Pater Davids nachtegaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Père Davids nachtegaal)
Pater Davids nachtegaal
IUCN-status: Gevoelig[1] (2018)
Pater Davids nachtegaal
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Muscicapidae (Vliegenvangers)
Geslacht:Calliope
Soort
Calliope pectardens
David, 1877
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pater Davids nachtegaal op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Pater Davids nachtegaal (Calliope pectardens synoniem: Luscinia pectardens) is een zangvogel uit de familie der Muscicapidae (vliegenvangers). De vogel werd beschreven door de Franse pater David.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Over deze vogel is betrekkelijk weinig bekend. De vogel is gemiddeld 14 cm lang. Het mannetje is donker van boven met een donker leigrijze kruin, rug, stuit en vleugels. Op de staart zitten aan de zijkant witte vlekjes en ook net boven de "schouder" op de zijkant van de nek zit een wit vlekje. Op de keel en bovenkant van de borst zit een helder oranje-rode vlek die omzoomd wordt door een brede zwarte band die doorloopt naar het oog en daar een soort masker vormt. De buik is witachtig, de poten zijn loodgrijs en de snavel is zwart. Het vrouwtje is onopvallend olijfbruin van boven en meer licht roodbruin van onder en heeft geen wit op de staart.[2]

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is endemisch in Midden-China en eigenlijk maar bekend van een locatie in Sichuan. Verder is bekend dat de vogel overwintert in Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Tibet en het noorden van Myanmar.

Het leefgebied bestaat uit montaan bos en dicht struikgewas (bijvoorbeeld bamboe) dat groeit in rivier- en beekdalen in het gebergte tussen 2800 en 3700 m boven zeeniveau.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Er is weinig bekend over de populatie-omvang. Mogelijk komt de vogel voor op nog slecht onderzochte plaatsen. Een voorlopige schatting is dat er nog 6 tot 15 duizend volwassen vogels zijn, maar dat de aantallen afnemen. Daarom staat de Père Davids nachtegaal als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]