Oxidatieve decarboxylering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oxidatieve decarboxylering is een van de processen waarbij na de vertering van voedsel stoffen (zoals vetzuren, glycerol, monosachariden en aminozuren) via katabole processen worden afgebroken tot en en energie.

Principe[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de afbraak van voedingsstoffen kunnen we 4 fasen onderscheiden die elk zijn eigen eindproduct heeft. Zo heeft de eerste fase, de glycolyse, als eindproduct pyrodruivenzuur, die dan wordt omgezet naar het acetylco-enzym A tijdens de oxidatieve decarboxylering. Acetylco-enzym A zet oxaalzuur om naar citroenzuur in de krebscyclus en de energie die hierbij gevormd wordt, onder de vorm van ATP, NADH en , wordt dan weer gebruikt bij de oxidatieve fosforylering.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Als pyruvaat () in de mitochondriën getransporteerd is, ondergaat deze een decarboxylering waarbij wordt afgesplitst. Het co-enzym A werkt hierop in en vormt het acetylco-enzym A.

Dit proces levert die de elektronen "dragen" naar de oxidatieve fosforylering. Ondanks het proces wel produceert, is het geen energieproducerend proces. De acetylco-enzym A wordt verder gebruikt in de cintroenzuurcyclus.