PSA-vlucht 182

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PSA vlucht 182
Overzicht
Datum 25 september 1978
Type ramp botsing in mid-air
Locatie San Diego (Californië), Verenigde Staten
Doden 144 (waaronder 7 op de grond)
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Boeing 727-200
Maatschappij Pacific Southwest Airlines
Vertrekpunt Sacramento Intl
Tussenlanding(en) Los Angeles International Airport
Eindbestemming San Diego Intl-Lindbergh
Passagiers 135
Vliegtuigtype Cessna 172
Vertrekpunt Montgomery Field
Eindbestemming San Diego Intl-Lindbergh
Passagiers 2
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

PSA (Pacific Southwest Airlines) vlucht 182, een Boeing 727-200 zou op 25 september 1978 van Sacramento, via Los Angeles, naar San Diego vliegen. Er vond een botsing in de lucht plaats met een ander vliegtuig waarna beide toestellen neerstortten.

Terwijl de passagiers aan het inladen waren in Los Angeles, steeg er op Montgomery Field (een vliegveld bij San Diego) een Cessna 172 op om 08:15 uur.

De Cessna werd bestuurd door David Lee Boswell. Hij was ILS-lessen aan het nemen van zijn instructeur Martin Kazy. Montgomery beschikte niet over ILS (Instrument Landing System). Daarom vloog de Cessna naar San Diego, dit vliegveld beschikte wel over ILS. San Diego beschikte over de nieuwste apparatuur voor verkeersleiders en was voorzien van een computer-gestuurd waarschuwingssysteem om botsingen te voorkomen.

Boswell had twee keer een landingspoging geoefend, toen PSA 182 hetzelfde luchtruim binnenvloog.

Lindbergh Tower gaf Boswell de opdracht om noordoost te vliegen en onder 3.500 voet te blijven. Boswell had deze opdracht bevestigd, maar veranderde zijn koers zonder het door te vertellen aan de verkeersleiders. De koers die Boswell nu aangenomen had, was dezelfde als de Boeing 727.

De botsing[bewerken]

De Boeing had de Cessna om 9 uur in zicht, maar een paar minuten later had de wel ervaren bemanning van de Boeing de Cessna, die verder klom, uit het oog verloren. De PSA vervolgde de landing, met de gedachte dat ze al over de Cessna gevlogen waren.

Ondertussen ging bij de verkeersleiding van San Diego een botsing alarm af. Dit gaf aan dat er twee vliegtuigen op elkaar af vlogen, maar dit alarm ging wel vaker af wanneer het druk was in de lucht, waardoor dit keer het alarm ook niet serieus werd genomen en simpel werd genegeerd. Hierdoor vertelde de verkeersleider niet dat er verkeer in de buurt van de Boeing was. En de bemanning van de Boeing dacht dat ze de Cessna achter zich hadden gelaten.

Nog geen 45 seconden later botsten de twee vliegtuigen op elkaar.

De 727 stortte in een bewoond gedeelte van San Diego neer en vernietigde vier blokken huizen. Hierdoor stierven zeven mensen op de grond en alle inzittenden van beide vliegtuigen (135 in de Boeing en 2 in de Cessna).

De oorzaken[bewerken]

  1. De PSA had de Cessna niet meer in zicht, gaf dit door aan de verkeersleiding maar die verstond het verkeerd door de ruis aan de lijn.
  2. De verkeersleiding heeft de coördinaten en de koers van de Cessna niet doorgegeven aan de Boeing.
  3. De verkeersleiding nam de waarschuwing voor twee naar elkaar vliegende toestellen niet serieus.
  4. De piloot van de Cessna had de koers 070 moeten aanhouden, maar deed dat niet en gaf dat niet door aan de verkeersleiding. De verkeersleider had hierop moeten toezien.