Pêche melba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pêche melba
Pêche melba
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Bedenker Auguste Escoffier
Hoofdingrediënt(en) perzik, roomijs en frambozensaus
Gang Dessert
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Pêche melba (Frans voor: perzik melba) is een dessert, gecreëerd door de Franse topkok Auguste Escoffier en voor het eerst geserveerd in 1893. Het gerecht is vernoemd naar de Australische operazangeres Nellie Melba (La Melba) die gezien wordt als (een van) de beste zangers van het victoriaanse tijdperk.

Escoffier serveerde het dessert voor het eerst in het Hotel Savoy in Londen tijdens een diner ter ere van Nellie Melba die destijds optrad in Royal Opera House als zangeres in de opera Lohengrin van Richard Wagner. Het diner was georganiseerd door de graaf Filips van Orléans (troon-pretendent van Frankrijk). Het gerecht werd geserveerd bovenop een ijssculptuur in de vorm van een zwaan.

Toen Escoffier ontslagen werd bij het Savoy werd hij in 1899 chef-kok in het nieuw geopende Carlton Hotel in Londen. Pas hier zette hij de pêche melba voor het eerst op een menukaart. Hij paste het gerecht wel enigszins aan.

Recept[bewerken | brontekst bewerken]

De ingrediënten zijn:

De slagroom, die men er in Nederlandse restaurants meestal bij krijgt, maakt nadrukkelijk geen deel uit van Escoffiers creatie.

Een variant op de pêche melba is de Pijama, een dessert uit de Catalaanse keuken.