Pé Hawinkels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pé Hawinkels
(pasfoto's van Hawinkels)
Algemene informatie
Volledige naam Petrus Hermandus Hubertus Hawinkels
Geboren 29 september 1942
Geboorteplaats Hoensbroek
Overleden 16 augustus 1977
Overlijdensplaats Nijmegen
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijver & vertaler
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Gedicht 'Er na' op de gevel van Berg en Dalseweg 33A, Nijmegen

Petrus Hermandus Hubertus (Pé) Hawinkels (Hoensbroek, 29 september 1942Nijmegen, 16 augustus 1977) was een Nederlandse letterkundige, dichter, (tekst)schrijver en literair vertaler.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de vele publicaties van Hawinkels bevinden zich naast poëzie en proza ook vertalingen van Bijbelboeken en werken van onder meer Friedrich Nietzsche en Thomas Mann. Ook schreef hij talrijke artikelen over jazz- en popmuziek en maakte hij songteksten voor Herman Brood.

Hawinkels stierf aan een hartaanval. Volgens de legende werd hij dood aangetroffen boven een krant waarin het nieuws van het overlijden van Elvis Presley stond vermeld. Herman Brood benoemt dit ook in een docu over/met hem "A star like me" als hij met een bos rozen naar het graf van Pé Hawinkels loopt. (Dit is echter onmogelijk: het dode lichaam van Elvis werd op de dag van Hawinkels' overlijden (16 augustus 1977) om 14.30 uur lokale tijd ontdekt in Memphis (Tennessee)).

Pé was een 'Bernardijn' en was daarna actief bij de studentenvereniging Diogenes en bij diverse universiteits- en studentenbladen (Vox Carolina, NUB) van Nijmegen, waar hij aanvankelijk klassieke talen en later Nederlands studeerde.

Pé Hawinkels Prijs[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 werd door de literaire organisatie Wintertuin de Pé Hawinkels Prijs ingesteld, voor “creatieve initiatieven die de grenzen van de literatuur oprekken”.[1] De prijs wordt op onregelmatige basis uitgereikt: in 2007 werd hij toegekend aan Rob van Erkelens en in 2017 aan uitgever Jurgen Maas.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Biografisch[bewerken | brontekst bewerken]

  • Moet dit een wereldbeeld verbeelden? Van en over Pé Hawinkels. Nijmegen: Uitgeverij SUN, 1979 (herinneringen en beschouwingen), onder redactie van Hugues C. Boekraad, Matth. Kockelkoren, Frans Kusters en Henk Struyker Boudier.
  • 40 jaar n.P., Pé Hawinkels, 1942-1977. Nijmeegs schrijver, dichter, vertaler. Red.: Collectief Vrienden van Pé. Nijmegen, 2017. [Boek met 2 CDs] ISBN 9789082735703

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]