Gehoornde klaverzuring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Oxalis corniculata)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gehoornde klaverzuring
Oxalis corniculata in Talakona forest, AP W IMG 8538.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Oxalidales
Familie:Oxalidaceae (Klaverzuringfamilie)
Geslacht:Oxalis (Klaverzuring)
Soort
Oxalis corniculata
L. (1753)
Afbeeldingen Gehoornde klaverzuring op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gehoornde klaverzuring op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata) is een eenjarige of overblijvend kruid uit de klaverzuringfamilie (Oxalidaceae). De plant is klein, kruipend en heeft groene bladeren die vaak bruin tot paars gekleurd zijn. De steunblaadjes zijn klein.

De gele bloemen bestaan uit vijf kroonbladen en zijn 4-7 mm groot. De plant bloeit van mei tot oktober. De bloemen zijn alleen bij helder zonlicht geopend. De zaden groeien in een doosvrucht, die op een steel omhoog staat en waarvan er gaandeweg de bloei talloze worden gevormd. Als de zaadjes eenmaal rijp zijn worden ze bij de minste beroering (wind, vingers) verschillende kanten opgeschoten, hetgeen een woekerende werking geeft. De gehoornde klaverzuring is een pioniersoort.

Voorkomen[bewerken]

De herkomst van de plant is onduidelijk. In Noord-Amerika (waar de soort in vrijwel alle staten voorkomt, met uitzondering van Alaska en een aantal staten in midden-noord) wordt de soort door sommige staten als inheems en door anderen als invasieve soort gezien. Ook Midden-Amerika en Europa worden soms als gebied van oorsprong genoemd.

Naast Noord-Amerika en Europa is de plant ook wijdverbreid in Azië: de gehoornde klaverzuring komt voor van Europees Rusland via India tot in China, Japan en Nieuw-Zeeland.

Het plantje geldt als zeldzaam akkeronkruid, maar blijkt de laatste jaren in opmars in stedelijke gebieden. Het wordt in verschillende Nederlandse steden aangetroffen waar het groeit in zandige kieren tussen muren en stoepen.

De Vlaamse Rode Lijst vermeldt dat de criteria niet van toepassing zijn, vermoedelijk omdat de gehoornde klaverzuring niet als inheems wordt beschouwd.

Eetbaar[bewerken]

De blaadjes van de klaverzuring zijn eetbaar, met een wat wrange smaak zoals citroen. Er kan een kruidenthee van gemaakt worden. De hele plant is rijk aan vitamine C. In grotere hoeveelheden kan de zure plant schade doen aan de kalkopname door het lichaam.

Bestrijding[bewerken]

De plant kan zich in rap tempo vermenigvuldigen. Dit kan ervaren worden als hinderlijk. Door de plant te verwijderen voordat de doosvruchten zijn gevormd, wordt de verdere verspreiding wat tegengegaan.

Externe links[bewerken]