Naar inhoud springen

Overstromingsgebied Moortsele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overstromingsgebied Moortsele
Natuurgebied
Overstromingsgebied Moortsele (België)
Overstromingsgebied Moortsele
Situering
Land België
Locatie Oosterzele
Coördinaten 50° 57′ NB, 3° 47′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Moortsele
Informatie
Oppervlakte 0,33 km²
Overstromingsgebied Moortsele (Drooghout met Kerkesbeek-Molenbeekvallei) onderdeel van Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen,Antwerpen en Vlaams-Brabant
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer particulieren, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt
Site code (Europees) BE2300044
Foto's
Overstromingsgebied Moortsele

Het Overstromingsgebied Moortsele is een bos- en natuurgebied in Moortsele (Oosterzele) in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het beschermde valleigebied van de Molenbeek en de Kerkesbeek is 33 hectare groot en in handen van de provincie Oost-Vlaanderen. De ene helft van het natuurgebied bestaat uit grasland. Het noordelijke laagstgelegen gedeelte is een natte ruigte met moerasspirea en zegge. In het middelste gedeelte bloeien graslanden met vossenstaart en zilverschoon. In het zuidelijke en drogere gedeelte kan glanshaver voorkomen. De andere helft van het natuurgebied bestaat uit bossen met voorjaarsflora (bosanemoon, sneeuwklokje). In de regelmatig overstroomde delen groeit wilg en els, op drogere delen es, zomereik, haagbeuk en esdoorn. Door gepast natuurbeheer wordt het Europees beschermde habitattype essen-olmenbos hersteld. In het gebied leeft onder andere eend, steltloper. Het overstromingsgebied Moortsele maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk en is (onder de naam 'Drooghout met Kerkesbeek-Molenbeekvallei') Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-habitatrichtlijngebied 'Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek'. In het natuurgebied is een wandelpad aangelegd.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Drooghout met Kerkesbeek-Molenbeekvallei (overstromingsgebied Moortsele) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.