Pacifische varaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pacifische varaan
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2010)
Varanus indicus 3.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Platynota (Varaanachtigen)
Familie:Varanidae (Varanen)
Geslacht:Varanus
Soort
Varanus indicus
Daudin, 1802
Afbeeldingen Pacifische varaan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pacifische varaan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Pacifische varaan[2], ook wel mangrovevaraan of Indische varaan (Varanus indicus) is een hagedis uit de familie varanen (Varanidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Francois-Marie Daudin in 1802. Oorspronkelijk werd de naam Tupinambis indicus gebruikt.

Verspreiding en leefwijze[bewerken]

De varaan komt voor van noordelijk Australië, Nieuw-Guinea en een groot aantal eilanden in Oceanië (onder andere de Carolinen, Marianen en de Marshalleilanden); deze soort heeft een zeer groot verspreidingsgebied. De mangrovevaraan wordt vooral in de tropische kuststreken gevonden, aangezien de varaan met name voorkomt in mangrovegebieden die zich langs de kust bevinden. Op het menu staan vele soorten insecten, vis, krabben, slakken, kleine vogels, eieren en kleine zoogdieren. Om grotere prooien te eten, kunnen de kaken zeer ver opengesperd worden. In het wild kan de varaan vermoedelijk een leeftijd bereiken van 10 tot 12 jaar.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De lengte van de Pacifische varaan is ongeveer 110 tot 150 centimeter. De vrouwtjes blijven een stuk kleiner dan de mannetjes. De kleur is donkergrijs tot zwart of soms donkerbruin tot -groen, met over het hele lijf kleine ronde gele vlekjes. Vanwege het grote verspreidingsgebied komen ook andere kleurvariaties en -patronen voor evenals afwijkende schubbenstructuur en schedelvormen. De lengte hangt zelfs enigszins samen met de locatie waar de varaan leeft; op eilanden van oostelijk Nieuw-Guinea wordt een lengte van 1 meter bereikt, op Ceram een lengte van bijna 1,4 meter.

Bronvermelding[bewerken]