Pablo Annys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pablo Annys

Pablo Annys (Brugge, 14 juni 1974) is een Belgisch politicus voor Vooruit, actief in het stadsbestuur van Brugge.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Pablo Annys liep lagere school bij de broeders xaverianen en middelbare school in het Sint-Leocollege (retorica 1992). Hij vervolgde met universitaire studies aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en promoveerde er tot licentiaat psychologie. Hij werd voorzitter van de Brugse Studentenkring en van de Psychologische en Pedagogische Kring. Aan de VUB werd hij voorzitter van de sociale raad en hierdoor lid van de raad van bestuur van de universiteit. Hij vervolgde zijn studies aan de Universiteit Antwerpen, met een master na master persoonswetenschappen.

Hij vestigde zich in Sint-Andries-Brugge als consultant personeelsmanagement. Hij werd talent manager bij Alcatel-Lucent in Antwerpen en vervolgens personeelsdirecteur bij Barco in Kortrijk. In 2011 stond hij aan de wieg van de start-up Careerfit.

Hij werd tevens actief binnen de Brugse afdeling van de socialistische partij sp.a. In 2006 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, op de veertigste (onverkiesbare) plaats van de socialistische lijst. Hij werkte mee in de periode 2007-2012 aan de versteviging van de Brugse partijafdeling en richtte een 'Brugs Forum' op voor debatten met socialistische prominenten. In 2009 was hij kandidaat voor de Europese verkiezingen, opnieuw op een onverkiesbare plaats.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 stond Annys op de zevende plaats en werd verkozen. Zijn partij haalde een heel nipt voordeel in stemmen en Renaat Landuyt werd burgemeester. Binnen de coalitie sp.a-CD&V werd aan Annys een schepenambt toegezegd vanaf 1 juli 2017. Ondertussen werd hij voorzitter van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting. In werkelijkheid was het op 1 april 2017 dat hij schepen werd, met als opdrachten Onderwijs, Preventie en Energie.

In oktober 2018 nam Annys vanop de derde plaats deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en werd verkozen. Hij werd aanvoerder voor zijn partij na het vertrek uit de politiek van Renaat Landuyt en de wisseling van burgemeester (voortaan de CD&V'er Dirk De fauw). Hij werd verkozen tot schepen voor Sociale Zaken, Werk en Ondernemen.[1] Vooral de eerste bevoegdheid was belangrijk, aangezien ze de opvolger was van het vroegere voorzitterschap van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) en de leiding inhield van de in vzw Mintus samengevoegde activiteiten van bejaardenzorg (godshuizen en bejaardenhuizen), armenzorg (openbare onderstand) en ziekenzorg (AZ Sint-Jan, Sint-Franciscus Xaveriusziekenhuis), evenals van andere ondergeschikte welzijnsorganisaties.

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Pablo Annys is getrouwd en heeft een dochter.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bart HUYSENTRUYT, Brugse Vooruit schuift schepen Pablo Annys naar voor als kopman bij gemeenteraadsverkiezingen van 2024, in: Het Laatste Nieuws, 10 december 2021.
  • Stefan VANKERKHOVEN, Dokters slaken een alarmkreet. Medische raden van AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas smeken om een fusie, in: Brugsch Handelsblad, 20 mei 2022.
  • Stefan VANKERKHOVEN, Dirk De Fauw en Pablo Annys kruisen de degens over de Brugse ziekenhuizen, in: Brugsch Handelsblad, 3 juni 2022.
  • Stefan VANKERKHOVEN, Minnewater als Urban Village, in: Brugsch Handelsblad, 2022

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De volledige lijst van bevoegdheden luidt: sociale zaken, flankerend onderwijsbeleid, werk en ondernemen (economie, tewerkstelling, KMO, landbouw, visserij, winkelstad, ambulante markten, sociale economie) en tevens voorzitter van bijzonder comité voor de sociale dienst, voorzitter van Mintus, van alle welzijnsverenigingen en van de raad van bestuur en algemene vergadering AZ Sint-Jan.