Naar inhoud springen

Overstek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overstek van de 1e verdieping over de begane grond, de 2e over de 1e verdieping en een hol gebogen dakschild boven de 2e verdieping.

Overstek is de horizontale voorsprong van een bouwdeel of bouwonderdeel, bijvoorbeeld een lijst, verdieping, goot of dak ten opzichte van het eronder staande. In de bouwkunde wordt ook wel gesproken van overkragen.[1]

Bouwkundige functie[bewerken | brontekst bewerken]

Een overstekende goot of dak houdt het regenwater van de onderliggende gevel weg. In de vakwerkbouw werd ook een overstek toegepast voor de verdieping boven de begane grond.

Een andere functie is het groter maken van het pand, terwijl het een kleine bouwkundige voet heeft. Hierdoor kan de verdieping van een pand bijvoorbeeld over een steeg uitsteken.

Cartografische weergave[bewerken | brontekst bewerken]

In grootschalige cartografie wordt verschillend omgegaan met dakoverstek. Afhankelijk van de inwinningsmethode en het gebruik van de kaart kunnen gebouwen inclusief dakoverstek of exclusief dakoverstek (grondcontour) gekarteerd zijn. Bij luchtfotogrammetrische inwinning zoals bij topografische kaarten worden meestal gebouwcontouren inclusief dakoverstek verkregen. Voor het vastleggen van de locaties van perceelsgrenzen of kabels en leidingen zijn gebouwcontouren exclusief dakoverstek praktischer.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]