V6 PRV-motor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf PRV-motor)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Renault 30 met de PRV motor.

De V6 PRV-motor is een V6 benzinemotor, toegepast in auto's. De motoren werden door Peugeot, Citroën, Renault en Volvo toegepast tussen 1974 en 1998. De PSA-groep verving de motor in 1997 door de PSA-ES-motoren familie.

Ontwikkeling[bewerken]

Het PRV-verhaal begint in 1966 wanneer Peugeot en Renault een samenwerkingsverband sluiten voor het delen van bepaalde componenten. Oorspronkelijk had Renault een V6-motor nodig voor de luxe Renault 30.

In 1969 werd La Française de Mécanique (ook wel Compagnie Française de Mécanique genoemd of simpelweg F.M.) als eerste samenwerking aangekondigd. De F.M.-fabriek werd gebouwd in Douvrin in de buurt van Lens in Noord-Frankrijk.

Soms wordt de PRV-motor ook wel de Douvrin-motor genoemd, maar eigenlijk zijn dat de 4 cilinder-lijnmotoren die op hetzelfde moment geproduceerd werden.

Volvo[bewerken]

In 1971 sloot Volvo zich aan als derde partner in het project. Alle drie de merken zouden een even groot aandeel in het project krijgen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er een V8 ontwikkeld zou worden, maar dit project werd geschrapt om plaats te maken voor een kleinere en zuinigere V6-motor.

Oliecrisis[bewerken]

De oliecrisis zorgde ervoor dat de weerstand voor grotere (dus onzuiniger) motoren groeide. Het zorgde er wel voor dat de markt voor motoren die een cilinderinhoud hadden van minder dan 2,8 liter kon groeien.

Gelijkenis[bewerken]

De PRV-motor mag derhalve wel gezien worden als een V8 met 2 ontbrekende cilinders. De blokhoek was 90 in plaats van 60 graden. Het Maserati V6-blok welke in de Citroën SM gemonteerd was leek qua ontwikkeling wel op de PRV-motor, deze begon ook als V8.

Productie[bewerken]

De opbouw van de productielijn in Douvrin startte in juni 1973. In januari 1974 waren de fabrieken klaar, maar pas in oktober van dat jaar werd de PRV-motor gepresenteerd in de Volvo 264. Eind 1975 werd de PRV-motor al in 5 verschillende auto's verkocht.

Turbo[bewerken]

In 1984 werd de eerste commerciële PRV V6 met turbo verkocht in de Renault 25 V6 Turbo. Dit was de eerste van de tweede generatie PRV-motoren met een simultane ontsteking en een gespleten krukas. Deze motoren werden later ook leverbaar in de Renault Alpine GTA V6 Turbo met een cilinderinhoud van 2458cc en later ook in de Renault Alpine A610 en de Renault Safrane Bi-Turbo met een cilinderinhoud van 2975cc.

24 kleppen[bewerken]

Terwijl Renault nog bezig was met het verder ontwikkelen van geblazen PRV-motoren waren Peugeot en Citroën bezig met de 3.0-versie van de motor die in de Citroën XM en de Peugeot 605 gemonteerd zouden worden. Deze motoren zouden later ook met 4 kleppen per cilinder worden geleverd. Door wat problemen met de uitlaatkleppen werd het project steeds duurder. Dit werd opgelost door de montage van keramische klepzetels.

Venturi[bewerken]

Ondertussen had het Franse supersportwagenmerk Venturi een eigen versie van de PRV V6 ontwikkeld. De meest krachtige versie was leverbaar in de Atlantique 300 met 281 pk waarmee het merk succesvol was op LeMans met de 600LM met 24-kleppen, drie liter en met turbo die zelfs ruim 600 pk produceerde in race-uitvoering, De 400GT leverde een vermogen van 408 pk. Dit model was voorzien van de PSA versie met 24 kleppen met gewone klepstoters in plaats van hydraulische.

Langeafstandsracen[bewerken]

Peugeot was ook met een kleine groep ingenieurs bezig met het ontwikkelen van een PRV V6 voor de langeafstandsracen. Na een paar jaar groeide deze groep, die WM Peugeot genoemd werd. De meest krachtige versie was een drie liter die met dubbele nokkenassen uitgevoerd was. Dit is de enige PRV V6 uitgevoerd als een zogenaamde DOHC-motor.

Het einde[bewerken]

Volvo trok zich eind jaren 80 terug uit het PRV-project om zich meer te richten op de ontwikkeling van eigen lijnmotoren. Renault en PSA bleven tot 1997 de PRV-motor verder te ontwikkelen.

Na 970.315 stuks stopte de productie op 15 juni 1998.

Overzicht merken en modellen[bewerken]

De PRV V6 is in de volgende productie auto’s geleverd:

De PRV V6 is in de volgende raceauto’s geleverd: