Overmere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overmere
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Overmere
Overmere (België)
Overmere
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Berlare Berlare
Coördinaten 51° 2′ 47″ NB, 3° 56′ 48″ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,72 km²
Inwoners
(31/12/2007)
4.407
Overig
Postcode 9290
Detailkaart
Overmere (Oost-Vlaanderen)
Overmere
Foto's
De Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk met op de voorgrond het Boerenkrijgstandbeeld
De Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk met op de voorgrond het Boerenkrijgstandbeeld
Portaal  Portaalicoon   België
Het Donkmeer in de herfst

Overmere is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Berlare, gelegen in de driehoek Gent-Aalst-Lokeren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1331 vormde Overmere één heerlijkheid met Uitbergen. Aanvankelijk was het in het bezit van de heren van Dendermonde en later van de graven van Vlaanderen. Die laatste gaven het achtereenvolgens in leen aan het huis van Massemen in de 14e à 15e eeuw, aan de familie du Bois (van den Houte) in de 16e eeuw, aan de familie van Coudenhove in de 17e eeuw en de aan families de Lannoy de Hautpont, de Croy de Beaurainville, van Roosendael en de Heuvel in de 17e à 18e eeuw.

Overmere vormde samen met Uitbergen ook één parochie, met de moederkerk in Uitbergen en een kapel in Overmere. Deze kapel werd in 1350 vervangen door een kerk.

Op 24 mei 1452 had te Overmere een bloedige veldslag plaats tussen de Gentenaars en de troepen van Filips de Goede, hertog van Bourgondië. Vandaar komt de naam “strijddam” die vroeger gegeven werd aan de oevers van het Donkmeer.

Bij vorstelijk octrooi van 18 april 1673 wordt, op vraag van Antoon van Coudenhove, het leen van Uitbergen opgesplitst in twee lenen: Uitbergen en Overmere. Er bleef echter één schepenbank.

Op 12 oktober 1798 begon in Overmere de Boerenkrijg, een historische gebeurtenis die in Overmere levendig wordt gehouden door het Boerenkrijgstandbeeld, een werk van Aloïs de Beule, de Boerenkrijglaan, de 12 Oktoberlaan in een woonwijk ten zuidoosten van het centrum van Overmere en het Boerenkrijgpark (de in 2019 opgewaardeerde tuin van het oud-gemeentehuis van Overmere).

Op 2 november 1862 brandde de 14e-eeuwse kerk af. Deze werd vervangen door de neogotische Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in 1864-1866 die door Mgr. Hendrik-Frans Bracq werd ingewijd op 10 september 1866.

Het doksaal en het orgel werden ongeveer samen uitgevoerd, het eerste in 1889 door beeldhouwer Lippens uit Gentbrugge; het tweede in 1890 door de gebroeders Vereecken uit Gijzegem. De orgelkast komt voor als een drieluik waarvan de middenpartij als een torenbouw uitsteekt. Samen vormen doksaal en orgel een neogotisch ensemble in een ruime kerk die zowel naar architectuur als naar meubilair een eenheid vormt. Het orgel is tevens opgenomen als beschermd monument.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Boerenkrijgstandbeeld Pa en Gijs van Aloïs De Beule
  • De Nieuwdonk, een aangelegd meer vlak bij het Donkmeer.
  • Het Donkmeer, dit is als een van de grootste meren in Vlaanderen (86ha) een trekpleister voor toeristen. Het ligt op de grens van Overmere, Berlare en Uitbergen.
  • Neogotische Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, terug te vinden in het het centrum van Overmere, met binnenin het geklasseerde Vereecken-orgel uit 1890.

Festiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Om de twee jaar (in oneven jaren) organiseert Festivaria[1] een schouwspel dat zich afspeelt aan het Donkmeer. Dit openluchtspektakel vindt plaats eind augustus - begin september en trekt kijkers aan van binnen- en buitenland, waaronder ook leden van de Belgische Koninklijke familie.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Overmere had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de gemeentelijke fusie. Burgemeesters waren:

Bekende Overmerenaars[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Overmere van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.