMNL) (overleg) 28 jul 2020 14:53 (CEST)[reageer]

@MichellevL (WMNL): Ja hoor, kijk maar hoe je dat wilt hebben. Wat ook mogelijk is, is door ze op een zichtbare manier in te voegen op een soort van projectpagina (met andere begeleidende tekst). Maar voel je daar vooral vrij in het zo te doen zoals het voor jij/jullie handig is. Ymnes (overleg) 28 jul 2020 17:23 (CEST)[reageer]

Nieuwe Opzet[brontekst bewerken]

De nieuwe opzet die we hebben besproken – vergelijkbaar met de tabbladen uit het Wikiproject/Portaal Suriname – laat ik nog even tot volgende week donderdag liggen. Dan kan het idee nog even verder rijpen en is er nog meer tijd om tips en ideeën aan te reiken. De opzet (tabbladen) zou nu zijn:

  • Portaal:Cariben
  • Wikiproject Cariben
  • Caribisch café
  • Artikelwensen (NL) (de 6 Antillen)
  • Artikelwensen (overig) (alle andere eilanden)
  • Bronnen (on-line toegankelijk)
  • Samenwerking (met linken naar Wikiproject Suriname, Oost-West en voormalige projecten)

Aanvullende reacties, verzoeken om dit nog aan te passen, andere woordkeuze, enz. zijn zeer welkom, en zie ik graag nog de komende tijd. Mocht een week te kort zijn, dan kan ik ook gerust langer wachten. Ymnes (overleg) 31 jul 2020 09:58 (CEST)[reageer]

@Caribiana, MichellevL (WMNL), Kattiel: De nieuwe opzet zoals we die eerder bespraken heb ik nu uitgewerkt. Is dit ook wat jullie hadden verwacht? Moet er nog iets anders? Op de projectpagina denk ik dat jullie namen in elk geval niet mogen ontbreken :-) Ik zal dat later ook doen, maar pas wanneer jullie dat ook hebben gedaan. Want ik kom hier maar af en toe langs. Als er nog iets moet gebeuren, dan hoor ik het graag. Voel je vooral vrij om ook zelf wat te wijzigen, zelfs de kleuren en foto's. Ymnes (overleg) 6 aug 2020 16:59 (CEST)[reageer]
@Ymnes, de "new look", naam en indeling zien er goed uit bij eerste verkenning. Prima gedaan! @MIchellevL Moet hashtag #wgc ook niet vervangen worden?? Caribiana (overleg) 6 aug 2020 17:30 (CEST)[reageer]
Ik heb de discussie maar zijdelings gevolgd, dus is de relatie met WGC me niet helemaal duidelijk. Wat gebeurt er met de WGC-projectpagina en de bijbehorende OP? Kattiel (overleg) 6 aug 2020 18:06 (CEST)[reageer]
Het is in overleg besloten. Het beste is om even het overleg hierboven te lezen. WGC loopt nu in feite niet meer. De eerstvolgende schrijfweek op initiatief van de WMNL is ook niet vanuit die setting, maar heet Oost-West. Via het tabblad Samenwerking is alles met elkaar verbonden. Ymnes (overleg) 6 aug 2020 18:59 (CEST)[reageer]
Het overleg had ik al gelezen, mijn vraag was wat er gebeurt met de WGC-projectpagina en de bijbehorende OP. Ik zie daar geen uitleg over het nieuwe project, noch een verwijzing daarheen. Ik kan me voorstellen dat degenen die hebben aangegeven dat zij op de hoogte willen blijven, niet direct op de nieuwe projectpagina terechtkomen. Op de gebruikerspagina's van Caribiana, Dqfn13 en mijzelf staan bijvoorbeeld ook nog gebruikersboxen die verwijzen naar WGC. Kattiel (overleg) 6 aug 2020 21:35 (CEST)[reageer]
Zou je misschien in praktische zin kunnen aangeven wat nog gedaan moet worden / nog ontbreekt? Want ik heb nog gewacht met informeren van geïnteresseerden, totdat het hier rond is. Het afronden op WGC moet ook nog gebeuren, maar daar hebben we Michelle voor nodig. Ik wil gerust doen en helpen, maar ik heb wel een keuze nodig. Projecten voor afzonderlijk Suriname en de Cariben zijn er nu en zijn ook nodig. Tezamen was ook niet zo'n goed idee. Zeg gerust wat je wilt, dan weten we waarover we nog moeten overleggen en keuzes over moeten maken. Ymnes (overleg) 6 aug 2020 21:50 (CEST)[reageer]
Wat mijns inziens tenminste nog gedaan moet worden (door Michelle?), is WGC afronden door op de projectpagina en de bijbehorende OP het vervolg te vermelden, en de geïnteresseerden (ook in de Cariben) informeren. Kattiel (overleg) 6 aug 2020 22:29 (CEST)[reageer]
We hebben ook nog haar initiële reactie hier nodig, en we zullen zien, maar volgens mij een goed idee. Ymnes (overleg) 6 aug 2020 22:46 (CEST)[reageer]
Hi @Caribiana, Ymnes, Kattiel:, @Ymnes, de portalen zien er super uit! Maar ik ben wel bang dat er sprake is van een misverstand: WGC is nogsteeds een actief project en blijft lopen tot eind 2020 en ook is opgenomen in het WMNL concept jaarplan voor 2021. Wat ik bedoelde is dat het naast de projectpagina van WGC ook heel goed is om portalen te hebben voor Cariben en Suriname, zoals je nu hebt aangemaakt. Daar kan dan vanaf de WGC projectpagina naar verwezen worden, en die portalen kunnen ook worden voortgezet als/wanneer WGC als project zou worden stopgezet (wat dus voorlopig nog niet het geval is). Ik vind dit misverstand vervelend omdat er tijd en moeite zit in de wijzigingen, maar ik wil graag voorstellen om de WGC projectpagina zoals hij was te herstellen en vanaf daar te verwijzen naar het Cariben en Suriname portaal. Ik kan dit zelf ook oppakken mocht dat je voorkeur hebben. Morgen ben ik nog online i.v.m. de wikizaterdag, vanaf zondag ben ik een week op vakantie, dus als het wat langer duurt voor ik reageer dan ligt dat daaraan. Ik hoor het graag! Hartelijke groet, MichellevL (WMNL) (overleg) 7 aug 2020 17:20 (CEST)[reageer]
Ik kijk morgen wel even. Ymnes (overleg) 7 aug 2020 17:26 (CEST)[reageer]

@MichellevL (WMNL): Ik ben de linkenbalk op het project WGC net geheel doorgelopen en heb gezorgd dat alle linken werken. Ik heb daar ook de Surinaamse bronnenlijst aan toegevoegd. Want die bestond daar nog niet. Fysiek heb ik geen pagina's verplaatst. Praktisch gezien, omdat de redirects zijn overschreven, maar qua uiterlijk/werking is dat ook niet nodig: als je goed kijkt had de wensenlijst van Suriname dit uiterlijk de laatste tijd al. Eigenlijk is het naar mijn mening zelfs overzichtelijker om ze onder de projecten Cariben en Suriname te ordenen, omdat ze dan ook vanuit andere projecten te linken zijn die vanaf Samenwerking te bereiken zijn, zoals Oost/West binnenkort (maar er zullen vast nog meer volgen). En ook met het blik op de lange termijn vind ik deze keuze duurzamer.

Wiki Goes Caribbean

Doordat er meerdere overlappende projecten bestaan, zie je wel dat de navigatie soms door elkaar loopt. Hiervoor heb ik de bovenstaande navigatieknop gemaakt. Deze heb ik rechts bovenin op alle pagina's van de projecten Cariben en Suriname neergezet, waarop je vanuit WGC terecht kunt komen. Hierdoor kun je met één klik terug naar het WGC-project.
Ik hoop dat je je kunt vinden in deze verbetering, maar sta ook open voor input als ergens nog een oplossing voor nodig is.
Met vriendelijke groet, Ymnes (overleg) 8 aug 2020 12:18 (CEST)[reageer]

@Ymnes: Ik kan me hierin vinden, dank voor al het werk! MichellevL (WMNL) (overleg) 8 aug 2020 16:19 (CEST)[reageer]
Fijn om te lezen :-) Ymnes (overleg) 8 aug 2020 16:54 (CEST)[reageer]

Principevraag[brontekst bewerken]

Waarom wordt het WGC project uitgesmeerd naar de hele Cariben? Er is al meer dan genoeg werk in de Nederlandse Antillen en Suriname. Suriname is trouwens strikt genomen niet Caribisch. Een project Indonesië lijkt me zinvoller met alle NL bronnen in het nationale archief. Hans Erren (overleg) 7 aug 2020 07:33 (CEST)[reageer]

Dit verzoek werd gedaan en om het werkproject te realiseren was dit ook heel erg praktisch, omdat dit portaal al bestond (van de eilanden in het koninkrijk niet). Hierdoor kon de lijn makkelijker doorgetrokken worden. Ik zag het idee daarom zelf ook wel zitten. Bijkomend voordeel is dat je niet steeds in een spagaat hoeft te gaan met de benaming: Cariben, 6 Antillen, Caribische gebieden in het Koninkrijk (wat ook niet juist is, want GB is ook een koninkrijk). Nu heet het simpelweg Cariben en zal dit naar mijn verwachting vooral de zes voormalige Antillen betreffen. Maar als iemand een keer een Pan-Caribische schrijfweek wel organiseren, dan kan die ook met dit project uit de voeten. Je treft bijvoorbeeld in Suriname ook wel andere Antillianen, zoals de laatste jaren uit Cuba, Haïti en Trinidad. Wat Indonesië betreft heb je gelijk, Congo mag vanuit Belgisch perspectief ook wel meer aandacht krijgen, vind ik. Ymnes (overleg) 7 aug 2020 08:47 (CEST)[reageer]
Lijkt me allemaal heel verwarrend omdat WGC gewoon een project is dat (toch?) gewoon loopt? En als we onder verwijzing naar Oost-West (wat het thema van de maand van de geschiedenis is, niet iets specifieks van WMNL) dan zou je eerder ook ons voormalige koloniale gebied in het oosten verwachten. Maar goed, als het "in overleg" (waar dan??) is gedaan zou dan ook het project slavernij in dit "Cariben werkproject" (?) geplaatst kunnen worden met een tabje? En het project over plantages in Suriname (waar ook de projecten plantages in Curaçao en in NLs Indië bij komen)? Dank alvast en veel succes met het overleg; een volgende keer is het misschien handig een wat grotere community hier bij te betrekken :), Ecritures (overleg) 8 aug 2020 17:20 (CEST)[reageer]
Zoals ik hierboven aangaf, is het in elke vorm verwarrend:
  1. we hadden een Portaal:Cariben (voor alle eilanden),
  2. toen kwam er een project Wiki Goes Caribbean (dat eigenlijk vanuit Nederlands perspectief de Nederlandse Antillen en Suriname benadert - als dat het énige project op Wikipedia is, is dat onverstandig want het gaat over hun); bij het corona-sjabloon kreeg ik met fel commentaar te maken, toen ik naast Noord- en Zuid-Amerika de groep Cariben erbij zette met daarin ook Suriname. Dat wordt dus niet door iedereen gedragen.
  3. als je Cariben in het Koninkrijk zegt is het dan GB of NL,
  4. over Nederlandse Antillen mogen we het niet meer hebben (tenzij het over de periode vóór 10-10-10 gaat),
  5. Caribisch Nederland is wat anders,
  6. Nederlandse Cariben is niet in zwang en
  7. de gebiedsdelen in het Koninkrijk der Nederlanden is een hele mond vol.
In dat opzicht is het juist beter het in dat beperkte groepje te bespreken dat er ook zelf uitvoerend werk aan levert. Want we moeten er uiteindelijk zelf mee werken. Ook is er niets weggegaan, maar bijgekomen: er is dus ook geen probleem. Wat ook in het overleg te lezen is, is dat ik in de uitrol er zoveel mogelijk rekening mee gehouden heb dat alles er goed en soepel om door kan gaan.Ymnes (overleg) 8 aug 2020 19:04 (CEST)[reageer]

Slavernij[brontekst bewerken]

@Ecritures:
Om dit even onder een apart kopje te bespreken. De twee portalen Suriname en Cariben gaan specifiek dáárover. Dat wil zeggen (nu nog tenminste) dat artikelwensen die specifiek op óf de Antillen óf Suriname betrekking hebben, ook alleen in dat betreffende Wikiproject genoemd kunnen worden.
Echter bestaan er over slavernij nu op dit moment al 2 Wikiprojecten (Slavernij en Plantages), zie: Wikipedia:Wikiproject/Cariben/Samenwerking.
Volgens mij ben jij ook bij beide betrokken. Ik wil je daarom aanraden die verder uit te werken, inclusief een serie navigatie-tabs.
Échter - en dat is heel belangrijk - moet in zo'n nieuw portaal wel voorkomen worden, waar dit overleg op deze pagina allemaal om begonnen is, dat daar opnieuw een simultane Artikelwensen-lijst aangelegd wordt. Met allerlei overlappende wensen en waarbij geen van alle lijsten uiteindelijk nog compleet is. Hierboven heb ik dat uitgelegd en dit is ook goed doorgesproken.
Ik kan me dan twee oplossingen voorstellen:
  1. Of worden daar alle artikelwensen over de slavernij geplaatst. Dan kan er vanuit de projecten Cariben en Suriname daar naartoe gelinkt worden. Op zich geen verkeerd idee, want als het goed is werken de specialisten daar en zijn de updates daar het beste te garanderen. Een voorbeeld van zo'n link (want ik had hem zekerheidshalve al eens aangelegd) zie je hier: Wikipedia:Wikiproject/Suriname/Artikelwensen#Slavernij.
  2. Of worden alle artikelwensen over slavernij opgesplitst in wat relevant is voor de Cariben óf voor Suriname en in de Artikelwensen van de betreffende projecten bijgehouden (met een link vanaf het wikiproject Slavernnij/Plantages hier naartoe).
Ik ben er zelf wel voorstander van een extra project over Slavernij (evenals Congo en Indonesië). Ymnes (overleg) 8 aug 2020 19:04 (CEST)[reageer]
De Cariben omvatten natuurlijk veel meer dan wat jij de "Antillen" noemt. (Ik ga ervan uit dat jij met Antillen de voormalige Nederlandse Antillen bedoelt.) Dus om te zeggen dat De twee portalen Suriname en Cariben (...) specifiek dáárover gaan, lijkt mij incorrect. Het project #WGC gaat over het Caribisch deel van het koninkrijk + Suriname; dat is nu in twee portalen opgeknipt; waarbij het portaal over "de Cariben" gaat. Slavernij op in de Cariben gaat vooral over de andere Caribische (ei)landen dan die van het KdN. Ecritures (overleg) 8 aug 2020 19:37 (CEST)[reageer]
Hoe kan dat nou? Het klopt grotendeels niet wat je zegt en je gaat niet in op wat ik zeg. Ymnes (overleg) 8 aug 2020 19:43 (CEST)[reageer]
Ik heb het net nog iets duidelijker verwoord. Ymnes (overleg) 8 aug 2020 22:52 (CEST)[reageer]

Bovenwinds engels[brontekst bewerken]

Bedenk dat de voertaal op Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten Engels is, en dat het daarom wenselijk is om artikelen over deze eilanden ook gelijk in het Engels te vertalen (mea culpa). Hans Erren (overleg) 26 aug 2020 20:29 (CEST)[reageer]

Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden[brontekst bewerken]

Begin kopie van de OP's van Caribiana en Ymnes

Hi Ymnes, wil je dit artikel eens lezen? Wat vind jij, is het bruikbaar om Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden aan te passen? Groet, Kattiel (overleg) 10 mei 2021 14:39 (CEST)[reageer]

Einde kopie Ymnes (overleg) 10 mei 2021 16:07 (CEST)[reageer]

Hoi Kattiel, heel sec bezien lijkt het keurig geregeld, zoals Gibbs het zelf in het kader uitlegt: "Landen behartigen zelfstandig hun Landsaangelegenheden zoals justitie, financiën, onderwijs, economie en sociale zaken. Voor de Koninkrijksaangelegenheden, zoals defensie, nationaliteit (paspoort), mensenrechten en buitenlandse betrekkingen, zijn de landen gezamenlijk verantwoordelijk ... [aparte afspraken:] Volgens die clausules mag het Koninkrijk op de eilanden ingrijpen als er sprake is van ‘ondeugdelijk bestuur’ of ‘ondeugdelijk financieel beheer’."
Er zit ook een element in om de rechten te beschermen van minderheden en de niet-elite (denk maar eens aan de afgelopen jaren op Sint Eustatius, maar zie ook eens hoe moeilijk Suriname het nu heeft dat volledig zelfstandig is en tien jaar wanbeleid achter de rug heeft).
Niettemin beschrijft Gibbs wel een vaker geuite klacht van Antillianen. Mijn persoonlijke mening daarover is dat ik het soms een nogal Hollandse krenterigheid vind hoe er met de Antillen wordt omgesprongen. Het gaat om 18 miljoen euro (1 euro per Nederlander) en het is een lening, dus we willen het geld weer terughebben. Voor die flutlening worden eisen gesteld als een sluitende begroting (wat Nederland zelfs niet heeft) en drastische verhoging van de pensioenleeftijd. Vanuit dat oogpunt denk ik dat de Antillianen recht van klagen hebben, want dat zou niet alleen wat royaler mogen, maar ook wat menselijker. Daarbij spreek je hier bijna niet meer van autonome landen.
Maar eigenlijk is dit vooral mijn eigen mening. En al ligt het vak economie mij wel, ben ik juist weinig op de hoogte van staatskunde. Ik ping daarom even Grijz, omdat hij iemand is die ook in de Antillen interesse heeft en laatst nog toonde een onderwerp als Kiesrecht in Suriname aan te kunnen. Grijz, wil jij ook eens meelezen en kijken of je tijd en zin hebt om het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden aan te passen? Want ik denk niet dat ik het hele onderwerp overzie. Of wellicht Caribiana? Of misschien in een samenwerking? Glimlach
Met vriendelijke groet, Ymnes (overleg) 10 mei 2021 16:11 (CEST)[reageer]
Hoi Kattiel, Ymmes en Grijz, het artikel Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden handelt over de formele structuur en verhoudingen binnen het Koninkrijk, doch vertelt niets over de invulling hiervan in de praktijk. Daar gaat het aangehaalde artikel juist over; over de issues, strubbelingen, spanningen en gevoeligheden in de landen aan weerszijde van de Atlantische Oceaan. Hiermee rijst de vraag of deze twee zaken samen in een artikel horen. Opmerkelijk is dat na een eeuwenlange relatie het nog steeds schort aan wederzijds begrip, inlevingsvoormogen en samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk, maar des te meer aan kennis over elkaar. Het randschrift op het autonomiemonument in Willemstad (foto net toegevoegd aan het artikel) luidt immers Steunend op eigen kracht doch met de wil elkander bij te staan. Alhoewel Wikipedia bezig is de informatiegap te dichten zijn er geen artikelen te vinden over recente "Koninkrijks-issues" zoals de vluchtelingenproblematiek, vrije verkeer van personen binnen het Koninkrijk (ontwerp Bosman-wet), de (ontbrekende) geschillenregeling ex artikel 12a Statuut en het Caribisch hervormings- en ontwikkelingsorgaan (COHO). Ik ben wel met Kattiel eens dat het Statuut artikel geactualiseerd kan worden, maar de aanpak dient verder te strekken dan enkel dit artikel wat te herschrijven. Mijn inziens moeten er thema-artikelen komen waarnaar het Statuut artikel kan doorverwijzen (zie mijn toevoeging aan "zie ook"). Allicht een project voor samenwerking tussen Wikipedianen.Glimlach vriendelijke groet, Caribiana (overleg) 10 mei 2021 22:21 (CEST)[reageer]
Een goed artikel over de problemen binnen de verschillende delen van het Koninkrijk past wel binnen WP. Maar ik denk dat het niet goed past binnen het artikel over het Statuut. Dat beschrijft de formele, juridische verhoudingen en het lijkt mij geen goed idee om dat artikel te verbeteren door daar politieke opvattingen over de feitelijke uitwerking aan toe te voegen. Ik ondersteun de suggestie van Cariabiana om dat via links naar aparte artikelen uit te werken.Grijz (overleg) 12 mei 2021 19:01 (CEST)[reageer]
Hoewel ik helemaal niet ingevoerd ben in deze materie, ben ik wel bereid een van de thema-artikelen voor mijn rekening te nemen. Wie zou het voortouw willen nemen om de taken te verdelen? Kattiel (overleg) 13 mei 2021 14:02 (CEST)[reageer]

Beste collega's, ik vroeg me af of jullie me misschien kunnen helpen. Vandaag is Ced Ride overleden, een Curaçaos zanger die in eigen land van een aanzienlijke statuur lijkt. Daarom dacht ik dat het wel aardig was een artikel over hem te schrijven en ik ben zojuist op mijn kladblok begonnen (het stelt nog niets voor). Ik merk alleen direct al dat het vinden van online bronnen die me meer leren over zijn geschiedenis, repertoire en succes nogal lastig blijkt, zoals helaas wel vaker het geval is als het gaat om personen van Antilliaanse achtergrond. Hiro wees me op dit project (waarvoor dank). Gegeven de kennis die hier ongetwijfeld is, kan iemand mij misschien de goede kant op wijzen? Voel je uiteraard vrij op mijn kladblok je gang te gaan mocht je daar zin in hebben, maar elke vorm van richting is welkom. Dank alvast! Groeten StuivertjeWisselen (overleg) 14 jul 2021 22:17 (CEST)[reageer]

Het lastige is dat hij alleen in het Papiaments lijkt te hebben gezongen. In die taal heeft hij in elk geval een beginnetje, wat voor het Nederlands te weinig is, maar koppelen is in elk geval een goed idee: zie pap:Cedric Ridderplaat (Ced Ride). We hebben een bronnenpagina, zie Wikipedia:Wikiproject/Cariben/Bronnen. Via Google helpt deze zoekopdracht: https://www.google.com/search?q="Ced+Ride"+"1944"+"Cedric+Ridderplaat" (de link werkt niet, je zult hem moeten kopiëren en opnieuw als url moeten aanbieden. En maar liefst 324 hits op Delpher. En dat is monnikenwerk, dat geef ik toe. Maar daar leert wel dat de ervaring meester maakt. Dus als je het niet erg vindt om dit als opstap te zien om vaker over de Cariben te schrijven, dan loont zich de energie nu voor artikelen later :-) Als je op bereisbare afstand van de Koninklijke Bibliotheek woont (ook ingelogd - vooral als tientjeslid - vind je daar behoorlijk veel) dan is dat ook een goed idee. Veel succes in elk geval, wie weet hebben anderen nog wat aanvullende of betere ideeën. Fijn! in elk geval dat je een Caribisch artikel gaat schrijven! Ymnes (overleg) 14 jul 2021 22:59 (CEST)[reageer]
Hi Ymnes, dank voor je toelichting, het helpt me in ieder geval weer een stapje verder. Ik ben daardoor het een en ander aan informatie tegengekomen hier. Ik ga er vanuit dat dit in het Papiaments geschreven is, helaas nou net een taal die Google Translate niet kent :-). Wel deze translator gevonden die anderen misschien ook kan helpen. De output is niet best maar voldoende basis, werk te doen dus! Groeten StuivertjeWisselen (overleg) 15 jul 2021 00:03 (CEST)[reageer]
Het is niet de sterkste bron en met een vertaalbot zou ik heel voorzichtig zijn. Misschien helpt dit nog:[1][2] Ymnes (overleg) 15 jul 2021 07:59 (CEST)[reageer]
Daar ben ik me terdege van bewust. Maar het me helpt wel in het gerichter kunnen zoeken naar informatie. Dank ook voor de linkjes. StuivertjeWisselen (overleg) 15 jul 2021 08:25 (CEST)[reageer]
Ik zie overigens zojuist dat iemand me al voor geweest is en er een volwaardig artikel over Ced Ride is. :-) StuivertjeWisselen (overleg) 15 jul 2021 08:27 (CEST)[reageer]
Glimlach Dank je Wobuzowatsj! Ymnes (overleg) 15 jul 2021 15:51 (CEST)[reageer]
StuivertjeWisselen, oh het was absoluut niet mijn bedoeling om het gras voor je voeten weg te maaien door een artikel te schrijven, ik wist niet dat jij ook al bezig was met een artikel. Ik zag dat hij was overleden en hij leek mij een interessante persoonlijkheid, daarom besloot ik een artikel over hem te schrijven. Wel, vul het artikel gerust aan. Wobuzowatsj (overleg) 15 jul 2021 16:32 (CEST)[reageer]
Hi Wobuzowatsj, dat snap ik heel goed en uiteraard geen enkel probleem. Mooi om te zien dat je een volwaardig artikel over hem geschreven hebt en onze encyclopedie weer met extra informatie verrijkt is. Los daarvan, mijn beginnetje stelde nog nauwelijks wat voor hoor ;-). Groeten StuivertjeWisselen (overleg) 15 jul 2021 16:42 (CEST)[reageer]
@Wobuzowatsj: het is juist heel goed dat je hem geschreven hebt! Ik reageerde dan ook allerminst cynisch maar juist blij Duim omhoog Ymnes (overleg) 15 jul 2021 17:21 (CEST)[reageer]
StuivertjeWisselen en Ymnes, dank je. Ik had overigens niet de indruk dat jullie cynisch waren hoor. Maar ik was wel even bevreesd dat het plotseling verschijnen van een artikel voelde alsof ik had getracht Stuivertje het gras voor de voeten weg te maaien. Ik ben blij dat we elkaar nu begrijpen. Ik hoop dat we nog wat meer info kunnen vinden over Ced Ride. Ik heb overigens gemerkt dat Papiaments redelijk door Google Translate wordt vertaald, soms de taal identificerende als Esparanto Glimlach. Ik heb overigens besloten geen bron uit het Papiaments te gebruiken. Hoewel ik redelijk wat begrijp is mijn beheersing van het Papiaments betreurenswaardig en kan ik niet met zekerheid stellen te weten wat er in de teksten staat geschreven. Ik hoop dus dat er later nog meer bronnen beschikbaar gaan komen over de heer Ride. Wobuzowatsj (overleg) 15 jul 2021 17:59 (CEST)[reageer]
Ik zag trouwens dat de Russische equivalent van Google, Yandex.com, het Papiements wel als een van de talen kent. Hoewel een klein testje (uit slechts twee zinnen) niet al te goed ging. Ymnes (overleg) 15 jul 2021 18:21 (CEST)[reageer]

Borderellen[brontekst bewerken]

Goedemiddag collega's, gisteren is door Carib93 het artikel Borderellen aangemaakt. Het beschrijft een belangrijk onderwerp maar ik wil een paar opmerkingen plaatsen. Zie het overleg dat ik gestart heb op Overleg Wikipedia:Wikiproject/Suriname#Borderellen. hiro the club is open 18 dec 2021 14:18 (CET)[reageer]

Wat was de aanleiding voor de Kom om op 1 februari 1933 naar de gouveneur te gaan (met als gevolg arrestatie en de latere dood van twee aanhangers)? Hans Erren (overleg) 8 jul 2022 15:03 (CEST)[reageer]

WGC workshop vakantiefoto's uploaden 27-8-2022 Nationaal Archief[brontekst bewerken]

Goedemiddag allemaal, graag wil ik jullie uitnodigen voor de workshop (Caribische) vakantiefoto's uploaden die de WGC-werkgroep op 27 augustus organiseert van 13.00 tot 17.00 in het Nationaal Archief. Voor details en aanmelden, zie hier. Voor diegene die alle foto's al op Commons heeft staan of niet op vakantie is geweest, wellicht ook een mooi moment om bij te praten met andere werkgroepleden.. Graag tot dan! Hartelijke groet, MichellevL (WMNL) (overleg) 2 aug 2022 15:16 (CEST)[reageer]

Op de doorverwijspagina SVB staat de Nederlandse SVB onder "Vereniging" en de Caribische SVB onder "Commercieel bedrijf". Volgens mij zijn beide onjuist. Voor de Caribische SVB is er ook nog geen lemma, maar nu gaat het even over de categorisering. De rechtsvorm dus eigenlijk. Weet iemand daar meer over? Henk van Haandel (overleg) 10 sep 2022 11:42 (CEST)[reageer]

"Van 6 tot 8 oktober zijn er zeilboot- en miniatuurbootwedstrijden in de baai van Kralendijk met een gezellige sfeer op de zeeboulevard vanaf de Kas di Regata tot aan het kantoor van de SKAL." Weet iemand wat de SKAL is? Waar staan die letters voor? Henk van Haandel (overleg) 1 okt 2022 19:32 (CEST)[reageer]

Volgens de lijst van stichtingen betekent het "Sekshon di Kultura Arte i Literatura (SKAL)" oftwel Cultuur, Kunst en Literatuur.[3] KittenKlub (overleg) 1 okt 2022 20:03 (CEST)[reageer]
@Henk van Haandel, als het Museum Bonaire en SKAL op dezelfde plek zijn gevestigd (daar lijkt het mij namelijk op, maar ik weet het niet helemaal zeker), dan staat het kantoor hier: 12°09′19.3″N 68°16′43.9″W / 12.155361°N 68.278861°W / 12.155361; -68.278861 Ymnes (overleg) 2 okt 2022 11:06 (CEST)[reageer]
SKAL is de afdeling voor kunst en cultuur van het Openbare Lichaam Bonaire (OLB) en is gehuisvest met Museum Bonaire te Kaya J. N. E. Craane 34, Kralendijk.Caribiana (overleg) 2 okt 2022 12:00 (CEST)[reageer]
@Caribiana, dankjewel. In dat geval is het eker dat de coördinaten kloppen. Ymnes (overleg) 2 okt 2022 12:22 (CEST)[reageer]

Dank jullie wel! Er is al een lemma SKAL, wat staat voor een keurmerk voor biologische landbouw. Maar met jullie informatie ga ik een doorverwijspagina aanmaken. Dat wordt voorlopig een rode link, maar misschien vult iemand het later in. Henk van Haandel (overleg) 2 okt 2022 18:38 (CEST)[reageer]

Vertaling monumentenlijst Sint Eustatius[brontekst bewerken]

Ik wil graag de Engelstalige pagina https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_protected_buildings_in_Sint_Eustatius vertalen naar het Nederlands (staat op de wensenlijst), maar ik weet me geen raad met die tabel. Ik heb al van alles geprobeerd, maar de Engelse template werkt niet op de Nederlandstalige wiki. Iemand die kan/wil helpen? Carib93 (overleg) 23 dec 2022 23:30 (CET)[reageer]

Ik kijk wel even. Ymnes (overleg) 24 dec 2022 09:06 (CET)[reageer]
Ik dacht dat hem eenvoudigweg op te lossen door het en:Template:Tablerow Protected Building Sint Eustatius te kopiëren, maar dat werkt niet. Een vergelijkbaar sjabloon op de Nederlandse Wikipedia is Sjabloon:Tabelrij monument Suriname, maar het zou mij zelf heel veel tijd kosten om die om zetten naar jouw tabel. Je zou de maker kunnen vragen of het kunnen vragen in WP:SHEIC. Een ander optie zou zijn om het sjabloon uit de broncode te slopen (met zoek&vervang in Word gaat dat vrij snel) en de tabelkolommen zelf te benoemen. Ymnes (overleg) 24 dec 2022 10:49 (CET)[reageer]
Bedankt voor de moeite @Ymnes. Ik zag dat er een Nederlandstalige tabel is gemaakt voor de Lijst van beschermde monumenten op Bonaire door @Ouddorp. Zou jij dit sjabloon voor mij zou kunnen aanpassen @Ouddorp, zodat ik de vertaling van de Engelse monumentenlijst Sint Eustatius daarmee kan aanmaken? Ik wil gerust het werk doen, maar het aanpassen van het sjabloon of zelf benoemen van de tabelkolommen lukt mij niet. Carib93 (overleg) 28 aug 2023 23:37 (CEST)[reageer]
Ouddorp is geblokkeerd sinds 2014. @HenkvD: jij hebt die van Suriname gemaakt. Heb jij misschien raad? Ymnes (overleg) 29 aug 2023 06:14 (CEST)[reageer]
@Carib93: ik heb Sjabloon:Tabelrij monument Sint Eustatius aangemaakt, met een voorbeeld tabel bovenaan op Gebruiker:HenkvD/Monumenten Controleer svp of het correct werkt. HenkvD (overleg) 30 aug 2023 11:41 (CEST)[reageer]
@HenkvD Het werkt, ik ben je eeuwig dankbaar! Carib93 (overleg) 3 sep 2023 04:28 (CEST)[reageer]
@Carib93:: de Lijst van monumenten op Sint Eustatius bevat heel vaak de foto en commonscat van U52. Svp dat nog corrigeren. HenkvD (overleg) 3 sep 2023 18:56 (CEST)[reageer]
@HenkvD Ik was er tot 4 uur vannacht mee bezig, maar komt in orde de komende dagen! Carib93 (overleg) 3 sep 2023 19:04 (CEST)[reageer]

Andere vraag over deze lijst. Ik zie net dat deze afbeelding File:Woonhuis_bovenstad_centrum,_rechts_van_synagogepad_-_20650989_-_RCE.jpg van hetzelfde gebouw is als deze afbeelding File:Bovenstad,_woonhuis_aan_pleintjes,_voorzijde_-_20651193_-_RCE.jpg Het gaat om nummer 70 in de monumentenlijst. Voor dit gebouw, toen woonhuis van de gezaghebber, vond de opstand van 1848 plaats en het is/was het gebouw van het Centrum voor Jeugd en Gezin als ik het goed heb. Moeten deze bestanden worden gekoppeld en aan wie leg je dat dan voor? Carib93 (overleg) 3 sep 2023 22:25 (CEST)[reageer]

Roland Laclé[brontekst bewerken]

Ik kwam in de lijst van nieuwe artikelen een onopgemaakte en bronloze biografie over de Arubaanse politicus Roland Laclé tegen. Ik heb geprobeerd het wat op te knappen, maar ik merk dat het vinden van bronnen me lastig afgaat. Wellicht zijn er hier kenners die wat aandacht aan het artikel zouden willen geven? StuivertjeWisselen (overleg) 20 jan 2023 12:17 (CET)[reageer]

Ik heb materiaal en bronnen over Roland Lacle om dit artikel verder aan te vullen. Echter vanwege andere verplichtingen en vakantie kan ik pas over een paar weken hieraan werken. Caribiana (overleg) 21 jan 2023 11:06 (CET)[reageer]

Geboorteakte[brontekst bewerken]

Toen ik vanmiddag iets aanvulde in het lemma Geboorteakte zag ik, dat de paragraaf over Nederland lang is, die over België een stuk korter en dat Suriname en de Cariben ontbreken. Weet iemand hoe dit werkt in de landen en de openbaar lichamen van de Cariben? Hoe heet de bevolkingsadministratie er en wijkt de aangifte van een baby anders dan in Nederland? Henk van Haandel (overleg) 4 feb 2023 21:18 (CET)[reageer]

Ik zie op de Nederlandstalige Wikipedia geen informatie over de Lora. Geen eigen lemma en ook niets in het lemma Amazonepapegaaien. Zoek ik niet goed of is dit inderdaad een witte vlek? En in het laatste geval: heeft iemand informatie over deze vogel? Henk van Haandel (overleg) 23 mrt 2023 09:23 (CET)[reageer]

@Henk van Haandel: volgens dit artikel gaat het om de geelvleugelamazone. Is dit de vogel je bedoelt? Ymnes (overleg) 23 mrt 2023 12:17 (CET)[reageer]
Ja dus toch, gelukkig maar. Ik zal wat doen aan de vindbaarheid. Henk van Haandel (overleg) 24 mrt 2023 09:07 (CET)[reageer]

slaaf of slaafgemaakt?[brontekst bewerken]

Er is een belangrijke discussie gestart in het Surinamecafé, zie ook meer uitleg in de kroeg. Ik hoop dat zoveel mogelijk gebruiker's met kennis en een mening van hier ook willen reageren!! Ymnes (overleg) 20 mei 2023 22:33 (CEST)[reageer]

Goed punt @Ymnes om dit hier kenbaar te maken. Een jaar geleden zou ik zeker mijn bijdrage leveren, maar ik word moe, gefrustreerd en gedemotiveerd van het niveau van deze discussies. Of eigenlijk zijn het geen discussie, maar gooit de meerderheid gewoon lukraak hun mening in de groep, mensen die vinden dat er niets mis is met het woord slaaf en "waarom maken we ons zo druk want het is al zo lang geleden". Op de pagina Slavenborderel&oldid=64782272 wordt het woord slaafgemaakt overal veranderd in slaaf met als argumentatie "dat woord bestond toen nog niet", gelukkig daarna gecorrigeerd. Op de pagina Demerary stond geen woord over de 1823-opstand, heb ik toegevoegd en dan wordt "John Smit, een witte predikant" veranderd in "blanke predikant" met als opmerking "wit is anglofiel activisme". Etc. etc. etc. etc. Het lemma Indiaan bestaat ook nog steeds op Wikipedia. Tot voor kort stond daar onder een foto als bijschrift "Indianentypen uit Noord-Amerika". Een dekolonisatieslag op de NL Wikipedia zou niet verkeerd zijn en het 'tot de orde roepen' van sommige Wikipedianen ook niet. Sommige opmerkingen die worden gemaakt zijn op zijn best onwetend en op zijn slechtst racistisch. Er moet toch enige bescherming zijn voor mensen die gewoon een bijdrage willen leveren over het slavernij-/koloniale verleden? Nu voel ik mij gedwongen in een artikel de woorden slaaf en blank te gebruiken om maar geen weerstand bij de gemiddelde Wikipdiaan op te roepen. Maar het roept wel veel weerstand bij mezelf op (en de doelgroep die ik voor ogen heb). Ik wil graag helpen dit te doorbreken, maar niet meer via die discussies. @MichellevL (WMNL): ter info voor jou ook nav onze mailwisseling laatst. Carib93 (overleg) 16 aug 2023 20:57 (CEST)[reageer]
De inhoudelijke discussie is daar en die laat ik laat ook even daar. Maar je hoeft je niet aan te passen. Want als je een stuk tekst toevoegt of een artikel schrijft, dan mogen zulke woorden niet zomaar omgezet worden. Je kunt het dan terugdraaien met als motivatie WP:BTNI. Ymnes (overleg) 17 aug 2023 07:27 (CEST)[reageer]

Oral history[brontekst bewerken]

Als ik het mij goed herinner, is er ooit een discussie gevoerd over het gebruik van oral history als bron. Weet iemand waar dat geweest kan zijn? Ik zou deze discussie graag herlezen in verband met het discussiestuk over relevantiecriteria. Kattiel (overleg) 23 mei 2023 21:57 (CEST)[reageer]

Oproep: Tula-challenge voor 17 augustus 2023[brontekst bewerken]

@Ymnes, Robotje, Niksbij26, Norbert zeescouts, Hans Erren, Otter, Nassov:

@Grijz, We El, Carib93, Henk van Haandel, KittenKlub, Arnoud van Dillewijn, DutchDaan:

Afgelopen zaterdag was er een WGC bijeenkomst in het Nationaal Archief, waar de jaarlijkse herdenking van de Tula-opstand op 17 augustus en het artikel over Tula (slavenleider) ter sprake kwam en het idee om voor 17 augustus voor alle rode linken in het artikel nieuwe artikelen te schrijven, om zo een completer beeld te geven van Tula en aan hem verwante onderwerpen en personen.

Hebben jullie zin om mee te schrijven? Het overzicht van de rode linken staat hier:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:MichellevL_(WMNL)/Kladblok/Tula_challenge

MichellevL (WMNL) (overleg) 3 aug 2023 16:44 (CEST)[reageer]

En de overige Cariben-leden om het compleet te maken @Caribiana, Kattiel, DirkVE: (ik heb geholpen met het Ping-lijstje, dat was mijn enige betrokkenheid tot nu toe).
Mooi initiatief Michelle en voor xxx (ik weet niet of ik de naam online mag noemen). Hopelijk krijgen we zoveel mogelijk rode linken blauw!! Ymnes (overleg) 3 aug 2023 17:31 (CEST)[reageer]
Het spijt me, ik kan helaas niet bijdragen, ben door een hersenschudding momenteel inactief. Succes allemaal, Kattiel (overleg) 3 aug 2023 17:45 (CEST)[reageer]
Beste allemaal, nog twee dagen en bijna alle artikelen zijn geschreven, wat mooi en geweldig! Zijn de overige twee ook nog op te pakken voor 17 augustus? MichellevL (WMNL) (overleg) 15 aug 2023 14:42 (CEST)[reageer]
Ik doe mijn best nog iets te schrijven over Nos Kausa. Kattiel (overleg) 15 aug 2023 17:40 (CEST)[reageer]
Ik heb even gekeken en gezocht naar informatie. Ik kwam verschillende schrijfwijzen tegen voor Carpata (ook Carpatta en Karpata) en Pedro Wacao (ook Waccaaw en Waccauw). Moet dat ergens worden vermeld? En hebben Louis Mercier en Pedro Wacao ook een eigen lemma nodig? Over Nos Kausa vind ik niet veel. Zou daarvoor een eigen lemma juist niet te veel zijn? Wat daarover te vinden is, zou bij Pacheco Domacassé kunnen worden opgenomen. Zomaar wat vragen en opmerkingen. Ik zoek nog even verder. Carib93 (overleg) 15 aug 2023 17:47 (CEST)[reageer]
Soms loont het ook om gewoonweg met schrijven te beginnen. Dan kom je onderweg soms van alles tegen, van feiten tot mogelijkheden om door te zoeken. Nos Kausa lijkt me een zelfstandig onderwerp. Het wordt aangestipt in de Theaterencyclopedie. Misschien staat er ook nog wat in Delpher of in andere bronnen. Ymnes (overleg) 15 aug 2023 18:33 (CEST)[reageer]
Ik heb helaas nog te weinig bronnen kunnen vinden voor een artikel over Nos Kausa. Zal Avantia Damberg ernaar vragen, zij had nauwe banden met Pacheco Domacassé. Overigens wordt de naam zowel als Nos Kausa geschreven als Nos Kousa. Ik krijg de indruk dat de spelling met een o correct is, zie hier. Kattiel (overleg) 15 aug 2023 22:33 (CEST)[reageer]
Dankjewel @Kattiel! MichellevL (WMNL) (overleg) 16 aug 2023 09:49 (CEST)[reageer]
Reactie van Avantia: Fundashon Nos Kousa die ik ken was heel iets anders, het was meer een soort consultancy bedrijf van zijn dochter voor sociale projecten. Ik weet dit nog want ik had de website gemaakt. Hij zat in het bestuur. De website is er niet meer. De dochter doet weer iets anders. Maar de theatergroep was uit de jaren 70, dat was voor ik was geboren :)
Ik zal de rode link naar Nos Kousa verwijderen. Kattiel (overleg) 19 aug 2023 17:09 (CEST)[reageer]
Ik zag op de pagina van Tula dat Slavenreglement nog in rood stond en ik zag ook dat een versie van deze pagina op 8 februari 2021 is verwijderd. "Geen zinvolle inhoud", was de uitleg (ik kon niet terugvinden wat de inhoud van de pagina was). Toch lijkt me dit wel een belangrijke pagina, zeker in het herdenkingsjaar slavernijverleden als je het over de doorwerking van dit verleden hebt. Ik heb de pagina dus weer aangemaakt alleen nog een beetje grofweg als vertaling van de Engelse pagina "Slave codes". Ik vul morgen in ieder geval de paragraaf over Nederland nog aan, maar wie zich geroepen voelt ... De referenties zijn ook nog een beetje een rommeltje. Carib93 (overleg) 15 aug 2023 23:08 (CEST)[reageer]
Dankjewel @Carib93! MichellevL (WMNL) (overleg) 16 aug 2023 09:49 (CEST)[reageer]
Heeft iemand nog tijd om deze zin op de Tula-pagina te verbeteren? -> onder het kopje "Onvrede op de plantage" staat de zin 'Slavernij was in die tijd zeer gebruikelijk'. Dat komt op mij over alsof slavernij nu nog als normaal wordt gezien. Je zegt ook niet terloops als het over WOII gaat "het vergassen van Joden was in die tijd zeer gebruikelijk". Beide waren een misdaad tegen de menselijkheid. Het tweede deel van die zin ("en Curaçao was zelfs een belangrijke post voor slaven") is ook raar. Carib93 (overleg) 16 aug 2023 19:23 (CEST)[reageer]
Heb het net zelf aangepast. Carib93 (overleg) 16 aug 2023 22:53 (CEST)[reageer]

Voor wie het gemist heeft: op 17 augustus vertoonde de NTR de prachtige documentaire Tula leeft! met Izaline Calister en Thijs Borsten: Tula leeft!.

Staatstoezicht na de emancipatie/afschaffing slavernij[brontekst bewerken]

Omdat er zoveel verwarring was in de media en bij verschillende organisaties in de afgelopen periode over het fenomeen staatstoezicht in Suriname na 1863, wilde ik een pagina daarover aanmaken en daarbij ook het 'apprenticeship system' buiten het koninkrijk meenemen. Ik wil het idee graag eerst hier voorleggen, ook omdat ik niet 1-2-3 een goede titel voor die pagina kan bedenken. Ik kwam net deze bron tegen: The Apprenticeship System in the Caribbean. The World of the Apprentices, In: New West Indian Guide / Nieuwe West-Indische Gids van Gad Heuman, 22 Aug 2023 (Brill) Carib93 (overleg) 10 sep 2023 18:54 (CEST)[reageer]

Een goed idee. Nu is het staatstoezicht vreemd genoeg (vaak) gekoppeld aan het lemma Creolen (Suriname), bij gebrek aan beter. Maar als de systemen van staatstoezicht erg verschillen kun je een nieuw lemma misschien ook beperken tot 'Staatstoezicht (Verenigd Koninkrijk)' of 'Brits staatstoezicht'. Idem een voor Frankrijk, als dat bestond, etc.Niksbij26 (overleg) 10 sep 2023 20:00 (CEST)[reageer]

Hulp gevraagd bij aanvullen/vertalen bestaande Wikipedia-pagina’s Cariben/slavernijverleden[brontekst bewerken]

We weten natuurlijk al dat op de NL Wikipedia de informatie over de Cariben nog beter kan en ook die over de trans-Atlantische slavenhandel en (de doorwerking van) slavernij in de Cariben en Nederland. Er zijn ook wensenlijsten daarvoor of in ieder geval voor de Cariben. Maar ook op bestaande pagina’s ontbreekt nog veel informatie over deze onderwerpen. Wie wil helpen onderstaande ‘wensenlijst’ aan te vullen en ook de informatie op deze pagina’s te verbeteren? Ik heb her en der al wel wat gedaan, maar het kan nog veel beter. Als dit verzoek beter op een andere pagina geplaatst kan worden, dan hoor ik het ook graag. Een paar voorbeelden zijn:

  • Napoleon Bonaparte – geen informatie dat hij de slavernij opnieuw invoerde in de Franse koloniën op 20 mei 1802 nadat die in 1794 was afgeschaft.
  • Indianen – terminologie is koloniaal en informatie over de inheemse gemeenschap van Suriname ontbreekt.
  • West-Indische Compagnie - suggestie op Overleg:West-Indische_Compagnie#Tweede_West-Indische_Compagnie_apart_artikel
  • Marcus Garvey – ook in Suriname en op verschillende eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen waren lokale UNIAs actief.
  • Er is nog geen aparte pagina voor Afrikaanse diaspora Diaspora_(antropologie)#Afrikaanse_diaspora
  • Andere titel voor Rassenrellen van Tulsa bijvoorbeeld analoog aan Engelse pagina Tulsa race massacre. Rassenrellen is wel een beetje een understatement.
  • Vertaling van een aantal ‘klassieke’ gevallen van geweld of massamoord op de Afrikaanse diaspora-gemeenschap waarnaar nog vaak wordt verwezen (in artikelen, films, boeken, etc.) zoals de Engelse pagina's Rosewood massacre, Emmett_Till, Charleston church shooting, 16th Street Baptist Church bombing, Tuskegee Syphilis Study.
  • Informatie over belangrijke historische gebeurtenissen of personen in de Spaanse, Portugese en Franse Caribische kolonien. Ik ben bijvoorbeeld bezig met de vertaling van de begraafplaats Cemitério dos Pretos Novosen in Brazilie en de verzetsheldin Solitude van Guadeloupe. Ik snap dat niet alles kan, maar iets meer zou wel goed zijn om ook de ontwikkelingen in de Nederlandse geschiedenis te begrijpen. Mijn bobenstaande opmerking over het staatstoezicht bijvoorbeeld, dat is iets dat Nederland van Engeland heeft 'afgekeken'.
  • Rellen in Frankrijk 2023 – op deze pagina wordt per dag nauwkeurig beschreven wat er gebeurde, maar alle context ontbrak waardoor je als lezer een volledig verkeerd beeld krijgt van deze rellen. Wat er nu staat aan achtergrondinformatie is van mij afkomstig. Ik heb dit in deze lijst opgenomen omdat ik het zorgwekkend vond; een encyclopedie moest juist die context bieden. Carib93 (overleg) 11 sep 2023 15:40 (CEST)[reageer]
@Carib93: De inheemse gemeenschap van Suriname heeft wel al een artikel, zelfs zonder koloniale terminologie Knipoog Zie Inheemse Surinamers. Ymnes (overleg) 11 sep 2023 17:11 (CEST)[reageer]
Van Afrikaanse diaspora is helaas een redirect gemaakt. Ter inspiratie: het Engelse artikel is redelijk uigebreid: en:African diaspora. Ymnes (overleg) 11 sep 2023 17:18 (CEST)[reageer]

West-Indisch Huis in Hoorn[brontekst bewerken]

Beste collega's,

@Ecritures: als ik het goed zie heb jij het West-Indisch Huis (Hoorn), toegevoegd aan de lijst van gewenste artikelen. Prima idee en als Horinees en Erfgoed Ambtenaar bij de gemeente Hoorn is dat voor mij een kat in het bakkie. Maar nu heb ik hier een probleem: ik ben nu bezig met het pand aan de Binnenluiendijk 2 aan het beschrijven, want dáár zat het kantoor werkelijk (link gaat ook over de kamer, niet over het pand). Als omschrijving van het pand heb jij toegevoegd: het derde huis in de Nieuwsteeg bij de Ramen. Om welk pand gaat het daar? Want daar staan meerdere panden en geen een is werkelijk herkenbaar als kantoor van de WIC. Ik heb er ook even een boek op nagekeken en ook die geeft Binnenluiendijk 2: Stenvert, Ronald, et al, Hoorn. dbnl (2010). Geraadpleegd op 5 februari 2024. . Ik zal die dus beschrijven, het VOC-pand heb ik vorig jaar nog gedaan, dus dat is er al. Dqfn13 (overleg) 5 feb 2024 17:47 (CET)[reageer]

Uitgelicht[brontekst bewerken]

In het Portaal:Cariben, dat ook een tabje heeft op dit project, staat de sectie Uitgelicht. We zijn deze week bij nummer 11. Maar zoals te zien is op Portaal:Caraïben/Uitgelicht zijn er nog een aantal weeknummers niet beschreven. Handig om te weten, is dat je uit een andere week even de code moet vissen (div, noinclude, e.d.) en in de nieuwe week moet plaatsen. Dan ziet het er in het portaal ook netjes uit. Het is even een tip voor de liefhebber(s). Er zijn er nog meerdere vrij. Ymnes (overleg) 11 mrt 2024 17:51 (CET)[reageer]