PAN Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

PAN Amsterdam is een beurs voor kunst, antiek en design die jaarlijks in november wordt gehouden in de RAI in Amsterdam.

Op PAN zijn duizenden kunstvoorwerpen te vinden: werken uit de klassieke oudheid, antiek, schilderkunst van oude meesters, jugendstil, designmeubelen, hedendaagse kunst, sieraden, fotografie en etnografische kunst. De kwaliteit van het aanbod wordt vooraf gekeurd door een team van ongeveer tachtig experts.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 namen zes vooraanstaande Nederlandse antiquairs en kunsthandelaren het initiatief tot de oprichting van PAN Amsterdam. PAN staat voor 'Pictura Antiquairs Nationaal' en de beurs vormde de nationale tegenhanger van Antiquairs International & Pictura Fine Art Fair, het latere TEFAF in Maastricht. Er deden 83 Nederlandse handelaren mee. Ook moderne en hedendaagse kunst waren vertegenwoordigd.

In 1993 fuseerde de Oude Kunst- en Antiekbeurs Delft met PAN Amsterdam waardoor de belangrijkste nationale kunst- en antiekbeurs ontstond. Vanaf dat jaar werd de beurs gehouden in de Parkhal van de RAI. In 2001 namen er voor het eerst specialisten in fotografie deel aan de beurs. In 2008 werd het designpaviljoen aan PAN Amsterdam toegevoegd. Afgelopen jaren deden er jaarlijks ongeveer 125 antiquairs, kunsthandelaren en galeriehouders mee uit allerlei disciplines. De bezoekersaantallen stegen van bijna 11.000 in 1987 naar ruim 46.000 in 2012.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]