Naar inhoud springen

PAW Patrol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
PAW Patrol
Genre Tekenfilm
Speelduur per afl. 23 minuten
Bedenker Keith Chapman
Hoofdrollen Kai Harris
Justin Kelly
Christian Corrao
Lilly Bartlam
Jackson Reid
Lucien Duncan-Reid
Jordan Mazeral
Berkley Silverman
Ron Pardo
Regie Jamie Whitney
Muziek Voodoo Highway Music & Post Inc
Land van oorsprong Vlag van Canada Canada
Taal Engels/internationaal
Productie
Producent Patricia Burns
Uitzendingen
Start 12 augustus 2013–heden
Afleveringen 226 (lijst van afleveringen)
Seizoenen 9
Netwerk of omroep TVOKids
Nickelodeon
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

PAW Patrol is een Canadese kinderserie die voor het eerst op 12 augustus 2013 door Nickelodeon werd uitgezonden. Hoewel beschouwd als een Nick Jr.-serie, wordt de serie ook uitgezonden op Nickelodeon en TVOKids omdat de serie ook op wat oudere kinderen gericht is. De serie wordt geproduceerd door Spin Master Entertainment in samenwerking met TVOKids en Nickelodeon. In 2021 kreeg de serie een verfilming, getiteld PAW Patrol: The Movie.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

PAW Patrol is een avontuurlijke actieserie over een reddingsteam bestaande uit twaalf heldhaftige puppy's: Al, Chase, Coral, Everest, Liberty, Marshall, Rex, Rocky, Rubble, Skye, Tracker en Zuma. Zij worden aangestuurd door Ryder, een 10-jarige jongen.

Seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Afleveringen Originele uitzenddatum
Première Finale
1 26 12 augustus 2013 (Verenigde Staten)
27 augustus 2013 (Canada)
18 augustus 2014 (Verenigde Staten)
2 augustus 2014 (Canada)
2 26 13 augustus 2014 (Verenigde Staten)
27 augustus 2014 (Canada)
4 december 2015 (Verenigde Staten)
16 september 2015 (Canada)
3 26 20 november 2015 (Verenigde Staten)
28 november 2015 (Canada)
26 januari 2017 (Verenigde Staten)
14 januari 2017 (Canada)
4 26 6 februari 2017 (Verenigde Staten)
4 maart 2017 (Canada)
6 maart 2018 (Verenigde Staten)
17 februari 2018 (Canada)
5 26 6 februari 2018 (Verenigde Staten)
30 juni 2018 (Canada)
25 januari 2019 (Verenigde Staten)
9 maart 2019 (Canada)
6 26 22 februari 2019 (Verenigde Staten)
18 mei 2019 (Canada)
23 juli 2021 (Verenigde Staten)
22 februari 2020 (Canada)
7 26 27 maart 2020 (Verenigde Staten)
2 mei 2020 (Canada)
7 mei 2021 (Verenigde Staten)
10 april 2021 (Canada)
8 26 2 april 2021 (Verenigde Staten)
15 mei 2021 (Canada)
20 mei 2022 (Canada)
9 26 25 maart 2022 (Verenigde Staten)

Belangrijke personages[bewerken | brontekst bewerken]

Ryder
Een 10-jarige whizzkid die leiding geeft aan de PAW Patrol. Hij rijdt op een quad, die ook als hovercraft en sneeuwscooter gebruikt kan worden. Hij is ook stiekem verliefd op Katie.
Chase
Het tweede lid van de PAW Patrol. Een Duitse herder die de politietaken binnen de PAW Patrol uitvoert. Hij rijdt in een politiewagen. Vanaf de tweede jaargang rijdt hij soms in een spionauto met drone. Chase reageert soms allergisch op veren en katten wanneer hij zijn speurneus gebruikt en is vaak het meest volwassen lid van de patrouille. Vanaf PAW Patrol: The Movie is Chase uitgegroeid tot één van de twee mascottes - naast Marshall - van Spin Master Entertainment en wordt weergegeven in hun productielogo.
Marshall
Het derde lid van de PAW Patrol. Een dalmatiër die de andere hulpdiensttaken uitvoert: zijn wagen is een brandweerwagen of ziekenwagen. Ondanks zijn klungeligheid is Marshall zeer competent, geeft hij niet snel op en voert hij reddingsacties vaak met succes uit. Aanvankelijk had Marshall vliegangst, maar vanaf de derde jaargang - sinds de start van de subserie Air Pups - is dit niet langer het geval. Vanaf PAW Patrol: The Movie is Marshall één van de twee mascottes - naast Chase - van Spin Master Entertainment geworden en staat hij in hun productielogo.
Skye
Het vierde lid van de PAW Patrol. Een lieve mix van cocker spaniël en poedel die graag vliegt met haar vleugels of in haar helikopter. Ze is doodsbang voor adelaars, desondanks probeert ze haar angst altijd te overwinnen.
Rocky
Het vijfde lid van de PAW Patrol. Een vrolijke puppy van gemengd ras die alles van recyclen weet en technisch is. Water is zijn grootste vijand, maar zijn auto kan wel in een boot veranderen.
Rubble
Het zesde lid van de PAW Patrol. Een buldog die alle bouw- en graafwerkzaamheden voor zijn rekening neemt. Hoewel Rubble stoer overkomt en soms ook zo is, kan hij tevens het tegenovergestelde zijn: hij is vaak het meest sentimentele lid van de patrouille. Rubble is dol op snowboarden en heeft van alle patrouilleleden meestal de grootste eetlust. Spinnen vormden aanvankelijk zijn grootste angst, maar vanaf de zevende jaargang lijkt hij zijn angst overwonnen te hebben.
Zuma
Het zevende lid van de PAW Patrol. Een bruine labrador die goed kan duiken. Zijn voertuig is een hovercraft die omgebouwd kan worden naar een onderzeeboot. Zuma wordt gekenmerkt als het meest optimistische lid van de patrouille.
Kapitein Horatio Turbot
Een intelligente maar onhandige visser die het vaakst een beroep doet op het reddingsteam. Tijdens Sea Patrol missies is kapitein Turbot soms een sidekick van de PAW Patrol, door meer informatie te geven over de situaties die onder water gebeuren.
Burgemeester Goodway
De burgemeester van Avonturenbaai met haar handtaskippetje Chickaletta. Ze heeft hoogtevrees en is de achterkleindochter van de eerste burgemeester van Avonturenbaai.
Katie
Een meisje dat in haar eigen dierenverblijf werkt, ze is ongeveer even oud als Ryder en is stiekem ook verliefd op hem. Ze heeft ook een huiskat genaamd Cali, met wie ze meestal wordt gezien.
Alex Porter
Een jonge jongen. Hoewel hij heel onhandig en ongeduldig kan zijn, mede vanwege zijn leeftijd, bedoelt hij het altijd goed en weet hij altijd wanneer hij fout zit. In een paar afleveringen is Alex te zien als sidekick van de PAW Patrol, waar hij soms zelfs de enige is met een oplossing. Hij is de kleinzoon van meneer Porter.
Danny
Een jongen die iets ouder is dan Ryder. Hij heeft een spleet tussen zijn tanden, wordt het liefst Durfal Danny X genoemd en is dol op gevaarlijke stunts uithalen, maar dit loopt niet altijd van een leien dakje.
Carlos
Ryder's penvriendje, een Mexicaans-Canadese wildernisverkenner die in een jungle woont.
Jake
De beste snowboarder van Avonturenbaai, hij heeft zijn eigen skistation.
François Turbot
Een Franse acrobaat en fotograaf. Hij is de neef van Horatio Turbot.
Burgemeester Humdinger
Burgemeester van nabijgelegen stad Boerengat, grootste rivaal van de PAW Patrol. Met zijn zes katten zorgt hij regelmatig voor problemen in Avonturenbaai.
Everest
Een husky die vanaf de tweede jaargang meedoet. Everest is verzot op lever en woont in de bergen bij de sneeuwhut van Jake.
Tracker
Een mix van een Australische Kelpie en een chihuahua die vanaf de derde jaargang meedoet. Tracker is een pup met supergehoor, rijdt in een jeep en woont met Carlos in de jungle.
Tuck en Ella
Een golden retriever superheldentweeling die vanaf de zesde jaargang meedoet. Samen zijn zij de Mega Pups, Tuck kan krimpen en Ella kan groeien.
Vogelvrouw
Grootste rivale van Tuck en Ella. Dankzij haar superkrachten kan ze vliegen en snel andermans spullen stelen.
Rex
Een Berner sennenhond die vanaf de zevende jaargang meedoet. Hij zit in een rolstoel en kan met dino's praten. Rex helpt de PAW Patrol in de subserie Dino Rescues.
Wild
Een rode kat die vanaf de zevende jaargang meedoet. Hij is een ervaren stuntwerker en bij zijn introductie en in enkele latere afleveringen bang voor muizen. Wild helpt de PAW Patrol in de subserie Moto Pups en is het eerste katachtige lid van de patrouille. Hij heeft tevens een eigen reddingspatrouille: de Cat Pack, die vanaf de achtste jaargang meedoet. Op zijn hoofd heeft hij een hanenkam en zijn bijnaam is Wild Cat.
Leo
Een lid van de Cat Pack en qua persoonlijkheid vergelijkbaar met een leeuw. Net als Wild is deze kat bij zijn introductie en in enkele latere afleveringen bang voor muizen. Leo is buitengewoon sterk en doorzettend, zelfs als een reddingsactie 'verstoord' wordt door muizen. Op zijn hoofd heeft hij meerdere stekeltjes.
Rory
Een lid van de Cat Pack en qua persoonlijkheid vergelijkbaar met een witte tijger. Ze kan bijzonder hoog en ver springen én bijna zonder aanloop. Rory is heel energiek en houdt er niet van om stil te zitten. Vaak draagt ze zweetbandjes om al haar pootjes en tevens een hoofdband. Ze heeft opstaand haar, vergelijkbaar met het kapsel van Ryder.
Shade
Een lid van de Cat Pack en qua persoonlijkheid vergelijkbaar met een jaguar. Ze doet nooit dingen zonder er eerst over na te denken, ondanks haar snelle denkwijze. Haar sluwheid komt gedeeltelijk voort uit het feit dat ze iets verlegener is dan de rest van de Cat Pack. Vaak draagt Shade een koptelefoon bij haar en op haar hoofd heeft ze een roze naar rechts hangende pony.
Liberty
Een langharige teckel die vanaf de achtste jaargang meedoet. Liberty komt uit Avonturenstad en haar voertuig is een motor.
Al
Een basset hound die vanaf de negende jaargang meedoet. Al is verzot op grote trucks en helpt de PAW Patrol in de subserie Big Truck Pups.
Coral
Een mix van cocker spaniël en poedel die vanaf de negende jaargang meedoet, ze is één van de weinige Meerpups die in staat is om mensentaal te spreken en tevens één van de weinige Meerpups die zich niet alleen laat zien als de Meermaan schijnt, maar ook in andere situaties. Coral is een nichtje van Skye. Meestal helpt ze de PAW Patrol in de subserie Aqua Pups, maar ze komt ook weleens voor in 'normale' afleveringen.
Moeder-Meerpup
Wanneer de moeder-Meerpup met haar neus de neus van een andere pup aantikt, zal deze in een Meerpup veranderen. Door te pawbumpen met een landpup kunnen Meerpups er ook één worden.

Nederlandse stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Vlag van Nederland Nederlandse stem Seizoen Periode
Ryder Julius de Vriend 1-3 2013-2017
Stijn van der Plas 4-8 2017-2023
Tim Klumpers 9- 2023-heden
Chase Nathalie Haneveld 1- 2013-heden
Marshall Manon Ros 1- 2013-heden
Skye Nine Meijer 1- 2013-heden
Rocky Christa Lips 1- 2013-heden
Rubble Desi van Doeveren 1- 2013-heden
Zuma Melise de Winter 1- 2013-heden
Kapitein Turbot Huub Dikstaal 1- 2013-heden
François
Burgemeester Goodway Lucie de Lange 1- 2013-heden
Mevrouw Marjorie 3- 2016-heden
Boerin Yumi Jantine van den Bosch 1- 2013-heden
Katie Nala Admiraal 1- 2013-heden
Meneer Porter Wiebe-Pier Cnossen 1- 2013-heden
Alex Porter Olivier Banga 3-6 2016-2020
Danny Valentijn Banga 3-6 2016-2020
Carlos Panthero Toney 4-8 2017-2023
Jake Stephan Holwerda 1- 2013-heden
Burgemeester Humdinger Finn Poncin 1- 2013-heden
Everest Leonoor Koster 2- 2014-heden
Tracker Nicoline Pouwer 3- 2016-heden
Rex Rosalie de Jong 7- 2021-heden
Otis Goodway Franky Rampen 3- 2016-heden
Prinses van Blaffenburcht Tove Schröder 4- 2017-heden
Vogelvrouw Jorien Zeevaart 6- 2019-heden
Liberty Julia Tan 8- 2021-heden

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van PAW Patrol voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]