Peter Bekkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf P.J. Bekkers)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Petrus Johannes (Peter) Bekkers [1] (Amsterdam, 22 maart 1859 - aldaar, 16 januari 1918) was een Nederlands architect.

Hij was een leerling van Pierre Cuypers. Hij heeft enkele kerken gebouwd, vooral in het bisdom Haarlem (onder andere de St. Franciscus van Assisi-kerk, ook bekend als "De Boom" (1911), de inmiddels gesloopte kerk van de H. Anna in Amsterdam, de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk te Nieuwe Niedorp en de Heilig Hartkerk in Haarlem) en bijgedragen aan de Heilig Hart of Paterskerk, een rijksmonument in Eindhoven. Ook de in 1895 gebouwde kerk in Reusel werd door hem ontworpen. In 1909 verrees naar zijn ontwerp bij de katholieke kerk De Star in neoromaanse stijl de Kapel van Onze-Lieve-Vrouwe van Goeden Raad.

Peter Bekkers was de vader van Jos Bekkers, die eveneens architect werd, en de Vredeskerk in Amsterdam bouwde. Jos Bekkers werd in 1944 door de nazi's vermoord in een concentratiekamp in Duitsland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Voor dit artikel werden als bron gebruikt:
    • "Overschoone Tempel Gods", de Eindhovense H. Hartkerk, W. van Leeuwen, p. 205ff in Eindhoven door de eeuwen, J. Spoorenberg en H.A.M. de Wit (red.), Heemkundige studiekring "Kempenland", Eindhoven, 1982, ISBN 909000288X
    • Jean Coenen (1998): Honderd jaar Paterskerk in Eindhoven, ISBN 9080428310