Overpelt-Fabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overpelt-Fabriek
Gehucht in België Vlag van België
Overpelt-Fabriek (België)
Overpelt-Fabriek
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Pelt
Coördinaten 51° 14′ NB, 5° 23′ OL
Algemeen
Inwoners
(2005)
1646
Detailkaart
Overpelt-Fabriek (Limburg)
Overpelt-Fabriek
Locatie in Limburg (België)
Foto's
De Sint-Jozefskerk
De Sint-Jozefskerk
Portaal  Portaalicoon   België

Overpelt-Fabriek is een kerkdorp dat tot de gemeente Pelt in de Belgische provincie Limburg behoort. De wijk telde einde 2005 1646 inwoners en staat bekend om zijn industriezone.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Overpelt-Fabriek is als arbeiderswijk ontstaan op de verlaten heidegronden tussen Overpelt (deelgemeente van Pelt) en Lommel na de vestiging van de zinkfabriek door de Duitse industrieel Schulte in 1888. De Duitser had eerder geen toestemming voor de vestiging van zijn bedrijf in het Ruhrgebied gekregen, omdat men daar de werkzaamheden naar toenmalige normen reeds als te vervuilend beschouwde. In de zanderige Kempen juichte men de komst van het bedrijf toe: het zorgde voor de economische ontsluiting van de agrarische Limburgse Kempen aan het Kanaal Bocholt-Herentals. Nog tot laat in de 20e eeuw zou de zinkfabriek een belangrijke werkgever in de regio blijven. Na de Eerste Wereldoorlog werd de zinkfabriek genationaliseerd; vandaag is het bedrijf onderdeel van de groep Nyrstar en deels Umicore[1]

Verontreiniging[bewerken | brontekst bewerken]

De zinkfabriek van Overpelt-Fabriek heeft, samen met gelijkaardige metaalfabrieken in Lommel, Balen en Budel, gezorgd voor een sterke bodemverontreiniging van heel Noord-Limburg en het zuiden van Noord-Brabant met voornamelijk cadmium. Er mag geen water van eigen bodem worden gedronken en groenteteelt wordt afgeraden. Een uitermate groot aantal kankersterften in Noord-Limburg is nooit direct kunnen verbonden worden met de verontreinigende werkzaamheden, al wordt de samenhang wel vermoed.

Industriezone[bewerken | brontekst bewerken]

Industriezone langs het kanaal Bocholt-Herentals

Tussen de wijken Overpelt-Fabriek en Holheide werd na de Tweede Wereldoorlog een industriezone voor heel Noordwest-Limburg aangelegd op de weidse heidegronden: het zogenaamde intercommunale Nolim-park, waarbij Nolim voor Noord-Limburg staat. Op de moderne industriezone liggen bedrijven zoals Brabantia, Jezet Seating, Umicore, Fildra, Profel en talrijke KMO's.

Via de N74 staat het industrieterrein ook in rechtstreekse verbinding met het grootste ziekenhuis van Limburg, het Mariaziekenhuis, en zijn Eindhoven en Hasselt snel bereikbaar.

Verenigingsleven[bewerken | brontekst bewerken]

De arbeiders van Overpelt-Fabriek lagen aan de grondslag van KVV Overpelt Fabriek, dat in 2003 met het naburige Lommel SK werd samengevoegd.

Zie de categorie Overpelt-Fabriek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.