Paardvoltige

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Paard voltige)
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Paard (turntoestel), of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Turner op het paard

Paardvoltigeren (paard met bogen) is een onderdeel binnen het herenturnen. Het voltigepaard lijkt veel op een springpaard, met als belangrijkste verschil dat er twee voltigeerbeugels zijn aangebracht. Bij het voltigeren is het de bedoeling dat de turner met de handen op de beugels of het paard zelf steunt, zonder met de rest van zijn lichaam het toestel aan te raken. Voorbeelden van voltige-elementen zijn flanken, scharen en de 'Thomas Flair' de belangrijkste basisbewegingen. Hier bestaan een aantal varianten op, zoals de kringflank, de tegenschaar en de suisse simple.

Het turnen op een echt bewegend paard wordt ook voltige genoemd. Voltige is in tegenstelling tot turnen geen olympische sport, maar er worden wel wereldkampioenschappen in gehouden.

De flare is een beweging in het breakdancen die gebaseerd is op de Thomas Flair.