Overschrijving

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een overschrijvingsformulier dat in België werd gebruikt ten tijde van de Belgische frank

Een overschrijving of bankoverschrijving is het verplaatsen van tegoed van de ene bankrekening naar de andere in directe opdracht van de verzender. De verzender geeft dus zijn of haar eigen bank opdracht een bedrag over te boeken naar een andere rekening bij dezelfde bank of een andere bank. De overschrijving onderscheidt zich daarmee van een betaling door middel van een cheque (waarbij de betaalopdracht weliswaar van de verzender komt, maar de ontvanger deze opdracht - de cheque - moet inwisselen bij de bank) dan wel een machtiging (in Nederland) of domiciliëring (in België) waarbij het geld in opdracht van de ontvanger wordt overgeboekt na toestemming van de rekeninghouder.

In Europa is de bankoverschrijving naast de debetkaart (betaalpas) veruit de gebruikelijkste manier van giraal betalingsverkeer. In de Verenigde Staten daarentegen is het bijvoorbeeld veel minder gebruikelijk. Daar werkt men vaker met cheques en creditcards.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste instellingen die deze betaalwijze in Nederland aanboden, waren de Postcheque- en Girodienst en de Amsterdamse gemeentegiro.

Een bijzondere vorm van overschrijving is in Nederland de acceptgiro, waarmee facturen kunnen worden betaald. Hierbij geeft de betaler opdracht aan zijn bank om een bedrag over te boeken, maar maakt hierbij gebruik van een door de begunstigde verstrekt gestandaardiseerd formulier, dat voorbedrukt is met de details van de betaling.

Naast de acceptgiro kent men in Nederland nog het papieren overschrijvingsformulier (dat per bank verschillend is en steeds minder wordt gebruikt) en bankoverschrijvingen via internetbankieren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]