Ovide Decroly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ovide_Decroly
Ovide Decroly
Algemene informatie
Volledige naam Jean-Ovide Decroly
Geboren Ronse, 23 juli 1871
Overleden Ukkel, 10 september 1932
Nationaliteit Belgische
Beroep arts, pedagoog en psycholoog
Bekend van een van de grondleggers van de wetenschappelijke psychologie in België
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Jean-Ovide Decroly (Ronse, 23 juli 1871 - Ukkel, 10 september 1932) was een Belgisch arts, pedagoog en psycholoog, een van de grondleggers van de wetenschappelijke psychologie in België.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde geneesmiddelen aan de Universiteit van Gent, met in 1898 een uitwisseling van een half jaar aan de Vrije Universiteit van Berlijn. In 1901 stichtte hij zijn school voor 'afwijkende kinderen'. Hij probeerde de mentale retardatie objectief vast te stellen, en ontwierp daarvoor een reeks tests. Zijn opvatting was dat men veel kon afleiden over de capaciteit van de proefpersoon, niet alleen uit het resultaat (het cijfer) van de test, maar ook uit de observatie van diens werkwijze. De 'doos van Decroly' was zo'n test voor het onderzoeken van het mechanisch-technisch inzicht. Een houten doos, voorzien van hendels, assen en sloten waarbij de proefpersoon zelf moet zoeken hoe ze kan worden opengemaakt. In 1907 stichtte hij de École pour la vie, par la vie. Meer en meer legde hij zich toe op het organiseren van aangepast onderwijs voor (mentaal) gehandicapte kinderen.

Decroly's Plan[bewerken | brontekst bewerken]

Het Decroly Plan legde de grondregels voor de sociale adaptatie van een biologisch organisme, in dit geval kinderen. Het hield in dat het onderwijzen nodig is om aan de 'bio-sociale noden' van het kind tegemoet te komen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hij publiceerde zijn bevindingen voornamelijk in het Frans.
  • In Ronse is er een straat naar hem genoemd, de Ovide Decrolylaan. In de Antwerpse wijk Luchtbal is er de Dr. Decrolystraat. Ook in de Luikse deelgemeente Angleur draagt een straat zijn naam, de Rue Ovide Decroly.
  • De Zwitserse pedagoge, lerares en pionier in het buitengewoon onderwijs Alice Descœudres (1875-1963) liep een tijdje stage bij Decroly in Brussel.[1]